جم نما
    • 🏠 صفحه اصلی
    • 🎭 سرگرمی ها
    • 🎧 موسیقی ها
    • 🔬 مقاله و تحقیق
    • 📰 عناوین اخبار
    • ✍️ انتقاد و پیشنهاد
    1. 🏠صفحه اصلی
    2. 🔬 تحقیق و مقاله
    3. باقیمانده دریای تتیس

    باقیمانده دریای تتیس

    باقیمانده دریای تتیس
    امتیاز دهید ☆☆☆★★ رتبه 2 از 5

    تعداد نظرات

    0 دیدگاه

    تعداد لایک

    11 پسندیدن

    تاریخ انتشار

    شنبه ۲۰ آذر ۱۴۰۰

    بازدید

    563 نفر

    بازمانده دریای عظیم باستانی‌ تتیس‌

    بی‌تردید معضلات محیط زیستی از هیچ سنخیتی با دیگر معضلات حقوقی سیاسی موجود در این دریا برخوردار نیست. محیط زیست عرصه وسیعی از تبادلات اکولوژیک و بیولوژیک دریا و خشکی را در بر می‌گیرد که فراتر از عرصه مرزهای سیاسی جغرافیایی حتی می‌تواند اثرات خود را در هزاران کیلومتر دورتر از منطقه نیز بر جای بگذارد بنابراین توجه ویژه علمی اجتماعی در این عرصه، پیامدهای منفی متصور را تا حد امکان محدود خواهد کرد.

    دریای مازندران به عنوان بزرگ‌ترین دریاچه دنیا، بازمانده دریای عظیم باستانی تتیس است که میلیون‌ها سال پیش پس از تغییر و تحولات کره زمین و تشکیل اقیانوس‌ها از میان رفت و سه دریای سیاه، آرال و کاسپین (مازندران) بازمانده آن دریا هستند.

    این دریا با مساحت 737 هزار کیلومترمربع در عمیق‌ترین نقطه 980 متر ژرفا دارد و در حالی که بیش از 30 رود بزرگ و کوچک به این دریا می‌ریزد، حدود 75 درصد آب آن از طریق رود ولگای روسیه تامین می‌شود. وجود سفره‌های غنی نفت و گاز در بستر و حاشیه این دریا و بهره‌برداری‌های گسترده از این حوزه‌ها در طول قرن گذشته که عمدتا از سوی کشور شوروی سابق و کشورهای تازه استقلال یافته آن انجام گرفته، منشاء آلودگی‌های بسیاری در منطقه شده است.

    براساس گزارش دفتر محیط زیست دریای کاسپین (CEP) به دلیل ویژگی‌های طبیعی دریا، بیشترین آلودگی‌ها به سمت جنوب دریا و سواحل ایران انتقال می‌یابد.

    ویژگی‌های طبیعی دریای مازندران به گونه‌ای است که تمام سطح شمالی آن در بخش‌های عمده‌ای از سواحل کشورهای روسیه و قزاقستان در طول 4 ماه سال (دسامبر تا مارس آذر تا فروردین) از لایه یخی به ضخامت 40 تا 50 سانتی‌متر پوشیده می‌شود و بر این اساس وجود جریان‌های طبیعی آب به سمت جنوب یعنی سواحل ایران بخش عمده آلودگی را بر ایرانیان تحمیل می‌نماید.


    دریای مازندران زیست‌بومی منحصر به فرد



    ‏دریای مازندران به عنوان یکی از باارزش‌ترین زیست‌بوم‌های آبی جهان به دلیل محصور بودن از 4 طرف و نبودن خروجی عمده، از محیط زیست شکننده‌ای برخوردار است. وجود 854 گونه جانوری و بیش از 500 گونه گیاهی در محدوده بوم‌سازه این دریا و بویژه 6 گونه ماهیان خاویاری که بیش از 85 درصد ذخایر جهانی و بیش از 95 درصد از مصرف خاوریار جهان را شامل می‌شوند معروف‌ترین جانداران این دریا را تشکیل می‌‌دهند.

    گفتنی است از میان 114 گونه و 63 زیرگونه از انواع ماهیان دریای مازندران، 78 گونه و زیرگونه در نزدیکی سواحل ایران زندگی می‌کنند و بیشترین آسیب‌‌ها را از پیامدهای زیست‌محیطی ناشی از آلودگی‌ فعالیت‌‌های دیگر کشورهای ساحلی متحمل می‌شوند.

