تعداد نظرات
0 دیدگاه
تعداد لایک
5 پسندیدن
تاریخ انتشار
شنبه ۲۹ آبان ۱۴۰۰
بازدید
55 نفر
به هر نوع ناراحتی، احساس درد در یک یا چند نقطه استخوان، درد استخوان گفته می شود که این نوع درد با دردهای عضلانی و مفصلی متفاوت است. بیماری ها و مشکلات مربوط به استخوان از اصلی ترین علت درد استخوان هستند که می توانند باعث بروز درد و همچنین تغییر در عملکرد استخوان شوند.
مهم ترین عوامل و علت ایجاد کننده درد استخوان پا
از شایع ترین بیماری ها و عواملی که موجب درد در استخوان می شود شامل:
آسیب دیدن استخوان
تصادفات رانندگی، زمین خوردن از شایع ترین علت درد استخوان است که این درد با تورم و دردهای شدیدی در مفصل همراه است. درد استخوان زمانی به شدیدترین حالت خود می رسد که این صدمات به شکل شکستگی استخوان خود را نشان دهد.
عفونت استخوان
عفونت استخوان خود را از راه جریان خون و بافت های مجاور به استخوان می رساند و باعث آلودگی بافت های استخوانی می شود. البته آسیب دیدگی نیز می تواند در بروز آسیب دیدگی و ورود میکروب به استخوان دخیل باشد. افراد سیگاری و افراد دیابتی بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به عفونت استخوان قرار دارند.
دردهای استخوان ناشی از عفونت علاوه بر درد با تب و بدن درد و خستگی شدید در ناحیه اطراف عفونت ظاهر می شود.
درد استخوان زانو
درد استخوان زانو
کمبود ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز استخوان
استخوان های بدن برای اینکه قوی و محکم بماند به انواع ویتامین ها و مواد معدنی نیاز دارد از این رو در مواردی ممکن است؛ درد استخوان از کمبود ویتامین ها منشا بگیرد. ویتامین هایی از جمله A،Cو ویتامین دی از جمله ویتامین هایی هستند که کمبود آنها در سلامت استخوان تاثیرگذار است.
پوکی استخوان
پوکی استخوان یکی از مهم ترین علامت درد استخوان است زیرا این بیماری با تاثیری که وضعیت استخوان ها دارد؛ باعث ضعیف و شکننده شدن استخوان ها می شود. با اینکه شروع پوکی استخوان در سال های اول بدون علامت است اما با شدت گرفتن بیماری ممکن است بیمار دچار شکستگی شودکه همین عامل موجب بروز دردهای شدید و غیرقابل تحمل در استخوان می شود.
اختلال در خونرسانی
اختلال در خونرسانی، بافت مردگی بی خونی و یا آواسکولار نکروز نوعی بیماری است که در آن سلول های استخوان به علت اختلال در خونرسانی درست به این سلول ها می میرند.
استخوان یک بافت زنده است از این رو همچون دیگر اجزای بدن برای ادامه فعالیت نیاز به اکسیژن و خون دارد. استخوان ها بدون خون سلول های استخوانی به سرعت می میرند و دچار فروپاشی می شود.
سرطان استخوان
خوشبختانه احتمال بروز درد استخوان به دنبال سرطان بسیار کم و محدود است زیرا این نوع سرطان بسیار نادر است و تنها یک درصد از کل موارد سرطان را در بر می گیرد. استخوان درد همراه با تورم و حساس شدگی در ناحیه استخوان درگیر و خستگی مفرط از شایع ترین علائم سرطان استخوان که با مراجعه سریع هنگام به متخصص می توان از شدت گرفتن آن پیشگیری کرد.
درد استخوان شانه
علت استخوان درد صبحگاهی
احتمالا برای شما هم پیش آمده است که وقتی صبح ها از خواب بیدار می شود؛ درد های غیرمنتظره ای در استخوان های خود از جمله پاها احساس می کنید؛ باید به شما بگوییم این دردها در اغلب موارد چیز نگران کننده نیستند و غالبا به دلیل کاهش گردش خون بوجود می آیند و سریعا برطرف می شوند.
از شایع ترین دلایل درد استخوان صبح ها بعد از بیدار شدن از خواب می توان به:
بی تحرکی و کمبود فعالیت های بدنی روزانه
داشتن اضافه وزن
داشتن رژیم غذایی نامناسب
کمبود خواب
خوابیدن در محیط سرد و مرطوب
روماتیسم مفصلی (از آنجایی که روماتیسم نوعی بیماری التهابی بوده و با درد و تورم در مفاصل همراه است، از این رو یکی از علائم بروز این بیماری خشکی صبحگاهی مفاصل بدن و درد های استخوانی است، یعنی فرد زمانی که از خواب بیدار میشود، نمیتواند به راحتی حرکت کند و احساس سفتی و خشکی در مفاصل دارد.)
شایع ترین مشخصات، علائم و نشانه های درد استخوان
با اینکه شیوع دردهای استخوانی کمتر از دردهای عضلانی است اما از آنجایی که دردهای استخوانی بسیار واضح تر و مشخص تر از دردهای مفصلی است تشخیص آن آسان تر است.
و با بررسی علائم و نشانه ها می توان تا حدودی به وجود این عارضه پی برد. اما علائم این نوع درد بسته به نوع عارضه متفاوت است که از مهم ترین علائم آن می توان به:
کبودی، تورم و تغییر شکل پیدا کردن استخوان
بروز اختلالاتی در خواب، گرفتگی عضلانی و ضعف و خستگی
خمیده شدن و کوتاه شدن قد در طول زمان
بی حسی یا سوزش در قسمت های مختلف
از دست دادن عملکرد مفاصل و ضعف
عفونت و قرمزی در محل عفونت استخوان
راه های تشخیص درد استخوان
تشخیص علت درد استخوان بسیار اهمیت دارد زیرا تا زمانی که علت درد مشخص نشود پزشک متخصص نمی تواند روش درمانی درستی را انتخاب کند.
زمانی که شما به علت درد استخوان به پزشک مراجعه کنید؛ پزشک مورد نظر برای تشخیص بیماری شما چنین اقداماتی را انجام می دهد. از جمله راههای تشخیص درد استخوان:
معاینه بالینی بیمار
در حین انجام معاینه بالینی بیمار به منظور تشخیص علت درد استخوان، پزشک پس از بررسی تست های فیزیکی و سوابق بیمار ممکن است چنین سوالاتی را از بیمار بپرسد که این سوالات شامل:
در کدام بخش از استخوان درد را احساس می کنید
آیا درد شما به مرور زمان بدتر شده است
آیا همراه با درد استخوان علائم دیگری نیز برای شما ظاهر شده است یا خیر
بررسی آزمایشات و تست های تصویربرداری
در صورتی که پزشک مشکوک شود علت درد استخوان شما کمبود ویتامین و یا عفونت است؛ ممکن است برای شما یک آزمایش خون بنویسید. آزمایش خون به طور دقیق عفونت و کمبود مواد معدنی و ویتامین ها را مشخص می کند.
همچنین در مورادی ممکن است در کنار برررسی آزمایش ها، چندین تست تصویربرداری را نیز بررسی کند که این روش ها شامل موارد زیر هستند:
سی تی اسکن
ام آر آی از استخوان
تشخیص درد استخوان
روش های درمان درد استخوان
پزشک پس از تشخیص دقیق علت درد استخوان، نوع روش درمانی را انتخاب می کند. در مرحله اول درمان درد استخوان پزشک از روش های درمانی ساده و کم تهاجمی همچون استراحت دادن، استفاده از داروهای مسکن و ... استفاده می نمایند.
البته انتخاب روش درمانی بسته به علت درد استخوان متفاوت است برای مثال در صورتی که علت درد به دلیل عفونت استخوان باشد؛ پزشک یکسری داروهای آنتی بیوتیک را برای بیمار تجویز می نماید.
