اگر میخواهید بدانید انحصار وراثت به چه معنا است؟ و یاشخصی که از دنیا برود تکلیف مال او چه خواهد شد؟ آیا میدانید چه کسی سهم وترثان را تعیین میکند؟ما در این مطلب در مورد انحصار وراثت توضیحاتی ارائه داده ایم و برای شما همراهان عزیز نمونه دادخواست انحصار وراثت را فراهم کرده ایم .این دادخواست به لحاظ فضائی و حقوقی کامل میباشد ولی بهتر است قبل از تنظیم نمونه دادخواست صدور گواهی انحصار وراثت با وکیل ارث گروه وکلای حکمت مشاوره دریافت نمایید. در این بخش ما قصد داریم به این سوالات مهم پاسخ دهیم. انحصار وراثت به چه معناست؟
انحصار وراثت یعنی تعداد وارثهای شخص فوت شده و همچنین سهم آنها از ارث مشخص شود. بعد از مشخص کردن قانونی این موارد است که وارثان حق دارند اموال شخص فوت شده را مطابق با سهم قانونی خود تقسیم کنند. مرجعی که باید برای گرفتن گواهی و تصدیق انحصار وراثت به آن مراجعه شود، شورای حل اختلاف است. باید توجه کرد که این درخواست را باید به شورای حل اختلاف محلی داد که آخرین سکونت فرد فوت شده یعنی آخرین خانه ی مسکونی او در آن محل بوده است. مهم نیست که آن فرد در کجا فوت کرده یا اموال او در کدام شهر باشد.
طبق ماده ۳۶۰ قانون امور حسبی:
هر یک از وارثان یا هرکس که از ارث سهم یا نفعی میبرد (مانند طلبکاران از فرد فوت شده) میتواند از شورای حل اختلاف محل درخواست تصدیق انحصار وراثت بکند. مدارک لازم برای تقدیم نمونه دادخواست انحصار وراثت:
برای دریافت گواهی انحصار وراثت باید مدارک مورد نظر را به همراه دادخواست انحصار وراثت تقدیم دادگاه ارائه نمود.که ما در ذیل به مدارک مورد نظر اشاره نموده ایم
1-شناسنامه متوفی
2-گواهی فوت متوفی
3-استشهادیه محضری (شامل اسامی ورثه، امضای دو شخصی که ورثه را میشناسند، گواهی اسناد رسمی برای امضاها )
4- رسید گواهی مالیاتی
بیشتر بخوانید شاید برایتان مفید باشد:گواهی انحصار وراثت چیست ؟صفر تا صد مراحل اخذ گواهی انحصار وراثت نمونه دادخواست صدور گواهی انحصار وراثت
با سلام
احتراماً به استحضار می رساند:
شادروان …………… (مورث اینجانب) فرزند ……… به شماره شناسنامه ………… متولد سال ……… صادره از ………… که نسبت ………… با بنده دارند، در تاریخ …………… به علت …… در منزل/ بیمارستان مرحوم گردیده اند. متوفی پیرو دین …… و مذهب ……… بوده اند و وراث در زمان فوت ایشان عبارتند از: ۱- ………………… فرزند …………………… به شماره شناسنامه ……………… متولد …………………… ۲- ………………… فرزند …………………… به شماره شناسنامه ………………… متولد …………………… ۳- ………………… فرزند …………………… به شماره شناسنامه ………………… متولد …………………… و…………. …
متوفی به جز ورثه فوق وراث دیگری ندارند و دارایی ایشان طبق گواهی مالیات بر ارث پیوست می باشد. لذا رسیدگی و صدور گواهی انحصار وراثت مورد استدعاست. جهت دریافت گواهی انحصار وراثت چه مراحلی باید طی شود؟ ارسال نمونه دادخواست انحصار وراثت به کدام مرجع است؟
نمونه دادخواست انحصار وراثت بایستی حتما به دادگاهی ارائه شود که صلاحیت رسیدگی به این موضوع را داشته باشد. دادگاهی که در نزدیکی اخرین محل زندگی متوفی باشد، دادگاه صالح برای رسیدگی به موضوع انحصار وراثت است. دادگاه های عمومی و انقلاب محل هایی هستند که بایستی نمونه دادخواست انحصار وراثت به آنان ارائه گردد.
در ادامه بخوانید:واگذاری و فروش سهم الارث 5 نکته طلایی در مورد انحصار وراثت که باید بدانید: 1-فرم مخصوص چاپی را بگیرید:
اولین مرحله برای دریافت گواهی انحصار وراثت این است که فرم مخصوص چاپی درخواست این گواهی را از شورای حل اختلاف تهیه کنید.
اینکه به کدام شعبه شورا بروید هم مهم است. شما باید به شورای حل اختلاف شهری بروید, که آخرین اقامتگاه متوفی بوده است.
در اینجا میتوانید فرم مخصوص را دریافت کنید. در این فرم باید اسامی افرادی که از متوفی ارث میبرند, را با مشخصات کامل و نسبت آنها با مرحوم بنویسید.
