جم نما
    • 🏠 صفحه اصلی
    • 🎭 سرگرمی ها
    • 🎧 موسیقی ها
    • 🔬 مقاله و تحقیق
    • 📰 عناوین اخبار
    • ✍️ انتقاد و پیشنهاد
    1. 🏠صفحه اصلی
    2. 🎭 سرگرمی
    3. درمان شپش سر

    درمان شپش سر

    درمان شپش سر
    امتیاز دهید ★★★★★ رتبه 5 از 5

    تعداد نظرات

    0 دیدگاه

    تعداد لایک

    5 پسندیدن

    تاریخ انتشار

    شنبه ۲۹ آبان ۱۴۰۰

    بازدید

    118 نفر

    در دوران قدیم که بهداشت پوست و مو بسیار ضعیف بود و افراد مدت زیادی به حمام نمی‌رفتند، شپش سر یکی از رایج‌ترین مشکلات بود. به دلیل وجود این موجودات ریز در لابه‌لای موها که از خون سر تغذیه می‌کنند، خارش بسیاری در پوست سر ایجاد خواهد شد. همچنین اگر به کف سر نگاه شود دانه‌های سفیدرنگی شبیه به شوره سر دیده می‌شود که به‌راحتی از روی آن جدا نمی‌شوند. این دانه‌ها همان شپش هستند که می‌توانند به سلامت پوست سر افراد و موهای آن‌ها آسیب‌های جدی وارد کنند و باید هرچه سریع‌تر نسبت به درمان آن‌ها اقدام شود.

    در دنیای امروز احتمال اینکه سروکله شپش‌ها در پوست سر افراد پیدا شود بسیار کمتر است؛ اما این موضوع به این معنا نیست که امروز همه افراد در برابر این مشکل مصون شده‌اند. این موجودات ریز حتی در بهداشتی‌ترین شرایط هم می‌توانند بر روی پوست سر پیدا شوند و لزوما در نتیجه عدم رعایت بهداشت متولد نخواهند شد. این حشرات کوچک ممکن است از طریق استفاده از ملحفه آلوده یا استفاده از شانه مشترک آلوده در آرایشگاه‌ها از فردی به فرد دیگر منتقل شود. نکته اینجاست که اگر یکی از اعضای خانواده دچار شپش سر شود، سایر افراد نیز خیلی زود با این موضوع درگیر خواهند شد.

    درمان شپش سر را می‌توان از طریق روش‌های خانگی انجام داد یا از داروهای مختلف برای این کار استفاده کرد؛ در حال حاضر مشاهده شده است که بعضی از انواع این حشرات در برابر درمان‌های بدون نسخه مقاوم شده‌اند و برای از بین بردن آن‌ها باید به سراغ داروهای جدیدتری رفت. در این مطلب در خصوص انواع راهکارهای درمان شپش سر و دلایل ایجاد آن توضیحاتی را ارائه می‌دهیم تا در صورت مشاهده نشانه‌های ابتلا به آن بتوانید هرچه سریع‌تر از راهکاری موثر برای درمان استفاده کنید.
    شپش چگونه موجودی است؟

    شپش‌ها حشراتی بسیار ریز با طول ۱.۶ میلی‌متر و بدون بال هستند که محل زندگی و تغذیه آن‌ها پوست سر است. این حشرات از خون پوست سر تغذیه می‌کنند و مادامی‌که بر روی سر قرار داشته باشند بین ۲ تا ۴ هفته عمر می‌کنند. شپش‌ها در صورت تغذیه مناسب خیلی زود شروع به تخم‌گذاری و تکثیر می‌کنند و گسترش می‌یابند.

    تخم این موجودات از طریق ماده چسبناکی که از بدن مادر ترشح می‌شود به کف سر می‌چسبد و جدا کردن آن بسیار دشوار است. این تخم‌ها بسیار شبیه به شوره سر هستند و به همین دلیل تشخیص آن‌ها مشکل است؛ تنها تفاوت آن‌ها با شوره در این است که شوره به‌راحتی از پوست سر جدا می‌شود اما تخم‌ها این ویژگی را ندارند. حشرات بالغ نیز بسیار ریز و معمولا به رنگ موها هستند و به همین دلیل پیدا کردن آن‌ها در میان موها کاری مشکل خواهد بود.

    درصورتی‌که شپش‌ها از پوست سر جدا شوند و منبع تغذیه‌ای نداشته باشند بعد از ۲ روز از بین می‌روند. هر فردی به دلیل استفاده از وسایل آلوده یا تماس با افراد دارای شپش سر می‌تواند دچار این مشکل شود؛ اما بروز آن در کودکان ۳ تا ۱۴ سال شایع‌تر است و معمولا از طریق آن‌ها در خانواده منتشر می‌شود.

    شپش روی مو
    راه‌های انتقال و علائم شپش سر کدم‌اند؟

    شپش سر بال ندارد و نمی‌تواند با پرش از شخصی به شخص دیگر منتقل شود؛ به همین دلیل تنها راه انتقال آن تماس با شخص آلوده یا استفاده از وسایل اوست. حوله، شانه و برس، لباس یا ملحفه آلوده از مواردی است که سایرین را در معرض ابتلا به این مشکل قرار می‌دهد. با توجه به این موضوع استفاده از وسایل شخصی حتی در میان اعضای خانواده بسیار اهمیت دارد. البته قرار گرفتن لباس‌ها و ملحفه‌های آلوده در کنار سایر لباس‌ها برای شستشو نیز ممکن است باعث انتقال این حشره به سایرین شود.

    شپش سر معمولا تا زمانی که شدت نگرفته علائمی ندارد و اگر فرد دچار شوره سر باشد حضور آن اصلا احساس نخواهد شد؛ اما افرادی که دچار این مشکل نیستند با بررسی پوست سر خود و مشاهده نقطه‌های ریز و سفید چسبنده می‌توانند متوجه وجود تخم‌های شپش بر روی سر خود بشوند. در زمان شدت گرفتن شپش سر علائم زیر خود را نشان می‌دهند که باید هرچه سریع‌تر به آن رسیدگی شده و برای درمان اقدام شود.
    پیشنهاد ما برای کسب اطلاعات بیشتر :

    بهترین مرکز درمان ریزش مو در تهران
    بهترین مرکز درمان ریزش مو کجاست ؟
    ۲۰ آذر ۱۳۹۹
    PRP چیست ؟
    PRP (پی آر پی) چیست؟
    ۲۲ فروردین ۱۴۰۰
    راه های درمان ریزش مو با عامل بیماری ها
    رابطه ریزش مو با بیماری ها و رژیم غذایی
    ۱۰ بهمن ۱۳۹۹
    شوره سر
    علل ایجاد و راهکارهای درمان شوره سر
    ۱۰ بهمن ۱۳۹۹

    خارش شدید پوست سر
    احساس حرکت چیزی بر روی پوست سر
    وجود برجستگی‌های قرمز و ملتهب بر روی پوست سر
    مشاهده حشرات بالغ بر روی پوست سر
    زخم و خراشیدگی پوست و احساس سوزش در آن
    دیدن دانه‌هایی شبیه به شوره سر که به ریشه موها چسبیده‌اند و جدا کردن آن‌ها چندان آسان نیست.

    توجه داشته باشید که اگر چند نفر از اعضای خانواده یا هم‌خانه‌های شما چنین علائمی داشته باشند به معنای انتقال شپش سر به آن‌هاست و همه آن‌ها باید هرچه سریع‌تر درمان را شروع کنند.
    دلایل ابتلا به شپش سر

    شپش‌ها لزوما به دلیل عدم رعایت بهداشت یا شستشوی نامناسب سر ایجاد نمی‌شوند و همه افراد حتی کسانی که به بهداشت موی سر خود اهمیت بسیار زیادی می‌دهند می‌توانند با این مشکل مواجه شوند. اصلی‌ترین دلیل ابتلا به شپش سر تماس با فرد آلوده است؛ با توجه به این موضوع شپش‌ها می‌توانند به دو صورت مستقیم یا غیرمستقیم به پوست سر افراد منتقل شوند.

    در روش انتقال مستقیم سر افراد باید در نزدیکی یکدیگر قرار گرفته باشد؛ چراکه شپش‌ها قابلیت پرواز یا پرش ندارند اما می‌توانند بر روی تارهای مو بخزند و از شخصی به شخص دیگر منتقل شوند. البته تماس مستقیم با فرد آلوده در میهمانی‌ها، محل کار، مدرسه یا در طول فعالیت‌های ورزشی نیز می‌تواند باعث انتقال این حشره شود.

    پوشیدن لباس‌های آلوده شخص مبتلا مانند روسری، کلاه، کت، اکسسوری‌های مو و استفاده از شانه، برس و حوله آلوده نیز می‌تواند باعث انتقال شپش سر شود. استفاده از هدفون مشترک یکی دیگر از راه‌های انتقال این حشره ریز و موذی است. در کنار این‌ها خوابیدن بر روی تخت و کاناپه‌ای که قبلا شخص آلوده بر روی آن‌ها خوابیده است و استفاده از بالش و ملحفه او می‌تواند باعث انتقال شپش سر شود.

