تعداد نظرات
0 دیدگاه
تعداد لایک
5 پسندیدن
تاریخ انتشار
شنبه ۲۹ آبان ۱۴۰۰
بازدید
62 نفر
درد مفاصل
درد مفاصل امروزه به یک معضل جدی در میان افراد پیر و حتی افراد میانسال تبدیل شده است. در این مقاله موضوعاتی از قبیل منشأ این درد و همچنین نکاتی در خصوص درمان برای شما صحبت خواهیم کرد.
در سال های اخیر و طبق تحقیقات آماری انجام شده در کشورهای مختلف جهان، میلیون ها نفر بر روی کره زمین به درد مفاصل مبتلا هستند.
این درد باعث می شود تا فرد کارایی درستی نداشته و حتی در برخی مواقع در صورت تشدید بیماری منجر به اختلال در کارهای ساده روزمره نیز شود.
شما هم احتمالاً افرادی را دیده اید که مدام زانو و یا مچ دست خود را مالش می دهند. این افراد معمولا از درد مفصل در ناحیه مذکور رنج می برند که برا تسکین آن اقدام به مالش آن ناحیه می کنند.
مبتلایان به درد مفاصل از دیدگاه آماری
در اکثر کشورهای جهان امروزه درد مفصلی یکی از بدترین معضلات و از فراگیر ترین آن ها است.
درد مفاصل علاوه بر هزینه های سنگین درمان و پزشکی که به فرد تحمیل می کند، از طرف دیگر باعث می شود تا کارایی مفید فرد در امور شخصی و کاری نیز به شدت پایین بیاید.
سبک زندگی کم تحرک اکثر مردم جهان در کنار چاقی و اضافه وزن مفرط، اکثر افراد را در سراسر دنیا به سمت دردهای مفصلی سوق میدهد.
امروزه به دلیل این سبک زندگی اشتباه سن ابتلا به دردهای مفصلی به زیر ۲۰ سالگی نیز رسیده است که عدد عجیب و قابل تاملی است.
برای مثال در کشور آمریکا امروزه از هر ۴ بزرگسال به صورت میانگین، یک نفر از درد مفصلی رنج میبرد.
در این میان نیز در سال های اخیر کمپینی به نام IASP، توانسته است تا با فعالیت های مناسب و مثبت خود، گام های بلندی در جهت آگاهی بخشی، ارتباط محققان این حوزه با پزشکان، تشویق و ترغیب دولت ها و کشورهای مختلف به استفاده از روش های درمانی به روز و… برداشته است.
تفاوت زنان و مردان در ابتلا
بیشتر بخوانید: فیبرومیالژیا یا درد های عصبی عضلانی
این آمار در زنان بطور قابل توجهی بیشتر از مردان بوده است.
همچنین رده سنی بزرگسالان بالای ۴۰ سال با اختلاف در صدر بیشترین مبتلایان به دردهای مفصلی بوده اند. در این میان و در رتبه دوم مبتلایان، بزرگسالان زیر ۴۰ سال قرار گرفته اند که طیف عظیمی از افراد دارای درد مفصلی را شامل می شوند.
آمار بیان شده از بیماران مبتلا به درد مفاصل نشان دهنده این امر است که در زنان بالای ۴۰ سال، این بیماری به دلایل مختلف از جمله کم تحرکی و چاقی، شیوع بسیار بالاتری داشته است.
چاقی به عنوان یکی از مهم ترین دلایل ابتلا به این درد، در اکثر افراد مبتلا، منشا درد بوده است. با توجه به این موضوع مبارزه با چاقی و دارا بودن وزن مناسب می تواند یک موضوع مهم در خصوص درمان درد مفاصل و یا پیشگیری از ابتلا به آن می باشد.
درد مفصل چیست؟
درد مفصل میتواند ناراحتی، درد یا التهاب ناشی از هر قسمت از مفصل (از جمله غضروف، استخوان، رباطها، تاندونها یا عضلات) باشد. اما معمولاً درد مفاصل برای آرتریت یا آرترالژی بکار برده میشود که التهاب یا درد درون مفاصل است.
درد مفاصل می تواند خفیف باشد که تنها پس از انجام فعالیتهای خاص باعث درد شود و یا ممکن است شدید باشد و حتی با کوچکترین حرکت، خصوصاً تحمل وزن، بسیار دردناک باشد.
در ابتدا باید بدانیم که به محل اتصال دو استخوان مفصل گفته میشود که توسط کپسول مفصلی و رباطها احاطه شده است.
بین استخوانها، بافتی سفت ولی انعطافپذیر به نام غضروف وجود دارد که همراه با مایع لزجی که در فضای مفصلی ترشح میشود، حرکت روان مفصل را فراهم میسازد و از سایش استخوانها بر روی یکدیگر جلوگیری میکند.
Synovium: غشاء مفصلی
Bone: استخوان
Muscle: عضله
Ligament: رباط
Cartilage: غضروف
Film of Lubricating Flu: مایع بینمفصلی
آرتروز معمولا به ساییدگی مفصل اطلاق میشود که غالبا با درد، تغییرشکل یا تورم مفصل و محدودیت حرکت همراه است.
عموما پس از بیحرکت ماندن طولانی (هنگام برخواستن از بستر، سفرهای طولانی و…) سفتی مفصل، درد و محدودیت حرکت وجود دارد که به مرور زمان کمتر میشود.
آرتروز و دردهای مفصلی در خانمها، مخصوصا پس از یائسگی، شایعتر است. همچنین مفاصل زانو، گردن، مهرههای کمر، انگشتان، مچ دست و لگن بیشتر از سایر نقاط بدن دچار آرتروز میشوند.
علل درد مفاصل چه چیزهایی هستند؟
درمان درد مفاصل توسط دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد راد تهران
علل بسیار متنوع درد مفصل می توانند موارد زیر را دربرگیرند:
بیماری بی حرکتی بزرگسالان (Adult Still’s disease): نوعی بیماری آرتریت التهابی نادر است که با تب و جوش و درد مفصل دیده می شود.
اسپوندیلیت آنکیلوزان: نوعی بیماری التهابی که طی زمان می تواند باعث شود مهره ها در ستون فقرات بهم متصل شود.
نکروز آواسکولار: مرگ بافت استخوانی به علت محدودیت جریان خون
شکستن استخوان.
بورسیت: التهاب مفاصل.
سندرم درد ناحیه ای کمپلکس: درد مزمن به دلیل اختلال عملکرد در سیستم عصبی.
جابجایی مفاصل.
فیبرومیالژیا: اختلالی است که با درد استخوانی عضلانی منتشر همراه با خستگی و مشکلات خواب، حافظه و خلق مشخص می شود.
آرتریت گنوکوکی: نوعی التهاب مفصل ناشی از عفونت با باکتری گنوکوک.
نقرس: آرتریت مرتبط با تجمع مقادیر بسیار زیاد اوریک اسید در بدن.
هیپوتیروئیدی: کم کاری تیروئید.
آرتریت ایدیوپاتیک جوانان: که پیش از این آرتریت روماتوئید جوانان نامیده می شد.
بیماری لایم: نوعی بیماری عفونی.
استئوآرتریت: بیماری ای که باعث تخریب مفاصل می شود.
استئومیلیت : عفونت استخوان.
تب روماتیسمی: نوعی بیماری التهابی که عارضه ای از درمان ناقص گلودرد استرپتوکوکی یا تب اسکارلت است.
آرتریت روماتوئید: بیماری التهابی مفاصل.
ریکتز: نرم شدن و ضعیف شدن استخوان در کودکان، معمولا به دلیل کمبود طولانی مدت و شدید ویتامین D.
آرتریت سپتیک: آرتریت ناشی از عفونت.
تندینیت: التهاب تاندون ها.
برخی از سرطان ها مانند سرطان استخوان، سرطان خون (لوکمی).
نوبت گیری دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد
چه عواملی باعث درد مفاصل می شود؟
مفاصل قسمت هایی از بدن شما هستند که استخوان هایتان در آنجا به هم می رسند. مفاصل اجازه می دهند تا استخوان های اسکلت شما حرکت کنند.
مفاصل شامل موارد زیر هستند:
شانه ها
لگن
آرنج
زانو
در بیشتر موارد، علت درد ناشی از آرتروز مفاصل است. اختلالات ایجاد کننده آرتروز ممکن است در زمینه های خاصی مانند موارد زیر با یکدیگر متفاوت باشند:
معمولاً چه تعداد و کدام مفاصل درگیر مشکل می شوند.
آیا بخش مرکزی اسکلت، مانند ستون فقرات یا لگن درگیر می شوند.
اینکه آرتروز ناگهانی (حاد) یا طولانی مدت (مزمن) باشد.
آرتریت حاد که بر روی مفاصل مختلف تأثیر می گذارد، بیشتر اوقات ناشی از موارد زیر است:
عفونت ویروسی
شروع یک بیماری مشترک یا شعله ور شدن یک اختلال مزمن موجود (مانند آرتریت روماتوئید یا آرتریت پسوریاتیک)
آرتروز نقرس یا پیرو فسفات کلسیم
علل نادرتر آرتروز حاد در مفاصل متعدد، شامل بیماری لایم (که ممکن است فقط بر روی یک مفصل تأثیر بگذارد)، سوزاک و عفونت باکتریایی استرپتوکوکی، آرتریت واکنشی (آرتریتی که پس از عفونت دستگاه گوارش یا دستگاه ادراری ایجاد می شود) و نقرس است.
آرتریت مزمن که بر روی مفاصل تأثیر می گذارد، بیشتر اوقات ناشی از موارد زیر است:
اختلالات التهابی مانند آرتریت روماتوئید، آرتریت پسوریاتیک یا لوپوس اریتماتوز سیستمیک (در بزرگسالان).
اختلال استئوآرتریت غیر التهابی (در بزرگسالان).
آرتریت ایدیوپاتیک نوجوانان (در کودکان).
برخی از اختلالات التهابی مزمن می توانند بر ستون فقرات و همچنین مفاصل اندامی (که مفاصل محیطی نیز نامیده می شوند) تأثیر بگذارند.
بعضی اوقات اختلالات بیشتر بر روی قسمت های خاصی از ستون فقرات تأثیر می گذارند.
به عنوان مثال، اسپوندیلیت آنکیلوزان بیشتر در قسمت تحتانی ستون فقرات (کمر) تأثیر می گذارد، در حالی که آرتریت روماتوئید به طور معمول بیشتر قسمت فوقانی ستون فقرات در گردن را تحت تأثیر قرار می دهد.
درد مفصل می تواند به دلیل واکنش به دارو باشد
درمان درد مفاصل توسط دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد راد تهران
داروها شاید برای درمان شما تولید شده باشند، ولی بعضی از آنتی بیوتیک های خاص مثل پنیسیلین (penicillin) می تواند منجر به واکنش تحریک کننده شود.
به گفته دکتر لین وبستر (Lynn Webster) مدیر سابق آکادمی پزشکی درد در آمریکا، شما می توانید نسبت به دارویی که مصرف کرده اید واکنش التهابی آنتی بادی در بدن تان داشته باشید، ولی یک دلیل متمایز در این جا دیده می شود، شما شاهد اثرات در سراسر بدن تان هستید.
ممکن است دچار راش پوستی شوید، چشم هایتان قرمز شود، یا دچار تحریک معده شوید.
اگر به همراه این نشانه ها متوجه درد مفصل شدید از پزشک تان بخواهید که نشانه های شما را از وقتی شروع شده اند با زمانی که داروی جدیدی استفاده کرده اید مقایسه کند.
( این واکنش ها معمولا در عرض سه هفته بعد از شروع داروی جدید از بین می روند). مصرف آنتی هیستامین ها (Antihistamines) یا کورتیکواستروئیدها (corticosteroids) می توانند این علایم را از بین ببرند.
استرس چگونه باعث درد مفاصل می شود؟
رابطه ای مستقیم بین استرس و درد مفاصل وجود دارد. استرس می تواند به روش های مختلف بر بدن انسان تاثیرگذار باشد و درد مفاصل ناشی از استرس می تواند به واقع اثر قابل توجهی بر زندگی روزانه شما داشته باشد.
درد مفاصل ناشی از اضطراب ممکن است به دلایل مختلفی شکل بگیرد.
تغییر حرکات
حملات هراس یا اضطراب می توانند بر شیوه نشستن، حرکت، و فعالیت شما تاثیرگذار باشند و آن را تغییر دهند. با گذشت زمان، این شرایط می تواند به ناتوانی عملکردی در قسمت های خاصی از بدن منجر شود.
ورزش کردن ممکن است برای شما دشوار شود. ممکن است زمان بیشتری را برای استراحت صرف کنید که به نوبه خود می تواند موجب تشدید اضطراب و حتی عوارض دیگر از جمله درد مفاصل شود.
التهاب استرس
هنگامی که با التهاب در بدن مواجه هستید احتمال بیشتری دارد درد مفاصل را در کنار بسیاری موضوعات دیگر تجربه کنید.
استرس واکنشی التهابی در بدن ایجاد می کند که می تواند موجب تورم مفاصل و کاهش توانایی حرکت آنها شود. خشکی و سفتی می تواند حرکت و انجام وظایف روزانه را دشوار سازد.
اختلال در عملکرد سیستم ایمنی
استرس و درد مفاصل به یکدیگر پیوند خورده اند زیرا استرس اثر مستقیم بر سیستم ایمنی بدن انسان دارد و یک سیستم ایمنی تضعیف شده می تواند احساس فشار و پریشانی بیشتر در مفاصل را ایجاد کند.
تنش عضلانی
اگر در بلند مدت با استرس مواجه باشید به تنش عضلانی مبتلا خواهید شد. این شرایط موجب سفتی عضلات می شود و مفاصل مجبور می شوند سختتر کار کنند. افزایش فشار بر مفاصل می تواند موجب شکل گیری التهاب و ناراحتی هر چه بیشتر شود.
