تعداد نظرات
8 دیدگاه
تعداد لایک
3 پسندیدن
تاریخ انتشار
شنبه ۱۸ بهمن ۱۳۹۹
بازدید
299 نفر
شیوه های انفاق
انفاق چیست؟ برای انافق چه روش هایی وجود دارد؟ راه های مختلف انفاق چیست؟ چگونه انفاق کنیم؟ این ها رایج ترین سوالات در مورد در مورد انفاق است. حال در ادامه همراه ما باشید تا در مورد شیوه های انفاق بیشتر بدانید.
تعریف انفاق چیست؟
انفاق از ریشه نفق در لغت به معنای اخراج مال از ملک (مجمعالبیان، ج 2-1، ص121) و در فرهنگ و اصطلاح قرآنی، اعطای چیزی از مال و غیر مال و از واجب و غیرواجب است. (مفردات الفاظ قرآن کریم، راغب اصفهانی، ذیل واژه نفق) در قرآن این مفهوم افزون بر واژه «انفاق»، با واژههای دیگری چو «اعطی»، «ایتاء حق»، «ایتاء مال» و «صدقات» بیان شده است.
راه های انفاق و کمک به دیگران
انفاق و کمک به دیگران راههاى گوناگونى دارد که یکى از آنها، شیوه اى است که معمولا همه مردم بدان عمل مى کنند; یعنى پول نقد یا کمک هاى غیرنقدى خود را به انسان هاى نیازمند پرداخت مى کنند که کارى خوب و پسندیده است. ولى راه هاى بهتر و مؤثّرتر دیگرى هم براى انجام این کار وجود دارد که یکى از عملى ترین و مفیدترین آنها، تشکیل سازمانهاى مخصوص براى کمک به دیگران یا انفاق هاى سازمان یافته است.
در بعضى از شهر ها چنین مؤسّساتى با سازمانى گسترده تشکیل شده است. این مؤسّسات و سازمان ها از یک سو، کمک هاى مردم را جمع آورى مى کنند و از سوى دیگر با شناسایى خانواده هاى نیازمند و اطمینان از نیاز حقیقى آنان، به روشهاى گوناگونى به آنان کمک مى رسانند; مانند تهیّه لوازم ارزان قیمت از سازمان ها، شرکت ها و ادارات و عرضه آنها به نیازمندان.
حدیث در مورد انفاق:
در سوره بقره آیه ۲۶۲ و ۲۶۳ آمدهاست[۳]:کسانی که اموال خود را در راه خدا انفاق میکنند، سپس در پی آنچه انفاق کردهاند، منّت و آزاری روا نمیدارند، پاداش آنان برایشان نزد پروردگارشان [محفوظ] است، و بیمی بر آنان نیست و اندوهگین نمیشوند.(۲۶۲) گفتاری پسندیده [در برابر نیازمندان] و گذشت [از اصرار و تندیِ آنان] بهتر از صدقهای است که آزاری به دنبال آن باشد، و خداوند بینیاز بردبار است. (۲۶۳ )
چند نمونه انفاق
1- خویشاوندان: از مهمترین موارد مصرف انفاقات مالی، خویشاوندان است. هر چه شخص به انسان نزدیکتر باشد وظیفه و تکلیف، شدیدتر و سختتر خواهد بود. انسان باید اول به حکم وظیفه انفاقات مالی واجب را درباره خویشان واجب النفقه انجام دهد و سپس خویشان نیازمند. در آیات قرآن بر این مورد مصرف بسیار تاکید شده است. (بقره، آیه 177؛ نساء، آیه 8؛ اسراء، آیات 26 و 28)
2- فقیر و مسکین: فقیر کسی است که قدرت حرکت دارد ولی توان ایستادن روی پای خود را ندارد؛ زیرا همانند درخت تاک است که نیازمند پایهای است تا بدان تکیه کند و داربستی میخواهد که بر آن بیاویزد تا راست بماند. در حقیقت ستون فقراتی ندارد تا بر آن استوار گردد. فقیر از نظر اقتصادی درآمدی دارد ولی این درآمد نمیتواند او را سرپا نگه دارد؛ در حقیقت اقتصاد که قوام فرد و جامعه و ستون خیمه خانواده و جامعه است (نساء، آیه 5)، در شخص فقیر ضعیف و سست است و درآمد، کفاف خرج و هزینههایش را نمیدهد و لذا نیازمند کمک و انفاقات مالی دیگران است تا سرپا بماند. اما مسکین کسی است که نشسته و توان حرکتی ندارد چه رسد که سرپا بماند. وضعیت او بدتر از فقیران است. بنابراین، اگر وضعیت فقیر همانند وضعیت کسی است که نیازمند نصرت است، وضعیت مسکین همانند وضعیت کسی است که نیازمند ولایت و سرپرستی است؛ یعنی او همانند کودک شیرخوار است که باید غذا را در دهانش گذاشت.