    در روش انتقال مستقیم احتمال انتقال بسیار کمتر است اما غیرممکن نیست. قرار گرفتن لباس‌های فرد آلوده در کنار سایر لباس‌ها بر روی رخت‌آویز می‌تواند از دلایل انتقال شپش باشد. با توجه به این موضوع معمولا در مهدکودک‌ها یا محیط‌های کار که لباس‌های افراد بر روی یک چوب لباسی قرار می‌گیرد احتمال انتقال این حشره به سایر افراد بیشتر است.

    خارش سر به علت شپش
    راهکارهای جلوگیری از شپش سر

    قبل از آنکه به فکر درمان شپش سر بیفتید، بهتر است از وقوع آن جلوگیری کنید. نکته مهم این است که صرف رعایت بهداشت نمی‌تواند راهکاری برای درمان شپش سر باشد و بهتر است تماس‌های خود را با افراد آلوده حتی کسانی که آن‌ها را می‌شناسید محدودتر کنید. به‌کارگیری راهکارهای زیر می‌تواند به جلوگیری از ایجاد شپش سر کمک کند.

    جدا کردن وسایل شخصی خود مانند برس، شانه، حوله، تل و گیره سر، کلاه، شال، روسری و… از سایر اعضای خانواده،
    استفاده از وسایل شخصی در زمان مراجعه به آرایشگاه‌ها،
    جدا کردن لباس‌ها از لباس‌های دیگران در مکان‌های عمومی مانند رستوران‌ها، استخرها و…
    استفاده از ملحفه تمیز و مطمئن بر روی تشک تخت و بالش در زمان اقامت در هتل، مسافرخانه یا سایر مکان‌های عمومی و شستشوی ملحفه بعد از استفاده
    عدم خوابیدن روی کاناپه یا تختی که به نظافت آن مطمئن نیستید.
    عدم استفاده از کلاه محافظ دیگران در زمان دوچرخه‌سواری یا ورزش.

    عدم توجه به علائم ابتلا به شپش سر و دیر اقدام کردن برای درمان آن می‌تواند باعث ایجاد عفونت‌های پوستی و بروز بیماری‌های عفونی شود. در کودکان حضور طولانی‌مدت شپش بر روی سر باعث ایجاد زخم‌های گسترده بر روی سر و درنهایت عفونی شدن آن‌ها و بروز مشکلات شدیدتر می‌شود. بیماری تیفوس یکی از خطرناک‌ترین این عفونت‌هاست که از طریق شپش‌های آلوده ایجاد می‌شود. علاوه بر این ریزش موهای سر، تغییر رنگ پوست و عفونی شدن ساقه موها و تخریب آن‌ها از دیگر عوارض عدم درمان شپش سر است.

    راهکارهای درمان خانگی شپش سر

    با توجه به اینکه شپش سر مشکلی جهانی است و از قدیم وجود داشته است، راهکارهای زیادی برای درمان آن در خانه وجود دارد. این راهکارها می‌توانند باعث از بین رفتن حشرات بالغ و در بعضی موارد تخم‌ها شوند. توجه کنید که اگر بر روی پوست سر زخم مشاهده می‌کنید یا خارش سر بسیار شدید است بهتر است به سراغ راهکارهای دارویی بروید که اثرگذاری بیشتر و سریع‌تری دارند.

    قبل از شروع درمان بهتر است موهای خود یا فرزندتان را تا حد امکان کوتاه کنید تا بتوانید خراشیدگی یا زخم موجود در سر را تشخیص دهید و حشرات را بر روی سر پیدا کنید. ضمن اینکه کوتاهی مو احتمال انتقال شپش به سایر افراد را کاهش می‌دهد. در ادامه می‌توانید از راهکارهای زیر برای از بین بردن این حشرات موذی استفاده کنید.

    شانه زدن موها با شانه ضد شپش (شانه نیت)

    شانه‌های ضد شپش، شانه‌های فلزی دندانه ریزی هستند که می‌توانند تخم‌های شپش را به‌طور کامل از پوست سر جدا کنند. استفاده از این روش معمولا در مراحل ابتدایی که هنوز تعداد شپش‌های بالغ زیاد نشده است کاربردی خواهد بود؛ اما در زمان گسترش شپش‌ها نیز برای جلوگیری از تکثیر آن‌ها استفاده می‌شود. در زمان شانه زدن موها با این شانه‌ها باید آن‌ها را به‌صورت دسته‌ای جدا کنید و شانه را در نزدیکی کف سر بکشید تا تخم‌های چسبیده به انتهای ساقه جدا شوند. برای بهتر دیده شدن تخم‌ها می‌توانید از چراغ‌های ذره‌بینی کوچک هم استفاده کنید.

    شانه ضد شپش

    استفاده از سس مایونز

    سس مایونز نقش خفه‌کننده شپش‌های سر را دارد و یک قاتل واقعی برای آن‌هاست. برای استفاده از این قاتل حرفه‌ای مراحل زیر را دنبال کنید.

    موهایتان را به مقدار مناسبی سس مایونز آغشته کنید و مطمئن شوید که همه قسمت‌های کف سر و موها را پوشش داده‌اید.
    با استفاده از کلاه حمام یا پلاستیک موها را بپوشانید و بر روی آن نیز یک روسری یا حوله به سر کنید.
    بعد از گذشت ۵ تا ۶ ساعت موها را با استفاده از شامپو کامل بشویید.
    بعد از شستشو سرتان را با استفاده از باد گرم سشوار خشک کنید تا افزایش حرارت نیز باعث از بین رفتن این حشرات موذی شود.
    درنهایت با استفاده از شانه ضد شپش تخم‌ها و شپش‌های مرده را از پوست سر جدا کنید.

    استفاده از این ماسک برای مدت دو ماه و یک‌بار در هفته توصیه می‌شود.

    ماسک مو سس مایونز

    روغن درخت چای

    روغن درخت چای علاوه بر از بین بردن شپش‌های سر به کاهش خارش و التهاب کف سر هم کمک می‌کند؛ بنابراین می‌تواند یک ماده تسکین‌دهنده بسیار خوب در زمان درمان شپش سر هم به شمار آید. برای استفاده از روغن درخت چای باید آن را با شامپوی خود مخلوط کرده و به‌صورت زیر استفاده کنید.

    در هر ۳۰ گرم شامپو ۳ تا ۵ قطره روغن بریزید و موهایتان را با استفاده از آن بشویید.
    بعد از خشک شدن موها آن‌ها را با شانه نیت شانه کنید.

    از این روغن در هر بار حمام و حداقل دو ماه استفاده کنید. به یاد داشته باشید که روغن درخت چای ماده‌ای بسیار قوی است و استفاده زیاد از آن می‌تواند به پوست سر شما آسیب بزند. پس هرگز بیشتر از مقدار گفته شده و به تعداد دفعات مکرر مثلا هرروز از این روغن استفاده نکنید. اگر هر روز دوش می‌گیرید هفته‌ای دو بار این روغن را با شامپوی خود ترکیب کنید و به موها بمالید.

    ترکیب روغن درخت چای، روغن زیتون و روغن اکالیپتوس نیز برای درمان شپش بسیار موثر است. پوست سرتان را به این ترکیب آغشته کنید و بعد از ۲۰ تا ۳ دقیقه آن را با شامپو و آب ولرم بشویید. استفاده از این ترکیب ۲ بار در هفته و برای مدت ۲ ماه توصیه می‌شود.

    روغن درخت چای

    استفاده از سرکه

    استفاده از سرکه انگور و سیب از موثرترین راهکارهای درمان خانگی شپش سر است. شما باید پوست سر فرد مبتلا و موهای او را به‌طور کامل به سرکه آغشته کنید و بعد از ۲۰ دقیقه آن‌ها را بشویید. بعد از شستشو می‌توانید بر روی برس یا شانه کمی روغن نارگیل اسپری کنید تا شپش‌های مرده راحت‌تر از پوست سر جدا و خارج شوند. به‌منظور افزایش اثرگذاری اسید استیک موجود در سرکه می‌توانید آن را با روغن معدنی با نسبت مساوی ترکیب کنید و سپس مراحل زیر را انجام دهید.

    مخلوط را به کف سر و موهایتان بمالید و آن‌ها را با کلاه حمام بپوشانید.
    یک شب تا صبح صبر کنید و سپس موهایتان را با شامپو بشویید.
    بعد از آبکشی موها سرکه را با مقدار مساوی آب رقیق کرده و بر روی کف سر و موهایتان اسپری کنید.
    بعد از ۱۰ دقیقه مجددا موها را بدون استفاده از شامپو بشویید.

    برای اینکه درمان شپش سر با سرکه کاملا اثرگذار باشد از این ماسک به مدت ۲ ماه ۲ یا ۳ بار در هفته استفاده کنید. بعد از هر بار شستشوی موها آن‌ها را با شانه نیت شانه بزنید تا شپش‌های مرده و تخم‌های حل شده در سرکه از پوست سر جدا شوند.

