تعداد نظرات
0 دیدگاه
تعداد لایک
5 پسندیدن
تاریخ انتشار
شنبه ۱۸ بهمن ۱۳۹۹
بازدید
194 نفر
“و خدا انسان را آفرید، و انسان رویا را. رویا متولد شد، زیست و تبدیل به یک افسانه شد. افسانه ی انسان های برتر، انسان هایی درستکار که بر پلیدی فائق آیند و نور را بر ظلمت پیروزی بخشند”
اگر بخواهیم سرمنشا تمام روایت و داستان های تاریخ را بیابیم، باید جایی در میان رویاها دنبالش گشت. افسانه ها زنده شدند، چون انسان هایی رویاپرداز بودند. و همین افسانه ها و قصه ها عاملی شد برای اینکه هزاران نفر دیگر بتوانند با الگوبرداری از آنها بر مشکلات غلبه کنند.
تاریخ ایران غنی است از اونواع اسطوره ها. از رستم و سهراب و گشتاسب تا پوریا ولی و آقاتختی. روایت هر کدام از این اسطورها در فرم ها مختلف چندین بار تعریف شده است. اما قالبی در میان تمام فرم های هنری در ایران دست کم گرفته شده و به پتانسیل بی حد و مرز آن بی توجهی میشود. و آن فرم هنری چیزی نیست جز کتاب های مصور یا کمیک بوک ها! ما در این مطلب نیت به معرفی انواع مختلف کتاب کمیک داریم. اما پیش از آن، ابتدا به معرفی این هنرجذاب بپردازیم و سپس تاریخچه ی آن را وارسی نماییم. با ما همراه باشید.
کمیک بوک یا کتاب مصور چیست؟
کمیک بوک یک است. کتاب داستانی که برای انتقال پیام و روایت خود از یکسری المان متفاوت استفاده میکند. کتب مصور از کنار هم قرار دادن چند تصویر متوالی تشکیل شده و در آن از المان هایی چون بالون گفتار، نامآوا ها برای نشان دادن گفتگو و شرح های کوتاه استفاده میشود که برای روایت داستان مورد استفاده قرار میگیرند. اندازه و جاگذاری تصاویر متوالی، ترتیب بیان و پیرنگ داستان را کنترل میکند. برای به نمایش درآوردن و ترسیم تصاویر متوالی عموما از تکنیک نقاشی کارتونی و دیگر روش های تصویرگری شبیه به آن استفاده میشود.
در ساخت یک کامیک بوک چند نفر نقش دارند:
برای تشریح کامل کمیک ها نیاز به مقالات طولانی و بلند بالا است. هدف اصلی این مطلب معرفی انواع مختلف است و در حدودی که نیاز این مطلب بود، اقدام به بررسی چیستی فرمت کمیک ها شد. حالا به بررسی وجهه تاریخی داستان های مصور و بعد از آن به معرفی انواع آن خواهیم رسید.
تاریخچه ی کمیک بوک ها؛ تاریخی به قدمت انسان
نخستین کمیک ها، حتی پیش از اختراع نوشتار بوجود آمده اند. دوره ی پیشاتاریخ و جایی در غار لاسکو، واقع در جنوب غربی فرانسه، انسان های نخستینِ رویاپرداز افسانه هایی را در دل غار نقاشی کرده اند.
تا اواسط سده بیستم، مصورها در آمریکا، اروپای غربی (فرانسه و بلژِک خصوصا) و ژاپن به تکامل و شکوفایی رسیدند. نشانه های کامیکس در اروپا به آثار رودلفه تپفر در دهه 1830 باز میگردد و با داستان های کامیکسی همچون تن تن و میلو در دهه 1920 رونق مییابد. در آمریکا در اوایل سده بیستم، داستان های بصری در رسانه های گروهی همچون مجله نشر مییافت و بعد ها در دهه 1930 صاحب مجله ی مستقل شد.
ژاپن تاریخچه ی غنی تر در داستان سرایی تصویری دارد. طراحی مانگا ها، کامیک های ژاپنی، در سده ی سیزدهم آغاز شدهاست. پس از جنگ جهانی دوم، کارتونیستهایی چون اوسامو تزوکا ظهور کردند که نقش مهمی در محبوبیت کامیک در میان ژاپنیها داشتند.
انواع مختلف کمیک
حال که با تاریخچه ی کمیک ها و نحوه پیدایش آنها آشنا شدیم، وقت آن رسیده تا نگاهی به انواع داستان کمیک بیندازیم. فرمت های رایج در دنیای کمیک شامل 13 نوع مختلف است. عمده تفاوت آنها در نحوه انتشار است. این 13 فرمت مختلف عبارت اند از:
این کمیک بوک ها، داستان خود را در تعداد شماره ی محدود روایت میکنند. در سری های کوتاه، تعداد قسمت ها اکثر اوقات از شش عدد بیشتر نمیشود اما گاها با توجه به ظرفیت داستان یک یا دوقسمت دیگر هم اضافه میشود.
کمیک استریپ ها گاها بخاطر تشابه اسمی با کمیک اشتباه گرفته میشوند. حال آنکه کمیک استریپ به نحوی خاستگاه کمیک محسوب میشود. کمیک استریپ ها صاحب ستون و یک بخش در مجلات غیرکمیکی هستند و بصورت روزانه، هفتگی یا ماهانه نشر مییابند.
کمیک بوک ها راهی برای آشنایی با فضایل اخلاقی
اگر تا به حال وارد دنیای نشده اید، احتمالا این فرم برای شما غریب و کودکانه است اما باید بدانید که در محتوای این داستان ها، در مورد مسائل مختلف انسانشناسانه همچون دو راهی های اخلاقی، رذایل و فضایل اخلاقی و رفتاری، مفهوم خیر و شر، تشخیص راه درست از غلط و… صحبت میشود. راهی بسیار مناسب برای آموزش جامعه
متاسفانه در جوامع ایرانی، توجه کمتری به این هنر بصری-نوشتاری میشود و این یک اتفاق ناخوشایند است که جامعه از یکی از جذابترین فرم های آموزشی خود محروم شود. ما در این مقاله با معرفی انواع مختلف کتاب کمیک تلاش کردیم تا شما را کمی با این دنیای سحرانگیز آشنا کنیم. امید است که داستان های مصور و پرمحتوا جایگاه مناسبی بین مردم ایران پیدا کنند.
ارائه شده توسط : حسین ایزدی
در وب سایت : جم نما
به نظرتان بیشتر چه محتوای در جــم نـما منتشر شود؟