به گزارش گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، شرایط بازنشستگی از نظر سن و سابقه در حال حاضر برای مردان و زنان به شرح و شرایط ذیل است:
* به استناد تبصره ۴ ماده ۷۶قانون تأمین اجتماعی: دارا بودن ۴۲سال سن و ۲۰ سال سابقه اشتغال و پرداخت حق بیمه برای زنان کارگر مشمول قانون کار.
* به استناد تبصره ۳ماده ۷۶: داشتن ۳۵ سال سابقه پرداخت بیمه بدون شرایط سنی برای مردان و زنان.
* به استناد تبصره ۲ ماده ۷۶: داشتن ۲۰ سال سابقه متوالی یا ۲۵ سال متناوب در مشاغل سخت و زیان آور و بدون شرایط سنی.
* داشتن شرایط مقرر در ماده ۷۶ قانون و تبصرههای آن
* ماده ۷۶: داشتن ۲۰ سال سابقه تمام برای مردان و زنان به ترتیب ۶۰ سال و۵۵ سال سن
* تبصره ۱ ماده ۷۶: داشتن ۵۰ سال سن و۳۰ سال سابقه پرداخت حق بیمه برای مردان و برای زنان ۳۰ سال سابقه و۵۵ سال سن است.
انتهای پیام/ شرایط بازنشستگی در تامین اجتماعی
شرایط بازنشستگی در تامین اجتماعی
رسیدن به سن قانونی، داشتن سنوات خدمت پرداخت حق بیمه، اشتغال در مشاغل سخت و زیان آور و... از جمله شرایطی است که برای بازنشستگی در قانون تامین اجتماعی باید مد نظر قرار گیرد.
برای احراز شرایط بازنشستگی در قانون تامین اجتماعی به دو عامل توجه می شود:
سن مورد نیاز برای احراز بازنشستگی در مقررات فعلی تامین اجتماعی موارد متفاوتی را دربرمیگیرد.
برای مثال در مشاغل سخت و زیان آور و قانون بازنشســتگی جانبازان با ۲۰ سال سابقه، شرط سنی لحاظ نمی شود و فقط داشــتن سنوات مندرج در قانون برای بازنشستگی کفایت می کند.
همچنین خانم های مشــغول به کار در کارگاه های مشــمول قانون کار با ۴۲ سال سن و ۲۰ سال سابقه میتوانند با ۲۰ روز حقوق بازنشســته شوند.
بازنشستگی با ۵۰ سال سن و ۳۰ سال سابقه برای آقایان و ۴۵ سال سن و ۳۰ سال سابقه برای خانمها نیز یکی دیگر از اشکال بازنشستگی است که مشمولان این بند با ۳۰ روز حقوق بازنشسته میشوند.
در مورد دیگر، آقایان با ۶۰ سال سن و ۱۰ سال سابقه و خانم ها با ۵۵ سال سن و ۲۰ سال سابقه با ۲۰ روز حقوق میتوانند درخواست بازنشستگی کنند.
میزان حداکثر سنوات قابل تاثیر در تعیین مستمری بازنشستگی در قانون تامین اجتماعی ۳۵ ســال است و سنوات بیشتر از ۳۵ سال در فرمول مربوط به بازنشستگی قابل محاسبه نخواهد بود.
ممکن است فردی سابقه کار زیادی داشته باشد ولی حق بیمه آن توسط کارفرما به سازمان تامین اجتماعی پرداخت نشده باشد، که در این صورت برای بازنشستگی قابل محاسبه نخواهد بود.
توصیه می شود برای جلوگیری از این وضعیت، بیمه شده هرچند مدت یکبار وضعیت بیمه خود را از شعبه مربوطه یا از سایت تامین اجتماعی جویا شــود.
ضمن اینکه الزم است بیمه شــدگان کلیه سوابق پرداخت حق بیمه خود را در آخرین شعب های که در حال پرداخت حق بیمه هستند متمرکز کنند تا هنگام استفاده از بازنشستگی و یا خدمات دیگر دچار مشکل و وقفه در برقراری مستمری نشوند.
نکته دیگر در مورد میزان مستمری پرداختی، رعایت حداقل و حداکثر پرداخت مستمری است.
مستمری به موجب ماده ۱۱۱ قانون تامین اجتماعی نباید از حداقل حقوق سال مربوطه کمتر باشد و از حداکثر حقوق سال مربوطه که در حال حاضر ۷ برابر حداقل حقوق است بیشتر باشد.