    سرکه سیب

    استفاده از آب پیاز

    با توجه به اینکه پیاز سرشار از گوگرد است می‌تواند شپش‌ها را به طرز موثری از بین ببرد. نکته مهم این است که اگر پوست سرتان در اثر وجود شپش زخم یا خراشیده شده است بهتر است از این روش استفاده نکنید؛ چراکه این ماده باعث ایجاد سوزش بسیار زیادی در پوست سر خواهد شد. برای استفاده از آب پیاز مراحل زیر را دنبال کنید.

    با توجه به حجم موها ۴ یا ۵ پیاز متوسط را در مخلوط‌کن بریزید تا کاملا خمیری شوند.
    با قرار دادن خمیر در صافی و فشردن آن آب پیاز را استخراج کنید و پوست سرتان را چنددقیقه‌ای با آن ماساژ دهید.
    سرتان را با کلاه حمام یا روسری بپوشانید و اجازه دهید که حدود ۲ ساعت بگذرد.
    بعد از آن موها را با شامپو بشویید و با استفاده از باد گرم سشوار خشک کنید.
    درنهایت شانه زدن موها با شانه نیت فراموش نشود.

    برای اینکه آب پیاز تاثیر مناسبی بر روی شپش سر بگذارد باید مراحل بالا را در سه روز متوالی تکرار کنید. البته لازم است که تا دو ماه هفته‌ای یک‌بار و هر بار سه روز متوالی این کار را انجام دهید تا شپش‌ها به‌طور کامل ریشه‌کن شوند.

    ماسک آب پیاز

    استفاده از روغن نارگیل

    علاوه بر اینکه ترکیب روغن نارگیل و سرکه یک داروی مطمئن برای درمان شپش سر محسوب می‌شود، خود این روغن به‌صورت جداگانه نیز با ایفای نقش یک خفه‌کننده قدرتمند این موجودات ریز را از بین می‌برد. برای استفاده از این ماده باید ماسک زیر را تهیه کنید و آن را به مدت ۵ روز هرروز بر روی پوست سر بمالید.

    سه قاشق غذاخوری روغن نارگیل را مقدار کمی کافور ترکیب کنید و آن را بر روی همه قسمت‌های کف سر بمالید.
    چنددقیقه‌ای کف سر را با استفاده از این مخلوط ماساژ دهید.
    سرتان را با استفاده از حوله یا کلاه حمام بپوشانید و اجازه دهید که ماسک شب تا صبح روی سرتان بماند.
    سپس آن را با استفاده از شامپو خوب بشویید و بگذارید که موها در دمای محیط خشک شوند.
    درنهایت موها را با استفاده از شانه ضد شپش شانه بزنید.

    روغن نارگیل
    راهکارهای درمان بدون نسخه شپش سر

    اگر به داروخانه مراجعه و تقاضای دارو برای درمان شپش سر کنید بعضی داروهای بدون نسخه به شما داده می‌شود. جهش ژنتیکی در شپش‌ها باعث شده است که این حشرات در برابر تعدادی از این داروها مقاوم شوند و به این سادگی‌ها از بین نروند؛ اما در بیشتر موارد هنوز هم می‌توان به درمان‌های بدون نسخه اطمینان کرد. این داروها اغلب از ترکیبات گیاهی ساخته شده‌اند و به همین دلیل کمتر خطر تداخل دارویی ایجاد می‌کنند؛ اما اگر داروهای خاصی مصرف می‌کنید یا به بیماری خاصی مبتلا هستید حتما با پزشک در خصوص مصرف آن‌ها مشورت کنید.

    داروهای بر پایه پیرترین

    ترکیب شیمیایی این داروها از گل داوودی استخراج شده و معمولا برای درمان شپش سر کودکان استفاده می‌شوند. این ترکیبات به شپش‌های زنده و بالغ حمله می‌کنند؛ البته تعدادی از انواع شپش‌ها در برابر این دارو مقاوم شده‌اند. این محصول ساختاری شبیه به شامپو دارد و باید به موهای خشک مالیده شود. بعد از گذشت ۱۰ دقیقه موهایتان را خیس کنید و آن‌قدر ماساژ دهید تا کف کنند. سپس آن‌ها را با شانه نیت شانه کنید. این شامپو ممکن است باعث واکنش‌های آلرژیک شود؛ به همین دلیل قبل از استفاده باید تست حساسیت را انجام دهید.

    داروهای بر پایه پرمترین

    پرمترین نسخه مصنوعی پیرترین‌هاست که به شپش‌های زنده حمله می‌کند. قبل از استفاده از آن‌ها باید موی سر را با استفاده از شامپو و بدون نرم‌کننده شستشو دهید و آن را به سرکه سفید آغشته کنید و مجددا بشویید. این دارو به شکل لوسیون در بازار وجود دارد که بعد از شستشو با شامپو باید آن را به موها آغشته کنید. این لوسیون در عموم به نام شامپوی ضد شپش یا شامپوی پرمترین نیز شناخته می‌شود. درصورتی‌که بعد از استفاده از این لوسیون همچنان شپش‌های زنده روی سر خود مشاهده کردید درمان را یک هفته بعد تکرار کنید.

    درمان به روش شرینک رپ

    این شیوه درمان با استفاده از یک محلول غیرسمی با نام تجاری ستافیل انجام می‌شود که پاک‌کننده ملایم پوست است. این درمان را می‌توان برای از بین بردن شپش‌های زنده استفاده کرد. نتایج آزمایش‌ها نشان داده است که بیماران بعد از ۶ ماه استفاده از این روش کاملا درمان شده‌اند. در این شیوه درمانی باید موهای خشک خود را به محلول آغشته کنید و سپس به‌طور کامل با آب بشویید. بعد از شستشوی موها استفاده از سشوار و شانه نیت بسیار کمک‌کننده است. این روش درمانی را می‌توان برای کودکان نیز به کار گرفت اما بهتر است در این خصوص با پزشک متخصص مشورت کنید.

    درمان شپش سر
    راهکارهای درمان شپش سر با نسخه پزشک

    اگر شدت خارش پوست سرتان بسیار زیاد شده است و زخم‌هایی هرچند ریز در آن مشاهده می‌کنید بهتر است درمان‌های خانگی و بدون نسخه را فراموش کرده و به یک کلینیک پوست و مو مراجعه کنید. پزشک متخصص با بررسی دقیق پوست سر و موهای شما بهترین داروها را به شما پیشنهاد می‌دهد تا در زمان کوتاه‌تری و بدون گسترش آسیب از شر شپش‌ها خلاص شوید. توجه کنید که اگر قبلا راهکار دیگری را برای درمان امتحان کرده‌اید حتما به پزشک اطلاع دهید و درصورتی‌که داروی خاصی مصرف می‌کنید یا مبتلا به بیماری هستید که پزشک را مطلع کنید.

    اسپینوزاد

    این دارو را می‌توان برای افراد بالای ۴ سال استفاده کرد. نتایج آزمایش‌ها و تجربیات عملی استفاده از این دارو نشان می‌دهد که شپش سر در بیشتر افراد بعد از گذشت ۱۴ روز به‌طور کامل درمان شده است. این دارو دارای حالت مایع است و برای استفاده از آن باید ریشه و ساقه مو و پوست سر را به‌طور کامل به آن آغشته کنید. بعد از گذشت ۱۰ دقیقه موهایتان را با شامپو بشویید و با استفاده از شانه ضد شپش شانه بزنید. در زمان استفاده از این مایع مراقب چشمانتان باشید. همچنین در افراد با پوست‌های حساس هم می‌تواند باعث ایجاد سوزش پوست شود.

    آیورمکتین

    این دارو از باکتری‌های موجود در خاک به دست آمده است و برای نوزادان بالای ۶ ماه و افراد بالغ کاملا مناسب است. با توجه به اینکه آیورمکتین برای کودکان و نوزادان استفاده می‌شود استفاده از آن بدون نسخه پزشک متخصص ممنوع است و حتما باید تحت نظر پزشک به کار برده شود. در نتایج آزمایش‌ها سه‌چهارم بیماران ۲ هفته بعد از درمان بدون نیاز به شانه ضد شپش به‌طور کامل درمان شدند. این لوسیون را باید به پوست و موی خشک خود بمالید و بعد از ۱۰ دقیقه آبکشی کنید.

    داروی ایورمکتین

    لوسیون بنزیل الکل

    این لوسیون بر روی دستگاه تنفسی شپش تاثیر می‌گذارد و با فلج کردن آن این حشرات را خفه می‌کند؛ با توجه به این موضوع نمی‌توان آن را درمانی برای از بین بردن تخم شپش دانست. این دارو را می‌توان برای بیماران بالای شش ماه استفاده کرد و ممکن است باعث تحریک پوست و چشم شود. برای استفاده از این لوسیون پوست سر و موی خشک را به آن آغشته کرده و بعد از ۱۰ دقیقه با آب بشویید. استفاده از شانه ضد شپش برای جدا کردن تخم‌ها و شپش‌های مرده توصیه می‌شود. درمان با این روش باید حداقل دو بار و برای تعداد دفعات بیشتر با مشورت پزشک انجام شود.