کار با پر کردن همین فرم تمام نمیشود بلکه شما باید به ۲ محل دیگر برای تکمیل مدارک خود مراجعه کنید, و دوباره با این فرم به شورای حل اختلاف برگردید. 2-وقت تأیید وراث است:
در این مرحله باید سری به یک دفتر اسناد رسمی بزنید که معمولا در هر محلهای پیدا میشود. شما فرمی که از شورای حل اختلاف گرفتهاید را به همراه گواهی فوت متوفی و همچنین اصل و کپیشناسنامه, و کارت ملی تمام وارثان باید به یک دفتر اسناد رسمی ببرید.
یادتان باشد که در این مرحله ۲ شاهد هم که وارثان را میشناسند باید همراهتان باشند. در حقیقت این مرحله برای این است که دفتردار، شهادتنامهای را تنظیم کند و شاهدان با دادن امضا و گواهی، وراث متوفی را بهطور رسمی در همان فرم مخصوص تأیید کنند.
این فرم ثبتشده، یکی از مدارکی است که شوراهای حل اختلاف در گامهای بعدی از شما میخواهند. 3-تعیین تکلیف مالیات بر ارث:
باید تکلیف اموال و داراییهای فرد متوفی هم در این مرحله مشخص شود. وارثان باید فهرستی از اموال منقول و غیرمنقول باقیمانده تهیه کنند.
بعد یکی از وراث باید به اداره دارایی مراجعه کند تا تکلیف مالیات بر ارث مشخص شود. این مالیات براساس قوانینی مشخص محاسبه میشود که با یک جستوجوی ساده اینترنتی میتوانید, نحوه محاسبه آن را بفهمید. فقط یادتان باشد که این مالیات براساس اینکه وراث چه نسبتی با متوفی دارند دریافت میشود.
در ستون همین صفحه میتوانید با طبقهبندی وراث آشنا شوید. بعد اداره دارایی به شما رسیدی میدهد , که این رسید هم برای گرفتن گواهی انحصار وراثت لازم است. 4-مراجعه به شورای حل اختلاف
فرم مخصوص انحصار وراثت که با امضای همه وراث و شاهدان در یکی از دفاتر اسناد رسمی ثبت شده، کپی برابر اصل شناسنامه وراث، گواهی فوت متوفی، کپی برابر اصل عقدنامه همسر متوفی، دادخواست گواهی انحصار وراثت و رسید گواهی مالیاتی یا همان مالیات بر ارث، مدارک مهمی هستند.
که شما باید تهیه کرده باشید و آنها را به یکی از شوراهای حل اختلاف تحویل دهید. یادتان باشد , که حتما اصل شناسنامه وراث را به همراه داشته باشید.
نکته دیگر هم این است که لازم نیست همگی ورثه شال و کلاه کنید و به شورای حل اختلاف بروید، یک نفر از وراث هم برای ارائه مدارک و دادخواست به شورای حل اختلاف برود کفایت میکند. 5-مراحل بعدی بدون شما
کار صدور گواهی انحصار وراثت را از این مرحله به بعد باید به شورای حل اختلاف بسپارید. حالا نوبت همان آگهی معرفی رسیده که احتمالا در مورد آن چیزی شنیدهاید, و یا آن را در یکی از روزنامهها دیدهاید.
مرجع قضایی پس از ملاحظه اسناد و مدارک که ارائه دادهاید و با هزینه شما در یک روزنامه کثیرالانتشار، تقاضای شما را آگهی میکند تا اگر شخص متوفی، وارث دیگری داشته باشد, با ملاحظه این آگهی به دادگاه مراجعه کند.
پس از گذشت یکماه از تاریخ نشر آگهی در صورتی که کسی به آن اعتراض نکند، بدون تشکیل جلسه رسیدگی و دعوت از وراث، گواهی انحصار وراثت صادر خواهد شد. نمونه دادخواست صدور گواهی انحصار وراثت نمونه دادخواست صدور گواهی انحصار وراثت
با سلام
احتراماً به استحضار می رساند:
شادروان …………… (مورث اینجانب) فرزند ……… به شماره شناسنامه ………… متولد سال ……… صادره از ………… که نسبت ………… با بنده دارند، در تاریخ …………… به علت …… در منزل/ بیمارستان مرحوم گردیده اند. متوفی پیرو دین …… و مذهب ……… بوده اند و وراث در زمان فوت ایشان عبارتند از: ۱- ………………… فرزند …………………… به شماره شناسنامه ……………… متولد …………………… ۲- ………………… فرزند …………………… به شماره شناسنامه ………………… متولد …………………… ۳- ………………… فرزند …………………… به شماره شناسنامه ………………… متولد …………………… و …
متوفی به جز ورثه فوق وراث دیگری ندارند و دارایی ایشان طبق گواهی مالیات بر ارث پیوست می باشد. لذا رسیدگی و صدور گواهی انحصار وراثت مورد استدعاست. نمونه دادخواست انحصار وراثت
برای دریافت گواهی انحصار وراثت بایستی تعدادی از مدارک به همراه دادخواست انحصار وراثت تقدیم دادگاه ارائه گردد. در ادامه اسنادی که باید توسط ورثه به دادگاه ارائه شود ذکر می شود:
1-شناسنامه متوفی
2-گواهی فوت متوفی
3-استشهادیه محضری (شامل اسامی ورثه، امضای دو شخصی که ورثه را میشناسند، گواهی اسناد رسمی برای امضاها )