این موضوع درمورد دریافت حق بیمه نیز رعایت میشود و سازمان تامین اجتماعی نیز حق بیمه را در این چارچوب از کارفرما دریافت میکند.
مواردی که در میزان مستمری بیمه شده دخالت دارند، به ترتیب تاثیر عبارت اند از:
بنابراین معمولا کسانی که در دو سال پایانی خدمت خود بر مبنای حداقل حقوق سال مربوطه حق بیمه پرداخت می کنند، از مستمری حداقلی نیز برخوردار میشوند.
همچنین کسانی که با وجود افزایش حقوق در طول سالهای متمادی خدمت، کارفرما حداقل حقوق را برای آنها در لیست حق بیمه درج میکند و بر مبنای حقوق واقعی حق بیمه پرداخت نمی کنند، از این بابت متضرر می شوند و درنتیجه از مستمری واقعی خود برخوردار نمی شوند.
در قانون تامین اجتماعی و تغییرات بعدی آن حداقل ســنوات لازم برای احراز بازنشستگی از ۱۰ سال شروع می شود و تا حداکثر ۳۰ سال ادامه می یابد.
بیمه شدهای که با ۳۰ سال سابقه بازنشسته میشود، از کسی که با ۱۰ سال یا ۲۰ سال سابقه بازنشسته می شود، قطعا مستمری بیشتری دریافت خواهد کرد.
این امر طبعا با عدالت بیمه ای سازگارتر است، زیرا هرکس با توجه به میزان حق بیمه پرداختی از مستمری بهره مند خواهد شد؛ حق بیمه را در این چارچوب از کارفرما دریافت می کند. سوالاتی که بیشتر بیمه شده گان، احتمال دارد از سایت بنیاد وکلا بپرسند
۱۱ سال ســابقه کار در مشاغل ســخت و زیان آور دارم و بیمه ام نیز پرداخت شــده اســت.
۲ سال خدمت سربازی رفته ام و حق بیمه آن را پرداخته کرده ام.
در حال حاضر ۳۷ سال دارم؛ مدرک تحصیلی ام فوق لیسانس مکانیک اســت.
هنوز مشغول به همین کار هستم.
میزان تحصیلات تاثیری در بازنشســتگی ندارد.
در حال حاضر شما شرایط بازنشستگی را ندارید.
حداقل ۵۰ سال سن و ۳۰ سال سابقه یا ۶۰ سال سن و حداقل ۲۰ سال سابقه برای بازنشستگی آقایان لازم است.
خانمی هستم که حدود ۱۳ سال سابقه بیمه دارم. در حال حاضر ۲ ماه است که استعفا داده ام و می خواهم با نرخ ۱۲ درصد برای استفاده از خدمات بازنشستگی خودم را بیمه حرف و مشاغل آزاد کنم.
کارکنان شعبه گفتند چون بیش از ۱۰ سال سابقه دارم، متوسط مبلغ دستمزد ماهیانه ۲ سال آخر را به عنوان مبنای پرداخت حق بیمه تعیین می کنند، که مبلغ آن حدود ۲۷۰ هزار تومان می شود؛ این مبلغ برای من زیاد است.
چند سئوال دارم:
۳۰ درصد حداقل حقوق (حداقل حقوق در سال ۹۴، ۷۱۲ هزار تومان است) باید به عنوان حق بیمه پرداخت شود. کمتر از مبلغ فوق را نمی توان به عنوان دستمزد مبنای تعیین حق بیمه پرداخت کرد.
اگر در ۲ سال آخر خدمت حقوق مبنای پرداخت حق بیمه به طور غیرمتعارف افزایش یابد محاسبه مستمری که در حالت عادی براساس میانگین ۲ سال پایان اشتغال محاسبه می شود، به صورت ۵ ساله محاسبه و تعیین می شود؛ البته به شرطی که افزایش دستمزد در ۲ سال پایانی اشتغال ناشی از ارتقای شغلی نباشد.