ذکر این نکته مهم است که گاهی اوقات ممکن است با هیچ مساله زمینه ای مواجه نباشید، اما همچنان درد مفاصل را تجربه کنید. این شرایط می تواند در نتیجه کیفیت و کمیت خواب شبانه، یا مدت زمانی که در حالت نشسته و کار در برابر رایانه سپری می کنید، شکل بگیرد.
با این وجود، هنگامی که زیر استرس قرار دارید یا مظطرب هستید احتمال بیشتری دارد نسبت به این دردها حساسیت بیشتری داشته باشید.
درمان درد مفصلی
درمان درد های مفصلی بسته به علت تشکیل دهنده آن متفاوت است. درمان مناسب هر درد مفصلی تنها پس از تشخیص دقیق علت بوجود آورنده آن میسر است.
با این حال اقدامات مشترکی وجود دارد که میتوان آنها را برای اغلب دردهای مفصلی در مراحل ابتدایی انجام داد. البته واضح است که در موارد شدید بودن درد و یا عدم پاسخ به اقدامات اولیه باید به پزشک مراجعه کرد. مهمترین اقدامات ذکر شده عبارتند از:
کاهش سطح فعالیت های بدنی : با کم کردن فعالیت های شدید بدنی و ورزشی معمولا شدت درد مفصل کاهش میابد.
استفاده از گرما یا سرما : سرد و یا گرم کردن موضع درد معمولا میتواند شدت درد مفصل را کم کند.
بریس : استفاده از بریس موجب محدود شدن حرکات مفصل شده و ممکن است بتواند شدت درد را کاهش دهد.
داروی ضد التهاب : استفاده از داروهای ضد التهاب معمولا میتواند شدت درد مفصل را کاهش دهد.
خوراکي هاي مفيد و غيرمفيد براي دردهاي مفصلي
مواد غذايي که بايد از مصرف آن اجتناب کنيد:
۱ -گوجه فرنگي: دانه هاي اين گياه سرشار از اسيد اوريک است.
۲ -مصرف زياد گوشت قرمز: مبتلايان به آرتريت بايد ميزان مصرف غذاهاي حاوي فسفر مانند گوشت قرمز را محدود کنند. زيرا هر چه فسفر بدن افزايش پيدا کند، بدن کلسيم بيشتري از دست مي دهد.
۳ -مصرف زياد شير: پورين موجود در شير، اسيد اوريک بدن را افزايش مي دهد.
۴ – روغن نباتي: روغن هايي مانند روغن دانه سويا، آفتاب گردان و… سرشار از اسيد چرب امگا۶ است و باعث افزايش التهاب مي شود.
محققان مصرف اسيدچرب امگا۶ رابه اندازه اسيدچرب امگا۳توصيه نمي کنند.
۵ -قند: قند براي درد مفصل مضر است.از طرفي مصرف قند باعث افزايش وزن مي شود که روي مفصل ها فشار وارد مي کند.
۶ – کافئين: کافئين درد آرتريت را تشديد مي کند. کافئين، ماده مغذي و حياتي را از بدن خارج مي کند و در نتيجه بدن را به درد مستعدتر مي کند.
۷ -غلات حاوي گلوتن: گلوتن، مخلوطي از پروتئين هاي موجود در غلات است. غلات حاوي گلوتن مانند جو، گندم و جو دوسر علايم آرتريت را افزايش مي دهد.
۸ -گياهان از تيره بادمجان: بادمجان، فلفل دلمه اي قرمز و سيب زميني سرشار از الکالوئيد است که التهاب ايجاد مي کند.
بنابراين براي درمان درد مفاصل، از مصرف اين گياهان بپرهيزيد.
غذاهايي که بايد مصرف کنيد:
درمان درد مفاصل توسط دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد راد تهران
۱ -ماهي: اسيد چرب امگا۳ موجود در بدن التهاب مفصل را کاهش مي دهد. امگا۳، توليد آنزيم هايي را که بافت هاي غضروف را از بين مي برد، متوقف مي کند.
۲ -چاي سبز: سرشار از آنتي اکسيدان است که درد آرتريت را کاهش مي دهد. علاوه بر آن نيکوتين موجود در چاي درد را تسکين مي دهد.
۳ -روغن زيتون: آنتي اکسيدان و اسيد چرب امگا۳ موجود در اين روغن، التهاب موجود در مفصل را از بين مي برد.
۴ -پرتقال: ميوه هاي مرکباتي مانند پرتقال سرشار از کلاژن است که براي سلامت بدن مفيد است. ويتامين C در حفظ سلامت استخوان نيز موثر است.
۵ -پياز: پياز و پيازچه حاوي ماده شيميايي نادر به نام کورستين است که درد را تسکين مي دهد.
۶ -زردچوبه: اين ادويه خاصيت درماني دارد. خاصيت ضدالتهابي آن درد و التهاب آرتريت را کاهش مي دهد.
۷ -گيلاس: آنتوسيانين موجود درآن درتقويت کلاژن موثر است.
۸ – زنجبيل: خاصيت ضدالتهابي اين گياه مشابه زردچوبه است.
۶ توصیه مهم و کاربردی برای کاهش و درمان درد مفاصل زانو در افراد مسن :
با اینکه نمی توان با قطعیت گفت که با بالا رفتن سن، همه به شکلی اجتناب ناپذیر به زانو درد مبتلا می شوند، اما این واقعیت وجود دارد که بخش بزرگی از جمعیت جهان از این بیماری رنج می برند.
زمانی که فرد به سنین میان سالی می رسد، تغییرات شدیدی در فعالیت فیزیکی بدن او رخ داده و به همین دلیل، احتمال بروز انواع بیماری ها از جمله زانو درد افزایش می یابد.
اگر شما یا فردی از عزیزانتان نیز به این مرحله از زندگی خود وارد شده و دچار درد زانو هستید، توصیه های زیر را برای درمان درد مفاصل زانو به خاطر داشته باشید. این توصیه ها هر کدام از جمله بهترین روش درمان درد مفاصل محسوب می شوند.
ورزش هایی چون پیاده روی و ماساژ و خوراکی هایی از جمله زردچوبه، بهترین دارو برای مفاصل است که با مصرف درست آن می توانید این بیماری را کنترل نمایید.
راه بروید.
همانطور که اشاره شد، عدم فعالیت، علت اصلی درد زانو در بسیاری از موارد است. به این دلیل که با افزایش سن، حجم کاری کاهش می یابد، افراد میانسال و مسن، تمایل خود را برای تحرک فیزیکی از دست می دهند.
برای ایجاد تعادل در این زمینه، یکی از راه های درمان زانو درد در افراد مسن، پیروی از یک برنامه روزانه پیاده روی در هنگام صبح یا عصر است.
به این صورت، فرد می تواند مصرف انرژی خود را در حد متعادل و صحیح نگه دارد. به خاطر داشته باشید که سبک زندگی نشسته، باعث خشک و در نتیجه دردناک شدن زانو ها میگردد.
ماساژ درمانی را جهت درمان درد مفاصل امتحان کنید.
این روش، باعث کاهش درد های متوسط در مفاصل زانو می شود. مقداری روغن زیتون یا هر نوع روغن ماساژ دیگر را ، بر روی زانوی خود گذاشته و برای مدتی آن ناحیه را ماساژ دهید.
خواهید دید که ناراحتی زانو کمتر شده و احساس متفاوتی خواهید داشت. این کار را حداقل دو بار در روز تکرار کنید.
به میزان کافی کلسیم دریافت کنید.
اضافه کردن مقادیر متناسب مواد غذایی حاوی کلسیم مانند شیر، یک قدم موثر در درمان درد مفاصل زانو به شمار می رود. این کار باعث قوی تر شدن استخوان ها شده و شما را از درد زانو و به طور کلی درد های مفاصل، خلاص می کند.
بر روی ناحیه دردناک کمپرس سرد بگذارید.
اعمال کمپرس سرد، یک روش ساده و عالی برای درمان درد مفاصل زانو و همچنین التهاب آنهاست. برای این کار کافی است که قطعات یخ را در یک حوله پیچیده و آن را به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه روی ناحیه دردناک قرار دهید.
این کار را می توانید چندین بار در روز و تا کمتر شدن درد مفاصل زانو، تکرار کنید.
از مصرف زرد چوبه غافل نشوید.
درمان درد مفاصل توسط دکتر سیامک مرادی فوق تخصص درد در کلینیک درد راد تهران
زرد چوبه، به داشتن خواص بهبود دهندگی، معروف است. زرد چوبه ضد التهاب بوده و دارای ویژگی های آنتی اکسیدان است که هر دو ویژگی، به درمان زانو درد در افراد مسن کمک می کند.
زرد چوبه را می توانید به انواع غذاها و همچنین شیر اضافه کرده و به این صورت، آن را در رژیم غذایی روزانه خود جای دهید.
در این مورد توجه داشته باشید که از زرد چوبه طبیعی استفاده کنید، چرا که اشکال تقلبی آن، که متاسفانه به وفور در بازار یافت می شوند، هیچ کمکی به درمان درد مفاصل زانو نمی کنند.
کاهش وزن را جهت درمان درد مفاصل زانو از یاد نبرید.
اگر با توجه به سنتان، دارای اضافه وزن هستید، برای درمان زانو درد، کاهش وزن را به صورت جدی در برنامه خود قرار دهید. چاقی، بار وارد شده به زانوها را افزایش داده و درد مفاصل را شدیدتر می کند.
درد مفاصل
درد مفاصل
درد مفاصل امروزه به یک معضل جدی در میان افراد پیر و حتی افراد میانسال تبدیل شده است. در این مقاله موضوعاتی از قبیل منشأ این درد و همچنین نکاتی در خصوص درمان برای شما صحبت خواهیم کرد.
در سال های اخیر و طبق تحقیقات آماری انجام شده در کشورهای مختلف جهان، میلیون ها نفر بر روی کره زمین به درد مفاصل مبتلا هستند. این درد باعث می شود تا فرد کارایی درستی نداشته و حتی در برخی مواقع در صورت تشدید بیماری منجر به اختلال در کارهای ساده روزمره نیز شود. شما هم احتمالاً افرادی را دیده اید که مدام زانو و یا مچ دست خود را مالش می دهند. این افراد معمولا از درد مفصل در ناحیه مذکور رنج می برند که برا تسکین آن اقدام به مالش آن ناحیه می کنند.
مبتلایان به درد مفاصل از دیدگاه آماری
در اکثر کشورهای جهان امروزه درد مفصلی یکی از بدترین معضلات و از فراگیر ترین آن ها است. درد مفاصل علاوه بر هزینه های سنگین درمان و پزشکی که به فرد تحمیل می کند، از طرف دیگر باعث می شود تا کارایی مفید فرد در امور شخصی و کاری نیز به شدت پایین بیاید. سبک زندگی کم تحرک اکثر مردم جهان در کنار چاقی و اضافه وزن مفرط، اکثر افراد را در سراسر دنیا به سمت دردهای مفصلی سوق میدهد. امروزه به دلیل این سبک زندگی اشتباه سن ابتلا به دردهای مفصلی به زیر 20 سالگی نیز رسیده است که عدد عجیب و قابل تاملی است. برای مثال در کشور آمریکا امروزه از هر 4 بزرگسال به صورت میانگین، یک نفر از درد مفصلی رنج میبرد.
در این میان نیز در سال های اخیر کمپینی به نام IASP، توانسته است تا با فعالیت های مناسب و مثبت خود، گام های بلندی در جهت آگاهی بخشی، ارتباط محققان این حوزه با پزشکان، تشویق و ترغیب دولت ها و کشورهای مختلف به استفاده از روش های درمانی به روز و... برداشته است.
تفاوت زنان و مردان در ابتلا
این آمار در زنان بطور قابل توجهی بیشتر از مردان بوده است. همچنین رده سنی بزرگسالان بالای 40 سال با اختلاف در صدر بیشترین مبتلایان به دردهای مفصلی بوده اند. در این میان و در رتبه دوم مبتلایان، بزرگسالان زیر 40 سال قرار گرفته اند که طیف عظیمی از افراد دارای درد مفصلی را شامل می شوند.
آمار بیان شده از بیماران مبتلا به درد مفاصل نشان دهنده این امر است که در زنان بالای 40 سال، این بیماری به دلایل مختلف از جمله کم تحرکی و چاقی، شیوع بسیار بالاتری داشته است. چاقی به عنوان یکی از مهم ترین دلایل ابتلا به این درد، در اکثر افراد مبتلا، منشا درد بوده است. با توجه به این موضوع مبارزه با چاقی و دارا بودن وزن مناسب می تواند یک موضوع مهم در خصوص درمان درد مفاصل و یا پیشگیری از ابتلا به آن می باشد.
علائم همراه با درد در مفصل ها
این درد نیز می تواند شامل درد همزمان با حرکت، ورم، گرما، قرمزی، حساس شدن ناحیه به لمس و خستگی شدید باشد. همچنین در صورتی که شما در ناحیه درد، عفونت داشته باشید، ممکن است تب و لرز نیز سراغ شما بیاید. در صورت بروز هر کدام از این علائم شما باید به ناحیه مفصلی خود رسیدگی کرده و از درمان آن اطمینان حاصل کنید. در غیر اینصورت شما در سنین بالاتر با مشکلاتی بسیار بزرگ دست و پنجه نرم خواهید کرد.