از جمله روش های درمان درد استخوان شامل:
دارو درمانی
داروهای مسکن، دارو آنتی بیوتیک و دارو های مکمل غذایی از جمله دارو هایی رایجی هستند که پزشکان برای کاهش درد بیماری تجویز می کنند.
اگر به عفونت استخوان مبتلا باشید پزشک دارو های آنتی بیوتیک تجویز می کند. در غیر این صورت تنها از داروهای مسکن همچون ایبوپروفن، استامینوفن برای کاهش درد استفاده می نماید.
همچنین در مورادی که علت درد استخوان، پوکی استخوان و کم بودن سطح ویتامین دی و کلسیم بدن باشد پزشک برای جبران کمبود مواد معدنی از مکمل های دارویی و غذایی استفاده می کند.
عمل جراحی
در مورادی که قسمتی از استخوان به دلیل عفونت و یا سرطان از بین رفته باشد؛ بیمار نیاز به جراحی پیدا می کند. همچنین از روش جراحی برای جاانداختن شکستگی و تومورهای ایجاد شده بر اثر سرطان استفاده می شود. به طور کلی از روش جراحی برای درمان آسیب های حاد استخوان استفاده می شود تا به وسیله آن از بدتر شدن شرایط و درد بیمار کاسته شود.
راههای پیشگیری از درد استخوان
اگر به زندگی بیماران و افرادی که دچار دردهای استخوانی شده اند؛ توجه کنید خواهید دید که این بیماری به دنبال فاکتورهای غلطی همچون سبک غلط زندگی، چاقی و بی تحرکی بروز پیدا کرده است. پس می توان گفت پیشگیری از این بیماری شدنی است.
از جمله راه های پیشگیری از درد استخوان شامل:
مصرف غذاهای سرشار از مواد معدنی و ویتامین ها
شما برای داشتن استخوان قوی شما به کلسیم و ویتامینی نظیر ویتامین دی احتیاج دارید. بدن بدون ویتامین دی توانایی جذب کلسیم را ندارد پس وجود ویتامین دی برای سلامت استخوان ها نیز بسیار ضروری است.
پیشگیری از بی تحرکی و ورزش کردن
ورزش بویژه کار کردن با وزنه به تقویت استخوان و ترکیب شدن کلسیم و مواد معدنی دیگر در استخوان برای افزایش قدرت و استحکام آنها بسیار موثر است. پیاده روی سریع، دویدن، یوگا از بهترین حرکات ورزشی هستند که برای تقویت استخوان بکار گرفته می شوند.
حفظ وضعیت بدنی مناسب
اگر توجه کرده باشید عموما اغلب افراد در فصل های سرد سال بیشتر به دردهای استخوانی دچار می شوند به همین جهت پیشنهاد می شود در فصل های سرد سال با پوشیدن لباس های ضخیم استخوان های خود را بپوشانید و از انجام حرکات سریع و تندی که فشار زیادی را به مفصل وارد می کند خودداری کنید.
درد استخوان کمتر از درد مفصل و درد عضله شایع است. گاهی علت درد استخوان واضح است مانند شکستگی و در مواردی هم ممکن است تشخیص علت آن نیاز به بررسی بیشتری داشته باشد. علت درد استخوان هرچه باشد مهم بوده و باید جدی گرفته شود.
بسیاری از دردهایی که بیمار در استخوان یک اندام حس میکند ممکن است منشا استخوانی نداشته و از محل دیگری ارجاع شده باشد. مشکلاتی که در مفاصل نزدیک به یک استخوان وجود دارند ممکن است موجب دردی شوند که در ناحیه استخوان حس شود.
تحریک اعصاب حسی در یک نقطه از بدن میتواند موجب احساس درد در نقطه ای شود که از محل تحریک دور است. در این شرایط مغز در تفسیر محل درد دچار خطا میشود. در واقع وقتی حس درد چند نقطه از بدن به توسط تنها یک عصب به مغز میرود مغز ممکن است در تفسیر محل دقیق در دچار اشتباه شود.
با این حال موارد بسیاری هم وجود دارد که درد استخوان درست بر روی محلی که مشکل دارد حس میشود. شایعترین علل درد استخوان عبارتند از
فهرست مطالب .
ضربه به استخوان
پوکی استخوان
عفونت استخوان
سرطان استخوان
اختلال جریان خون استخوان
ضربه به استخوان
ضربه به استخوان که معمولا بدنبال تصادفات، سقوط از ارتفاع، حوادث ورزشی و حوادث حین کار ایجاد میشود میتواند موجب شکستگی استخوان شده و همین شکستگی ایجاد درد شدیدی در محل آسیب دیده کند.
همچنین بخوانید : پروتز مصنوعی اندام چیست
در این موارد علت درد استخوان واضح است. با این حال موارد دیگری از آسیب های استخوانی بدنبال ضربه وجود دارند که به راحتی آشکار و واضح نیستند ولی موجب درد استخوان میشوند.
ضربه به استخوان ممکن است موجب شکستگی مویی آن شود که در رادیوگرافی ساده دیده نمیشود. البته این شکستگی ها در روش های دیگر تصویربرداری مانند سی تی اسکن دیده میشوند.
ضربه به استخوان میتواند موجب خونریزی در درون استخوان شود. این وضعیت ممکن است نه در رادیوگرافی ساده و نه در سی تی اسکن دیده شود و روش تشخیص آن ام آر آی است.
ضربات مکرر به استخوان در ورزشکارانی که حرکات شدید و مکرر بدنی انجام میدهند میتواند موجب شکستگی استرسی شود. این نوع شکستگی در مراحل اولیه در رادیوگرافی ساده دیده نمیشود و راه تشخیص آن ام آر آی و یا اسکن رادیوایزوتوپ است.
پوکی استخوان
استئوپروز یا پوکی استخوان میتواند موجب درد استخوان در محلی شود که دچار ضعف و سستی شده است. استئومالاسی هم که به علت کمبود کلسیم و ویتامین دی ایجاد میشود میتواند موجب ضعف و بدنبال آن درد استخوان شود.
عفونت استخوان
استئومیلیت یا عفونت استخوان میتواند علت درد آن باشد. وقتی عفونت استخوان حاد است تشخیص آن راحت تر و واضح تر است.
همچنین بخوانید : علائم و درمان سرمازدگی چیست
با این حال عفونت های مزمن استخوان میتواند موجب دردهایی شود که تشخیص آن مشکل تر است. آزمایشات پاراکلینیکی و روش های تصویربرداری میتواند به تشخیص علت درد کمک کند.
سرطان استخوان
تهاجم سلول های سرطانی به استخوان میتواند موجب درد آن شود. سرطان استخوان ممکن است اولیه باشد یعنی منشا سرطان از خود استخوان باشد.
در بعضی موارد هم سرطان استخوان متاستاز از نواحی دیگر است. در این موارد بافت دیگری از بدن سرطانی میشود و سپس تهاجم این سلول ها به استخوان ها موجب درگیر شدن آنها و درد استخوانی میشود. سرطان هایی مانند لوسمی یا سرطان خون هم میتواند موجب درد استخوان شود.
اختلال جریان خون استخوان
وقتی به عللی خونرسانی به استخوان متوقف میشود استخوان دردناک میگردد. بطور مثال در آنمی داسی شکل به علت انسداد مسیر جریان خون مویرگی به قسمت هایی از استخوان، درد استخوان ایجاد میشود. این درد ها میتواند بصورت حملاتی از درد باشد که شدت آن کم و زیاد میشود.
پزشک برای تشخیص علت درد استخوان ابتدا با بیمار صحبت کرده و از او اطلاعاتی راجع به مشخصات درد و سابقه مشکلات دیگر را میگیرد. سپس محل درد و کل بدن را معاینه میکند. بررسی های آزمایشگاهی و تصویربرداری هایی مانند رادیوگرافی، سی تی اسکن و ام آر آی به تشخیص علت درد استخوان کمک میکند.
