تعداد نظرات
0 دیدگاه
تعداد لایک
5 پسندیدن
تاریخ انتشار
سه شنبه ۹ آذر ۱۴۰۰
بازدید
145 نفر
تعریف کلی برای صنعت: به مجموعه تمام ارگان هایی که در فرایند تولید، توزیع و مصرف یک کالا یا خدمت مسیر مشابه دارند، «صنعت» گفته میشود. در این مقاله سیار موشکافنه تر ه این مقوله میپردازیم و جایگاه خود در صنعت را معرفی میکنیم
معنی لغت صنعت
کلمه صنعت از ریشه زبان عربی و لغت صنع به معنی ساختن یا به وجود آوردن وارد زبان فارسی شده است و در انگلیسی واژه Industry از کلمه لاتین industria گرفته شده و به معنی تجارت یا ساختن و تولید است
منظور از ساخت ایجاد دگرگونی در شکل ، ترکیب و یا ایجاد مواد خدمات و انرژی است
در فرهنگ لغات معین ، صنعت به معنی : کار ، پیشه ، حرفه ، کلیه تغییراتی که بشر در مواد طبیعی می دهد تا بهتر و بیشتر از آنها استفاده کند آمده است
به طور کلی صنعت مجموعه ای است از فعالیتهایی که با استفاده از منابع موجود (مواد، سرمایه ، نیروی انسانی، انرژی، تکنولوژی، اطلاعات ،ابزار ) کالا یا خدماتی را تولید می کند و این فراورده نیازهای ابشر و جوامع انسانی را برطرف می کند ، در واقع تلاشی است مستمر در جهت بهبود کارایی و بهره وری . به این معنا که با استفاده ار منابع کمتر ، بازده بهتری به دست آید.
نظریه آلفرد مارشال در باره صنعت
صنعت دربر گیرنده تعدادی از سازمان های تولیدی ، مانند موسسات ،کارخانه ها یا بنگاه های اقتصادی است که با بررسی های تحلیلی یا سیاسی و براساس قوانین معینی در یک گروه گرد آوری می شوند. بنابر ضابطه ای در دست برای گروه بندی صنعت ، مشخصات فرآورده هایی بود که از طریق واحد های تولیدی عرضه می شدند ،
بنابراین با نظر آلفرد مارشال اگر تعدادی از بنگاه های اقتصادی محصولاتی داشته باشند که در ذهن خریداران بتوان جایگزین هایی کامل یا نزدیک برای یکدیگر در نظر گرفت ، در این صورت تمام سیستم های تولیدی را می توان متعلق به یک صنعت دانست.
صنعت از نگاه پورتر
مایکل پورتر سالهای زیادی را صرفِ تحلیل صنعت کرد و تکنیکها و نظریات او مثلِ زنجیرهی ارزش یا نیروهای رقابتی، کماکان مورد استفاده قرار میگیرند و کاملاً سزاوار است که صنعت را از نگاهِ او تعریف کنیم:
صنعت به گروهی از شرکتها گفته میشود که خدمات و محصولاتِ آنها تا حد زیادی جایگزین هم هستند و برای مشتریان، نیازهای بنیادینِ یکسانی را برطرف میکنند.
در ادامه این تعریف را موشکافی میکنیم:
– پورتر یک تعریفِ قدیمیتر از صنعت دارد که در آن به جای “شرکتها” از کلمهی رقبا استفاده میکند و تحتِ تاثیر نگاهِ رقابتی او به صنعت است، اما با خواندنِ کتاب استراتژی رقابتی متوجه میشویم که منظور او از رقبا و شرکتها، تمامِ سازمانهای فعال در آن حوزه، اعم از تولیدکنندگان، ارائه دهندگان خدمات، بازرگانان و … است.
– در همین تعریف، به اصلیترین معیار طبقه بندی صنابع اشاره شده است؛ گروههایی در یک صنعت مشخص طبقهبندی میشوند که نیازهای یکسانی را برطرف میکنند و محصولاتشان قابلِ جایگزین شدن هستند، مثلاً برای برطرف کردن نیاز به جابجایی میتوانیم از قطار، هواپیما، اتوبوس، کشتی و … استفاده کنیم (صنعت حمل و نقل) یا برای نیاز به آگاهی، میتوانیم از مجلات چاپی یا شبکهها، وبسایتها و صفحاتِ اجتماعی استفاده کنیم (صنعت رسانه).
ارائه شده توسط : حسین ایزدی
در وب سایت : جم نما
به نظرتان بیشتر چه محتوای در جــم نـما منتشر شود؟