خانم ها با ۲۰ سال سابقه و ۵۵ سال سن می توانند با ۲۰ روز حقوق بازنشسته شوند، مگر اینکه مشمول قانون کار باشند که با ۲۰ سال سابقه و ۴۲ سال سن میتوانند درخواست بازنشستگی کنند. قانون بازنشستگی سازمان تامین اجتماعی به زبان ساده
قانون بازنشستگی سازمان تامین اجتماعی به زبان ساده
توانایی کار کردن انسان محدود است. هرچه زمان بیشتری بگذرد و هرچه انسان پیرتر شود توان کار کردن وی نیز کمتر میشود تا جایی که دیگر قادر نیست همانند دوران جوانی کار کند. افرادی که در محیطهای کاری مشغول به فعالیت هستند بعد از گذشتن سنوات کاری که معمولاً 20 تا 30 سال است مطابق قانون بازنشستگی سازمان تامین اجتماعی بازنشسته میشوند. بازنشستگی به این معنی است که فرد از آن تاریخ از کار کردن معاف شده و تا آخر عمر خود میتواند از حقوق بازنشستگی استفاده کند.
مطلب مرتبط: بیمتو آنلاین بخر! بیمه تامین اجتماعی و مزایای آن
سازمان تامین اجتماعی با تحت پوشش قرار دادن کارکنان مجموعههای کاری مانند کارخانهها، شرکتها، کارگاهها و… از این افراد مطابق قانون کار حمایت کرده و با ارایه دفترچه بیمه درمان تامین اجتماعی و همچنین مستمری بازنشستگی، بیمهشده و افراد خانواده او را تحت پوشش قرار میدهد. مزایای بیمه تامین اجتماعی برای بیمهشدگان اجباری شامل خدمات کوتاهمدت یعنی پرداخت بیمه بیکاری، کمکهزینه پروتز و اروتز و هزینه ایام بیکاری و ارایه خدمات بلندمدت شامل پرداخت مستمری بازنشستگی، هزینه کفنودفن و ازکارافتادگی است. همه افراد میتوانند خود را تحت پوشش سازمان تامین اجتماعی قرار دهند که به آن بیمه خویشفرما میگویند. در بیمه خویشفرما بیمهشده از مزایای کمتری بهره میبرد.
مهمترین مزایای تامین اجتماعی پرداخت مستمری بازنشستگی، دفترچه درمان تامین اجتماعی، هزینه کفنودفن و هزینه ازکارافتادگی است.
مطلب مرتبط: بررسی وظایف سازمان بیمه تامین اجتماعی در قبال بیمهگزار تأثیر سن بیمهشده در قانون بازنشستگی سازمان بیمه تامین اجتماعی
سن و سنوات کاری بیمهشده از مهمترین عوامل در قانون بازنشستگی سازمان بیمه تامین اجتماعی هستند که بر اساس آن بیمهشده میتواند بازنشسته شود. این دو ارتباط مستقیمی با یکدیگر دارند. بیمهشدگان به صورت عادی با رسیدن به سن 60 سالگی برای مردان و 55 سالگی برای خانمها و به شرط داشتن حداقل20 سال سنوات پرداخت حق بیمه میتوانند بازنشسته شوند. اما این قانون قطعی نبوده و تحت شرایط مختلف متفاوت است. در ادامه مطلب شرح خواهیم داد که افراد تحت چه شرایطی میتوانند بازنشسته شوند.
بیمهشدگان میتوانند با رسیدن به سن 60 سالگی برای مردان و 55 سالگی برای زنان و داشتن 20 سال سابقه بیمه، بازنشسته شوند.
مطلب مرتبط: از قانون بیمه تامین اجتماعی چقدر اطلاع دارید؟ مشمولان بازنشستگی در قانون بازنشستگی سازمان تامین اجتماعی
شرایط بازنشستگی متغیر است و بسته به عوامل مختلفی مانند میزان سالهای پرداخت حق بیمه، سن بیمهشده، سختی کار و شرایط بیمهشده و حتی جنسیت وی نیز بستگی دارد. به همین شرایط بازنشستگی را به طور جداگانه برای مردان و زنان بررسی میکنیم.
مطلب مرتبط: نقش مهم بیمه درمان تامین اجتماعی در زندگی افراد ماده 76 قانون بازنشستگی سازمان تامین اجتماعی
طبق این ماده به صورت معمول هر فرد تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی چنانچه 20 سال حق بیمه پرداخت کرده و به سن 60 سال برای مردان و 55 سال برای زنان که سن تعیینشده برای بازنشستگی است رسیده باشد، میتواند بازنشسته شود. اما این قانون دارای تبصرههایی است که افراد در شرایط مختلف میتوانند مطابق آن بازنشسته شوند. هریک از این قوانین را به صورت مفصل در ادامه شرح خواهیم داد. البته زنان مشغول به کار در محیطهای کاری مشمول قانون کار میتوانند در 42 سالگی در صورتی که 20 سال سابقه کار داشته باشند درخواست بازنشستگی کنند. البته در این شرایط با احتساب 20 روز حقوق مستمری دریافت خواهند کرد.