درد استخوان عبارت است از حساسیت شدید به درد و احساس درد و هر نوع ناراحتی در یک یا چند استخوان. این درد با دردهای عضلانی و مفصلی متفاوت است. برای آشنایی با علتهای استخوان درد با ما در ادامه این مقاله همراه باشید.
آنچه در این مقاله میخوانیم:
درد استخوان معمولا به بیماریهایی نسبت داده میشود که میتوانند عملکرد عادی یا ساختار استخوان را تحت تاثیر قرار دهند. ممکن است استخوان در حالت ثابت یا در حال حرکت باشد و درد را تجربه کنید.
عوامل ایجادکننده درد استخوان
بیماریها و شرایط متعددی ممکن است منجر به درد در استخوان شود. این عوامل عبارتاند از:
جراحت و آسیبدیدگی
آسیب دیدگی یکی از دلایل شایع ابتلا به درد استخوان است. این درد معمولا ناشی از حوادثی مثل تصادف اتومبیل و سقوط از ارتفاع است. ضربه ممکن است سبب شکستگی در استخوان شود. هر آسیبی که به استخوان برسد، میتواند باعث ایجاد درد شود.
کمبود مواد معدنی
استخوانهای بدن برای اینکه قوی و محکم بمانند به انواع ویتامینها و مواد معدنی نیاز دارند. این ویتامینها و مواد معدنی عبارتاند از کلسیم و ویتامین دی. کمبود کلسیم و ویتامین دی، معمولا به پوکی استخوان منجر میشود که یکی از رایجترین بیماریهای مربوط به استخوان است. افرادی که در مراحل پیشرفته پوکی استخوان قرار دارند، درد استخوان را تجربه میکنند.
سرطان متاستاتیک
نوعی از سرطان که در جای دیگری از بدن شروع میشود ولی به سایر قسمتهای بدن گسترش پیدا میکند. سرطانهای سینه، ریه، تیروئید، کلیه و پروستات، از جمله سرطانهایی هستند که به استخوان هم سرایت میکنند.
بیشتر بخوانید: علت، علائم، تشخیص و درمان سرطان تیروئید
سرطان استخوان
سرطان استخوان، رشد سلولهای سرطانی در بافت استخوان است. این سرطان نسبت به سرطان متاستاتیک استخوان، نادرتر است. این بیماری میتواند درد در استخوان را ایجاد کند و باعث از بین رفتن یا آسیب رسیدن به ساختار عادی استخوان شود.
بیماریهایی که موجب اختلال در تامین خون برای استخوان میشود
بعضی از بیماریها مثلا کمخونی داسیشکل، مانع از تامین خون برای استخوانها میشود. بدون منبع مداوم و ثابت خون، بافت استخوان شروع به تحلیل رفتن میکند. این مشکل، باعث ایجاد دردهای شدید و ضعف در استخوانها میشود.
عفونت
اگر عفونت از استخوان ناشی شود یا به آن سرایت کند، میتواند به بیماری شدید و خطرناکی به نام عفونت استخوان (osteomyelitis) منجر شود. این عفونت در بافت استخوان میتواند سلولهای استخوان را بکشد و باعث ایجاد درد استخوان شود.
سرطان خون
لوکمیا یا سرطان خون، سرطان مغز استخوان است. مغز استخوان در بیشتر استخوانها پیدا میشود و مسئول تولید سلولهای استخوانی است. افرادی که به سرطان خون مبتلا هستند، معمولا درد استخوان به خصوص در ساق پا را تجربه میکنند.
بیشتر بخوانید: علت درد ساق پا چیست؟
علائم درد استخوان چیست؟
یکی از قابل توجهترین علائم درد استخوان، درد یا هر نوع ناراحتی در استخوان است چه استخوان، ثابت باشد چه در حال حرکت. دیگر علائم آن، به علت ایجاد درد استخوان بستگی دارد:
آسیبدیدگی: ورم، تغییر شکل یا شکستگی قابل مشاهده، ضربه ناگهانی و محکم یا صدای خرد شدن در موقع آسیب
کمبود مواد معدنی: درد در بافت و عضلات، اختلالات خواب، ضعف، خستگی، گرفتگی عضلات
پوکی استخوان: کمردرد، خمیدگی ستون فقرات، کاهش وزن به مرور زمان
سرطان متاستاتیک: علائم متعددی که به محل انتشار سرطان بستگی دارد مثلا سردرد، درد در قفسه سینه، شکستگی استخوان، تشنج، سرگیجه، زردی، تنگی نفس، ایجاد ورم در شکم
سرطان استخوان: افزایش شکستگی در استخوانها، احساس کردن توده یا جرم زیر پوست، بیحسی یا خواب رفتگی (وقتی که تومور به یکی از عصبها فشار میآورد)
عدم تامین خون برای استخوان: درد مفاصل، از دست دادن عملکرد مفاصل، ضعف
عفونت: قرمزی، رگههایی در محل عفونت، ورم، احساس گرما در محل عفونت
لوکمیا: خستگی، رنگپریدگی، تنگی نفس، عرق شبانه، کاهش وزن بیدلیل
درد استخوان در بارداری
درد در استخوان لگن، یکی از مشکلات رایج زنان باردار است. این درد معمولا به عنوان یکی از «دردهای لگن و کمر مرتبط با بارداری» در نظر گرفته میشود. علائم دیگر آن عبارتاند از درد در استخوان رحم، احساس سفتی در اندام و درد در مفاصل لگن.
این دردها معمولا تا بعد از زایمان ادامه دارد و قابل حل نیست. درمانهای اولیه میتواند علائم را کاهش دهد. درمانهای این مشکل عبارتاند از:
مانیپولاسیون یا درمان دستی برای حرکت صحیح مفاصل
فیزیوتراپی
تمرین در آب
تمرین برای تقویت عضلات کف لگن
این مشکل با وجود اینکه رایج است، ولی نرمال نیست. اگر چنین دردی را تجربه میکنید، حتما با پزشک خود در میان بگذارید.
درد استخوان چطور تشخیص داده میشود؟
پزشک برای درمان باید دلیل ایجاد درد استخوان را پیدا کند. از بین بردن دلیل ایجاد درد استخوان، باعث کاهش یا حذف درد میشود. پزشک، تستهای فیزیکی را انجام میدهد و سوابق بیمار را بررسی میکند.
سوالات رایج پزشکان برای تشخیص بیماری عبارتاند از:
در کدام نقطه درد دارید؟
اولین بار چه زمانی درد را حس کردید؟
آیا درد به مرور بدتر میشود؟
آیا علائم دیگری همراه با درد استخوان دارید؟
روشهای تشخیص درد استخوان
پزشک ممکن است برای شما آزمایش خون بنویسد تا کمبود ویتامینها و علائم سرطان را تشخیص دهد. آزمایش خون به پزشک کمک میکند که عفونت و اختلالات غدد فوق کلیه را که باعث اختلال در سلامت استخوان میشود، تشخیص دهد.
سیتی اسکن، امآرآی و عکس از استخوان، از دیگر مواردی است که به پزشک در تشخیص آسیب و نواحی تحت تاثیر قرار گرفته، جراحات و تومورهای موجود در استخوان کمک میکند.
تستهای ادرار میتواند اختلالاتی که در مغز استخوان وجود دارد شناسایی کند از جمله مولتیپل میلوما.
در برخی از موارد، پزشک، چندین آزمایش و تست را درخواست میکند تا بیماریهای مختلف را بررسی کند و علت دقیق ایجاد درد استخوان را تشخیص دهد.
بیشتر بخوانید: علت درد زانو چیست؟
درد استخوان چگونه درمان میشود؟
وقتی پزشک، علت درد استخوان را تشخیص دهد، درمان را شروع میکند. ممکن است پزشک توصیه کند که نواحی آسیب دیده را تا حد امکان در حالت استراحت قرار دهید. همچنین احتمال دارد که داروی مسکن برای کمتر کردن دردهای شدید استخوان، تجویز کند.