    لوسیون مالاتیون

    این لوسیون با نام تجاری اوید وارد بازار شده است و علاوه بر شپش‌های زنده می‌تواند تخم‌های آن‌ها را نیز از بین ببرد. توجه داشته باشید که این ماده قابل اشتعال است و در زمان استفاده از آن نباید موها را گرم کنید یا بسته‌بندی آن را در معرض نور خورشید قرار دهید. علاوه بر این استفاده از این دارو برای کودکان زیر ۶ سال توصیه نمی‌شود. برای استفاده از این لوسیون نیازی به خیس کردن موها ندارید.

    موهای خشک را به آن آغشته کنید و بدون شستشو اجازه دهید که در معرض هوا کاملا خشک شود. در مدتی که موهایتان به لوسیون آغشته است (حدود ۸ تا ۱۲ ساعت طول می‌کشد تا به‌طور کامل خشک شود) در نزدیکی اجاق گاز، بخاری یا وسایل گرمایشی قرار نگیرید. همچنین هرگز از سشوار استفاده کنید. بعد از گذشت این مدت موهایتان را با شانه نیت شانه کنید و آن‌ها در سینک (نه زیر دوش) کاملا بشویید. در صورت مشاهده شپش‌های زنده درمان را بعد از ۷ تا ۹ روز تکرار کنید.

    دستگاه از بین برنده شپش

    این دستگاه معمولا در کلینیک‌های پوست و مو به کار می‌رود و با حرارتی که تولید می‌کند شپش‌های زنده و تخم‌های آن‌ها را خشک خواهد کرد. تجربه نشان داده است که با استفاده از این دستگاه تخم‌های شپش تا حدود ۹۸ درصد و شپش‌های زنده نیز تا ۸۰ درصد از بین رفته‌اند. درمان با این دستگاه بی‌خطر است؛ اما باید توسط افراد حرفه‌ای و مسلط انجام شود تا آسیبی به پوست شما نرساند.

    دستگاه شپش گیر

    شامپوی لیندان (Lindalice)

    این دارو نوعی سم عصبی است که برای از بین بردن شپش‌های زنده و تخم‌های آن‌ها استفاده می‌شود. استفاده بیش‌ازحد از این دارو و مصرف بدون نسخه آن ممکن است باعث ایجاد سرطان شود؛ به همین دلیل پزشکان بسیار بااحتیاط آن را برای افراد تجویز می‌کنند. همچنین استفاده بی‌رویه از آن می‌تواند باعث ایجاد تشنج و حتی مرگ افراد شود. با توجه به این موضوع مصرف آن برای کودکان، سالمندان و افراد زیر ۵۰ کیلوگرم مناسب نیست و تنها در مواردی تجویز می‌شود که هیچ‌کدام از روش‌های درمانی تاثیر نداشته‌اند و شپش‌ها همچنان به قوت خود باقی هستند.

    شامپوی لیندان لیندا لایس
    چگونه وجود شپش را در پوست سر خود یا کودکم تشخیص دهم؟

    بر اساس تحقیقات آکادمی پزشکی اطفال آمریکا (American Academy of Pediatrics) شناسایی پوره یا شفیره زنده و شپش بالغ بر روی نشان‌دهنده حضور این حشره موذی بر روی سر شماست. به‌منظور تشخیص شپش سر موهای مرطوب کودک یا خودتان را با شانه دندانه‌دار ضد شپش شانه بزنید و به‌دقت آن را بررسی کنید. اگر شپش زنده‌ای پیدا نکردید چند ساعت بعد یا در طول روزهای متوالی این کار را انجام دهید.

    اگر با این روش متوجه وجود شپش نشدید بهتر است به پزشک مراجعه کنید؛ پزشکان نوری به سر می‌تابانند که شپش‌ها را آبی می‌کند. توجه داشته باشید که حضور شپش در سر نشان‌دهنده این نیست که شما باید به فکر درمان آن باشید. درواقع نزدیک بودن شپش‌های زنده به پوست سر چیزی است که باید نگران آن باشید. شپش‌هایی که در فاصله بیشتر از ۶ میلی‌متر از پوست سر قرار دارند احتمالا مرده یا خالی هستند. درصورتی‌که پزشک در تشخیص زنده بودن شپش‌ها شک داشته باشد آن‌ها را زیر میکروسکوپ بررسی می‌کند. نبود شپش زنده نشان‌دهنده نبود آلودگی جدید است و شپش‌های موجود بر روی سر احتمالا باقیمانده از آلودگی‌های قبلی هستند که با شانه‌های ضد شپش می‌توانید آن‌ها را از سر خود جدا کنید.
    کدام موارد ممکن است با آلودگی شپش اشتباه گرفته شود؟

    تخم‌های شپش بسیار شبیه به شوره سر هستند و این موضوع افراد را به اشتباه می‌اندازد. برای تشخیص آن باید سعی کنید ذره سفیدرنگ را از پوست جدا کنید. اگر حالتی چسبناک داشت و به‌سختی جدا شد پس با یک تخم شپش طرف هستید.

    تخم‌های مرده یا خالی باقیمانده از آلودگی‌های قبلی
    تکه‌های موی جدا شده و مرده
    بافت زخم بر روی پوست سر
    باقی ماندن خاک یا گردوغبار در کف سر
    اثرات باقی‌مانده از محصولات مراقبت از مو
    حشرات کوچک دیگری که ممکن است در اثر آلودگی پوست کف سر یا رفتن به محیط‌هایی مانند باغ‌ها و جنگل‌ها وارد موها شده باشند.

    برای جلوگیری از بازگشت شپش سر چه باید کرد؟

    ممکن است شما شپش سر را درمان کنید اما به دلیل مراقبت نادرست بعد از درمان دوباره به این آلودگی دچار شوید. در این موارد باید راهکارهای زیر را به کار ببندید تا شپش‌ها به‌طور کامل از بین بروند:

    درصورتی‌که همه اعضای خانواده درمان شده‌اند و تنها یکی از آن‌ها هنوز شپش فعال دارد وسایل او را از سایرین جدا کرده و ملحفه‌ها، تشک و بالش او را هرروز بشویید و در آفتاب قرار دهید. همچنین دیگر اعضای خانواده و حیوانات خانگی را نیز از او دور نگه‌دارید.
    بلافاصله بعد از پیدا کردن شپش در سر خود یا یکی از اعضای خانواده همه ملحفه‌ها و لباس‌های استفاده شده در ۲ روز قبل را با آب خیلی گرم بشویید و آن‌ها را در آفتاب پهن کنید.
    وسایل غیرقابل شستشو را به مدت ۲ هفته در کیسه ضد هوا قرار دهید تا شپش‌های زنده در اثر نبود اکسیژن از بین بروند.
    کیسه جاروبرقی‌تان را تعویض کنید و کیسه قبلی را دور بیندازید.
    برس مو، شانه، تل و گیره‌های سر را در آب داغ خیس کنید و در صورت امکان آن‌ها را دور بیندازید.
    حتما به فرزندتان تذکر دهید که از تماس نزدیک با سایر دوستانشان خودداری کنند. لباس‌های خود را به آن‌ها غرض ندهند و از لمس موهای آن‌ها خودداری کنند.
    مدتی بعد از تکمیل درمان هر ۳ یا ۴ روز موهای خود و همه اعضای خانواده را چک کنید تا مطمئن شوید که شپش‌ها برنگشته‌اند.

    چه زمانی برای درمان شپش سر به پزشک مراجعه کنیم؟

    اولین قدم در درمان شپش سر این است که مطمئن شوید به شپش آلوده شده‌اید. به همین دلیل لازم است که قبل از شروع هر درمانی برای تشخیص این موضوع نزد پزشک بروید. بعد از آن می‌توانید درمان‌های خانگی را شروع کنید. اگر بعد از یک یا دو هفته خارش سر بیشتر شد یا تعداد شپش‌های زنده‌ای که در پوست سرتان می‌بینید افزایش یافت به پزشک مراجعه کنید تا از داورهای جدیدتری که شپش‌ها هنوز نسبت به آن مقاوم نشده‌اند استفاده شود.

    توجه داشته باشید که خاراندن پوست سر می‌تواند باعث خراشیده یا زخم شدن آن شود که احتمال عفونت باکتریایی را افزایش می‌دهد. نکته دیگر اینکه اگر در غدد لنفاوی خود احساس التهاب داشتید یا دانه‌های ریز و قرمز بر روی پوستتان مشاهده کردید یا شاهد پوسته‌پوسته شدن آن بودید بدون فوت وقت به پزشک مراجعه کنید. این موارد می‌تواند ناشی از ایجاد زخم‌های عفونی در پوست سر یا حساسیت به داروهای از بین برنده شپش باشند.
    آیا وجود شپش سر عاملی نگران‌کننده است؟

    خیر. شپش‌ها به‌خودی‌خود عامل خطرناکی نیستند و اگر به‌موقع درمان شوند هیچ مشکلی برای سلامت شما ایجاد نخواهند کرد. وجود شپش زمانی نگران‌کننده است که خارش سر بسیار شدید شده باشد و زخم‌های عفونی در پوست کف سر به وجود آمده باشند. البته در این موارد نیز می‌توان ظرف مدت چند هفته یا نهایتا چند ماه با استفاده از داروهای قوی شپش‌ها را ریشه‌کن کرد و سپس به درمان زخم‌های ایجاد شده پرداخت.
    بهترین روش برای درمان شپش سر کدام است؟

    معمولا توصیه می‌شود که به استفاده از یک روش برای درمان شپش سر اکتفا نکنید و چند روش مختلف را با هم به کار بگیرید. با توجه به این موضوع استفاده از درمان‌های خانگی در کنار درمان‌های دارویی بسیار موثر خواهد بود. توجه داشته باشید که نباید به‌صورت خودسرانه چند داروی درمان شپش سر را همزمان با هم استفاده کنید؛ چراکه این موضوع می‌تواند باعث ایجاد تداخل دارویی و بروز مشکلات بیشتر شود.