    سواحل ایرانی دریای مازندران عرصه وجود جلگه‌ها و تالاب‌های متعدد و معروف بین‌المللی است که از آن جمله می‌توان به تالاب میانکاله و تالاب انزلی اشاره کرد که به عنوان ذخایر منحصر به فرد و ارزشمند بیوسفر (زیست‌کره) از سوی سازمان ملل متحد ثبت شده‌اند و به عنوان بخشی از 59 منطقه بین‌المللی ذخایر طبیعی جهان، مکانی بسیار مهم و حیاتی برای زمستان‌گذرانی میلیون‌ها پرنده مهاجر در گونه‌‌های مختلف است.


    معضلات انسان‌ساخت محیط زیستی دریای مازندران‌

    فعالیت‌های نفتی کشورهای حاشیه دریا از عمده‌ترین منابع تولید آلودگی در این دریا محسوب می‌شوند. هم‌اکنون بیش از 1000 حلقه چاه نفت و 100 سکوی نفتی عمدتا توسط جمهوری آذربایجان فعال هستند که سالانه بیش از 15000 تن آلودگی نفتی فقط از حوضچه‌های نفتی آذربایجان وارد این دریا می‌شود. (مجله علمی بندر و دریا شماره 74) از مهمترین منابع ورود آلودگی‌های نفتی جمهوری‌ آذربایجان به دریای مازندران می‌‌توان به تاسیسات بزرگ صنعتی و نفتی واقع در شبه‌جزیره آبشوران اشاره کرد.

    علاوه بر این رود ولگای روسیه با 3700 کیلومتر طول و دبی سالانه 325 کیلومتر مکعب به عنوان مسیر اصلی تخلیه پساب‌های کارخانجات صنعتی روسیه محسوب می‌شود و رود اورال روسیه هم با بیش از 1800 کیلومتر طول، نقش عمده‌ای را در آلوده‌سازی دریای مازندران به عهده دارند.

    گسترش فعالیت‌های نفتی، صنعتی بویژه در روسیه و آذربایجان، آلودگی‌های ناشی از هیدروکربورهای نفتی همراه آلودگی فلزات سنگین، مواد شیمیایی پایدار، تخریب سواحل، شکار بی‌رویه و صید خارج از ظرفیت آبزیان، فاضلاب‌ها و مواد زاید جامعه شهری همراه نوسانات ادواری سطح آب دریا که باعث زیر ‌آب رفتن اراضی و تاسیسات ساحلی می‌شوند، بیشترین خسارت‌های زیست‌محیطی را به سواحل ایران وارد می‌‌آورند.


    نوسانات ارتفاع آب دریای مازندران

    آب دریای مازندران به دلیل بسته بودن و راه نداشتن به‌ آب دریاهای آزاد، تحت‌تاثیر شرایط ویژه اقلیمی محیطی نوسانات متعددی را به خود دیده است.

    براساس اسناد و نقشه‌های تاریخی، رود جیحون در ورارود پیش از حمله مغول به ایران به دریای مازندران می‌ریخت و همین مساله موجب آن می‌شد که حجم آب این دریا، بسیار بیشتر از میزان کنونی بوده باشد.

    بر اساس اسناد و نقشه‌های تاریخی موجود در آن دوران، دریاچه‌های آرال و کاسپین یکی بوده و قسمت عمده‌ای از صحراهای بین این دو دریاچه کنونی در آن دوران از آب پوشیده شده است. پس از این که مسیر رود جیحون از سوی سپاهیان مغول تغییر یافت، دریاچه آرال از دریای کاسپین جدا شد و همین موضوع کاهش سریع سطح 2 دریا را به دنبال داشت....

    طی 30 سال گذشته، سطح آب دریای مازندران به میزان قابل توجهی بالا آمده که برآورد‌های موجود، میانگین افزایش 2 متر را نشان می‌دهد. دلایل مختلفی که از سوی پژوهشگران برای این افزایش مطرح شده است؛ عبارتند از :

    1- ذوب شدن یخ‌های قطبی و انتقال آب یخ‌های ذوب شده به دریای کاسپین از طریق رود‌های ولگا و اورال

    2- فعل و انفعالات بستر دریا و انتقال آب‌های زیرزمینی

    3- بستن سد بر دهانه خلیج قره بغاز که به همین دلیل از ورود و تبخیر آب دریا به این خلیج در جمهوری ترکمنستان جلوگیری شده است تا از زمین‌های خشک شده آن برای کشت پنبه استفاده شود.پیش‌بینی‌های علمی موجود، گویای این مهم است که سطح آب دریای مازندران در طول 10 سال آینده 1.5 متر بالاتر خواهد آمد که این موضوع با توجه به گرم شدن زمین و رشد بیش از پیش ذوب شدن یخ‌های قطبی قابل پیش‌بینی است.

    فرجام سخن این که کشور ایران با تراکم جمعیتی بالا و علاوه بر آن تراکم تاسیسات شهری گسترده در سواحل دریای کاسپین در مقایسه با دیگر کشورهای ساحلی از بیشترین آسیب‌پذیری در برابر معضلات محیط زیستی این دریا برخوردار است.