اگر پزشک در مورد علت اصلی بیماری، اطمینان نداشته باشد و احتمال عفونت را در نظر بگیرد، برای بیمار، آنتیبیوتیک تجویز میکند. حتی اگر علائم شما ظرف چند روز بهبود پیدا کرد، حتما دوره درمان را کامل کنید و داروهای خود را کامل بخورید.
کورتیکواستروئیدها از داروهای رایجی هستند که برای کاهش التهاب تجویز میشوند.
انواع درمانهای درد استخوان
مصرف داروهای مسکن
داروهای مسکن از جمله داروهای رایجی است که پزشکان برای کاهش درد استخوان تجویز میکنند. البته داروهای مسکن، علت اصلی درد استخوان را درمان نمیکنند. داروهایی که بدون نسخه پزشک ارائه میشوند مثلا ایبوپروفن، استامینوفن میتوانند برای کاهش درد، مورد استفاده قرار بگیرند. داروهایی مثل پاراستامول یا مورفین، در صورت وجود درد متوسط تا شدید، توسط پزشک تجویز میشوند.
تجویز آنتیبیوتیکها
اگر عفونت استخوان داشته باشید، پزشک، آنتیبیوتیکهای قوی تجویز میکند تا عامل اصلی مسبب عفونت را از بین ببرد. این آنتیبیوتیکها ممکن است سیپروفلوکساسین، کلیندامایسین یا وانکومایسین باشد.
درمان با مکملهای غذایی
افرادی که مبتلا به پوکی استخوان هستند باید سطح ویتامین دی و کلسیم بدن را افزایش دهند. پزشک ممکن است برای جبران کمبود مواد معدنی، برای شما مکملهای دارویی تجویز کند. این مکملهای غذایی به شکلهای قرص، مایع و محصولات جویدنی، عرضه میشود.
درمانهای مربوط به سرطان
درمان کردن درد استخوان ناشی از سرطان، سخت است. پزشک برای کاهش درد باید ابتدا سرطان را درمان کند. رایجترین درمانهای سرطان عبارتاند از جراحی، پرتو درمانی و شیمیدرمانی که حتی میتواند درد استخوان را افزایش دهد.
بیس فسفونات از جمله داروهایی هستند که برای پیشگیری از آسیب دیدن استخوان و درد استخوان در افراد مبتلا به سرطانهای متاستاتیک، تجویز میشوند.
عمل جراحی
ممکن است برای برداشتن بخشهایی از استخوان که به دلیل عفونت از بین رفتهاند، نیاز به عمل جراحی پیدا کنید. همچنین برای جاانداختن استخوانهای شکسته یا تومورهای ایجاد شده بر اثر سرطان نیز ممکن است عمل جراحی برای بیماران تشخیص داده شود.
در آسیبهای حاد، ممکن است به جراحیهای ترمیمی برای جایگزین کردن مفاصل نیاز پیدا کنید.
پیشگیری از درد استخوان
هر چقدر استخوانهای محکمتر و سالمتری داشته باشید، کمتر در معرض آسیب و ابتلا به درد استخوان قرار میگیرید. برای اینکه سلامت استخوان خود را حفظ کنید، به این نکات توجه کنید:
برنامه ورزشی منظم
دریافت کلسیم و ویتامین دی به اندازه کافی
اجتناب از سیگار
علاوه بر بهبود سلامت استخوان، باید از آسیبهایی که موجب ایجاد درد در استخوان میشود، اجتناب کنید. محیط خانه را مرتب نگه دارید تا خطر سقوط و افتادن، کمتر شود. فرشها را در جای خود محکم کنید که لیز نخورند و نور کافی برای خانه تامین کنید. هنگام بالا و پایین رفتن از پلهها، مراقب باشید. برای انجام فعالیتهای ورزشی به خصوص ورزشهای تماسی مثل بوکس و فوتبال، لباس و تجهیزات ایمنی مناسب داشته باشید.
ریکاوری درد استخوان
در بسیاری از موارد، درمان مشکلاتی که باعث ایجاد درد استخوان شده است، مدتها طول میکشد. مثلا دردی که ناشی از شیمیدرمانی یا شکستگی است.
در جریان ریکاوری، به ناحیه آسیبدیده ضربه وارد نکنید. ضربه زدن و عدم ملایمت در برخورد با اعضای آسیب دیده، باعث تشدید درد میشود. تا جایی که ممکن است، به نواحی آسیبدیده استراحت بدهید و برای جلوگیری از اسیبهای آتی، تا حد امکان، عضو مربوطه را حرکت ندهید.
در بعضی از موارد، ابزارهای مختلف میتواند باعث کاهش درد در ناحیه شود مثلا آتلبندی، گچ گرفتن و غیره برای حمایت عضو آسیب دیده و کمک به بهبود آن استفاده میشود.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
درد استخوان معمولا ناشی از بیماریهای جدی و خطرناک است. حتی درد ملایم استخوان ممکن است نشانی از یک فوریت پزشکی باشد. اگر درد استخوان بیدلیل دارید که ظرف مدت چند روز بهبود پیدا نکرد، به پزشک مراجعه کنید.
همچنین، اگر درد استخوان با علائمی مثل کاهش وزن، کاهش اشتها و خستگی عمومی بدن همراه است، حتما باید به پزشک مراجعه کنید.
اگر درد استخوان ناشی از آسیب دیدگی باشد، نیاز به ویزیت فوری پزشک دارد. شکستگی ناشی از آسیب مستقیم، درمانهای دارویی هم دارد. بدون درمان صحیح، استخوانها ممکن است در جای نادرستی جوش بخورند و ترمیم شوند که باعث ایجاد اختلال در حرکت دادن استخوان میشود. این آسیب دیدگیها زمینه را برای عفونت نیز فراهم میکند. پس توجه داشته باشید که بهتر است در اسرع وقت به پزشک معالج مراجعه کنید.
تعریف درد استخوان ، حساسیت به لمس یا درد در استخوان است. درد استخوان یکی از رایج ترین علائم سرطان استخوان است ، بنابراین افراد نباید از آن غافل شوند و علت استخوان درد خود را تشخیص دهند.
مهمترین علت درد استخوان سرطان استخوان است . سرطان استخوان می تواند از هر استخوانی در بدن شروع شود ، اما معمولاً لگن یا استخوان های بلند دست و پاها را درگیر می کند. سرطان استخوان یک مشکل نادر است و کمتر از 1 درصد از کل سرطان ها را تشکیل می دهد. در حقیقت ، تومورهای غیرسرطانی استخوان بسیار شایع تر از تومورهای سرطانی هستند.
برخی از انواع سرطان استخوان در وهله اول در کودکان اتفاق می افتد ، در حالی که برخی دیگر بیشتر در بزرگسالان دیده می شوند. جراحی رایج ترین روش درمانی است ، اما ممکن است از شیمی درمانی و پرتودرمانی نیز استفاده شود. تصمیم برای استفاده از جراحی ، شیمی درمانی یا پرتودرمانی براساس نوع سرطان استخوان تحت درمان متفاوت است.
علت درد استخوان
درد ناشی از سرطان استخوان ممکن است علائم زیر را داشته باشد:
احساس اولیه درد و حساس بودن استخوان
تشدید یک درد مداوم
هر نوع دردی که مربوط به استخوان است.
درد مداوم در طول شب و هنگام استراحت
انواع سرطان استخوان
سرطان های استخوان بر اساس نوع سلول سرطان به انواع جداگانه تقسیم می شوند. متداول ترین انواع سرطان استخوان عبارتند از:
استئو سارکوما. استئو سارکوما شایع ترین شکل سرطان استخوان است. در این تومور سلولهای سرطانی استخوان تولید می کنند. این نوع سرطان استخوان اغلب در کودکان و بزرگسالان ، در استخوان های پا یا بازو رخ می دهد. در شرایط نادر ، استئوسارکوما می تواند در خارج از استخوان ایجاد شود (استئواسارکوم خارج اسکلتی).