پس مسکین، نیازمند سرپرستی دیگران است تا از عهده مخارج خود برآید؛ چرا که هیچ درآمدی ندارد و یا توان آن را ندارد تا در پی کسب و کاری برود و درآمدی داشته باشد. براین اساس باید گفت نخستین و برترین مورد انفاق آن است که انسان به چنین شخصی کمک کند و او را تحت ولایت انفاقی خود بگیرد. (بقره، آیات 215 و 177؛ نور، آیه 22؛ نساء، آیه 8؛ روم، آیه 38)
3- جهاد در راه خدا: حفظ امنیت جامعه، از امنیت فردی مهمتر و بنیادیتر است. از این رو، انفاق مالی برای تجهیز نفرات و ادوات بسیار مهم و اساسی است. خداوند در آیات قرآن، یکی از مصارف انفاقات مالی را جهاد دانسته و از آن به جهاد مال تعبیر کرده است. (انفاق، آیه60؛ بقره؛ آیات 244 و 245 و 193 و 195)
4- درخواستکنندگان و سائلان: لزوم صرف مال، در راه رفع نیازمندی سائلان در آیه 177 سوره بقره مورد تاکید قرار گرفته است. براساس همین آیه انفاق مال به درخواستکنندگان از نشانههای صداقت انسان است و خداوند در آیات 15 تا 19 سوره ذاریات آن را به عنوان حق برعهده افراد دارا دانسته است؛ به این معنا که سائلان در مال انسان شریک به شراکت مشاع هستند و باید این حق پرداخت شود.
5- در راهماندگان و ابنسبیل: از دیگر موارد مصرف انفاقات مالی است. خداوند انفاق مال را به در راه ماندگان از نشانههای تقوا و موجب رسیدن به مقام «برّ» دانسته است. (بقره، آیات 215 و 177؛ اسراء، آیات 26 و 28)
6- فقیران عفیف: فقیران خویشتندار و ناتوان از کسب، از مصارف انفاق است. (بقره، آیه 273)
7- والدین: از نظر قرآن انفاق مالی نسبت به والدین فقیر، جزو واجبات است؛ یعنی در حکم واجب النفقه خواهند بود. از این رو، هم آنان در اولویت هستند و هم ضروری است که به آنان کمک شود. (بقره، آیه 215)
8- یتیمان: از دیگر موارد مصرف انفاقات مالی، یتیمان ناتوان است. (بقره، آیات 215 و 177؛ نساء، آیه 8)
9- مهاجران فقیر: لزوم توجه توانگران به مهاجران نیازمند و انفاق به آنها در آیات قرآنی به عنوان یکی از موارد مصرف انفاقات مالی مطرح شده است. (بقره، آیه 273؛ نور، آیه 22).
هر دو به معنای خرج کردن مال در راه خدا اعم از واجب و مستحب است و هر دو از نظر روایات اسلامی معنای گسترده و وسیعی دارند . برای اینکه بدانیم مفهوم انفاق تا چه حد در اسلام گسترده است کافی است حدیث زیر را مورد توجه قرار دهیم:
پیغمبر گرامی اسلام صلی الله علیه و آله فرمود: کل معروف صدقه، و ما انفق الرجل علی نفسه و اهله کتب له صدقة، و ما وقی به الرجل عرضه فهو صدقة، و ما انفق الرجل من نفقة فعلی اللَّه خلفها، الا ما کان من نفقه فی بنیان او معصیة: هر کار نیکی به هر صورت باشد صدقه و انفاق در راه خدا محسوب میشود (و منحصر به انفاقهای مالی نیست). و هر چه انسان برای حوائج زندگی خود و خانواده خود صرف میکند صدقه نوشته میشود. و آنچه را که انسان آبروی خود را با آن حفظ میکند صدقه محسوب میگردد .
پرسرچ ترین عبارات در مورد انفاق:
بهترین انفاق تعریف انفاق چیست احکام انفاق تحقیق در مورد انفاق در قران چند نمونه انفاق تعداد آیات قرآن درباره انفاق حدیث انفاق فرق انفاق با صدقه راه های انفاق راه های انفاق را نام ببرید راه هایی که میتوانیم انفاق کنیم مطالعات هشتم چند نمونه انفاق ساده درباره ی کارهایی که میتوانید انفاق کنید فکر کنید مقاله انفاق مقاله درباره انفاق در قرآن تعریف انفاق چیست انشا در مورد زکات و انفاق
ارائه شده توسط : حسین ایزدی
در وب سایت : جم نما
به نظرتان بیشتر چه محتوای در جــم نـما منتشر شود؟