    از این روی، باید توجه کافی به این نکته مبذول شود که فعالیت‌های ناهمگون با مطالعات زیست‌محیطی که از سوی دیگر کشورهای ساحلی دریای مازندران به اجرا درمی‌آید، بیشترین خسارت‌‌ها را بر بوم‌سازه منحصر به فرد و شکننده ساحلی ایران وارد آورد و از‌ آن‌جا که این مهم از تاثیرات صرف زیست‌محیطی فراتر رفته است و معضلات اقتصادی اجتماعی متعددی را برای ساکنان سواحل ایرانی این دریا به دنبال می‌آورد لذا هر گونه تصمیم‌گیری در زمینه سرنوشت حقوقی و سهم‌بندی این دریا باید با در نظر گرفتن حقوق زیست‌محیطی ایرانیان و اتخاذ راهکارهایی برای جبران هرگونه خسارت غیر قابل پیش‌بینی متصور در آینده صورت پذیرد.

    ارائه شده توسط : حسین ایزدی

    در وب سایت : جم نما

    ثبت دیدگاه برای این مطلب
    نظرات شما عزیزان
    هیچ نظری برای این پست ارسال نشده است
    نظرسنجی

    به نظرتان بیشتر چه محتوای در جــم نـما منتشر شود؟

    مطالب پیشنهادی مشابه
    تفاوت و شباهت مستطیل و مربع
    تفاوت و شباهت مستطیل و مربع چهارشنبه ۲۵ فروردین ۱۴۰۰ و بازدید : 110,200نفر
    خلاصه درس دفاع از میهن کتاب فارسی پنجم
    خلاصه درس دفاع از میهن کتاب فارسی پنجم شنبه ۶ آذر ۱۴۰۰ و بازدید : 61,046نفر
    نوعی پیمانه در بقالی ها که اجناس فله را با آن پر می کنند
    نوعی پیمانه در بقالی ها که اجناس فله را با آن پر می کنند سه شنبه ۱۶ فروردین ۱۴۰۱ و بازدید : 53,157نفر
    کلماتی که با ات جمع بسته میشوند
    کلماتی که با ات جمع بسته میشوند شنبه ۱۰ مهر ۱۴۰۰ و بازدید : 44,859نفر
    چند جمله که نهاد مفعول متمم فعل داشته باشد
    چند جمله که نهاد مفعول متمم فعل داشته باشد جمعه ۹ مهر ۱۴۰۰ و بازدید : 41,141نفر
    معنی دوکس رنج بیهوده بردند و سعی بی فایده کردند یکی آنکه اندو
    معنی دوکس رنج بیهوده بردند و سعی بی فایده کردند یکی آنکه اندو یکشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۰ و بازدید : 39,369نفر
    عضو اصلی تنفس ماهی که به وسیله آن اکسیژن موجود در آب را جذب م
    عضو اصلی تنفس ماهی که به وسیله آن اکسیژن موجود در آب را جذب م چهارشنبه ۱۷ فروردین ۱۴۰۱ و بازدید : 37,531نفر
    معنی گنج حکمت راه تندرستی فارسی دهم
    معنی گنج حکمت راه تندرستی فارسی دهم دوشنبه ۲۹ آذر ۱۴۰۰ و بازدید : 36,116نفر
    یک متن که کلمه های خودآموزخودبینخودپسندخودجوشخودکار
    یک متن که کلمه های خودآموزخودبینخودپسندخودجوشخودکار یکشنبه ۷ آذر ۱۴۰۰ و بازدید : 33,815نفر
    بزرگترین عدد زوج طبیعی سه رقمی
    بزرگترین عدد زوج طبیعی سه رقمی پنجشنبه ۴ آذر ۱۴۰۰ و بازدید : 30,820نفر
    برچسب ها
    باقیمانده دریای تتیس علوم نهم
    باقیمانده دریای تتیس علوم هفتم
    باقیمانده دریای تتیس کدام دریاچه است
    باقیمانده دریای تتیس کدام است
    دریاچه باقیمانده دریای تتیس
    باقیمانده دریای قدیمی تتیس
    باقی مانده ی دریای تتیس
    باقیمانده دریای قدیمی به نام تتیس
    باقیمانده دریا تتیس
    آمار جم نما
    تعداد گنجینه مطالب : 18,405 پست لایک کننده : 38,635 نفر تعداد لایک ثبت شده : 153,512 نفر مطالب محبوب بالای 10 لایک : 1,389 پست مطالب بالای هزار بازدید : 1,580 پست نظرات ثبت شده شما عزیزان : 5,829 نظر بازدید کل : 13.893M نفر

    © All Rights Reserved by:GemNamaGroup

    2019-2025