کندروسارکوم.کندروسارکوما دومین نوع شایع سرطان استخوان است. در این نوع تومور سلولهای سرطانی ، غضروف تولید می کنند. کندروسارکوما معمولاً در بزرگسالان و افراد مسن در لگن ، پاها یا بازوهایشان رخ می دهد.
سارکوم یوینگ. تومورهای سارکوم یوئینگ معمولاً در لگن ، پاها یا بازوهای کودکان و بزرگسالان ظاهر میشود.
علت درد استخوان
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر درد استخوان شدید و مداوم است ، مراجعه به پزشک توصیه می شود.
اگر علائم شامل موارد زیر باشد ، عاقلانه است که به پزشک مراجعه کنید.
درد شدید استخوان
درد استخوانی که ادامه دارد و از بین نمی رود.
درد استخوان که با گذشت زمان بدتر می شود.
همچنین اگر افراد دچار تورم یا قرمزی روی استخوان دردناک یا اطراف آن شده اند یا اگر پس از جراحات جزئی دچار شکستگی استخوان شده اند ، باید به پزشک مراجعه کنند .
علت سرطان استخوان
علت بیشتر سرطان های استخوان ناشناخته است. تعداد کمی از سرطان های استخوان با عوامل وراثتی مرتبط هستند ، در حالی که موارد دیگر مربوط به قرار گرفتن در معرض پرتوهای درمانی برای درمان سایر مشکلات است.
سایر علل بالقوه چیست؟
دلایل دیگری برای استخوان درد وجود دارد که شامل موارد زیر است:
آرتروز
سرطان استخوان ثانویه ، سرطانی است که پس از رشد در قسمت دیگری از بدن به استخوان ها سرایت کرده است.
شکستگی به علت تصادف یا آسیب دیدگی دیگر
یک عفونت
سرطان خون، نوعی سرطان است که از مغز استخوان شروع می شود.
عفونت استخوان به نام استئومیلیت
پوکی استخوان، وضعیتی که در آن کمبود کلسیم و ویتامین D باعث شکننده شدن استخوان ها می شود.
قطع خونرسانی به استخوانها (شرایطی که در کم خونی سلول داسی شکل رخ می دهد ).
شکستگی ناشی از آسیب پیچشی که معمولاً در کودکان نوپا اتفاق می افتد ، معروف به شکستگی کودک نوپا
درد روبه افزایش در کودکان و نوجوانان
استفاده بیش از حد توان از استخوان
علت درد استخوان
علائم سرطان استخوان
تب و خستگی از علائم شایع درد استخوان است.
علاوه بر درد استخوان ، علائم احتمالی سرطان استخوان عبارتند از:
تورم یا التهاب (قرمزی) در ناحیه آسیب دیده یا اطراف آن
ایجاد یک توده روی استخوان آسیب دیده یا نزدیک آن
شکستگی استخوان فقط پس از یک آسیب دیدگی کوچک یا زمین خوردن ساده ، زیرا سرطان استخوان، استخوان ها را شکننده کرده است.
علائم کمتر شایع نیز ممکن است شامل موارد زیر باشد:
تب یا لرز
خستگی
کاهش وزن بدون دلیل
تعریق ، به ویژه در شب
گزینه های درمان سرطان استخوان
هدف از این درمان تسکین درد ، اصلاح هر شکستگی و پیشگیری یا تأخیر در عوارض بعدی استخوان است.
روش های درمانی مختلفی برای سرطان استخوان بسته به نوع آن و میزان گسترش آن در بدن وجود دارد.
این شامل:
جراحی : شامل برداشتن قسمت سرطانی استخوان است. در صورت امکان جراح پس از جراحی استخوان را بازسازی می کند ، اما گاهی اوقات آنها نیاز به قطع بخشی از استخوان است.
شیمی درمانی : یک درمان مخصوص برای سرطان است که با استفاده از داروها سلول ها و بافت های بدخیم را از بین می برد. (چنان چه استخوان درد بعد از شیمی درمانی ادامه داشت باید به سراغ روش های دیگر رفت)
رادیوتراپی : یک روش درمانی برای سرطان که با استفاده از پرتو سلولهای سرطانی را از بین می برد.
علت درد استخوان
گزینه های درمان دیگر
درمان ، که ممکن است شامل آنتی بیوتیک و مسکن باشد ، با تشخیص پزشک تعیین می شود.
درمان درد غیر سرطانی استخوان تا حد زیادی به علت درد بستگی دارد.
تشخیص بهترین پزشک استخوان درد نوع معالجه را تعیین می کند که ممکن است شامل موارد زیر باشد:
تجویز ضدالتهاب
تجویز آنتی بیوتیک
تجویز مسکن (یا آرام بخش)
تجویز برخی هورمون ها
تجویز مکمل های کلسیم و ویتامین D برای افراد دارای پوکی استخوان
تجویز داروی ضد تشنج
کورتیکواستروئیدها
درد استخوان در شب:
درد استخوان در شب ممکن است بر اثر کمبود گروهی از ویتامین ها، از جمله کلسیم، ویتامین D و آهن باشد . به خصوص کمبود کلسیم و ویتامین D بسیار می توانند موجب این درد باشند. چنان چه دلیل درد استخوان در شب بر اثر فعالیت شدید فیزیکی و یا کمبود استخوان نباشد ، باید به بهترین دکتر درد مراجعه کنید.
در آخر
به طور خلاصه درمان و تشخیص سرطان استخوان بسته به موارد زیر ممکن است متفاوت باشد:
سن
نوع سرطان استخوان
چقدر سرطان در بدن گسترش یافته است.
احتمال گسترش بیشتر سرطان وجود دارد یا خیر؟
سرطان استخوان یک سرطان نادر است. براساس تحقیقات انجمن سرطان آمریکا حدود 3500 نفر در سال 2019 درگیر سرطان استخوان بودند. این میزان حدود 0.2 درصد از کل سرطان ها را تشکیل می دهد.
اگر سرطان فرد شیوع پیدا نکرده و فرد از سلامت خوبی برخوردار باشد ، درمان ساده تر خواهد بود و نتایج درمان او بهتر خواهد بود.
طبق آمار ، حدود 75 درصد از افراد مبتلا به سرطان استخوان بیشتر از یک سال عمر نمی کنند اما بیش از 50 درصد افراد تا 5 سال بعد از تشخیص زنده می مانند.
تمامی این اجزا در همکاری با یکدیگر پشتیبانی، ثبات و جنبش را برای جانداران فراهم میآورند. بنابراین هرگونه بیماری، درد و ناراحتی در آنها میتواند فرد را از حرکات درست بدن بازدارد و فعالیتهای زندگی روزمره او را دچار اختلال کند.
دردهای دستگاه عضلانی- اسکلتی گاهی به قدری گنگ هستند که نمیتوان به راحتی منشاء آنها را اعم از استخوان، مفاصل، عضلات، تاندونها و ... پیدا کرد.
برای مثال ممکن است در کتف و شانههای خود دچار احساس درد و ناراحتی شوید اما مطمئن نباشید این درد از استخوان شانه یا کتف منشاء میگیرد یا عضلات، تاندونها یا رباطهای ناحیه؟ ریشهیابی این دردها نیازمند معاینه و اقدامات تشخیصی و تخصصی است. با این حال آشنایی اولیه با انواع دردهای دستگاه اسکلتی- عضلانی و عوامل شایع آنها میتواند در این زمینه کمککننده باشد.