این درد معمولا با وجود مراجعه به دکتر به صورت کامل تسکین پیدا نمی کند و فرد مبتلا به درد مفاصل باید با وجود درمان های دارویی، از فیزیوتراپی و آب درمانی نیز استفاده کند. در اینصورت ممکن است درد او تسکین یافته و احساس راحتی داشته باشد. نقطه شروع هر درمانی مراجعه به موقع به پزشک و شروع درمان صحیح است. میتوانید با متخصصین ارتوپد کلینیک تخصصی دکتر میر قرار ملاقات تعیین کنید و درمان را آغاز کنید. تماس با کلینیک
منشأ درد مفاصل
درد در ناحیه مفصل می تواند در اثر آسیب های فیزیکی خارجی و یا علتهای داخلی به وجود آمده باشد. در این قسمت از مقاله می خواهیم تمامی موارد ممکن برای منشا درد مفاصل را برای شما بیان کنیم. با ما تا پایان مقاله همراه باشید.
بیماری های خود ایمنی
سیستم ایمنی بدن انسان بسیار پیچیده و البته پیشرفته با هدف مبارزه با متجاوزین به بدن کار می کند. گاهی سیستم ایمنی بدن پاسخی بیش از حد به محرک می دهد و یا اینکه به خود حمله می کند. درد مفصل ها می تواند ناشی از برخی بیماری های خود ایمنی سیستم بدن باشد.
لوپوس
آرتریت لوپوس منتج به ایجاد درد مفاصل، سفتی، تورم، حساس شدن و گرمی و قرمزی در مفاصل فرد مبتلا شونده باشد. بیشتر مفاصل دور از مرکز بدن مثل مفاصل انگشتان دست و پا، زانو، مچ پا و ... را درگیر میکند.
انواع آرتریت ها
آرتریت ها به رده ی بیماریهایی میگویند که بطور کلی مفاصل را درگیر کرده و علائمی مثل درد مفاصل و سختی و التهاب مفاصل دارند.
آرتریت روماتوئید
آرتریت روماتوئید بیماری خود ایمنی است که است که و باعث آسیب به مفصل های بدن و ایجاد درد در آن ناحیه می شوند. درد مفاصل و سختی آنها در این بیماری اغلب مانع استراحت بیمار می شود و اغلب مفاصل دو طرف بدن را درگیر می کند.
استئوآرتریت
استئوآرتریت شکلی از درد مفاصل دژنراتیو است که در اثر ساییدگی و پارگی در مفاصل ایجاد میشود. در این غضروف مفاصل بدن از به دلایلی از جمله افزایش سن از بین میرود. درد پایین کمر از دردهای رایج آن است .
آرتریت سپتیک
به این بیماری عفونت مفصلی یا آرتریت عفونی می گویند. در این بیماری یک عامل عفونی با حمله ای شریع شروع و سبب التهاب مفصل میشود. با علائمی مثل قرمزی و درد در یک مفصل و کاهش توانایی حرکتی در همان مفصل.
آرتریت CPPD و درد مفاصل
در این بیماری که نام قبلی ان pseudogout بوده است ، در مفاصل کریستال های پیروفسفات کلسیم تشکیل و سبب التهاب مفاصل می شود. علائمی شبیه بیماری نقرس دارد اما علت تشکیل رسوبات کاملاً مشخص نیست اما رسوبات کلسیمی با افزایش سن بیشتر شده و علائمی مثل گرما، تورم و درد مفاصل ایجاد می کند.
آرتریت تارسو متاتارسال
آرتریت Tarsometatarsal (TMT) با ناپایداری و درد پا شناخته می شود. این بیماری شایعترین آرتریت پس از سانحه است. مفاصل تارسو متاتارسال یا مفاصل Lisfranc از مفاصل لغزنده پا هستند. مفاصل Lisfranc شامل اولین، دومین و سومین استخوانهای میخی، استخوان تاسی و استخوان متاتارس است و از پایه های اصلی یکپارچگی وسط پا (midfoot) است. آسیب به کمپلکس مفاصل Lisfranc بخصوص زمانی که سهل انگاری شود سبب آرتریت و التهاب مفاصل ثانویه و ناتوانی حرکتی قابل توجهی می شود.
اگر از دردناکی مفاصل خود رنج میبرید میتوانید با مراجعه به متخصصین ارتوپد ما در کلینیک جامع تخصصی دکتر میر پس از شناسایی ریشه ی درد درمان را آغاز کنید. تماس با کلینیک
بیماری نقرس عامل درد مفاصل
اگر از بیماری نقرس که ناشی از تشکیل کریستال های اسید اوریک در مفاصل است رنج میبرید، حتما با علائمی مثل درد مفاصل پا بویژه شست پا روبرو هستید. که در هنگام حمله درد حسی همچون در آتش بودن پا دارید.
انواع عفونت ها
عفونت های ویروسی
عفونت ویروسی میتواند منجر به درد مفاصل و تورم آنها شود. پاروویروس B19 عامل بیماری پنجم ( اریتما اینفکتیوزوم) باعث تورم ، دردناکی مفاصل و کم خونی می شود. ویروس های دیگری که می توانند آرتروز ویروسی ایجاد کنند عبارتند از انتروویروس، هپاتیت B و C ، HIV و سرخچه .
عفونت استخوانی
التهاب مفصل باکتریایی یک عفونت جدی و دردناک در مفصل است که آرتریت باکتریایی یا سپتیک شناخته می شود و در بالا توضیحاتی راجع به ان آورده شد. باکتری ها می توانند آسیب های جبران ناپذیری به مفصل وارد کند و باعث تحلیل سریع غضروف و آسیب به بافت استخوان شوند.
عوامل فیزیکی خارجی
هرگونه شکستگی و آسیب دیدگی به استخوان و مفاصل بدن میتواند باعث درد و التهاب مفاصل شوند و همچنین زمینه ایجاد عفونت استخوانی را ایجاد کنند.
تاندینیت
این عارضه به التهاب تاندون ها گفته می شود که معمولا پس از آسیب اتفاق می افتد. علائم ان شامل درد، تورم و حساس شدن در نواحی اطراف مفاصل مثل تاندونها و رباطها و ماهیچه هاست.
بوریسیت
التهاب در کیسه های بورس است که نقششان کوسن گذاری در بین ماهیچه ها، استخوان ها و تاندونها در نزدیکی مفاصل است. بوریسیت معمولا در نزدیکی مفاصلی اتفاق می افتد که حرکات مداوم تکرار شونده دارند. گاهی ممکن است درد مفاصل ناتوان کننده باشد که حتما باید به پزشک مراجعه کرد.
با مراجعه به متخصصین کلینیک تخصصی ارتوپدی دکتر میر میتوانید راه درمان را آسوده خاطر طی کنید. تماس با کلینیک
درمانی که خود منجر به درد مفاصل می شود
اکثر کسانی که در مفاصل خود احساس درد می کنند، به عنوان اولین گزینه، سرما و فصل زمستان را در این امر مقصر می دانند. در حالیکه درد مفاصل ممکن است در اثر رویدادهایی کاملا دور از ذهن آن ها اتفاق افتاده باشد. مثلاً شیمی درمانی
شیمی درمانی
شما شاید ندانید اما شیمی درمانی یکی از علل و عوامل مهم و اصلی ابتلا به این نوع درد است! در این قسمت از مطلب قصد داریم تا انواع مهم ترین شیمی درمانی ها که باعث مضاعف شدن درد مفاصل می شوند را معرفی کنیم.
پاکلی تاکسل Paclitaxel یا سایر انواع تاکسون ها
بلومایسین Bleomycin
کلادریبین Cladribine
اصلاح کننده های پاسخ بیولوژیکی مانند pegfilgrastim
البته موارد فوق برای ایجاد و یا تشدید درد در مفاصل توسط شیمی درمانی، با آزمایش های مختلف و گوناگون مانند ام آر آی قابل تشخیص هستند. در اثر تشدید درد و یا مداوم بودن آن، افسردگی و حالات روحی نامناسب نیز در فرد مبتلا ایجاد شود.
راه مدیریت درد مفاصل در بیمارانی که شیمی درمانی انجام میدهند چیست؟
همچنین شیمی درمانی به عنوان یک روش پزشکی پر هزینه و با عوارض متعدد، باعث می شود تا حتی پس از اتمام آن، تا سال های سال در اثر عوارض داروهای مصرف شده، فرد را با مشکلات مفصلی از جمله درد و التهاب مواجه کند و توان بدنی او را نیز بسیار ضعیف خواهد کرد. محققان راه فرار از دردهای مفصلی و مشکلات استخوانی و مفصلی را برای این افراد در مصرف منظم و صحیح ویتامین دی و کلسیم می دانند.
سایر داروها یی که میتواند مفاصل دردناک ایجاد کند
علاوه بر داروهای مورد استفاده در فرآیند شیمی درمانی، داروهای موازی با این فرآیند برای کاهش آثار مانند انواع آنتی بیوتیک ها، داروهای ضد افسردگی، ضد تشنج و داروهای اعصاب نیز به شکل واضحی می توانند بر روی درد در مفاصل شما تاثیر گذاشته و آن را شدیدتر کنند. در این فرآیند و برای کاهش درد از داروهای نظیر NSAID ها نیز استفاده می شود که به عنوان مخدر درد ها را تسکین می دهند. این مواد نیز می توانند عامل ایجاد درد در مفاصل شما باشند.
برای درمان درد مفاصل باید چه کنیم؟ راه حل چیست؟
تا این قسمت از مقاله در خصوص درد مفاصل و همچنین عوارض و دلایل ابتلا به آن برای شما صحبت کردیم. حال روش مبارزه با این درد، درمان آن و یا پیشگیری از ابتلا به آن چیست؟
مرهم های خانگی برای برطرف کردن درد مفاصل
در دردهای موضعی و متوسط با پیوستگی کم می توانید از کمپرس یخ و یا پدهای گرمکن و یا آب ولرم استفاده کنید. این موارد می توانند به عنوان تسکین دهنده های قوی دردهای مقطعی شما را التیام بخشیده و تسکین کنند.
پمادها و ژل ها نیز برای برخی از انواع درد مفاصل مانند دردهای موضعی هم می توانند موثر بوده و کمک کننده باشند. از این گروه می توان به پیروکسیکام به عنوان یک پماد موضعی قدیمی یاد کرد.
داروها و مکمل ها
مکمل های غذایی مخصوص مانند گلوکوزامین نیز با نسخه و دستور پزشک می توانند در کاهش درد مفاصل موثر و مفید باشند.
برای دردهای شدید و مقطعی شما می توانید روی مسکن ها حساب کنید. آن ها در چنین شرایطی می توانند درد را به صورت موقت آرام کنند. البته داروهای مسکن همگی به نسبت قدرتی که دارند، دارای عوارض بلند مدت برای تمام بدن هستند. تا جایی که می توانید به این موارد روی نیاورید و سعی کنید فقط برای دردهای طولانی و یا دردهای شدید از آن ها استفاده کنید.
تمرینات ورزَشی و وسایل ارتوپدی
ورزش یکی از مهم ترین عوامل جلوگیری از ابتلا به درد و تسکین دهنده برای افرادی است که با مشکلات ضعف مفاصل و درد آن ها رو به رو هستند. این فرآیند می تواند با استفاده از قدرت بخشی به مفاصل و عضلات شما فشار را از روی آن ها برداشته و باعث کاهش درد شود. البته شما باید دقت داشته باشید که شدت ورزش شما نباید مانند حرفه ای ها باشد و شدت متوسط در تمرین برای مبتلایان به درد مفاصل کفایت می کند.
وسایل مختلفی مانند زانوبند طبی و عصا می توانند تا فشارها را کاهش داده و یا حتی درد شما را درمان کنند. این ابزارهای پزشکی می توانند به مبتلایان کمک کنند تا عضلات و مفاصل آن ها نیز قوی تر شده و تحمل فشارهای بالاتر را داشته باشد.
درمان تهاجمی
جراحی روشی است که برای انواع درد مفاصل به صورت طولانی مدت و یا مقاوم در برابر روش های درمانی بیان شده استفاده می شود و شامل انواع مختلفی از جمله آرتروسکوپی است.
روش های بالا از موثرترین و مرسوم ترین روش های مورد استفاده در جهان برای درمان و تسکین درد مفاصل هستند. برای انتخاب بهترین درمان برای درد مفاصل به پزشکان متخصص ما در کلینیک دکتر میر مراجعه کنید. آنها بهترین راه را به شما نشان خواهند داد. تماس با کلینیک دکتر میر
درمان گیاهی در درمان درد مفاصل و آرتریت
زردچوبه به کاهش التهاب مفاصل کمک میکند
این ماده در غذا به عنوان ادویه به کار می رود. در پزشکی نیز خواص ضد التهابی این محصول بارها و بارها بیان شده است. زردچوبه حاوی ماده موثر کورکومین است که یکی از بهترین مواد برای کنترل و درمان التهاب در مفاصل است.
فلفل سیاه
این ماده می تواند توانایی جذب کورکومین توسط بدن را افزایش داده و با التهاب به صورت جدی مقابله کند.
گیاه پنجه گربه
Uncaria tomentosa یا پنجه گربه گیاهی است ضد التهاب و ضد درد که منشا رشد آن در آمریکای جنوبی و مرکزی است.
اکالیپتوس برای درمان درد مفاصل
این گیاه دارای موادی مانند فلاونوئید و تانن است که هر کدام حاوی آنتی اکسیدان هایی قوی و مطرح هستند که می توانند درد و التهاب را ساکت کنند.
آلوئه ورا
آلوئه ورا نیز گیاهی است که حاوی مواد مغذی از جمله آنتی اکسیدان ها است که با کاهش التهاب و درد می تواند به یک فرد مبتلا به درد مفاصل کمک زیادی کند.