    ۲۵ درمان خانگی شپش سر که جواب می دهند.

    اگر شپش موی سر را جدی نگیرید به سرعت برای شما درد سر ساز خواهد شد. خارش و تحریک پوست سر در کودک مبتلا به شپش مانع از استراحت و انجام کارهای روزمره در خانه یا مدرسه می شود. در ادامه هر آنچه که باید در مورد روش های طبیعی از بین بردن شپش سر بدانید، آورده شده است. تقریباً تمام درمان های خانگی به روش خاصی سبب خفگی شپش‌ها می شود. اکثر افراد ترجیح می دهند به جای استفاده از مواد شیمیایی روی سر فرزند خود روش های طبیعی را امتحان کنند. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید، تا ۲۵ درمان خانگی شپش سر را با هم مرور کنیم…

    درمان خانگی شپش سر
    ۱٫ درمان شپش سر با سرکه

    سرکه تقطیری را به آرامی روی موهای کودک خود بمالید. بعد از مدتی موها را با آب بشویید. در این روش می توانید از سرکۀ سیب نیز استفاده کنید. بهتر است پس از شستشو هنگام شانه زدن موها از روغن نارگیل استفاده کنید، این کار به خارج شدن شپش های مرده کمک می کند.
    ۲٫ سیر

    سیر دشمن شپش است؛ ۸ تا۱۰ حبه سیر را له کرده و با آب لیمو مخلوط کنید تا به صورت خمیری یکدست شود، سپس آن را روی پوست سر بمالید و بعد از گذشت ۳۰ دقیقه سرتان را با آب گرم بشویید.
    ۳٫ وازلین

    وازلین مانع حرکت شپش شده و به عنوان یک عامل بازدارنده عمل می کند؛ بنابراین وازلین روی شپش می‌تواند اثر خفه‌کنندگی داشته باشد.

    شب قبل از خواب یک‌ لایه ضخیم از وازلین را روی پوست سرتان بمالید و سپس آن را با کلاه پلاستیکی یا حوله حمام بپوشانید. صبح با کمک روغن بچه و شانه ضد شپش اقدام به بیرون آوردن شپش های مرده و تخم ‌های آن‌ها کنید.
    ۴٫ سشوار

    یک روش سریع و مطمئن برای خارج کردن شپش از سر، استفاده از سشوار است. جهت پیشگیری از انتقال شپش به افراد و وسایل داخل خانه این کار را در بیرون از منزل انجام دهید. از به کار بردن این روش برای کودکان نوپا خودداری کنید زیرا هوای گرم سشوار برای پوست سر آن‌ها مضر است.

    اگرچه باد سشوار باعث کشته شدن شپش نمی شود، اما استفاده از آن روی دور تند و داغ باعث از بین رفتن تعداد زیادی از تخم های شپش می شود. در کنار سایر روش های درمانی، سشوار داغ به ریشه کن کردن کلیه تخم هایی که در آستانه تبدیل شدن به شپش زنده هستند، کمک می کند. از سشوار می توان به عنوان سلاحی کمکی برای از بین بردن شپش استفاده کرد.
    ۵٫ آب پیاز

    یک روش دیگر برای درمان خانگی شپش سر آب پیاز است. مقداری آب پیاز تهیه کنید و حدود ۳ تا ۴ ساعت آن را روی پوست سرتان بگذارید. رِشک و شپش های مرده را با شانه ضد شپش بیرون آورده و موهایتان را با شامپو به صورت کامل بشویید. برای رسیدن به نتیجۀ بهتر، هر ۴-۳ روز این کار را تکرار کنید.
    ۶٫ روغن نارگیل

    روغن نارگیل برای شپش سر

    مقدار زیادی روغن نارگیل را روی پوست سرتان بمالید. سپس با کلاه حمام روی سر را پوشانده و به مدت ۲ ساعت صبر کنید؛ بعد از آن با کمک شانه ضد شپش، رِشک ها و شپش های مرده را بیرون بیاورید. موها را با شامپو و نرم کننده بشویید و بعد از خشک شدن موها، مجددا این کار را تکرار کنید.

    می توانید هنگام شب قبل از خواب روغن نارگیل را روی سرتان بمالید، با استفاده از یک کلاه حمام آن را پوشانده و تا صبح صبر کنید. صبح روز بعد با کمک یک شانه ضد شپش اقدام به برداشتن شپش ها کنید و سپس موهایتان را با شامپو بشویید. برای رسیدن به نتیجۀ بهتر، دوبار در هفته این کار را تکرار کنید.
    ۷٫ سیب له شده

    این روش ممکن است کثیف کاری زیادی داشته باشد اما بسیار موثر است. سیب له شده را روی پوست سر و موهایتان بمالید؛ چند ساعت صبر کنید و سپس سرتان را بشویید.
    ۸٫ روغن چریش

    چند قطره روغن چریش را به شامپوی کودکتان اضافه کرده و موهایش را با استفاده از آن بشویید. برای بیرون آوردن شپش های مرده از یک شانه ضد شپش استفاده کنید. ترکیب شامپو و روغن چریش باید به طور مرتب استفاده شود تا باعث از بین رفتن کامل شپش ها گردد.
    ۹٫ بنزیل الکل

    اگر کودکتان بیش از شش ماه سن دارد، برای از بین بردن شپش ها، می توانید از محلول بنزیل الکل برای درمان خانگی شپش سر استفاده کنید. این محلول را روی پوست سر بمالید و سپس آن را با آب بشویید. این کار را بعد از یک هفته تکرار کنید تا شپش های باقیمانده که از رِشک هایی باقی مانده روی سر بیرون آمده اند از بین بروند. پس از شستشو، از شانه ضد شپش برای خارج کردن شپش های مرده استفاده کنید.
    ۱۰٫ روغن اوکالیپتوس

    روغن اوکالیپتوس برای درمان شپش

    اگر درمان شیمیایی برای از بین بردن شپش ها موثر واقع نشود، می توانید ۱۵ تا ۲۰ قطره روغن اکالیپتوس را به روغن زیتون اضافه کرده و آن را روی پوست سر کودکتان بمالید.

    بهتر است این کار را هنگام شب انجام داده و به کمک کلاه حمام سر کودک را بپوشانید و در هنگام صبح به کمک شانۀ ضد شپش اقدام به بیرون آوردن شپش های مرده کنید و سپس سرش را بشویید.
    ۱۱٫ مخلوط نمک و سرکه

    مخلوط نمک و سرکه می تواند برای از بین بردن شپش ها موثر باشد. نمک خاصیت ضد عفونی کنندگی دارد و سرکه از چسبیدن رِشک ها به تارهای مو جلوگیری می کند. ترکیب سرکه و نمک را روی موها و پوست سر اسپری کرده و کودکتان را از شر شپش ها خلاص کنید. در پایان موهای کودک را بشویید.
    ۱۲٫ جوش شیرین

    جوش شیرین را با نسبت ۱ به ۳ به نرم کننده مو اضافه کنید، این کار باعث مسدود شدن مسیرهای تنفسی شپش ها می شود. مخلوط را روی موها مالیده و سپس موهایتان را به چند قسمت تقسیم کرده و با یک شانه تمیز شپش ها و رِشک ها را بیرون بیاورید.

    بعد از اتمام کار با یک شامپو ضد شپش موهایتان را بشویید. برای از بین بردن کامل شپش ها به مدت چند روز این کار را تکرار کنید.
    ۱۳٫ مایونز

    سیزدهمین درمان خانگی شپش سر در این مقاله، استفاده از سس مایونز است. مایونز می تواند باعث خفگی و مرگ شپش ها شود. قبل از خواب، مایونز را به کل پوست سر کودکتان مالیده و با کمک کلاه حمام روی آن را بپوشانید. هنگام صبح موها را شامپو کرده و بعد از آب‌کشی به کمک شانه، شپش ها و رِشک ها را خارج کنید.
    ۱۴٫ روغن درخت چای

    روغن درخت چای یکی از بهترین درمان های خانگی برای از بین بردن شپش سر کودکان است. روغن درخت چای را با آب مخلوط و روی پوست سر کودکتان اسپری کنید؛ در ادامه با کمک کلاه حمام یا حوله، سر کودک را بپوشانید. بعد از چند ساعت موها را به طور کامل آب کشی کنید.