دردهای عضلانی
ریشه درد شما چیست: استخوان، مفصل یا عضله؟
دردهای عضلانی یا «میالژی»، بسیار شایع هستند. اغلب اوقات افرادی که دچار درد عضلانی میشوند، عامل آن را به راحتی پیدا میکنند زیرا درد عضلانی در بیشتر موارد به دلیل استرس و فشار زیاد، کشیدگی، استفاده بیش از حد از عضلات و آسیب به آنها حین کار یا ورزش و فعالیت بدنی ایجاد میشود. در ادامه با عوامل شایع و احتمالی این درد، بیشتر آشنا خواهید شد:
کشیدگی عضله: این آسیب بسیار شایع است و اغلب به دنبال فعالیت فیزیکی ایجاد میشود. درد ناشی از کشیدگی عضله میتواند خفیف تا شدید باشد. با این حال بیشتر این دردها خفیف هستند و نیازی به درمان ندارند. کشیدگی عضلات بر تاندونها نیز اثر میگذارد. تاندون بافتی است که عضله را به استخوان متصل میکند. این آسیب بیشتر در ناحیه ساق پا، ران و کشاله ران ایجاد میشود. از سایر علائم کشیدگی عضله میتوان به گرفتگی عضلانی و احساس سفتی یا حساسیت در عضلات اشاره کرد.
فیبرومیالژیا: فیبرومیالژیا یک بیماری مزمن است که فرد را دچار خستگی عمومی و دردهای گسترده در عضلات و مفاصل میکند. از آنجایی که علائم این بیماری، ذهنی تلقی میشوند به راحتی نمیتوان عامل ایجاد آن را پیدا کرد. بعضیها معتقدند درد ناشی از این بیماری بر اثر درک نادرست مغز و اعصاب از درد و بازخورد بیش از حد آنها نسبت به سیگنالهای طبیعی درد ایجاد میشود.
در فیبرومیالژیا، نقاط خاصی از بدن تحت عنوان نقاط ماشهای دچار درد میشوند. حتی فشار جزیی روی این نواحی، درد و حساسیت ایجاد میکند. این نقاط در هر ناحیه از بدن میتوانند ایجاد شوند اما بیشتر پشت گردن، بالای شانه، بالای سینه، زانوها و ناحیه بیرونی آرنج و لگن احساس میشوند. درواقع اگر دردهای اسکلتی- عضلانی بیدلیل باشند و حداقل برای 3 ماه باقی بمانند به فیبرومیالژیا نسبت داده میشوند.
از دیگر علائم این بیماری میتوان به احساس خستگی با وجود خواب کافی، مشکل در خواب، سردرد، افسردگی، استرس و مشکل در تمرکز اشاره کرد.
عفونتها: عفونتهایی مثل سرماخوردگی، آنفلوانزا، فلج اطفال و عفونتهای میکروبی میتوانند با درد عضلانی همراه باشند. درد عضلانی ناشی از سرماخوردگی و آنفلوانزا بیشتر در گردن، پشت، دستها و پاها احساس میشود.
این درد گاهی به قدری شدید است که حرکت و انجام فعالیتهای ساده را نیز دشوار میکند. برای کاهش درد عضلانی ناشی از عفونتهای دستگاه تنفسی معمولا از داروهایی مثل استامینوفن و ایبوپروفن استفاده میشود. عفونتهای دیگر مثل بیماری لایم و عفونت غذایی با باکتری سالمونلا نیز میتوانند با ضعف و درد عضلانی همراه باشند.
بیماریهای خودایمنی: سیستم ایمنی در حالت عادی با عوامل خطر مثل عفونتها و باکتریها مبارزه میکند تا بدن را سالم نگه دارد. در بیماریهای خودایمنی، این سیستم به اشتباه بافتهای سالم بدن را عامل خارجی تلقی کرده و به آنها حمله میکند. این حمله باتوجه به نوع بافت درگیر میتواند با علائم مختلفی همراه باشد. لوپوس، درماتوموتیسیت و روماتیسم مفصلی از گروه این بیماریها هستند. لوپوس معمولا باعث خستگی شدید، درد و تورم مفاصل، دردهای عضلانی، سردرد، حساسیت پوستی، ریزش مو، کمخونی، مشکل در انعقاد خون و... میشود.
درماتوموتیسیت نیز نوعی بیماری التهابی نادر است که با حساسیت پوستی، ضعف عضلانی، التهاب، سفتی و حساسیت در عضلات، مشکلات ریه، خستگی، کاهش وزن بیدلیل و تب همراه است. روماتیسم مفصلی نیز باعث دردهای مفصلی و عضلانی، آسیب به مفاصل و تورم در مفاصل میشود.
کمبود پتاسیم یا هیپوکالمی: پتاسیم در عملکرد سلولهای عصبی و قلبی و انتقال مواد از غشای سلول نقش بسیار مهمی دارد. کاهش سطح خونی پتاسیم در بدن میتواند از آثار جانبی بعضی داروها، کاهش دریافت غذایی پتاسیم، اسهال، استفراغ، سیروز کبدی یا آسپیراسیون باشد. مصرف بعضی داروها مثل داروهای مدر نیز میتواند باعث کاهش سطح پتاسیم خون شود. از علائم هیپوکالمی میتوان به احساس خستگی، انقباض، ضعف و درد عضلانی، خوابآلودگی، یبوست و بینظمی ضربان قلب اشاره کرد.
دردهای استخوانی
ریشه درد شما چیست: استخوان، مفصل یا عضله؟
درد استخوانی به حساسیت، تیر کشیدن یا هرگونه احساس ناراحتی در یک یا گروهی از استخوانها گفته میشود. این درد با دردهای عضلانی و مفصلی متفاوت است زیرا هم در زمان حرکت و هم زمان استراحت وجود دارد. دردهای استخوانی معمولا به بیماریهایی نسبت داده میشوند که عملکرد طبیعی یا ساختار استخوان را تحت تاثیر قرار میدهند. از مهمترین عوامل این دردها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
آسیب و ضربه: ضربه یکی از عوامل شایع دردهای استخوانی است. ضربه به استخوان اغلب به دنبال حوادث مختلف مثل تصادفات رانندگی یا زمین خوردن رخ میدهد. در اثر این آسیبها، استخوان ممکن است دچار شکستگی یا ترک شود. از علائم ناشی از ضربه به استخوان میتوان به درد، التهاب، تورم، تغییر شکل در اندام و استخوان و شنیدن صدای شکستن یا خردشدن هنگام ضربه اشاره کرد.
کمبود مواد معدنی: استخوانها برای حفظ سلامت خود به انواع مواد معدنی و ویتامینها از جمله کلسیم و ویتامین D نیاز دارند. کمبود کلسیم و ویتامین D در اغلب افراد منجر به پوکی استخوان میشود. پوکی استخوان، شایعترین بیماری استخوانی است و در مراحل پیشرفته معمولا با درد همراه است. درد پشت و کمر، خمیدگی قامت و کاهش طول قد طی زمان از علائم شایع پوکی استخوان هستند. از سایر علائم کمبود مواد معدنی نیز میتوان به دردهای عضلانی و بافتهای نرم، اختلال در خواب، خستگی، ضعف و گرفتگی عضلانی اشاره کرد.
دستاندازی سرطان: در این وضعیت، سرطان از محلی به غیر از استخوان آغاز میشود و طی زمان بر اثر پیشرفت به استخوان و بخشهای دیگر بدن انتقال مییابد. انتقال سلولهای سرطانی، تحت عنوان متاستاز یا دستاندازی سرطان شناخته میشود. سرطانهای پستان، ریه، تیروئید، کلیه و پروستات از جمله سرطانهایی هستند که معمولا به استخوانها دستاندازی میکنند. علائم دستاندازی به استخوان با توجه به محل دستاندازی سرطان متفاوت است. از این علائم میتوان به سردرد، درد قفسه سینه، ترک برداشتن استخوانها، تشنج، سرگیجه، زردی، تنگی نفس و ورم شکم اشاره کرد.