درد های مفصلی ممکن است گریبان گیر برخی افراد شود و برای آنها خشکی صبحگاهی ، درد مفاصل و استخوانهای آنها رنج آور باشد معمولا این شکایت را از افراد سالمند می شنویم
در این مقاله سعی کرده ایم تا به جنبه های مختلف درد مفاصل و استخوان ها و همینطور منشا آنها بپردازیم
و به سوالات زیر پاسخ دهیم ؛
درد مفاصل چه زمانی نگران کننده است ؟
آیا منشا درد های مفصلی یکسان است ؟
راهی برای درمان یا پیشگیری ازین دردها وجود دارد؟
در ابتدا بهتر است با مفهوم درد آشنا شوید تا زمانی که درگیر درد در ناحیه مفاصل یا استخوان ها شدید بخوبی آن را تشخیص دهید
تعریف درد در بدن
گیرندههای درد در سراسر بدن، چه در بیرون و چه در داخل بدن قرار دارند. این گیرندهها پیامهای الکتریکی را از طریق نخاع به مغز ارسال میکنند. شما فقط پس از دریافت و تفسیر این پیامهای الکتریکی از مغز، از درد آگاه میشوید.
درد به دو نوع طبقهبندی میشود:
درد شدید (حاد): هنگامی که فردی در مقیاس 0 (بدون درد) تا 10 (در حد بد)، درد خود را از 7 از 10 درجه یا بالاتر ارزیابی میکند. نشانههای این نوع درد شامل؛
معمولاً منبع واضحی دارد، ناگهان شروع میشود، مدت زیادی دوام نمیآورد، میتواند ضربان قلب، تنفس و فشار خون را افزایش دهد. درد حاد به طور کلی مفید است و نشانه روشنی از خطر میباشد.
درد مداوم (مزمن): هنگامی که فردی در بیشتر یا کل روزهای 3 ماه گذشته احساس درد (با هر شدت) میکند. نشانههای این نوع درد شامل؛
معمولاً یک ماه یا بیشتر طول میکشد و حتی ممکن است تا سالها طول بکشد. میتواند بارها بیاید و برود یا ثابت بماند و همینطور می تواند الگوی خواب را مختل کند و می تواند باعث کم خوابی شده و یا اشتها را کاهش دهد و باعث افسردگی شود. به عنوان مثال میتوان به آرتریتها (درد مفصلی)، سرطان و جراحات کمر اشاره کرد.
درد های مزمن مفصلی
درد مفاصل و آرتریت
دردهای شدید مفصلی مرتبط با آرتریت، بزرگسالان را در هر سنی، از هر جنس، و از هر نژاد و قومیت درگیر میکند. تقریباً از هر چهار بزرگسال مبتلا به آرتریت یک نفر گزارش میکنند که درد مفصلی شدید مربوط به آرتریت را تجربه میکنند. بعلاوه، تقریباً نیمی از بزرگسالان مبتلا به آرتریت درد مداوم دارند.
آرتریت به التهاب مفصل گفته میشود. التهاب میتواند هر یک از ساختارهای مهم داخل مفصل، از جمله پوشش مفصلی (لایه سینوویوم)، استخوانها، غضروفها یا بافتهای حمایتکننده را تحت تأثیر قرار دهد. علائم شایع آرتریت شامل درد، سفتی و تورم مفصل است. این شرایط ممکن است یک، چند یا بسیاری از مفاصل در سراسر بدن را تحت تأثیر قرار دهد.
دلایل بروز آتریت چیست ؟
دلایل زیادی برای ایجاد آرتریت وجود دارد، اگرچه برخی از آنها بسیار بیشتر شایع است. برخی از انواع آرتریت به خوبی به درمان پاسخ میدهند و بدون هیچ گونه اثر طولانی مدت برطرف میشوند، در حالی که کنترل انواع دیگر آرتریت دشوارتر است و میتواند ناتوان کننده باشد.
دلایل زیادی برای آرتریت وجود دارد، از جمله سائیدگی و پارگی مرتبط با سن، عفونتها، شرایط خود ایمنی، آسیب ها و موارد دیگر.
علائم و نشانههای آرتریت را بشناسید
شایعترین علائم آرتریت شامل؛ درد و سفتی مفصل است. همچنین ممکن است حساسیت مفصلی، تورم و محدودیت حرکت در یک یا چند مفصل وجود داشته باشد. پوست روی مفصل گاهی قرمز و گرم است.
علائم و نشانه درد مفاصل و آرتریت
انواع آرتریت
آرتریت دو نوع اصلی دارد: التهابی و غیر التهابی.
نمونههایی از آرتریت التهابی شامل آرتریت عفونی، آرتریت روماتوئید و نقرس است.
نمونهای از آرتریت غیرالتهابی استئوآرتریت (آرتروز) است، که شایعترین نوع آرتریت شناخته میشود.
محل و الگوی درد مفصل، وجود یا عدم وجود تورم مفصل، سرعت شروع آن و همچنین وجود علائم و نشانههایی در خارج از مفصل (مانند بثورات پوستی) میتواند به تشخیص آرتریت التهابی و غیر التهابی کمک کند.
آرتریت روماتوئیدی یا روماتیسم مفصلی (Rheumatoid arthritis (RA))
آرتریت التهابی معمولاً باعث سفتی مفصل در زمان استراحت، به ویژه خشکی صبحگاهی میشود. انواع خاصی از آرتریت التهابی، مانند آرتریت روماتوئید و آرتریت لوپوس اریتماتوی سیستمیک (SLE)، به طور متقارن بر مفاصل تأثیر میگذارند (یعنی همان مفاصل را در دو طرف بدن تحت تأثیر قرار میدهند).آرتریت روماتوئیدی یا روماتیسم مفصلی (Rheumatoid arthritis (RA)) یک بیماری التهابی مزمن است. میتواند بسیاری از نقاط مختلف بدن را تحت تأثیر قرار دهد اما به طور معمول مفاصل را درگیر کرده و باعث درد و سفتی میشود. علت RA مشخص نیست. این با آرتروز (OA)، که شایعترین شکل آرتریت شناخته میشود، متفاوت است. آرتروز زمانی اتفاق میافتد که غضروف محافظ مفاصل با گذشت زمان تحلیل برود.
استئوآرتریت یا آرتروز (Osteoarthritis (OA))
آرتروز غیرالتهابی معمولاً دردی ایجاد میکند که با حرکت و تحمل وزن افزایش یافته و با استراحت تسکین مییابد. ممکن است مفاصل در یک یا دو طرف بدن تحت تأثیر قرار بگیرند.
استئوآرتریت یا آرتروز (Osteoarthritis (OA)) از نوع غیر التهابی است و یک بیماری دردناک است که می تواند یک یا چند مفصل را درگیر کند. باعث از بین رفتن غضروف، اغلب همراه با التهاب خفیف و تغییر در استخوان نزدیک به مفصل، و همچنین ضعف عضلات اطراف مفصل میشد. مجموع این تغییرات منجر به درد، سفتی و مشکل در حرکت راحت مفصل میشود.
برای اطلاعات بیشتر در مورد ساختار غضروف ها و روش های ترمیم انها می توانید در مقاله زیر بیشتر بخوانید:
روش های ترمیم غضروف ها
تشخیص آرتریت
آرتریت ها و درد های مفاصل و استخوانها
روند تشخیص آرتریت شامل چندین مرحله است. سابقه پزشکی و معاینه فیزیکی معمولاً مفیدترین اطلاعات را ارائه میدهند. تستهای آزمایشگاهی (مانند آزمایش خون و ادرار)، آزمایشات تصویربرداری (مانند اشعه ایکس) و سایر آزمایشات گاهی اوقات لازم است.
تستهای آزمایشگاهی و تصویربرداری _ برای تعیین علت آرتریت ممکن است تستهای آزمایشگاهی و تصویربرداری لازم باشد.
به عنوان مثال؛ اگر آرتریت روماتوئید یا لوپوس اریتماتوی سیستمیک (SLE) مشکوک باشد آزمایش خون برای وجود آنتیبادیهایی که معمولاً در این بیماریها وجود دارد، میتواند مفید باشد. همچنین میتوان به آنتی بادیهای فاکتور روماتوئید (RF) و پپتید سیترولینت ضد سیکل (CCP) برای آرتریت روماتوئید و آنتیبادی ضد هسته (ANA) برای SLE اشاره کرد.
تست مایعات داخل مفصل، که مایع سینوویال نامیده میشود، اغلب برای تعیین علت آرتریت فرد مفید است. پس از بی حس شدن پوست، با وارد کردن یک سوزن در داخل مفصل نمونهای از مایع داخل مفصل خارج میشود. این روش "آرتروسنتز" یا "آسپیراسیون مفصل" نامیده میشود. تجزیه و تحلیل مایع مفصل به ویژه در تأیید التهاب آرتریت و ایجاد عفونت در مفصل (آرتروز سپتیک) یا وجود بلورها (نقرس یا Pseudogout) بسیار مفید است.
اشعه ایکس (رادیوگرافی) تصاویر دقیقی از استخوانها ارائه میدهد. اشعه ایکس plain ساختارهای استخوانی مفصل را نشان میدهد، بنابراین برای تشخیص آسیب استخوان یا سایر ناهنجاریها مفید است.
سایر آزمایشات تصویربرداری، مانند سونوگرافی، تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI) و توموگرافی کامپیوتری (سی تی اسکن)، تصاویری از بافتهای داخل و اطراف مفاصل را ارائه میدهند. آنها اطلاعات دقیقتری در مورد ساختارهای استخوانی ارائه میدهند و همچنین هر گونه ناهنجاری در بافت نرم مانند پوشش مفصل، تاندونها و بورس را نشان میدهند. ممکن است یک یا چند مورد از این آزمایشات تصویربرداری برای تشخیص فرسایش (آسیب استخوان به علت آرتروز)، شکستگی، رسوب کلسیم یا التهاب در مفصل توصیه شود.
برای بسیاری از انواع آرتریت، تغییرات مفصل از طریق اشعه ایکس ماهها یا حتی سالها قابل مشاهده نیست. با این حال، اشعه ایکس اغلب برای کنترل در طول زمان مفید است.
زمان درمان آرتریت
در چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید:
برخی از علائم و نشانههای آرتریت نیاز به مراقبتهای پزشکی فوری دارند. اگر یک یا چند مفصل متورم شده و همچنین هر یک از موارد زیر دارید، باید در اسرع وقت به پزشک متخصص مراجعه نماید.
تب
کاهش وزن
عدم توانایی در عملکرد به دلیل درد مفصل
ضعف ناگهانی گروههای عضلانی خاص
روش های درمان آرتریت
درمانهای معمول آرتریت شامل درمانهای فیزیکی و شغلی، تسکین دهندههای درد (مانند استامینوفن)، داروهای ضد التهابی (مانند ایبوپروفن) و داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی بدن (مانند پردنیزون یا متوترکسات) است. درمان آنتی بیوتیکی مخصوص عفونتهای باکتریایی مفصل است.
در حقیقت درمانهای اختصاصی آرتریت کاملا بسته به نوع آرتریت متفاوت میباشد که برای دو نوع شایع استئوآرتریت (آرتروز) و آرتریت روماتوئید (روماتیسم مفصلی) بطور کلی میتوان در دو دسته تقسیم بندی کرد:
درمان غیر دارویی آرتریت ها
درمان غیر دارویی
این درمانها یکی از قسمتهای اصلی درمان آرتروز (OA) است که شامل؛
کاهش وزن، فیزیوتراپی و برنامههای ورزشی، ارتزها، وسایل کمکی(مثل عصا، واکر، بالابر صندلی با انرژی الکتریکی، صندلی توالت و میلههای وان و دوش) و آموزش و حمایت برای آرتریت
هدف از درمان آرتریت روماتوئید (RA) کنترل علائم، جلوگیری از آسیب مفصل و به حداکثر رساندن کیفیت زندگی و توانایی عملکرد افراد است. درمانهای غیر دارویی شامل؛
آموزش و مشاوره، استراحت، ورزش، فیزیوتراپی و کاردرمانی، تغذیه و رژیم درمانی و ترک سیگار
درمان دارویی برای استئوآرتریت (آرتروز)
درمانهای موضعی - داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی موضعی (NSAID) که روی پوست مفصل قرار میگیرند میتوانند به از بین بردن درد در دست و زانو کمک کنند.
داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی - NSAID های خوراکی به تسکین درد و کاهش التهاب کمک میکنند. آنها شامل ایبوپروفن، ناپروکسن و سلکوکسیب هستند. NSAID های خوراکی معمولاً زمانی استفاده میشوند که سایر روشهای درمانی (درمانهای غیر دارویی و موضعی) علائم را به میزان کافی تسکین ندهند.
استامینوفن - استامینوفن معمولاً برای تسکین دردهای استئوآرتریت مؤثر نیست. به دلیل ایجاد عوارض جانبی، به ویژه در بزرگسالان مسن، بسیاری از پزشکان ترجیح میدهند دیگر این دارو را برای OA توصیه نکنند.
آمپولهای مفصلی - تزریق گلوکوکورتیکوئید (استروئید) گاهی اوقات برای برخی از افراد که هنوز درد قابل توجهی دارند که به کاهش وزن، ورزش و سایر داروها پاسخ نداده است یا برای افرادی که نمیتوانند از داروهای دیگر استفاده کنند، توصیه میشود.
درمان دارویی برای درد مفاصل و آرتریت
درمانهای دارویی برای آرتریت روماتوئید (روماتیسم مفصلی)
DMARDs : داروهای ضد روماتیسمی اصلاح کننده بیماری (DMARDs) میتوانند به طور قابل توجهی التهاب RA را کاهش دهند، آسیب مفصلی را کاهش دهند یا از آن جلوگیری کنند، ساختار و عملکرد مفصل را حفظ کنند و فرد را قادر به ادامه فعالیتهای روزمره خود کنند (مانند؛, etanercept, adalimumab, methotrexate, sulfasalazine و …).
NSAIDs : داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی، ممکن است برای تسکین درد و کاهش التهاب جزئی توصیه شود. با این حال، NSAID ها اثرات مخرب طولانی مدت RA بر روی مفاصل را کاهش نمیدهند.
