تعداد نظرات
0 دیدگاه
تعداد لایک
5 پسندیدن
تاریخ انتشار
یکشنبه ۱۲ بهمن ۱۳۹۹
بازدید
76 نفر
پس از برانداخته شدن نظام پادشاهی در ایران به موجب انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۷، در سایه مقام معظم رهبری به عنوان فرمانده کل قوا، مطابق با تعاریف یک نظام دموکراسی و به موجب قانون اساسی جدید، سه قوه قضاییه، مجریه و مقننه شکل گرفت. وظایف و اختیارات قوه مجریه، وظایف و اختیارات قوه مقننه، وظایف و اختیارات قوه قضاییه به صورت کلی نظام جمهوری اسلامی ایران را شکل میدهند.
قوه مقننه یا همان مجلس شورای اسلامی که اعضای آن توسط مردم انتخاب شده و در حقیقت نماینده مردم هستند، قانون گذاری میکند، قانون را اجرا میکند و قوه قضاییه بر اجرای قانون نظارت میکند. با این توضیح ساده، پیش از آنکه به اختیارات و وظایف قوه مقننه بپردازیم، باید دانست که بنیان گذار و واضع اصلی قوانین در کشور، مجلس شورای اسلامی یا قوه مقننه کشور، است.
دسترسی سریع به عناوین:
ارکان قوه مجریه در ایران
در کل برای قوه مقننه در قانون ایران دو رکن اصلی وجود دارد.
به صورت کلی قوه مقننه دارای دو رکن اصلی است:
۱. مجلس شورای اسلامی: مجلس شورای اسلامی که وظیفه تهیه و تصویب و تعدیل قوانین را در زمینه های مختلف بر عهده دارد، در حقیقت اصلی ترین و مهم ترین رکن قانون گذاری در کشور است.
مطابق با قانون اساسی، مجلس شورای اسلامی از نمایندگان ملت که به طور مستقیم انتخاب میشوند، تشکیل میگردد. دوره نمایندگی در مجلس چهار سال است و انتخابات دوره جدید باید در مدت دوره قبل انجام گردد، علت این موضوع آن است که مجلس شورای اسلامی در هیچ برهه ای از زمان، بدون اعضا نباشد.
تعداد نمایندگان مردم در مجلس ۲۷۰ نفر است و هر ده سال، با در نظر گرفتن ملاک های جمعیتی، سیاسی، جغرافیایی و غیره حداکثر بیست نفر نماینده میتواند اضافه شود. همچنین زرتشتیان یک نماینده، کلیمیان یک نماینده، کلیمیان یک نماینده و مسیحیان ارامنه جمعا دو نماینده در مجلس دارند.
مذاکرات مجلس شورای اسلامی یعنی همان بحث و بررسی هایی که در رابطه با تصویب قوانین صورت میگیرد، باید علنی باشد و گزارش کامل آن از طریق رسانه های رسمی برای اطلاع عموم مردم پخش شود. تنها در شرایط اضطراری و به درخواست و یا ده نفر از نمایندگان میتوانند جلسه غیر علنی تشکیل دهند.
۲. شورای نگهبان: یکی از نهاد های نظارت بر قانون است که این وظیفه را دارد تا مصوبات را دقیقا بررسی نماید تا با قانون اساسی و یا شرع اسلام و یا اصول و قواعد مذهب رسمی کشور یعنی شیعه دوازده امامی مخالفت نداشته باشد.
اعضای این شورا دوازده نفر هستند که شش نفر با حکم مستقیم رهبری عزل و نصب میشوند و شش نفر دیگر با حکم رییس قوه قضاییه. مدت عضویت در این شورا شش سال است.
وظایف و اختیارات مجلس و قوه مقننه
نتیجه گیری
تمامی قوانینی که امروزه در جامعه با آنها برخورد داریم، یا از داخل مجلس شورای اسلامی وضع شده و یا از فیلتر این مجلس گذشته است. همین موضوع برای شناخت اهمیت قوه مقننه کافیست. بنابراین برای هر کسی لازم است که یک شناخت کلی و اجمالی از این قوه و ارکان وظایف آن داشته باشد.
ارائه شده توسط : حسین ایزدی
در وب سایت : جم نما
به نظرتان بیشتر چه محتوای در جــم نـما منتشر شود؟