    برای رسیدن به نتیجۀ دلخواه این کار را دوبار در هفته انجام دهید. همچنین می توانید روغن درخت چای را به شامپوی کودکتان اضافه کنید و یا این روغن را به روغن زیتون اضافه کرده وهنگام شانه زدن برای بیرون آوردن رشک ها از آن استفاده کنید.
    ۱۵٫ شانه زدن موهای مرطوب

    شانه زدن موهای مرطوب، یکی از روش های خانگی برای از بین بردن شپش سر است.

    شانه زدن موهای مرطوب، یکی از روش های خانگی برای از بین بردن شپش سر است. موها را مرطوب کرده و به کمک یک شانه دندانه باریک آنها را شانه کنید. استفاده از نرم کننده نیز هنگام شانه کردن می تواند مفید باشد.

    مو را به چند بخش تقسیم کرده و شانه زدن هر قسمت را تا جایی که دیگر شپشی پیدا نشود، ادامه دهید. هر سه تا چهار روز، در طی چند هفته این کار را تکرار کنید. این کار در کنار سایر روش های درمانی کمک می کند تا سریع‌تر از شر شپش ها خلاص شوید.
    ۱۶٫ کندن تخم های ریز شپش

    برای درمان خانگی شپش سر و رِشک ها می توانید از ابزارهای مختلفی مانند شانه های ضد شپش یا حتی بردن انگشتان خود لای موها استفاده کنید. اگر چه با توجه به حجم موهای سر کودک، این روش می تواند وقت گیر باشد اما نسبت به استفاده از مواد شیمیایی روش بهتری است.

    به هر حال این روش نسبت به سایر روش ها سخت تر بوده و ممکن است به اندازۀ آن‌ها موثر واقع نشود؛ زیرا تا زمانی که حتی یک تخم شپش در موها وجود داشته باشد، نمی‌توانید از شر آن‌ها خلاص شوید.
    ۱۷٫ نظافت منزل

    در کنار درمان شپش سر و رِشک ها از مو و پوست سر، محل سکونت افراد مبتلا به شپش نیز باید به طور کامل تمیز شود. شپش ها می توانند از سر بیرون پریده و به اسباب و اثاثیه منزل و اسباب بازی های کودک منتقل شوند.

    بنابراین باید نسبت به شستن بالش، ملحفه، حوله و کلاه و همین طور خشک کردن آن‌ها در بالاترین دمای ممکن دقت و وسواس زیادی به خرج دهید. اسباب بازی هایی که قابل شستشو نیستند را به مدت حداقل دو هفته در کیسه های پلاستیکی در بسته قرار دهید تا مطمئن شوید تمام شپش و رِشک ها مرده‌اند.
    ۱۸٫ روغن بادیان رومی (انیسون)

    روغن بادیان رومی می تواند روی شپش مو را پوشانده و باعث خفه شدن آن شود. طی تحقیقات صورت گرفته روغن بادیان رومی می تواند یکی از موثرترین روش های طبیعی برای از بین بردن شپش سر کودکان باشد.

    اگرچه روش های دیگر درمان شپش نیز مفید هستند اما روغن بادیان رومی یکی از روش های درمان قطعی شپش است؛ چرا که احتمال بازگشت شپش ها بعد از به کار گرفتن سایر درمان‌های گیاهی و گذشت چند ماه، می‌تواند همچنان وجود داشته باشد.
    ۱۹٫ روغن زیتون

    روغن زیتون از روش های درمان خانگی شپش سر است.

    روغن زیتون نیز همانند روغن بادیان رومی از روش های درمان خانگی شپش سر است. این مواد طبیعی باعث خفگی شپش ها شده و از بازگشت آن‌ها جلوگیری می کند. روغن زیتون نیز یکی از موثرترین روش ها برای از بین بردن شپش است. جهت بهره بردن از بالاترین میزان اثر بخشی، بهتر است روغن زیتون را به همراه روغن بادیان رومی استفاده کنید.

    روغن زیتون را به میزان کافی روی پوست سر کودک بمالید؛ بعد از گذشت ۱۵ تا۲۰ دقیقه به کمک شانه، شپش‌های مرده را خارج کرده و سپس موهای او را شامپو بزنید تا روغن اضافه آن گرفته شود و سپس آن را آبکشی کنید.

    این کار را چند بار تکرار کنید تا دیگر هیچ شپشی روی مو و پوست سر کودکتان مشاهده نشود. بعد از هر بار استفاده از این روش لباس های کودک را با دقت بشویید.
    ۲۰٫ غوطه ور کردن موها در آب

    با فروبردن موها در وان حمام، می توانید شپش ها را خفه کنید. البته این روش زیاد موثر نیست زیرا گزارش ها حاکی از آن است که شپش می توانند تا چندین ساعت بعد از فرورفتن در آب زنده بمانند و حتی آب کلرزدۀ استخر نیز نمی تواند باعث از بین رفتن شپش شود.
    ۲۱٫ مایع ظرفشویی

    مایع ظرفشویی باعث نابودی شپش‌ها نمی شود اما به پاک کردن مواد چسبناکی مانند انواع روغن، مایونز و وازلین، که مادرها برای خفه کردن شپش‌ به موهای کودک خود می‌مالند، کمک می‌کند. همچنین مایع ظرفشویی می تواند به تجزیۀ ماده‌ چسب ‌مانندی که باعث چسبیدن تخم شپش به ساقه موها شده، کمک ‌کند.
    ۲۲٫ اسانس های روغنی

    همانند روغن نارگیل، می توانید شپش ها را با استفاده از اسانس های روغنی مثل روغن درخت چای، روغن اسطوخودوس، روغن میخک یا روغن برگ دارچین از بین ببرید. همچون روغن نارگیل، قبل از خواب، به میزان کافی یکی از این روغن ها را روی مو مالیده و با یک کلاه حمام سر را بپوشانید؛ این کار را چند روز بعد نیز تکرار کنید.

    بهتر است قبل از مصرف این روغن ها روی مو به عنوان درمان خانگی شپش سر ، چند قطره از آن را پشت دست کودکتان آزمایش کنید، زیرا ممکن است برخی کودکان، به این نوع روغن ها واکنش آلرژیک نشان دهند.
    ۲۳٫ نمک اپسوم (نمک حمام)

    استفاده از مخلوط نمک اپسوم (منیزیم سولفات) با آب می تواند به خلاص شدن از شر شپش ها کمک کند.

    مواظب باشید نمک با چشم کودک تماس پیدا نکند. توجه داشته باشید که نمک طعام تاثیر چندانی در درمان شپش موی سر ندارد و همچنین نمک دریا و نمک کوشر (نمک بدون ید که دارای دانه های درشت تری نسبت به نمک معمولی است) ممکن است به اندازه کافی در آب حل نشوند.
    ۲۴٫ درمان شپش با رنگ مو

    اگرچه رنگ مو می تواند در از بین بردن شپش موثر باشد، اما هیچ تاثیری در از بین رفتن رِشک ها ندارد. همچنین استفاده از رنگ مو برای کودکان به هیچ عنوان توصیه نمی شود؛ بنابراین به طور کلی راه حل خوبی برای درمان و رفع شپش نیست.
    ۲۵٫ بنزوئیل پراکسید

    به هیچ عنوان از این دارو برای نوزادان شش ماهه یا کمتر استفاده نکنید. برای استفاده از این روش ابتدا بنزوئیل پراکسید را به طور مستقیم روی پوست سر بمالید و سپس آن را با آب بشویید. هنگام شستشو بهتر است از یک تشت استفاده کنید تا شپش های مرده داخل آن بریزند. این روش را تقریباً یک هفته بعد نیز تکرار کنید، تا شپش های باقی مانده نیز از بین بروند.

    با بکار گیری این روش‌های سادۀ خانگی، خواهید دید که چگونه موها و پوست سر کودکتان از هجوم شپش های مزاحم پاک خواهد شد. برای رسیدن به نتیجۀ دلخواه، این روش ها را حداقل دو تا سه مرتبه در هفته انجام دهید. برخی از این روش ها را می توانید هر روز نیز تکرار کنید.

    شما برای درمان خانگی شپش سر چه روش‌هایی را پیشنهاد می‌کنید؟ تجربیات‌تان را در این زمینه، با ما و دیگران به اشتراک بگذارید…

    شپش به چه شکلی است؟

    شپش ها در رنگ های قهوه ای، زرد و یا خاکستری شناسایی شده اند و ممکن است مابین ابرو و مژه ها نیز یافت شوند. علت سخت بودن رهایی از این حشرات کوچک تولید ماده ی چسبناکی است که باعث چسبیدن تخم شپش ها به ریشه مو می شوند. حرکت و نیش این حشره بر روی کف سر خارش و زخم ایجاد می کند که در صورت درمان نکردن آن ها موجب بروز عفونت می گردد.
    چرخه زندگی

    حضور این حشرات موذی در فصل گرما افزایش می یابد و هر کدام از آن ها بعد از تولد تا 4 هفته زنده می مانند و در این فاصله به تولید مثل ادامه می دهند. شپش اگر بر روی سر نباشد و هیچ منبع تغذیه ای نداشته باشد فقط دو روز زنده می ماند.
    چه افرادی مستعد انتقال هستند؟

    اکثرا کودکان سه تا چهارده سال به این مشکل دچار می شوند و سپس به خانواده انتقال می دهند.
    راه های انتقال شپش

    این موجودات بال و توانایی پریدن ندارند به همین دلیل انتقال آن ها فقط از طریق تماس مستقیم است.