تبصره1 از ماده 76 قانون بازنشستگی سازمان تامین اجتماعی
افرادی که 30 سال حق بیمه پرداخت کرده باشند در صورتی که به سن 50 سالگی برای مردان و 45 سالگی برای زنان رسیده باشند میتوانند بازنشسته شوند.
مطلب مرتبط: چند درصد بیمه تامین اجتماعی را باید کارکنان پرداخت کنند؟ قانون بازنشستگی سازمان تامین اجتماعی برای مشاغل سخت
در قانون بیمه تامین اجتماعی برخی مشاغل به عنوان مشاغل سخت و زیانآور تعریف شدهاند چرا که فشار جسمی و روحی زیادی را به فرد شاغل وارد میکنند. کسانی که در این مشاغل فعالیت میکنند مطابق قانون بازنشستگی با داشتن سابقه 20 سال متوالی در پرداخت حق بیمه بدون شرط سنی میتوانند بازنشسته شوند. در صورتی که سوابق بیمهشده به صورت متناوب باشد باید 25 سال حق بیمه پرداخت کرده باشد تا مشمول بازنشستگی شود.
شاغلان به کار در مشاغل سخت میتوانند با داشتن 20 سال سابقه بیمه به صورت متوالی و بدون در نظر گرفتن شرط سنی بازنشسته شوند.
چنانچه بیمهشده در اثر سختی و فشارهای کاری دچار آسیبهای جسمی و روحی شود به نحوی که ادامه کار برای وی زیانآور باشد و این مسئله نیز توسط کمیسیونهای پزشکی ماده 91 قانون بازنشستگی سازمان تامین اجتماعی تأیید شده باشد، فرد میتواند تقاضای بازنشستگی کند. در این صورت هر سال از سنوات کاری وی 1/5 سال در نظر گرفته میشود.
مطلب مرتبط: از حقوق و سوابق بیمه بیکاری مطلع شوید ماده 78 از قانون بازنشستگی سازمان تامین اجتماعی
این قانون درباره پرداخت حق بیمه برای افراد بالاتر از 60 سال است. مطابق این قانون کارفرما میتواند برای افرادی که حداقل 5 سال بیشتر از سن بازنشستگی کار کردهاند درخواست بازنشستگی کند. حداکثر سن برای مردان 65 سال و برای زنان 60 سال است.
مطلب مرتبط: انواع خدمات بیمه تامین اجتماعی برای بیمهشده قانون بازنشستگی سازمان تامین اجتماعی برای جانبازان و آزادگان
سن بازنشستگی برای این افراد 10 سال کاهش یافته است و اگر سنوات پرداخت حق بیمه 20 سال شده باشد بیمهشده اگر مرد باشد در سن 50 سالگی و اگر زن باشد در سن 45 سالگی میتواند بازنشسته شود. قانون بازنشستگی سازمان تامین اجتماعی برای کارگران ساختمانی
کارگران ساختمانی با رسیدن به سن 60 سالگی و با 20 سال سابقه کار بازنشسته میشوند. همچنین این گروه کاری با داشتن 35 سابقه پرداخت حق بیمه بدون شرط سنی میتوانند بازنشسته شوند.
مطلب مرتبط: همه چیز درباره مراحل ثبت نام بیمه تامین اجتماعی قانون بودجه سال 86 تا 91 درباره قانون بازنشستگی
به موجب این قانون شرایطی ایجاد شده است تا بیمهشده با سوابق کمتر از 20 سال نیز بتواند بازنشسته شود. در این شرایط بیمهشده باید حداقل 10 سال سابقه پرداخت حق بیمه داشته باشد و چنانچه به سن بازنشستگی رسیده باشد که در مردان 60 سالگی و در زنان 55 سالگی است، بازنشسته میشود. نکته مهم در این خصوص این است که ماده 111 قانون بازنشستگی سازمان تامین اجتماعی درباره این افراد اجرا نخواهد شد و میزان مستمری پرداختی بر اساس سنواتی که بیمهشده حق بیمه پرداخت کرده است محاسبه میشود. این افراد با 20 روز حقوق بازنشسته میشوند که ممکن است رضایتبخش نباشد.