سرطان استخوان: در سرطان استخوان، سلولهای سرطانی از ابتدا در استخوان ایجاد میشوند. این نوع سرطان از سرطان متاستازشده، شیوع بسیار کمتری دارد. سرطان استخوان، ساختار طبیعی استخوان را مختل میکند یا از بین میبرد. از علائم این بیماری میتوان به درد، افزایش شکستگیهای استخوانی، به وجود آمدن برآمدگی یا توده زیر پوست و بیحسی یا گزگز و مورمور در اندامها (بر اثر فشار توده بر عصب) اشاره کرد.
اختلال در خونرسانی به استخوان: بعضی بیماریها مانند کمخونی داسیشکل باعث ایجاد اختلال در خونرسانی به استخوانها میشوند. استخوانها بدون برخورداری از جریان خون مداوم به تدریج دچار مرگ سلولی خواهند شد. این وضعیت با درد شدید استخوانی و ضعیف شدن استخوانها همراه است. از سایر علائم اختلال در خونرسانی به استخوان میتوان به دردهای مفصلی و از بین رفتن عملکرد طبیعی و ضعیف شدن مفاصل اشاره کرد.
عفونت: عفونتها چه از استخوان شروع شوند و چه از نقاط دیگر به استخوان برسند، باعث نوعی بیماری به نام «استئومیلیت» میشوند. عفونت در استخوان میتواند سلولهای استخوانی را از بین ببرد و باعث درد استخوانی شود. از سایر علائم استئومیلیت میتوان به قرمزی و ایجاد خطوط رگهمانند روی پوست ناحیه درگیر، تورم و احساس گرما در محل عفونت، کاهش دامنه حرکتی، حالت تهوع و بیاشتهایی اشاره کرد.
لوسمی: لوسمی، سرطان مغز استخوان است. مغز استخوان در اغلب استخوانها یافت میشود و مهمترین وظیفهاش تولید سلولهای خونی است. افراد مبتلا به لوسمی اغلب دچار دردهای استخوانی بهخصوص در ناحیه پا میشوند. از سایر علائم این بیماری میتوان به خستگی، رنگپریدگی، تنگی نفس، تعریق شبانه و کاهش وزن بیدلیل اشاره کرد.
بارداری: درد استخوان لگن و مفاصل استخوان شرمگاهی در دوران بارداری بسیار شایع است. این درد معمولا تا زمان زایمان باقی میماند. خوشبختانه با درمان بهموقع مثل درمانهای دستی برای اصلاح حرکات مفاصل، فیزیوتراپی، ورزشهای آبی و ورزشهای تقویتکننده لگن میتوان این درد را کاهش داد. اگرچه درد لگن در دوران بارداری شایع است اما طبیعی محسوب نمیشود. بنابراین پزشک باید آن را بررسی کند.
دردهای مفصلی
ریشه درد شما چیست: استخوان، مفصل یا عضله؟
مفاصل، بافتهایی هستند که استخوانها را به یکدیگر متصل میکنند. درواقع آنها امکان حرکت را برای استخوانها فراهم میآورند. درد مفصلی به احساس ناراحتی و حساسیت در هر قسمتی از مفاصل بدن گفته میشود.
این درد، بسیار شایع است و معمولا به درمان خاصی نیاز ندارد اما اگر بیشتر از 3 روز باقی بماند و با تورم، قرمزی، گرما و حساسیت در محل یا تب همراه باشد یا اگر بیدلیل اتفاق بیفتد، پزشک باید آنها را بررسی کند. در ادامه با چند عامل شایع برای دردهای مفصلی آشنا خواهید شد:
آرتروز: یکی از شایعترین علل دردهای مفصلی، آرتروز است. «استئوآرتریت» و «آرتریت روماتوئید» از انواع شایع آرتروز هستند. استئوآرتریت معمولا در افراد بالای 40 سال دیده میشود و سیر پیشرفت آرامی دارد. این بیماری بیشتر بر مفاصل پرتحرک مثل مچ، دستها، لگن و زانوها تاثیر میگذارد.
درد مفصلی ناشی از استئوآرتریت به دلیل از بین رفتن غضروفی ایجاد میشود که به عنوان محافظ عمل کرده و فشار وارد بر مفاصل را جذب و خنثی میکند. نوع دیگر آرتروز، آرتریت روماتوئید است. این بیماری در خانمها بیشتر دیده میشود و مفاصل را طی زمان از شکل طبیعی خارج میکند. آرتریت روماتوئید با درد، التهاب و تجمع مایع در مفصل همراه است. در این بیماری، سیستم ایمنی بدن به غشای پوشاننده مفاصل حمله میکند.
بورسیت: بورسیت به التهاب بورسها گفته میشود. بورسها کیسههای حاوی مایع هستند که در اطراف مفاصل وجود دارند و با لغزندگی خود باعث کاهش اصطکاک ساختمانهای مجاور حین حرکت میشوند. در صورت بروز التهاب در بورس، مایع موجود در آن افزایش مییابد و درد، حساسیت و محدودیت در دامنه حرکتی مفصل ایجاد میکند. شایعترین دلیل این بیماری، ضربه و آسیب به بورس است. تاکردن مداوم زانوها، فعالیتهای ورزشی، ایستادنهای طولانیمدت، عفونت و خونریزی در بورس از دیگر علل بورسیت هستند.
نقرس: در این بیماری، اسید اوریک در ارگانهای مختلف بدن بهخصوص پا تجمع مییابد. بر اثر تجمع کریستالهای اسید اوریک در مفاصل، مبتلایان به نقرس اغلب در مفاصل پا بهخصوص انگشت بزرگ، احساس درد و تورم دارند. در بروز این بیماری عوامل مختلفی دخیل هستند. بعضی از بیماریها مثل اختلالات خونی و متابولیک، بیماریهای کلیوی و تیروئید، زیادهروی در مصرف الکل و بعضی مواد غذایی مثل گوشت قرمز و نمک و همچنین مصرف بعضی داروها مثل داروهای مدر میتوانند با ایجاد اختلال در تولید و دفع اسید اوریک توسط بدن باعث بروز نقرس شوند.
پسوریازیس: پسوریازیس یک بیماری خودایمنی است که باعث ایجاد حساسیتهای پوستی خارشدار، پوستهریزیدهنده و قرمزرنگ روی پوست بدن و سر میشود. تقریبا 30 درصد از مبتلایان به پسوریازیس، آرتروز پسوریازیس را نیز تجربه میکنند.
در آرتروز پسوریازیس، درد مفصلی به سایر علائم پسوریازیس اضافه میشود. این بیماری میتواند خفیف تا شدید باشد و از 1 تا چند مفصل را درگیر کند. علائم ناشی از آن در دورههای مختلف فروکش میکنند و مجدد بعد از مدتی تشدید میشوند. از علائم کلی این بیماری میتوان به تورم و درد مفاصل در یک یا دو طرف بدن، احساس سفتی صبحگاهی در مفاصل، تورم در انگشتها، درد در عضلات و تاندونها، ضایعات پوستهریزیدهنده، شوره سر، خستگی، فرورفتگیهای کوچک روی ناخن، جدا شدن ناخن از بستر و قرمزی چشم اشاره کرد.
تاندونیت: تاندونها، بافتهای طنابمانند ضخیمی هستند که عضلات را به استخوانها متصل میکنند. تاندونیت به التهاب تاندون گفته میشود. این وضعیت با درد و حساسیت شدید همراه است و حرکت مفصل درگیر را محدود میکند. از عوامل بروز تاندونیت میتوان به انجام حرکات تکراری حین ورزش یا کار، آسیب و ضربه، بالا رفتن سن و بیماریهای خاص مثل دیابت یا روماتیسم مفصلی اشاره کرد. تاندونیت معمولا درد گنگی در ناحیه مفصل درگیر ایجاد میکند. این درد با تکان دادن و لمس ناحیه بیشتر میشود. اگر تاندونیت با کمپرس یخ و استراحت طی چند روز بهبود نیابد باید توسط پزشک بررسی شود.