    از موارد انتقال شپش می توان به کلاه، شال، روسری، برس (شانه)، سنجاق سر، کش مو، هدفون، بالش، حوله، روکش تخت یا صندلی، پتو و هرگونه وسیله یا لباسی که با ناحیه سر تماس داشته باشد اشاره کرد. حیوانات خانگی مثل گربه و سگ در بروز و پخش شپش نقشی ندارند.
    تشخیص شوره از تخم شپش

    گاهی شوره سر و تخم شپش از یکدیگر قابل تشخیص نیستند اما شوره سر را می توان به راحتی از موها جدا کرد اما تخم شپش به علت چسبندگی که دارد به سختی می توان آن ها را از موها خارج کرد.

    در بعضی موارد کسی که مبتلا به شپش می شود تا زمانی که علائم شدت بگیرند اصلا از این موضوع خبردار نمی شود.
    راه های انتقال شپش
    علائم ابتلا به شپش

    خارش
    مشاهده حشره در کف سر
    وجود تخم شپش چسبیده به ریشه موها شبیه به شوره سر
    زخم و خراشیدگی
    برآمدگی هایی مانند جوش

    راهکارهای درمانی شپش سر

    پس از تشخیص وجود این حشره بر روی سر درمان های متعدد خانگی و پزشکی بصورت همزمان برای از بین بردن آن می توان شروع کرد.
    درمان های پزشکی

    شامل شامپوهای مخصوص و محلول های موضعی می شود که هر کدامم دستورالعمل های مصرفی متفاوتی دارند که برخی از این داروها عبارتند از: پرمترین (Permethrin)، پریترین (Pyrethrin with additives)، بنزیل الکل (Benzyl alcohol)، ایور مکتین (Ivermectin)، اسپینوساد (Spinosad))، مالاتیون (Malathion)، لیندان (Lindane) و …

    گاهی شپش با استفاده از این داروها کاملا برطرف می گردد اما در مواردی مشاهده شده که نسبت به این داروها نیز مقاومت نشان می دهند به همین دلیل توصیه ما استفاده همزمان از داروهای پزشکی و گیاهان طب سنتی می باشد.
    درمان خانگی شپش سر

    در ادامه چند مورد از بهترین راه حل های خانگی درمان شپش سر را برای شما عنوان می کنیم:
    سرکه

    مایع سرکه ای که در دمای محیط قرار گرفته را کمی در معرض حرارت قرار دهید و بعد کف سر را آغشته به آن کنید. مدت زمان لازم قبل از شستشو 30 الی 40 دقیقه می باشد.
    آب پیاز

    کف سر را با این مایع معجزه کننده ماساژ دهید و حدودا یک ساعت با کلاه سر را بپوشانید و سپس بشویید.
    حنا

    پودر حنا و آب ولرم را به روش قدیمی باهم ترکیب کرده و مخلوط حاصل شده را مانند رنگ مو بر کف سر و ریشه موها بزنید. برای اثرگذاری باید تقریبا دو ساعت بر روی سر باقی بماند.
    روغن نارگیل، زیتون، رزماری و درخت چای

    مانند روش های قبل یک ساعت قبل از هر بار که حمام می روید کف سر را به هر کدام از این روغن ها آغشته نمایید.

    بررسی اجمالی


    شپش سر (پدیکولوز کاپیتس) یک عفونت شایع و بسیار مسری است که در سرتاسر جهان و همه نژادها از هزاران سال قبل دیده می شود. این بیماری اغلب در مهد کودک ها، مراکز مراقبت های شبانه روزی، سربازخانه ها و مدارس رخ می دهد. علت آن آلودگی به شپش سر انسان، Pediculus humanus capitis است و معمولاً بسیار خارش دار است.
    شپش حشرات بسیار کوچک بدون بال و شش پایی است که از خون انسان تغذیه می کند. شپش تخمهای خود را به پایه مو نزدیک پوست سر می چسباند و شپش ها 7-10 روز بعد از تخم خارج می شوند. شپش بالغ نمی تواند بیش از 2 روز در خارج سر انسان زنده بماند و برای، زندگی وابسته به گرما و خون پوست سر است. شپش ها از طریق تماس نزدیک به سر و از طریق به اشتراک گذاشتن وسایل آلوده به شپش از کودکی به کودک دیگر منتقل می شوند. تخم شپش یا نیت کمتر از یک میلی متر است و به صورت توده شفاف شبیه قطره اشک به ساقه مو محکم می چسبد. تشخیص شپش سر اغلب با دیدن تخم شپش تایید می شود.

    چه کسانی در معرض خطر شپش هستند ؟

    شپش سر ممکن است در هر کسی رخ دهد، اما کودکان 3 تا 11 ساله به احتمال بیشتری مبتلا می شوند. همه افراد می توانند دچار شپش سر شوند و ابتلا به بیماری ارتباطی با تمیزی شخص یا محیط اطراف او ندارد. از آنجا که پنجه های شپش قادر به چسبیدن به برخی از موهای خاص هستند، کسانی که موهای فر دارند، کمتر از کسانی که نوع موهای نرم تری دارند تحت تأثیر قرار می گیرند. بعلاوه، دختران بیشتر از پسران دچار شپش می شوند، احتمالاً به این دلیل که تمایل بیشتری به داشتن موهای بلندتر دارند. آلودگی به شپش سر بیشتر اوقات در شرایطی مشاهده می شود که تماس فرد با شخصی که شپش در سرش وجود داردثابت شده، مانند مدارس، خانه، زمین بازی، ورزش و اردو. شپش فقط خون انسان را می خورد. بنابراین، حیوانات خانگی و حیوانات دیگر عفونت را گسترش نمی دهند.

    علائم و نشانه ها شپش چیست؟

    شپش های متحرک یا لکه های متحرک ممکن است روی پوست سر و مو دیده شوند. طول هر شپش تقریباً 1-3 میلی متر است و به رنگ خاکستری مایل به سفید است. شپش ها می خزند و در ارتباط نزدیک می توانند بین افراد منتقل شوند؛ آنها نمی پرند یا پرواز نمی کنند. تخم ها به صورت دانه های کوچکتر، در حدود 1.5 میلی متر، سفید و محکم به موهای نزدیک به پوست سر متصل هستند.


    برجستگی ها یا زخم های کوچک قرمز ممکن است در پوست سر، گردن و شانه ها دیده شود. گاهی اوقات، گره های لنفاوی پشت گوش یا گردن ممکن است متورم و حساس باشند. ممکن است گاهی شپش روی مژه ها دیده شود و باعث قرمزی و تحریک چشم شود.
    از آنجا که آلودگی به شپش سر کاملاً خارش دار است، خراشیده شدن معمول است و ممکن است منجر به عفونت یا خارش شود. علاوه بر احساس خارش یا قلقلک، کودکان ممکن است تحریک پذیر باشند یا در خوابیدن مشکل داشته باشند.

    رهنمودهای مراقبت از خود در برابر شپش سر

    اگر فکر می کنید کودک شما ممکن است شپش سر داشته باشد، با استفاده از یک شانه دندانه ریز، که به آن شانه شپش نیز گفته می شود، شپش ها و تخم هارا جستجو و جدا کنید. این شانه ها در اکثر داروخانه ها قابل خریداری است و اغلب انواع فلزی بهتر از پلاستیکی هستند. در برخی انواع شانه مجهز به نور uv می باشد که در تشخیص نیت یا تخم شپش کمک کننده است. پوست سر کودک خود را با نور شدید بررسی کنید و در صورت لزوم از ذره بین استفاده کنید. گرما مثل نورا آفتاب می تواند منجر به روی سطح امدن شپش ها شود و جداکردن آنها را راحت تر کند.


    اگر شپش پیدا کردید، بهترین گزینه این است که با دکتر زیبایی و پوست همچون خانم دکتر کوثر هدایت تماس بگیرید، زیرا شپش اگر زود درمان نشود به سرعت تخم گذاری بیشتری کرده و بسیار آزار دهنده است و کل سطح سر را گرفته و بزرگ و بزرگتر می شود و زمان درمان افزایش پیدا خواهد کرد. برخی راه حل های خانگی ودرمانهای شامپویی هم وجود دارد که ما دراینجا به بررسی آنها می پردازیم. هرچند که اینها راه حل های کلی است. باید توجه داشته باشید بنابر اندازه، زمان، نوع پوست و... درمان فرق می کند. لذا اکیدا توصیه می شود با کلینیک زیبایی پوست خانم دکتر کوثر هدایت برای درمان شپش سر تماس بگیرید.