افرادی که کمتر از 20 سال سابقه بیمه داشته باشند معادل 20 روز کاری مستمری بازنشستگی دریافت خواهند کرد
مطلب مرتبط: روشهای مشاهده سوابق بیمه تامین اجتماعی بدون شماره بیمه ماده111 قانون بازنشستگی سازمان تامین اجتماعی چیست؟
قبلاً به ماده 76 قانون بازنشستگی اشاره کردیم و گفتیم که مطابق آن بیمهشده با رسیدن به سن 60 سالگی و پرداخت 20 سال حق بیمه بازنشسته میشود. در این شرایط محاسبه مستمری بازنشستگی، مستمری ازکارافتادگان و مجموع مستمری بازماندگان بر اساس ماده 111 قانون بازنشستگی سازمان تامین اجتماعی باید به نحوی محاسبه شود که از حداقل دستمزد بیمهشده کمتر نباشد. این مادهقانون در خصوص افرادی که سوابقی کمتر از 20 سال داشته باشند اجرا نخواهد شد. همچنین افرادی که 30 سال سابقه کاری داشته باشند این سابقه در محاسبه مستمری آنان لحاظ خواهد شد.
بیمهشده در هر شغلی که باشد با پرداخت 35 سال حق بیمه و بدون در نظر گرفتن سن او بازنشسته میشود. این میزان بالاترین مقدار محاسبه سنوات کاری در بیمه تامین اجتماعی است و اگر سوابق بیشتر از 35 سال مورد پذیرش و محاسبه مستمری قرار نمیگیرد.
همه افراد در هر سنی با داشتن 35 سال سابقه بیمه میتوانند بازنشسته شوند.
مطلب مرتبط: جالب و خواندنی، تاریخچه بیمه تامین اجتماعی ماده 95 قانون بیمه تامین اجتماعی
بیمهشدگان مرد میتوانند سنوات خدمت سربازی را به سنوات بیمه تامین اجتماعی خود اضافه کنند. برای ضمیمه کردن سنوات سربازی به سنوات تامین اجتماعی دو حالت وجود دارد:
مطلب مرتبط: راهنمای تهیه و تکمیل فرم بیمه تامین اجتماعی دفترچه درمان بیمه تامین اجتماعی در بیمیتو
بیمیتو با همکاری سازمان تامین اجتماعی امکان صدور، تعویض و تمدید اعتبار دفترچه درمان را به صورت آنلاین امکانپذیر کرده است. بنا بر این دیگر لازم نیست که برای انجام هر یک از این اعمال به کارگزاریهای تامین اجتماعی مراجعه کنید کافی است همه این مراحل را در بیمیتو انجام داده و در نهایت دفترچه درمان تامین اجتماعی خود را در محل کار و یا منزل خود دریافت کنید.
مطلب مرتبط: نحوه دریافت شماره بیمه تامین اجتماعی با کد ملی خدمات آنلاین بیمه در بیمیتو
بیمیتو سامانه مدیریت و فروش آنلاین بیمه است. تلاش در بیمیتو بر این است که بیمهگزار بتواند با استفاده از امکانات بیمیتو مانند امکان مقایسه که به وی اجازه میدهد تا نرخ بیمهنامه را در بین شرکتهای مختلف مقایسه کند و یا تاریخ یادآور بیمه و دیگر امکانات مختلف تجربهای خوشایند از خرید بیمه را تجربه کند. علاوه بر اطلاعات بیمهای در خصوص انواع بیمه، شرایط و ضوابط آنها بیمهشده در صورت تمایل میتواند استعلام آنلاین بیمه آتشسوزی و یا استعلام آنلاین بیمه عمر تهیه کند تا به این وسیله قبل از خرید بتواند قیمت بیمه را بین شرکتهای مختلف مشاهده کند و یا جدول بیمه عمر خود را به دست آورد. بیمهگزار در هر زمان که بخواهد قادر است خرید آنلاین بیمه عمر، خرید آنلاین بیمه بدنه، بیمه شخص ثالث، بیمه درمان تکمیلی، خرید بیمه مسافرتی و دیگر بیمهها را انجام دهد و بیمهنامه خود را در محل مورد نظر خود دریافت کند. بیمیتو همیشه تلاش میکند تا در کنار بیمهگزار به وی در خرید بهترین بیمه مطابق با نیاز او کمک کند.