استروئیدها : گلوکوکورتیکوئیدها یا کورتیکواستروئیدها نیز نامیده میشوند (شامل پردنیزون و پردنیزولون)، دارای اثرات ضدالتهابی قوی هستند که به سرعت علائم RA مانند درد و سفتی را بهبود میبخشند و تورم و حساسیت مفصل را کاهش میدهند.
مسکنهای غیر NSAID : مسکنها میتوانند به درد کمک کنند، اما هیچ تأثیری در التهاب ندارند (مثل؛ استامینوفن، کپسایسین).
اما کدام درمان آرتریت برای شما مناسب است؟
نوع داروهایی که پزشک توصیه میکند بستگی به شدت آرتریت روماتوئید شما و میزان پاسخگویی شما به داروها دارد. اگر آرتروز زودرس و خفیف داشته باشید، درمان شما با کسی که آرتروز شدیدتری دارد یا علیرغم درمانهای اولیه علائمش همچنان ادامه دارد، متفاوت خواهد بود.
به طور کلی، تقریباً همه مبتلایان به آرتریت روماتوئید به عنوان بخشی از برنامه درمانی خود DMARD دریافت میکنند. اگر درمان به اندازه کافی مؤثر نباشد، یک DMARD متفاوت جایگزین شده یا به داروی اولیه اضافه میشود.
معمولا داروها برای درمان درد مفاصل و استخوان ها نقش مسکن دارند. دارنذ البته در این بین مکمل های غذایی ضد درد و به اصطلاح غضروف سازی وجود دارند که در مطلب زیر می توانید بطور کامل در مورد این مکمل ها و ترکیبات انها و همینطور نحوه عملکرد انها بخوانید
درد مفاصل امروزه به یک معضل جدی در میان افراد پیر و حتی افراد میانسال تبدیل شده است. در این مطلب موضوعاتی از قبیل منشأ این درد و همچنین نکاتی در خصوص درمان درد های مفصلی برای شما صحبت خواهیم کرد.
مفاصل قسمت هایی از بدن هستند که استخوان ها در آن ها قرار می گیرند.. مفاصل اجازه می دهند تا استخوانهای اسکلتی حرکت کنند. مفاصل شامل موارد زیر هستند:
شانه ها
لگن
آرنج
زانو
درد مفصل چیست؟
انواع درد مفاصل
انواع درد مفاصل
درد مفصل میتواند ناراحتی، درد یا التهاب ناشی از هر قسمت از مفصل (از جمله غضروف، استخوان، رباطها، تاندونها یا عضلات) باشد. اما معمولاً درد مفاصل برای آرتریت یا آرترالژی بکار برده میشود که التهاب یا درد درون مفاصل است.
درد مفاصل می تواند خفیف باشد که تنها پس از انجام فعالیتهای خاص باعث درد شود و یا ممکن است شدید باشد و حتی با کوچکترین حرکت، خصوصاً تحمل وزن، بسیار دردناک باشد.
در ابتدا باید بدانیم که به محل اتصال دو استخوان مفصل گفته میشود که توسط کپسول مفصلی و رباطها احاطه شده است. بین استخوانها، بافتی سفت ولی انعطافپذیر به نام غضروف وجود دارد که همراه با مایع لزجی که در فضای مفصلی ترشح میشود، حرکت روان مفصل را فراهم میسازد و از سایش استخوانها بر روی یکدیگر جلوگیری میکند.
دلایلی که باعث درد مفاصل می شوند
آرتروز علت اصلی درد مفاصل
یکی از شایع ترین دلایل درد مفاصل آرتروز است. دو شکل اصلی آرتروز استئوآرتریت (OA) و آرتریت روماتوئید (RA) است.
طبق تخمین دانشکده آمریکایی روماتولوژی، OA بیشتر در بزرگسالان بالای 40 سال دیده می شود. این بیماری به آرامی پیشرفت می کند و بر مفاصلی که بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند اثر می گذارد، مانند:
درد مفصل مچ دست
درد مفاصل دست ها
درد مفصل باسن
آرتزوز زانو
درد مفاصل به دلیل OA ناشی از خرابی غضروف است که به عنوان تکیه گاه و کمک فنر مفاصل عمل می کند.
آرتروز از دلایل درد مفاصل
آرتروز از دلایل درد مفاصل
شکل دوم آرتروز RA است. این بیماری بیشتر از مردان بر زنان تأثیر می گذارد. RA می تواند با گذشت زمان باعث تغییر شکل و ناتوان شدن مفاصل شود. RA باعث ایجاد درد، التهاب و ایجاد مایعات در مفاصل می شود زیرا سیستم ایمنی بدن به غشایی که مفاصل را ردیف کرده حمله می کند.
بیشتر بدانید: علت درد مفاصل در زنان و درمان آن
علل دیگر درد مفاصل
درد مفاصل می تواند ناشی از:
انواع آرتریت
روماتیسم مفصلی
جابجایی مفاصل
تاندونیت یا التهاب تاندون
عفونت استخوان یا مفصل
استفاده بیش از حد از مفصل
کشیدگی یا پارگی رباط زانو
بورسیت: التهاب مفاصل.
استئومیلیت: عفونت استخوان.
هیپوتیروئیدی: کمکاری تیروئید.
بیماری لایم: نوعی بیماری عفونی.
کندروماالیا پاتلا : یا شکستگی غضروف در ناحیه زانو
برخی از سرطانها : مانند سرطان استخوان، سرطان خون
اماس کیسه های مفصلی یا التهاب قسمت های انعطاف پذیر اطراف مفاصل
نقرس: آرتریت مرتبط با تجمع مقادیر بسیار زیاد اوریک اسید در بدن.
سندرم درد ناحیهای کمپلکس: درد مزمن به دلیل اختلال عملکرد در سیستم عصبی.
نکروز آواسکولار: مرگ بافت استخوانی به علت محدودیت جریان خون.
ریکتز: نرم شدن و ضعیف شدن استخوان در کودکان، معمولا به دلیل کمبود طولانی مدت و شدید ویتامین D
بیماری بیحرکتی بزرگسالان: نوعی بیماری آرتریت التهابی نادر است که با تب،جوش و درد مفصل دیده می شود.
اسپوندیلیت آنکیلوزان: نوعی بیماری التهابیست که طی زمان باعث میشود مهرهها در ستون فقرات به هم بچسبند.
تب روماتیسمی: نوعی بیماری التهابی که عارضهای از درمان ناقص گلودرد استرپتوکوکی یا تب اسکارلت است.
علائم درد مفاصل چیست؟
در بعضی موارد، درد مفاصل بیمار را به مراجعه به دکتر متخصص ارتوپد وا می دارد. اگر بیمار علت درد مفاصل را نداند و علائم غیر قابل توضیح دیگری را تجربه کند، باید به پزشک مراجعه کند.
در صورتی که هر یک علائم زیر مشاهده شود باید به پزشک مراجعه کنید:
ناحیه اطراف مفصل متورم، قرمز، براق یا در حین لمس کردن گرم باشد.
درد به مدت سه روز یا بیشتر ادامه داشته باشد.
تب دارید اما هیچ نشانه دیگری از آنفولانزا نیست.
در صورت بروز هر یک از موارد زیر به اورژانس بروید:
تجربه مصدومیت جدی
تغییر شکل مفصل
تورم ناگهانی مفصل
بی حرکتی کامل مفصل
درد مفاصل شدید
پزشک متخصص درد های مفصلی کیست؟
همانطور که گفته شد مفصل از حیطه کاری پزشک متخصص و جراح ارتوپد است اما در صورتی که مفاصل بخش زانوی شما درد میکند بهتر است برای درمان درد مفصل زانو به پزشک فوق تخصص زانو مراجعه کنید. همچنین در صورت وجود مشکل در بخش شانه و کتف بهتر است برای درمان در مفاصل دست و شانه به دکتر فوق تخصص شانه مراجعه کنید تا بهترین روش های جدید درمانی را پیاده کند.
درد مفصل چگونه تشخیص داده می شود؟
تشخیص علت درد های مفصلی
تشخیص علت درد های مفصلی
احتمالاً پزشک معاینه بدنی را انجام می دهد. آن ها همچنین یک سری سؤال درباره درد مفصل خواهند پرسید که به کم کردن دلایل احتمالی کمک کند.
برای شناسایی آسیب مفصل مرتبط با آرتروز امکان دارد اعمال اشعه X مورد نیاز باشد.
اگر پزشک به علت دیگری مشکوک باشد، شاید آزمایش خون را برای برخی از اختلالات خود ایمنی انجام دهد و برای اندازه گیری سطح التهاب در بدن یا شمارش کامل خون، درخواست تست میزان رسوب کنند.
روش های درمان درد مفاصل
درمان انواع درد مفاصل
درمان انواع درد مفاصل
درمان پزشکی
گزینه های درمانی به علت درد بستگی دارد. در برخی موارد، پزشک برای آزمایش عفونت یا نقرس یا دلایل دیگر دردهای مفاصل، به بیرون کشیدن مایعات جمع شده در ناحیه مفصل نیاز دارد.
جراحی درمان درد مفصل
عمل جراحی برای درد های مفاصل
عمل جراحی برای درد های مفاصل
عمل جراحی به عنوان آخرین روش برای تسکین درد مفصل توصیه می شود. در مواردی که روش های غیر جراحی تاثیری در بهبود افراد مبتلا به استئوآرتریت ران یا زانو نداشته باشد انجام عمل جراحی ضرورت خواهد یافت.
آن ها همچنین عمل جراحی فوق العاده تاثیر گذاری مانند تعویض مفصل زانو توصیه می کنند. در موارد شدید، بیمار به تعویض کامل مفصل نیاز دارد.
اگر مشکل بیمار خیلی شدید نباشد جراحی استئوتومی برای خارج کردن قسمت های آسیب دیده مفصل و رفع فشار از روی آن انجام می گردد.
گاهی اوقات از استئوتومی برای به تاخیر انداختن جراحی تعویض مفصل استفاده می شود. همه افراد مبتلا به درد مفصل متقاضی این روش درمانی نخواهند بود.
سایر روش های درمانی غیر جراحی می توانند شامل تغییر در شیوه زندگی یا داروهایی باشند که به طور چشمگیری می توانند باعث بهبودی RA شوند.
در مورد RA، پزشک ابتدا به مشکل التهاب می پردازد. پس از بهبودی RA، معالجه پزشکی بر حفظ فشار شدید در وضعیت بیمار متمرکز خواهد بود تا از بروز مجدد آن جلوگیری کند.
درمان خانگی درد مفاصل
درمان خانگی درد های مفصلی
درمان خانگی درد های مفصلی
پزشکان، OA و RA را شرایط مزمن می دانند. در حال حاضر هیچ درمانی وجود ندارد که درد مفصل مرتبط با آرتروز را به طور کامل از بین ببرد یا از بازگشت آن جلوگیری کند.
با این حال، روشهایی برای کنترل درد وجود دارد:
احتمال دارد این روش با استفاده از داروهای تسکین دهنده درد موضعی یا مصرف داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی برای کاهش درد، تورم و التهاب کمک کند.
از نظر جسمی فعال بمانید و برنامه تمرینی را با تمرکز بر ورزش متوسط دنبال کنید.
قبل از تمرین، حرکات کششی انجام دهید تا دامنه حرکتی در مفاصل حفظ شود.
وزن بدن را در حد ممکن متعادل نگه دارید. این کار باعث کاهش فشار در مفاصل می شود.
اگر علت درد آرتروز نیست، می توانید یک داروی بدون نسخه، داروی ضد التهاب، ماساژ گرفتن، حمام گرم، کشش مکرر و استراحت کافی را امتحان کنید.
بیشتر بدانید: با کشیدگی تاندون شانه؛ علائم و درمان آن بیشتر آشنا شوید
توصیه های کاربردی برای درمان خاتگی زانو و مفاصل
با اینکه نمی توان با قطعیت گفت که با بالا رفتن سن، همه به شکلی اجتناب ناپذیر به زانو درد مبتلا می شوند، اما این واقعیت وجود دارد که بخش بزرگی از جمعیت جهان از این بیماری رنج می برند. زمانی که فرد به سنین میان سالی می رسد، تغییرات شدیدی در فعالیت فیزیکی بدن او رخ داده و به همین دلیل، احتمال بروز انواع بیماری ها از جمله زانو درد افزایش می یابد.
اگر شما یا فردی از عزیزانتان نیز به این مرحله از زندگی خود وارد شده و دچار درد زانو هستید، توصیه های زیر را برای درمان درد مفاصل زانو به خاطر داشته باشید.
این توصیه ها هر کدام از جمله بهترین روش درمان درد مفاصل محسوب می شوند. ورزش هایی چون پیاده روی و ماساژ و خوراکی هایی از جمله زردچوبه، بهترین دارو برای مفاصل است که با مصرف درست آن می توانید این بیماری را کنترل نمایید.
پیاده روی کنید
همانطور که اشاره شد، عدم فعالیت، علت اصلی درد زانو در بسیاری از موارد است. به این دلیل که با افزایش سن، حجم کاری کاهش می یابد، افراد میانسال و مسن، تمایل خود را برای تحرک فیزیکی از دست می دهند.
برای ایجاد تعادل در این زمینه، یکی از راه های درمان درد مفاصل در افراد مسن، پیروی از یک برنامه روزانه پیاده روی در هنگام صبح یا عصر است. به این صورت، فرد می تواند مصرف انرژی خود را در حد متعادل و صحیح نگه دارد. به خاطر داشته باشید که سبک زندگی نشسته، باعث خشک و در نتیجه دردناک شدن زانو ها میگردد.
ماساژ درمانی را جهت درمان درد مفاصل امتحان کنید.