از سایر علل دردهای مفصلی میتوان به ضربه و آسیب، بیماری لوپوس، سارکوئیدوز، بعضی بیماریهای عفونی مثل اوریون، لایم، آنفلوانزا و هپاتیت، عفونت استخوان، سرطان، فیبرومیالژیا، پوکی استخوان، نرمی استخوان و پیچخوردگی و دررفتگی مفاصل اشاره کرد.
9 نشانه در بدن که نشان می دهد استخوانهای شما دچار مشکل شده اند
استخوان ها یکی از اعضای مهم و ستون حرکتی سایر اعضای بدن هستند ؛ اعضایی که اگر مراقب آن نباشیم بی صدا و خاموش دچار مشکل می شوند و متاسفانه جبران آن تقریبا غیر ممکن است؛ ولی راه چاره چیست ؟ بهترین راه برای جلوگیری از بروز استخوان درد شناسایی علائم هشدار دهنده و یافت راهی برای مقاوم سازی بدن در برابر آن است؛
برای رسیدن به این مهم ادامه بخش سلامت نمناک را با دقت بیشتری بخوانید.
نشانه استخوان درد
ناخن های شکننده نشانه ای برای مشکلات استخوانی:
ناخن های شکسته ناخوشایند هستند، اما اگر متوجه شوید که ناخن های شما اغلب از بیشتر حالت عادی شکسته می شوند، ممکن است موجب نگرانی شما شود.ناخن های شما به دلایل مختلف شکننده می شوند، اما دو مورد مهم آن کمبود کلاژن و کلسیم هستند.
کلاژن پروتئینی است که از پوست، بافت همبند و اسکلت شما حمایت می کند. شما می توانید با مواد غذایی مانند انواع توت ها، سبزیجات برگ، سویا و مرکبات استخوانهای خود را سالم نگه دارید.
ورزش نکردن علتی برای ناراحتی های استخوانی:
اگر بیشتر وقت خود را در مقابل کامپیوتر و تلویزیون و روی مبل میگذرانید، احتمالا در معرض خطر ابتلا به پوکی استخوان هستید. طبق نظر جراح عمومی، تمرین کمک می کند تا نه تنها عضلات قوی، بلکه استخوان های قوی نیز ایجاد کنند.
هنگامی که ورزش میکنید، مخصوصا زمانی که وزنه را بلند کنید و وزن خود را تقویت کنید، مانند دویدن یا صعود به پله، شما به حفظ اسکلت خود کمک میکنید.
ورزش نکردن
از بین رفتن لثه و رابطه اش با استخوان:
لزوما لثه ها را بصورت مکانیکی و خودخواسته از بین نمی برید، زیرا این امر در طول سال ها اتفاق می افتد. لثه ها را کاهش می دهد و استحکام خود را از دست می دهد که نشانه ای از قدرت و توده استخوان است.
لثه نگهدارنده و لنگر دندان های شماست، بنابراین وقتی که ضعیف می شود، لثه ها می توانند از دندان های شما جدا شوند. اگر نشانه های اصلی آسیب دیدگی لثه دارید، ممکن است شروع به از دست دادن دندان کنید. همانطور که سن افزایش می یابد.
در هر حال از دندانپزشک خود بخواهید تا در طول مراجعات روتین خود، سلامت لثه شما را بررسی کند. حتی اگر دچار مشکل نباشید، بهتر است با اقدامات پیشگیرانه مانند تغذیه مناسب و مسواک زدن به طور مرتب، حفاظت از دندان ها را ادامه دهید، همچنین می توانید فک خود را با جویدن آدامس تقویت کنید.
بدن درد و استخوان درد
از بین رفتن غضروف ها و کوتاه شدن قد:
متاسفانه، از دست دادن قد یک افسانه نیست این امر زمانی اتفاق می افتد که توده استخوانی شما کاهش می یابد و غضروف بین استخوان ها پس از سال ها استفاده سنگین از بین می رود. کوتاهتر شدن به این معنی نیست که استخوانهایتان در معرض مشکل هستند، اما این میتواند نشاندهنده تضعیف عضلات اطراف ستون فقرات شما باشد.
قابلیت های دستان شما کاهش می یابد:
باز کردن شیشه های ترشی برای هر کسی برای باز کردن آسان نیست، اما اگر متوجه شده اید که دست شما ضعیف تر از حد معمول است، باید به پزشک مراجعه کنید. محققان در مطالعه ای که بر روی زنان بعد از یائسگی انجام شد، دریافتند که قدرت دست مهمترین آزمون برای تعیین کل تراکم استخوان است.
رابطه معنی داری بین قدرت دست و تراکم استخوان در ران، ستون فقرات، و ساعد وجود دارد. عجیب و غریب به نظر می رسد، اما فقط به یاد داشته باشید وجود ضعف در استخوان دست شما می تواند ضعف در جاهای دیگر را نشان دهد.
علائم استخوان درد
شما زمانی که نباید، دچار شکستگی شده اید:
نشانه ای بزرگ از ضعف استخوان و از دست دادن استخوان می تواند یک شکستگی باشد:اگر شکستن مچ پا در یک حادثه کوچک مانند قدم زدن رخ داد، ممکن است وقت آن باشد که استخوان هایتان را چک کنید - این می تواند یک نشانه اولیه باشد که به بیماری پوکی استخوان مبتلا هستید.
شما گرفتگی عضلات، درد عضلات و درد استخوان را تجربه می کنید:
درد و رنج با پیری همراه است - همه ما آن را انتظار داریم اما آنها می توانند بیش از ظرفیت شما بزرگ شوند. درد مکرر و ضعف، یک نشانه هشدار دهنده کمبود ویتامین D است که می تواند منجر به از دست رفتن استخوان شود.
اگر خود را در معرض گرفتگی عضلات مکرر دیدید، این می تواند نشانه ای از کمبود ویتامین و مواد معدنی باشد. "گرفتگی عضلات به طور خاص در پاها رایج است.
درد عضلات و استخوان
شما استخوان بندی کوچکی دارید:
افرادی که با فریم های کوچکتر هستند احتمال بیشتری دارند که مبتلا به پوکی استخوان شوند، زیرا توده استخوانی کمتری برای از دست دادن دارند. اگر به این دسته تعلق دارید، این بدان معنی است که شما باید بیشتر در مورد حفاظت از استخوانهای خود دقت داشته باشید.
ورزش منظم را ادامه دهید و رژیم غذایی خود را با غذاهای غنی از کلسیم پر کنید و در نظر داشته باشید استخوان های خود را در چک آپ فیزیکی سالانه بررسی کنید.
خانم هایی با سطح استروژن پایین:
هنگامی که این هورمون مهم، شروع به کاهش می کند، اغلب در طول یائسگی، استخوان های شما می توانند رنج ببرند، بر طبق مقاله ای که در تحقیقات آرتروز منتشر شده است، یک راه حل وجود دارد:"داده های مطالعات مختلف نشان داده اند که کاهش سریع استخوان در زنان پس از یائسگی می تواند به طور شدیدی از جایگزینی هورمون جلوگیری کند."
اگر شما در مورد میزان هورمون خود مطمئن نیستید بهتر است که توسط یک متخصص غدد درون ریز یا متخصص دیگری که می تواند به شما در دستیابی به نیازهای خاص تان کمک کند.
اگر سطح است استروژن پایین داشته باشید، با استفاده از داروهای جایگزین هورمون، تمرینات ورزشی با شدت بالا و تغذیه متعادل و رژیم غذایی غنی از کلسیم، می توانید از دست دادن بافت استخوانی خود را کاهش دهید.
ارائه شده توسط : حسین ایزدی
در وب سایت : جم نما
به نظرتان بیشتر چه محتوای در جــم نـما منتشر شود؟