    شپش سر

    این دستورالعمل ها را دنبال کنید:

    بعضی از داروهای بدون نسخه اثر گذار در درمان شپش شامل موارد زیر می باشد:
    1- پیرترین ها (A200® ، Pronto® ، R & C® ، RID® ، Triple X®)
    2- لوسیون وشامپو پرمترین 1٪ (Nix®)


    هر دو دارو فقط شپش های زنده را از بین می برند نه تخم ها را ، بنابراین برای از بین بردن شپش هایی که تازه از بدن خارج شده اند باید در مدت 7 تا 10 روز دوباره استفاده شوند. این روش های درمانی فقط از طریق پوست جذب می شوند، اما نباید در کودکان زیر 2 ماه استفاده شوند. از این داروها دقیقاً طبق دستورالعمل استفاده کنید. این داروها حشره کش هستند و نباید به مقدار بیشتر یا بیشتر از حد توصیه شده استفاده شوند.
    قبل از استفاده از لوسیون های بدون نسخه، از نرم کننده مو استفاده نکنید، زیرا باعث پوشاندن مو و محافظت از شپش در برابر دارو می شود. همچنین قبل از استفاده حتما سر را شستشو دهید و صبر کنید تا کاملا خشک شود. استفاده از شامپو درمانی روی موی تمیز و خشک پاسخ درمانی را افزايش می دهد.


    باید توجه داشته باشید استفاده نادرست از این شامپوها باعث آسیب به مو می شود زیرا اینها شیمیایی هستند و امکان دارد کچلی یا ریزش مو شدید را در بر داشته باشد، لذا تقاضا می شود قبل از هر کاری با پزشک متخصص پوست و زیبایی همچون خانم دکتر کوثر هدایت تماس بگیرید.
    رعایت مواردزیربسیار مهم است برای از بین بردن شپش در منزل زیرا شپش قابل انتقال است و امکان انتقال آن به دیگر افراد خانواده بسیار زیاد است.
    پس از درمان لباس تمیز بپوشید و سایر لباس ها، ملافه ها و حوله ها را در آب گرم (بیش از 45/45 درجه سانتیگراد بیشتر از 130 درجه فارنهایت) بشویید و آنها را با استفاده از خوشکن حداقل 20 دقیقه خشک کنید.


    هر وسیله ای را که کودک شما در طول 48 ساعت گذشته به ان دست زده است را حداقل 5 دقیقه در آب گرم بشویید.
    به مدت 2 هفته اجسام بالقوه آلوده اما غیر قابل شستشو را در کیسه های پلاستیکی ببندید. (شپش ظرف 2 روز از بین می رود)
    موها و پوست سر اعضای خانواده را بررسی کنید و در صورت آلوده بودن آنها را درمان کنید.
    در صورت تشخیص شپش در کودک به پرستار مدرسه، معلم یا مراقبت روزانه اطلاع دهید. فرزند شما پس از درمان مناسب می تواند به مدرسه برگردد.
    شانه، برس مو، کلاه، حوله، ملافه، لباس، هدفون، اسباب بازی های پر شده یا سایر موارد را با کسی که شپش سر دارد، به اشتراک نگذارید.

    چه موقع به مراقبت های پزشکی برای درمان پزشک نیاز است؟

    به محض دیدن حشره در سر و خارش باید با پزشک متخصص همچون خانم دکتر کوثر هدایت تماس بگیریدواگر بعد ازدرمان های اولیه توسط پزشک علاِیم شپش خزنده ادامه داشت، پزشک خود را در جریان بگزارید. کودک شما ممکن است نیاز به درمان مجدد با داروی دیگری داشته باشد. همچنین در صورت مشاهده علائم عفونت باکتریایی در پوست سر، مانند قرمزی، تورم ، درد یا چرک، با پزشک تماس بگیرید. اگر باردار هستید قبل از استفاده از داروهای شپش با پزشک مشورت کنید.


    درمان هایی که ممکن است پزشک برای موارد پیشرفته وجود شپش در سر توسط متخصص زیبایی تجویز تجویز شود عبارتند از:


    برای تشخیص شپش، پزشک باید یک شپش یا یک جوجه سر در پوست سر ببیند. گاهی اوقات، از آنچه چراغ چوب برای جستجوی شپش استفاده می شود. در طی این روش ، پزشک یک نور سیاه به پوست سر می زند و حشرات و تخمها به صورت لکه های فلورسنت به رنگ زرد و سبز ظاهر می شوند.

    اگر پزشک زیبایی پوست تأیید کند که کودک شما شپش دارد. اول از داروهای خفیف استفاده می کند و اگر نتیجه مطلوب حاصل نشود، احتمالاً پزشک داروهایی با قدرت بیشتر تجویز می کند. این موارد شامل موارد زیر است:


    1- لوسیون مالاتیون 0.5٪ (Ovide®) - شپش و برخی تخمها را از بین می برد و فقط در کودکان بالای 6 سال قابل استفاده است. مالاتیون می تواند پوست را تحریک کرده و قابل اشتعال باشد. این ماده می تواند توسط پوست جذب شود، به خصوص اگر مدت زیادی روی پوست باقی بماند ، بنابراین دستورالعمل های استفاده را دقیقاً با نظر پزشک زیبایی همچون خانم دکتر کوثر هدایت دنبال کنید.
    2- شامپو Lindane 1٪ - این می تواند سمی باشد و در جریان خون جذب شود و بنابراین به طور 100% باید تحت نظر پزشک استفاده شود. این دارو فقط در مواردی استفاده می شود که سایر داروها از کار افتاده باشند.بویژه در بیمارانی که مشکل زمینه ای صرع یا اختلالات عصبی دارند توصیه نمیشه.
    3- قرص های ایورمکتین - این داروی خوراکی هنگام خوردن خون انسان به شپش منتقل می شود. دوباره، این تنها در مواردی استفاده می شود که داروهای دیگر از کار افتاده باشند.



    شپش سر

    سخن پایانی خانم دکتر کوثر هدایت

    اگرچه بسیاری از درمان های خانگی شپش سرهمچون استفاده از سرکه و سس مایونز و حتی درمانهای مضرتر مثل نفت و پودر لباسشویی!!!... را برخی از افراد توصیه می کنند ولی علم ثابت کرده هیچ کدام از آنها نتیجه بخش نیست و عوارض بسیار زیادی برای موهای کودکان شما عزیزان دارد. اگر چه در قرن حاضر بسیاری از افراد غیر متخصص راحت داروها را دراختیار افراد می گذارند، ولی واقعا غیر اخلاقی و نادرست است. لذا تقاضا دارم در صورت مشاهده علایم شپش در سر خود یا کودکانتان حتما با مرکز زیبایی من تماس بگیرید، کودکان سرمایه های جامعه ما هستند لطفا با بهترین تصمیمات ، سلامتی و زیبایی آنها رادر آینده تامین کنید.


    ارائه شده توسط : حسین ایزدی

    در وب سایت : جم نما

    ثبت دیدگاه برای این مطلب
    نظرات شما عزیزان
    هیچ نظری برای این پست ارسال نشده است
    نظرسنجی

    به نظرتان بیشتر چه محتوای در جــم نـما منتشر شود؟

    مطالب پیشنهادی مشابه
    آن چیست که گردن دارد اما سر ندارد دست دارد اما پا ندارد
    آن چیست که گردن دارد اما سر ندارد دست دارد اما پا ندارد دوشنبه ۱۷ بهمن ۱۴۰۱ و بازدید : 59,133نفر
    میلف چیست
    میلف چیست شنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۱ و بازدید : 55,358نفر
    نماز اخرین چهارشنبه ماه صفر برای خانه دار شدن
    نماز اخرین چهارشنبه ماه صفر برای خانه دار شدن دوشنبه ۲۰ شهریور ۱۴۰۲ و بازدید : 54,076نفر
    انواع زاویه کلاس سوم
    انواع زاویه کلاس سوم دوشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۱ و بازدید : 46,251نفر
    نار خندان باغ را خندان کند صحبت مردانت از مردان کند معنی
    نار خندان باغ را خندان کند صحبت مردانت از مردان کند معنی چهارشنبه ۱۰ خرداد ۱۴۰۲ و بازدید : 41,429نفر
    چطور عروس هلندی را دستی کنیم
    چطور عروس هلندی را دستی کنیم شنبه ۱۸ شهریور ۱۴۰۲ و بازدید : 39,355نفر
    معنی و هم خانواده و متضاد ستایش فارسی ششم
    معنی و هم خانواده و متضاد ستایش فارسی ششم شنبه ۸ مهر ۱۴۰۲ و بازدید : 35,537نفر
    تفاوت نماز فرادا و جماعت
    تفاوت نماز فرادا و جماعت شنبه ۸ مهر ۱۴۰۲ و بازدید : 33,104نفر
    عاقبت فرزندان احمد شاه قاجار
    عاقبت فرزندان احمد شاه قاجار شنبه ۶ خرداد ۱۴۰۲ و بازدید : 30,820نفر
    چاپلین شکلاتی چیست
    چاپلین شکلاتی چیست جمعه ۱۰ شهریور ۱۴۰۲ و بازدید : 30,584نفر
    برچسب ها
    شپش
    آمار جم نما
    تعداد گنجینه مطالب : 18,403 پست لایک کننده : 38,601 نفر تعداد لایک ثبت شده : 153,367 نفر مطالب محبوب بالای 10 لایک : 1,386 پست مطالب بالای هزار بازدید : 1,571 پست نظرات ثبت شده شما عزیزان : 5,828 نظر بازدید کل : 13.804M نفر

    © All Rights Reserved by:GemNamaGroup

    2019-2025