این روش، باعث کاهش درد های متوسط در مفاصل زانو می شود. مقداری روغن زیتون یا هر نوع روغن ماساژ دیگر را ، بر روی زانوی خود گذاشته و برای مدتی آن ناحیه را ماساژ دهید. خواهید دید که ناراحتی زانو کمتر شده و احساس متفاوتی خواهید داشت. این کار را حداقل دو بار در روز تکرار کنید.
بر قسمتی که درد میکند کمپرس یخ بگذارید
درمان خانگی درد مفاصل دست
درمان خانگی درد مفاصل دست
اعمال کمپرس سرد، یک روش ساده و عالی برای درمان درد مفاصل زانو و همچنین التهاب آنهاست. برای این کار کافی است که قطعات یخ را در یک حوله پیچیده و آن را به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه روی ناحیه دردناک قرار دهید. این کار را می توانید چندین بار در روز و تا کمتر شدن درد مفاصل زانو، تکرار کنید.
کاهش وزن را جهت درمان درد مفاصل زانو از یاد نبرید.
اگر با توجه به سنتان، دارای اضافه وزن هستید، برای درمان زانو درد، کاهش وزن را به صورت جدی در برنامه خود قرار دهید. چاقی، بار وارد شده به زانوها را افزایش داده و درد مفاصل را شدیدتر می کند.
برای درد مفاصل چه بخوریم؟
برای درد مفاصل چه بخوریم؟
برای درد مفاصل چه بخوریم؟
کلسیم مصرف کنید
اضافه کردن مقادیر متناسب مواد غذایی حاوی کلسیم مانند شیر، یک قدم موثر در درمان درد مفاصل زانو به شمار می رود. این کار باعث قوی تر شدن استخوان ها شده و شما را از درد زانو و به طور کلی درد های مفاصل، خلاص می کند.
بهترین ویتامین ها برای در مفصل
1- امگا3
اسیدهای چرب امگا 3 ویتامین های فوق العاده ای هستند که از خیلی جهات به بدن ما کمک می کنند. اسیدهای چرب مفاصل را چرب و روان می کنند و از التهاب آنها جلوگیری می کنند. تخمه آفتاب گردان ، تخم مرغ و ماهی سرشار از امگا 3 هستند.
2- ویتامین A
یکی از مهمترین ویتامین ها ویتامین A است زیرا التهابات بدن را کاهش می دهد معمولا” مفاصل ما به علت التهابات ناشی از آرتروز و یا اتهابات ناشی از استفاده بیش از حد و آسیب دیدن دردناک می شوند . زردک، بروکلی ، پالک ، جعفری و سایر سبزیجات دیگر سرشار از ویتامین A هستند.
3- ویتامین C
ویتامینC با کاهش التهابات به بازسازی سلولها کمک می کند . پرتقال سرشار از ویتامین c است اما میزان این ویتامین در فلفل سبز حتی ازمیزان ویتامین C موجود در پرتقال بیشتر است.
ویتامین سی ضدالتهاب است و با دریافت آن علاوه برتقویت دستگاه ایمنی، التهاب اندام های بدن ناشی از بیماری، درمان می شود.
4- ویتامین D
یکی از دلایل اصلی و مهم التهاب مفصل و حتی عملکرد نامناسب ماهیچه ها، کمبود ویتامین D است. به همین علت روزانه نیم ساعت زیر نورآفتاب پیاده روی بهترین پیشنهاد به تمام افراد است.
این ویتامین با کمک به جذب کلسیم از خطر التهاب مفصل ها می کاهد و مهارش می کند. بهتر است همراه با این ویتامین همراه با موادغذایی حاوی کلسیم مصرف شود.
5- ویتامین B
مفاصل بدن نیز برای اینکه بخوبی کار کنند به ویتامین های گروه B نیاز دارند. تخم مرغ ، جوانه گندم ، بادام و آجیل های دیگر از جمله مواد غذایی هستند که سرشار از ویتامینهای گروه B هستند.
معجزه زردچوبه در کاهش درد مفصلی
زرد چوبه، به داشتن خواص بهبود دهندگی، معروف است. زرد چوبه ضد التهاب بوده و دارای ویژگی های آنتی اکسیدان است که هر دو ویژگی، به درمان زانو درد در افراد مسن کمک می کند.
زرد چوبه را می توانید به انواع غذاها و همچنین شیر اضافه کرده و به این صورت، آن را در رژیم غذایی روزانه خود جای دهید. در این مورد توجه داشته باشید که از زرد چوبه طبیعی استفاده کنید، چرا که اشکال تقلبی آن، که متاسفانه به وفور در بازار یافت می شوند، هیچ کمکی به درمان درد مفاصل زانو نمی کنند.
بیشتر بدانید: علل و راه های درمان قطعی ساییدگی مفصل و کشکک زانو
نکته پایانی
روش های درمانی متعددی از قبیل دارو درمانی، فیزیوتراپی، درمان های خانگی و رژیم غذایی برای بهبود درد زانو وجود دارد.
دکتر متخصص ارتوپد با توجه به علت درد مفصل یکی از این روش های درمانی را توصیه می کنند. افراد مبتلا به درد مفصل باید برای تشخیص مشکل خود و شروع درمان به پزشک مراجعه کنند.
در صورتی که آرتریت روماتوئید در مراحل اولیه درمان گردد منجر به افزایش کیفیت زندگی بیمار خواهد شد. در این مرحله بیمار یاد می گیرد چگونه به کنترل بیماری خود بپردازد.
آناتومی مفصل
عوامل و دلایل متعددی در بروز دردهای مفصلی دخیل هستند اما بهتر است قبل از شناسایی اصلی ترین علت درد مفاصل کمی با آناتومی مفصل آشنا شوید تا بهتر بتوانید عوامل ایجاد کننده این بیماری را درک کنید.
به محل اتصال استخوان با یک یا چند استخوان، مفصل یا بندگاه می گویند. برای حرکت و پیشتیبانی استخوان وجود مفصل در استخوان ضروری است. تمامیه حرکات ها بدون وجود مفصل انجام پذیر نیست.
دو استخوانی که در کنار یکدیگر مفصل را تشکیل می دهند توسط رباط هایی به یکدیگر متصل شده اند. عضو دیگر مفصل ها غضروف است که غضروف ها بر روی هم حرکت می کند.
دو سر استخوانی که مفصل را درست می کنند در داخل یک کیسه بافتی به کپسول مفصل قرار گرفته است. محتوای درونی این کپسول را فضای مفصلی می گویند که درون فضای مفصلی را مایع سینوویال پر کرده است. این مایع بسیار لزج می باشد و بدین ترتیب باعث لیز شدن سطح غضروف مفصلی می شود و حرکت راحتتر استخوان می شود.
اصلی ترین علت درد مفاصل چیست؟
عوامل و علت های مختلفی در بروز دردهای مفصلی دخیل هستند که از مهم ترین آنها میتوان به:
آرتریت
به التهاب مفاصل بدن، آرتریت می گویند که این بیماری باعث بروز درد و سفتی شدید در مفصل می شود. انواع گوناگونی از این بیماری وجود دارد که همه آنها باعث بروز درد مفاصل و مفصل درگیر کننده می شوند.
از شایع انواع آرتریت می توان به:
استئوآرتریت
آرتریت روماتوئید
آرتروز یا ساییدگی مفصل
آرتریت عفونی
آرتریت پسوریاتیک
هر مفصلی ممکن است دچار آرتریت شود اما بروز این عارضه بیشتر در مفاصل زانوها، ستون مهره ها و لگن شایع است. اگر احساس درد مفصلی داشتید برای تشخیص صحیح حتما به پزشک مراجعه کنید.
بوریست
بورس ها کیسه های ظریف انعطاف پذیری هستند که موجب تسهیل حرکت تاندون ها و مفصل می شوند. در داخل بورس ها مایعی به نام مایع سینوویال وجود دارد که این مایع از سلول های تشکیل شده که سطح داخل بورس را به طور کامل می پوشاند.
به التهاب بورس ها، بورسیت می گویند که این عارضه باعث بروز تورم و درد در مفصل شده زیرا حرکت تاندون ها را با اختلال همراه می سازد. عارضه بوریست بیشتر در اثر استفاده بیش از حد از مفصل و حرکت مداوم تاندون ها ایجاد می شود.
تاندونیت
تاندون ها طناب های ضخیمی از جنس فیبرهای کلاژنی است که به عنوان اتصال دهنده منعطف عضلات را به استخوان متصل می کند. تاندونیت بیماری است که از التهاب تاندون ها منشا می گیرد. تاندونیت یا بیماری التهاب تاندون ها بیشتر در آرنج، مچ دست، انگشتان، ران و سایر قسمت های بدن اتفاق می افتد.
درد مفاصل به همراه تورم از شایع ترین علائم تاندونیت است که در ناحیه آسیب دیده نمایان می شود.
کشیدگی رباط ها
کشیدگی رباط های یکی از شایع ترین علت های درد مفاصل است که عموما به دنبال آسیب های ورزشی ایجاد می شود. رباط ها نوارهای محکم از جنس بافت های فیبری محکم هستند که دو استخوان را در محل مفصل به یکدیگر متصل می کنند.
کشیدگی رباط ها عموما عارضه ای است که بیشتر در هنگام وارد شدن فشار بیش از حد، پاره شدن رباط ها و پیچ خوردگی اتفاق می افتد. البته بهتر است بدانید کشیدگی رباط نباید با کشیدگی تاندون اشتباه گرفته شود.
نقرس
بیماری نقرس یک نوع آرتریت است که این عارضه می تواند به صورت یک حمله ناگهانی موجب بروز درد و سوزش، سفتی و تورم در مفصل بروز کند.
داشتن اضافهوزن، نوشیدن بیش از حد الکل، یا خوردن بیش از حد گوشت و ماهی که حاوی مقدار زیادی از مواد شیمیایی موسوم به پورین باشد، احتمال ابتلا به نقرس را افزایش خواهد داد. همچنین برخی از داروها، مانند قرصهای ادرارآور (دیورتیکها) میتوانند منجر به نقرس شوند.
درد مفصل در زنان
علت درد مفصل در زنان
علت اصلی درد مفاصل در زنان
طبق تحقیقات به عمل آمده زنان در مقایسه با مردان بیشتر در معرض ابتلا به درد مفاصل قرار دارند. پایین بودن هومورن های زنانه از مهم ترین عواملی هستند که بدن زنان را در برابر درد ضعیف می کند. اما عوامل و دلایل زیادی دیگری هستند که در بروز این عارضه دخیل هستند.
از اصلی ترین دلایل و علت درد مفاصل در زنان می توان به:
یائسگی
یکی از مهم ترین عوارض دوران یائسگی، بروز دردهای استخوانی و درد های مفاصل است که زندگی یک فرد مسن را درگیر می کند.
استروژن و پروسترون از جمله مهم ترین هورمون های زنانه هستند که با تولید مثل و سلامت خانم ها ارتباط مستقیم دارد با افزایش سن تولید هورمون استروژن و پروژسترون توسط تخمدان ها کاهش می یاد و همین عامل موجب می شود مفاصل بدن یک خانم مسن خشک و دردناک شود.
پوکی استخوان
اثر دیگری که یائسگی بر بدن دارد؛ پوکی استخوان است. زیرا یائسگی باعث می شود استخوان ها چگالی خود را از دست بدهد و همین عامل خطر شکستگی استخوان را افزایش می دهد.
آرتروز
همان طور که اشاره شد زنان به طور طبیعی به دلیل عوامل خطرساز هورمونی، چاقی سه برابر بیشتر از مردان در معرض آرتروز قرار دارند. هورمون های زنانه به مرور زمان بر روی غضروف بین مفصل اثر می گذارد و در آینده موجب آرتروز می شوند.
کمبود ویتامین ها و مواد معدنی
بدن خانم ها در مراحل مختلف به ویتامین، مواد معدنی و مواد مغذی خاصی نیاز دارد. کلسیم، ویتامین دی، آهن، منیزیم از مهم ترین مواد معدنی برای خانم ها هستند که زنان باید در رژیم غذایی خود بگنجانند.
درد مفصل
انواع دردهای مفصلی
راهکارهای درمان درد مفاصل
درمان های بسیار متنوعی برای دردهای مفاصل وجود دارد که این روش ها به چندین دسته مختلف تقسیم بندی می شوند که روش ها شامل:
درمان های محافظه کارانه
در اغلب موارد درد مفاصل به کمک روش های خانگی و محافظه کارانه به طور کامل تسکین می یابد که شما به راحتی می توانید به بکارگیری این روش ها از دردهای خود خلاص شوید:
استفاده از بریس یا باند محافظتی به منظور محافظت از مفصل
استراحت دادن به مفصل و خودداری از فعالیت هایی که فشار زیادی به مفصل وارد می کند
استفاده از داروهای مسکن و تسکین دهنده درد بدون تجویز پزشک
درمان درد مفاصل با دارو
داروهای مسکن مانند NSAIDها همچون ناپروکسن، ایوپروفن، سلکوکسیب، استامینوفن، اپیوئیدها، داروهای شل کننده عضلات از جمله شایع ترین داروهای مورد استفاده در درمان درد مفاصل هستند که توسط متخصص ارتوپد تجویز می شوند.
فیزیوتراپی برای درمان درد مفاصل
فیزیوتراپی یکی از موثرترین روش ها برای کاهش درد های مفاصل است که تاثیرات خوبی در بدست آوردن توانایی و بهبود حرکت مفصل ها ایفا می کند. در روش فیزیوتراپی از چنین مواردی برای بازگردانی توانایی مفصل ها و درد مفصل استفاده می شود:
آموزش حرکات کششی مخصوص و متناسب با شرایط بدنی هر شخص
سرما و گرما درمانی
ماساژ و اولتراسوندتراپی
تحریک الکتریکی عصب و عضله
مگنت تراپی
جراحی برای درمان درد مفاصل
پس از اینکه تمامیه روش های درمان برای دردهای مفاصل موثر واقع نشود؛ در این صورت پزشک ارتوپد از روش جراحی برای درمان دردهای مفاصل استفاده می کند.
از پرکاربردترین جراحی ها برای درمان درد مفاصل، جراحی تعویض مفصل است که در این جراحی مفصل آسیب دیده با یک مفصل مصنوعی به طور کامل جایگزین می شود.
کسانی که به تازگی عمل جراحی تعویض مفصل را انجام داده اند؛ به مرور شاهد بهبود درد مفاصل و افزایش کیفیت زندگی خود خواهند بود.
چه عواملی می توانند باعث دردهای مفصلی شوند؟
متأسفانه باید گفت که امروزه ابتلا به بیماری های مرتبط با مفاصل بسیار شیوع پیدا کرده است. چیزی که این وضعیت را بدتر می کند این است که عوامل زیادی هستند که در درد ها و بیماری های مفصلی مؤثر هستند و در ایجاد آن نقش دارند. مثلاً درد مفصلی که شما تجربه می کنید ممکن است به خاطر آسیب دیدگی رباط ها، تاندون ها، عضلات، عصب ها، بورس، استخوان ها و یا حتی آسیب دیدگی خود مفصل باشد. گاهی اوقات هم مشکلات جزئی تر مثل از بین رفتن لایه محافظ مفصل است که باعث درد می شود. هر کدام از این آسیب دیدگی ها هم خود انواع مختلفی دارند و درمان آن ها با یکدیگر متفاوت است.
اگر شما هم جزو کسانی هستید که درد های مفصلی یا علائم آرتروز را مشاهده می کنید خیلی خوب درک می کنید که یک فرد مبتلا بیش از هر چیز می خواهد بهترین روش درمانی و ترجیحاً سریع ترین آن ها را پیدا کند و دوم اینکه عامل و علت این درد که احتمالاً در روند زندگی اش تأثیر گذاشته و اخلال ایجاد کرده است، را پیدا کند. دانستن و کشف کردن علت اصلی درد، یعنی ریشه یابی مشکل و رفتار یا اتفاقی که از ابتدا باعث آسیب رسیدن به بافت ها شده است، مهم ترین اطلاعاتی است که پزشک باید با بررسی آسیب دیدگی به دست بیاورد که به پیدا کردن راه حل دائم و قطعی برای درمان بیماری منجر می شود.
کلینیک درمان درد دکتر علی نقره کار، آماده ارائه خدمات درمانی بهبود درد به بیماران مبتلا به دردهای مفصلی میباشد. جهت مشاوره و کسب اطلاعات بیشتر با شمارههای درج شده در انتهای صفحه تماس حاصل فرمایید.
آسیب دیدگی یا ضربه خوردن به مفصل
یکی از شایع ترین انواع دردهای مفصلی دردهایی هستند که به علت یک آسیب دیدگی و جراحت فیزیکی به وجود می آیند. در این جا عامل اصلی و ریشه آسیب دیدگی در واقع همان ضربه یا جراحتی است که به مفصل تان وارد شده است. مثلاً ممکن است موقع ورزش کردن یا فعالیت فیزیکی مفصل تان آسیب دیده باشد. فوتبال، والیبال و ... از ورزش هایی هستند که آسیب دیدگی مفاصل در آن ها به کرات اتفاق می افتد. تصادف با اتومبیل هم معمولاً آسیب دیدگی مفاصل را در پی دارد. جراحت و ضربه ای که به مفصل وارد می شود هم می تواند به خود مفصل و استخوان آسیب وارد کند و هم بافت های اطراف آن و عضلات و تاندون هایی که در عملکرد مفصل مشارکت دارند را دچار مشکل کند. در واقع شایع ترین نوع آسیب دیدگی مربوط به جراحت مفصل مربوط به استخوان ها یا خود مفصل نیست بلکه این عضلات، تاندون ها و رباط ها هستند که دچار پارگی و کشیدگی می شوند و عملکرد مفصل را مختلف می کنند.
استفاده بیش از حد از مفصل یا آسیب دیدگی های ناشی از حرکات مکرر
وقتی شما به اندازه معمول از یک مفصل استفاده می کنید، مفصل و بافت ها می توانند با آن سازگار شوند و آسیب خاصی نمی بینند. ولی وقتی بیش از حد قرار باشد از یک مفصل کار بکشید، میزان آسیب دیدگی و فرسایشی که مفصل پیدا می کند چندین برابر می شود و بافت ها دیگر قادر به جبران آن نخواهند بود. به طور مثال افرادی که مشاغلی مثل گچ کاری یا کاشی کاری دارند ساعات زیادی را مجبورند در حالت نیمه نشسته یا نشسته یا زانو زده قرار بگیرند. کافی است خودتان امتحان کنید. حتی اگر چند دقیقه هم در این حالت ها قرار بگیرید، مفاصل مختلف بدن تان درد می گیرد و خسته می شود، چه برسد که مدت طولانی و به صورت مکرر این حرکت را بخواهید انجام دهید. این موقعیت بدن باعث می شود احتمال ابتلا به آرتروز زانو چندین برابر شود.
افرادی که کارشان ماساژ درمانی است هم یک نمونه دیگر از افراد مستعد برای درد های مفصلی هستند. کسانی که خودشان به رفع درد مفاصل و بخش های مختلف بدن کمک می کنند، به خاطر اینکه یک سره و به طور دائم در حال کار با انگشت ها و دست ها هستند، احتمال آن که مبتلا به یکی از آسیب های مفصلی مزمن و فرسایشی شوند زیاد است.
خیلی از ورزش کار ها هم چنین مشکلاتی را تجربه می کنند. مثلاً یک بازیکن بیسبال که مسئول پرتاب توپ است، مرتباً باید با فشار بسیار زیاد و تمام قدرت، یک توپ را پرتاب کند که در این میان مفصل مچ، آرنج و شانه تحت فشار بسیار زیادی قرار می گیرند. این ورزشکارها معمولاً از ناحیه آرنج که بیشترین فشار را دریافت می کند، آسیب می بینند. ورزش های دیگر مانند والیبال، تنیس و ... هم شرایط مشابهی دارند.
بنابراین خیلی از حرکاتی که ما در طول روز انجام می دهیم، که ممکن است در قالب ورزش، کار و یا کارهای روزمره باشند، می توانند آسیب های جدی به ما وارد کنند و باعث آسیب های مربوط به درد مفاصل شوند. در نتیجه باید بیشتر مراقب کارها و فعالیت هایی که در طول روز انجام می دهیم باشیم.
مکانیک و طرز کار مفصل و موقعیت ها و حالاتی که می تواند برای آن مضر باشد
اگر با طرز کار مفاصل و اسکلت بدن آشنا باشید، می دانید که فقط میزان فشار و تکرار حرکات نیست که به مفاصل آسیب وارد می کند، بلکه نحوه انجام حرکات و موقعیت هایی که در آن قرار می گیریم هم نقش مهم و غیر قابل انکاری دارند.
دقیقاً به همین دلیل است که کسانی که کف پایشان صاف است، احتمال بیشتری دارد به دردهای مفصلی پا مبتلا شوند. چون که مفاصل دیگر در حالت صحیح و موقعیت درست خود قرار نمی گیرند. یا مثلاً کسانی که مدت طولانی بدون حفظ حالت صحیح بدن در حالت نشسته هستند به احتمال زیاد دچار درد تحتانی کمر می شوند. و همه این ها به این معنی است که حتی اگر شما یک حرکت را به صورت مکرر انجام ندهید یا فشار زیادی به مفصل وارد نکنید، یا حتی اگر مفصل دچار آسیب دیدگی و جراحت هم نشود، باز از دست دردها و بیماری های مفصلی در امان نخواهید بود. تا زمانی که حالات صحیح بدن را رعایت کنید.
موقعیتی که بافت های بدن ما در آن قرار می گیرد تا حدی تحت کنترل خودمان است. مثلاً حالت بدن را می توانیم درست و صحیح رعایت کنیم ولی نحوه حرکت و قرار گیری رباط ها دیگر چندان تحت کنترل ما نخواهد بود. با این حال با رعایت اصول صحیح نشستن، خوابیدن و ... تا حد زیادی می توانید از فشار اضافی به مفاصل و بافت ها جلوگیری کنید که می تواند به معنی جلوگیری از آسیب های مفصلی و نداشتن درد باشد.
بیماری های سیستمیک و نقاط دیگر بدن
برخی بیماری ها هستند که لزوماً در مفصل ایجاد نمی شوند. یعنی بخش های دیگر بدن را درگیر خود می کنند که یکی از عوارض جانبی آن ممکن است درگیری مفصل هم باشد. مثلاً آرتریت روماتیسمی که ما به صورت رایج به آن «رماتیسم» می گوییم، در واقع یک بیماری خود ایمنی است که در مفصل اتفاق می افتد. آرتروز پسوریاتیک (psoriatic) هم یکی دیگر از نمونه های بیماری های خود ایمنی است که پوست را درگیر می کند و التهاب مفصل در ارتباط با آن اتفاق می افتد. بیماری های دیگر مثل نقرس و لوپوس هم از جمله بیماری های سیستمیک هستند که با ایجاد اختلال در سیستم بدن، بر روی عملکرد مفصل هم اثر می گذارند و باعث بیماری ها و درد های مفصلی می شوند.
بیماری های عفونی و واگیر دار
شاید کمتر کسی تصور کند که بیماری مفصلی که به آن دچار شده است از فرد دیگری به او منتقل شده باشد. ولی حقیقت این است که برخی از بیماری های مفصلی واقعاً به خاطر انتقال بیماری از یک فرد دیگر به وجود می آیند. مثلاً سرخک، تب روماتیسمی، اوریون، سرخجه، آبله مرغان و آنفلونزا همگی جزو بیماری های واگیر دار هستند که می توانند در مفاصل باعث التهاب و عفونت و ... شوند. اگر مثال ساده در این مورد بخواهیم بزنیم که برای همه ملموس باشد، باید به سرماخوردگی ها (در واقع آنفلونزا منظورمان است) اشاره کنیم. اگر به خاطراتتان مراجعه کنید حتماً به یاد می آورید که هنگام ابتلا به آنفلونزا مفاصل بدن خشک و سفت می شوند و حتی ممکن است کمی ملتهب و دردناک هم بشوند که دقیقاً به علت درگیری مفاصل با ویروس ها و اختلال در عملکردشان است. در بیماری های دیگری هم که نام بردیم، همین اتفاق به صورت شدید یا خفیف تر می تواند رخ دهد.
اینستاگرام دکتر نقره کار
وزن
یکی از ساده ترین مسائلی که باعث آسیب های مفصلی و درد می شود، اضافه وزن است. چیزی که احتمالاً همه ما کاملاً با آن آشنا هستیم و بارها در مورد آسیب های مختلف آن شنیده ایم. وقتی بدن وزنی بیشتر از آن چیزی که برایش طراحی شده است را قرار باشد تحمل کند، اولین مشکلی که پیدا می کند، آسیب مفاصل خواهد بود. هر چه وزن بیشتر باشد، مفاصل تحت فشار و استرس بیشتری قرار می گیرند. از آن جا که وزن بیشتر باعث فرسایش بیشتر و سریع تر بافت های مفصل می شود، اضافه وزن را می توان عاملی برای افزایش احتمال ابتلا به آرتروز دانست. در اضافه وزن معمولاً مفاصل لگن، زانو و پاها هستند که بیشترین فشار را تحمل می کنند و در نتیجه افراد چاق و دارای اضافه وزن در این مفاصل دچار درد می شوند.
همان طور که گفتیم هر کدام از انواع دردهای مفصلی به یک شکل درمان می شوند. مثلاً درد های مفصلی که به علت جراحت یا فرسایش و کار پیش از حد ایجاد شده اند با فیزیوتراپی، یخ درمانی و دارو های ضد التهاب قابل درمان هستند و بهبود پیدا می کنند.
ولی دردهای مفصلی که به علت بیماری های سیستمیک به وجود آمده اند به این شکل قابل درمان نیستند. البته این اقدامات ممکن است برای برخی از آن ها هم مؤثر باشد ولی راه اصلی برای حل این نوع مشکلات مفصلی این است که بیماری سیستمیک به همراه اشکالی که در مفصل ایجاد شده است، درمان شود. مشکلات مفصلی در هر بیماری هم با دیگری متفاوت است که نیاز به بررسی دارد و روش درمانی که روی مفصل انجام می شود هم مطابق نوع آسیب دیدگی انتخاب می شود.
نقشی که شما در این میان می توانید داشته باشید که بسیار هم به بهبود سریع تر درد مفصل کمک می کند این است که اطلاعات تان را در مورد بیماری های مفصلی، نشانه ها و علل آن ها بالا ببرید. به این صورت می توانید خیلی سریع تر مشکل را تشخیص دهید و اقدام به درمان آن کنید. به علاوه خیلی بهتر می توانید در طول دوره درمان و حتی پس از آن از مفصل مراقبت کنید و اصول و نکاتی که احتمال آسیب دیدگی مفاصل را پایین می آورند را رعایت کنید.
عوامل ایجاد کننده درد زانو
درد زانو از خفیف تا شدید متغیر است و گستردگی آن میتواند از درد ملایم تا درد طاقت فرسا و تیرکشنده متفاوت باشد. این درد میتواند به طور ناگهانی (درد حاد زانو) و یا به تدریج در طول زمان (درد مزمن زانو) بروز کند، همچنین ممکن است به صورت پیوسته یا متناوب (دورهای) باشد. برخی از انواع زانو درد با فعالیت و یا در طی شب بدتر میشود و به سایر نقاط بدن (به عنوان مثال، باسن، کمر) تیر کشیده و گسترده میشود.
آدرس اینستاگرام
تعریف درد زانو
زانو درد بیماری شایعی است که ممکن است افراد در تمام سنین آن را تجربه کنند. این درد ممکن است بلافاصله بعد از وارد شدن صدمه یا آسیب به زانو رخ دهد، یا اینکه به شکل یک بیماری مزمن بروز کند. میزان درد و ناراحتی افراد به علت درد زانو، منطقه آسیب دیده زانو و یا وضعیت جسمی فرد قبل از زانو درد بستگی دارد. درمان دردهای زانو توسط بهترین متخصصان زانو صورت میگیرد.
چه عواملی باعث درد زانو میشود ؟
مشکلاتی که عملکرد صحیح یک یا هر دو زانو را تحت تأثیر قرار میدهد، ممکن است باعث درد زانو گردد. وارد شدن صدمه و آسیب به زانو، شایعترین علت زانو درد است، اما عوارض دیگری مانند آرتروز ممکن است به زوال مفصل زانو و بروز درد و ناراحتی منجر شود. این نوع صدمات اغلب زمانی رخ میدهد که ترومای شدیدی به زانو وارد شود و یا زانو در جهت اشتباهی پیچ بخورد.
آسیب دیدگی منیسک زانو
منیسک زانو با جلوگیری از حرکات غیرعادی که ممکن است منجر به آسیب دیدگی زانو شود، موجب ثبات زانو میگردد. پاره شدن منیسک ممکن است عملکرد درست زانو را مختل سازد.
التهاب تاندون
التهاب تاندون (تاندونیت) التهابی است که قرمزی، حساسیت به لمس و درد شدیدی را در تاندونهای زانو و یا هر منطقه از بدن که دارای تاندون است، تولید میکند. فعالیتهایی که نیاز به حرکات تکراری دارند، ممکن است خطر التهاب تاندون را مانند آرتروز افزایش دهند.
آرتروز مفاصل
آرتروز مفصلی (OA) شکلی از آرتروز است که ممکن است در یک یا چند استخوان مفصل در بدن ایجاد شود. این عارضه ممکن است مردان، زنان و کودکان را مبتلا سازد. زنان بالای 55 سال در معرض بالاترین خطر ابتلا به آرتروز قرار دارند. درد و ناراحتی این عارضه ناشی از تخریب غضروف است که باعث سایش استخوانها به یکدیگر و درد و ناراحتی شدید میشود.
نقرس کاذب
نقرس کاذب نوع شایعی از آرتروز زانو است که با تشکیل کریستالهای پیروفسفات کلسیم (یک نوع نمک) در مایعات زانو ایجاد میشود. این عارضه اغلب با بیماری نقرس که در آن کریستالهای اسید اوریک در سلولهای زانو تشکیل میشود، اشتباه گرفته میشود. نقرس کاذب موجب دورههای دردناک تورم و التهاب در زانو و همچنین مفاصل دیگر میشود.
ورم کیسههای مفصلی
التهاب بورس زانو میتواند موجب درد زانو در برخی افراد شود. بورسها کیسههای کوچکی از مایع هستند که با نرم و لغزنده کردن تاندونهای باسن، شانهها و زانو، به حرکت آزادانه آنها در امتداد مفاصل کمک میکنند.
دررفتگی کشکک زانو
جابجایی و دررفتگی کشکک با ساییدگی غیر طبیعی کشکک ناشی از جابجایی غیر طبیعی آن در هنگام راست یا خم شدن زانو ایجاد میشود. این عارضه اغلب در زنان بیشتر از مردان دیده میشود، اما ممکن است در هر فرد بسیار پر تحرک و فعال، موجب بروز حملات درد زانو شود.
انحراف زانو
یکی از مشکلات شایع ارتوپدی در جامعه انحرافات مربوط به زانو است که به اشکال گوناگون وجود دارد. انحرافات زانو به طور معمول به دو شکل پای پرانتزی و پای ضربدری دیده میشود که انحراف پرانتزی به مراتب شیوع بیشتری دارد. این انحراف در دراز مدت باعث درد شدید زانو میشود.
اضافه وزن
افرادی که اضافه وزن دارند ممکن است درد زانو را در هنگام راه رفتن و یا ایستادن تجربه کنند. هنگامی که وزن بدن بیشتر از حد طبیعی باشد، فشار و استرس بیشتری بر روی مفاصل وارد میشود. این فشار میتواند تخریب بافتهای مفصل در هنگام سایش انتهای استخوان ساق پا بر روی استخوان ران را افزایش داده و با تولید اصطکاک، باعث درد و ناراحتی زانو گردد.
حقایقی در خصوص درد مفصلی ۲۰۲۱
مفصل به اندامی که در بخش انتهایی استخوان قرار گرفته است اطلاق می شود. این عضو توانایی حرکت را به استخوان ها و اندام های بدن ارزانی می کند. از آنجا که بدون مفاصل انسان قادر به حرکت نخواهد بود می توان گفت این اندام بیش از سایر اعضای بدن مورد استفاده قرار می گیرد. همین امر موجب بروز درد مفصلی می شود.
در واقع، درد مفصلی یکی از شایع ترین درد هایی است که افراد در سنین متفاوت تجربه خواهند کرد. عوامل متفاوتی منجر به بروز درد در ناحیه مفصل می شود، مفصل از مجموعه ای از اندام ها تشکیل شده است، در صورت بروز آسیب دیدگی به هر کدام از این بخش ها بیمار دچار درد مفصلی خواهد شد.
در ادامه به اجزای مختلف مفصل اشاره خواهیم کرد.
غضروف ها که در طرفین زانو قرار گرفته اند و زانو را در مقابل آسیب ها و ضربات ناگهانی محفوظ نگه می دارند.
رباط های دو طرف مفصل که استخوان های دو سوی مفصل را به یکدیگر متصل می کنند.
کیسه زلالی که با مایع زلالی پر شده است، این کیسه لغزندگی مورد نیاز برای تاندون های دو طرف زانو را فراهم می کند.
تاندون ها که ماهیچه ها را به استخوان های دو سوی مفصل متصل می کنند.
هر گونی آسیب دیدگی در این اندام ها می تواند منجر به بروز درد مفاصل در بیمار شود. علائم و دردهایی که در هنگام بروز چنین عارضه به وجود می آید، درد های صبحگاهی، تورم و احساس حرارت در مفصل است.
حقایقی در خصوص درد مفصلی
فهرست مطالب [پنهان سازی]
1 دلایل شایع ابتلا به درد مفصلی
2 نشانه ها و علائم درد مفصلی
3 چه زمانی برای درمان درد مفصلی باید به پزشک مراجعه کرد؟
4 آزمایشات و معاینات تشخیص درد مفصلی
5 روش های درمان درد مفصلی
6 درمان های خانگی برای تسکین درد مفصلی
7 درمان های پزشکی درد مفصلی
دلایل شایع ابتلا به درد مفصلی
در صورت بروز بیماری در غضروف ها، رباط ها، تاندون ها و کیسه زلالی، درد مفصلی در فرد بروز پیدا خواهد کرد. از این گذشته، در صورتی که فرد در نواحی یاد شده دچار آسیب دیدگی شود نیز درد های مفصلی را تجربه خواهد کرد.
علاوه بر این، بیماری هایی از قبیل آرتریت روماتوئید و آریتما نیز می توانند موجب بروز درد های مفصلی شوند. این بیماری ها می توانند رباط ها، استخوان ها و غضروف های مفاصل بیمار را درگیر کرده و درد های شدید را برای بیمار به همراه داشته باشند.
از این گذشته آرتروز و ورم مفاصل نیز می توانند با علائمی از جمله ورم مفصل بروز پیدا کنند. از این گذشته وجود عفونت در مفاصل نیز می تواند دردهایی را برای بیمار به همراه داشته باشد. در مواردی درد مفاصل نشانه ای از ظهور تومور های نادر سرطانی در این اندام هستند.
نشانه ها و علائم درد مفصلی
برخی از عوامل موجب تشدید این دردها می شوند. برای مثال بلند کردن اجسام سنگین، تحت فشار قرار دادن مفاصل و حتی حرکت دادن ای عضو می تواند بر شدت دردهای بیمار بیافزاید. از این گذشته فردی که دچار درد مفصلی شده است، دردهای ناخوشایندی را صبح هنگام و پس از بیدار از شدن از خواب تجربه خواهد کرد. این درد ها می توانند خواب صبح بیمار را آشفته کنند.
از این گذشته داغ شدن موضع نیز از دیگر علائمی است که در خصوص دردهای مفصلی گزارش شده است. بیمارانی که از درد مفاصل رنج می برند، از احساس حرارت در مفاصل خود احساس ناراحتی می کنند. درد مفصلی همچنین موجب تورم نواحی اطراف مفصل و حساسیت بالای موضع می شود.
چه زمانی برای درمان درد مفصلی باید به پزشک مراجعه کرد؟
در صورتی که علائم ناشی از درد بیش از یک هفته ادامه پیدا کند، باید برای بررسی علت درد به پزشک مراجعه کرد. پزشک با بررسی ناحیه درد به علت بروز درد مفاصل پی خواهد برد. از این گذشته انجام آزمایشات بیشتر نیز برای پی بردن به علت درد ضرورت خواهد داشت.
آزمایشات و معاینات تشخیص درد مفصلی
پزشک در آغاز با طرح سوالاتی، اطلاعات لازم را در خصوص پیشینه دردهای مفصلی در بیمار را به دست می آورد. وی از شما می خواهد که زمان آغاز درد مفصلی را به او اطلاع دهید. آیا در زمان شروع درد مشغول انجام فعالیت خاصی بودید. از این گذشته لازم است پزشک را در جریان فعالیت هایی که موجب تشدید درد در موضوع مورد نظر می شود نیز قرار دهید. پس از انجام معاینات اولیه و جمع آوری اطلاعات مورد نیاز، پزشک آزمایشاتی را برای شما رد نظر خواهد گرفت.
پزشک ممکن است شما را برای انجام آزمایش خون، عکسبرداری از مفصل و MRI راهنمایی کند. این تصویر برداری ها اطلاعات دقیق تری را در اختیار پزشک قرار خواهند داد. به این ترتیب او شواهد مورد نیاز برای تشخیص بیماری یا علت بروز درد مفاصل را در اختیار خواهد داشت.
حقایقی در خصوص درد مفصلی
روش های درمان درد مفصلی
پس از تشخیص علت بروز درد، روش های درمانی متناسب با علت بروز درد برای بیمار در نظر گرفته می شود. در صورتی که درد مفصلی بر اثر آسیب دیدگی در فرد آغاز شده باشد، پزشک در قدم اول استراحت کردن را به بیمار توصیه خواهد کرد. استراحت و استفاده از کیسه یخ در کنار مصرف داروهای ضد التهاب می تواند منجر به تسکین درد مفصلی شود. ممکن است نیاز به مصرف داروهای قوی تر برای درمان درد مفاصل نباشد. در کنار موارد گفته شده، جلسات توانبخشی و طب فیزیکی نیز می تواند از میزان درد بیمار بکاهد و علت درد را از بین ببرد.
در صورتی که درد مفصلی بر اثر ابتلا به آرتروز در بیمار بروز پیدا کرده باشد، داروهای ضد التهاب برای وی تجویز خواهد شد. پزشک در ادامه روند درمان داروهایی که برای درمان آرتروز استفاده می شوند را برای بیمار در نظر خواهد گرفت. در صورتی که بیمار به نوعی بیماری در استخوان ها، رباط ها و غضروف مبتلا شده باشد، ممکن است به جراحی مفصل نیاز داشته باشد.
درمان های خانگی برای تسکین درد مفصلی
بیمار می تواند پس از آغاز درد های مفصلی با استفاده از روش های تسکین درد در منزل از شدت درد های خود بکاهد. به این منظور او می تواند کیسه یخ و استراحت کافی را رد برنامه خود قرار دهد. در برخی از موارد افراد از مسکن های غیر استروئیدی که بدون نسخه پزشک نیز قابل تهیه هستند کمک می گیرند.
در صورتی که درد مفصلی مزمن شود و برای مدت طولانی ادامه داشته باشد، مراجعه به پزشک ضرورت خواهد داشت.
درمان های پزشکی درد مفصلی
درمان های پزشکی با توجه به علت بروز درد و منشا درد می تواند بسیار متفاوت باشد. اما روی هم رفته می توان گفت داروهای ضد استروئیدی مخصوصی برای درمان درد مفاصل وجود دارند. پزشک برای درمان درد بیمار اقدام به تجویز این داروها خواهد کرد، مصرف این دارو ها می تواند از میران درد های مفصلی فرد بکاهد. در صورتی که علت درد های مفصلی بیماری های نظیر آرتروز باشد، پزشک با توجه به نوع آرتروز و شدت بیماری داروهایی برای بیمار تجویز خواهد کرد.
همانطور که پیش از این نیز گفته شد، در مواردی درد مفصلی بر اثر آسیب وارد آمده بر غضروف، رباط و دیگر اندام های فرد به وجود آمده است. با توجه به شدت آسیب دیدگی درمان های متفاوتی برای او در نظر گرفته خواهد شد. در موادری انجام چندین جلسه توانبخشی می تواند به درمان درد های بیمار کمک شایانی کند. اما در برخی از موارد آسیب وارد آمده بر این اندام ها به قدری جدی است که انجام توانبخشی ممکن نخواهد بود. در این موارد پزشک با در نظر گرفتن شدت آسیب و منطقه آسیب دیدگی درمان های مورد نیاز را در نظر گرفته و گزینه جراحی را برای درمان بیمار پیشنهاد خواهد کرد.
ارائه شده توسط : حسین ایزدی
در وب سایت : جم نما
به نظرتان بیشتر چه محتوای در جــم نـما منتشر شود؟