تعداد نظرات
1 دیدگاه
تعداد لایک
5 پسندیدن
تاریخ انتشار
یکشنبه ۱۲ بهمن ۱۳۹۹
بازدید
57 نفر
درباره قهوه
قهوه چیست؟
قهوه میوه درختی است
که در نواحی گرمسیری میروید و بلندی آن بین ۳ تا ۱۰ متر است. درخت قهوه پس
از ۳ تا ۵ سال از زمان کاشت محصول میدهد. گلهای سفید قهوه خوشبو است و
بسیار شبیه به یاسمن. و اما آنچه که ما به نام قهوه میشناسیم میوه این
درخت است که که برشته و ساییده میشود. این میوه که ظاهری تخممرغی شکل
کوچک دارد و بصورت خوشهای رشد میکند ابتدا سبز رنگ است که به تدریج زرد و
در نهایت قرمز یا بنفش میشود. بین ۶ تا ۹ ماه طول میکشد تا میوه کاملا
رسیده شود. میوه قهوه را با دست میچینند و بر حسب سایز آنها را جدا
میکنند. پس از شستشو دانهها را خشک میکنند (معمولا با نور خورشید). سپس
بستهبندی و به بازار عرضه میکنند.
گیاه قهوه نخستین بار به وسیله یک چوپان در اتیوپی شناسایى شد به نحوی که این چوپان متوجه خوردن گوسفندان و بزها از این گیاه و سرحال و شاداب شدن آنها بعد از خوردن این گیاه شد و سالها بعد مردم به مرور روشهاى مختلف فرآوری و دم کردن آن را ابداع کردند. تاکنون تمام تلاشها براى کاشت این گیاه در ایران با شکست روبرو شده است. این بوته سبزرنگ با گلهاى قرمز در کشورهاى گرمسیرى و مرطوب مانند برزیل، کلمبیا ، اندونزى، هندوستان ، ویتنام و قاره آفریقا و… به خوبى عمل مى آید. به بوته اى که دانه هاى قهوه روى آن به عمل مى آید «کافیر» مى گویند. کافیر دو نوع است. «آرابیکا» و «روباستا»
گیاه قهوه
گیاه قهوه معمولا سه تا چهار سال پس از کاشته شدن شروع به تولید گل مینماید و از این گلها، میوهی گیاه قهوه نمایان میشود که معمولا به عنوان گیلاسهای قهوه(Coffee cherries) شناخته میشوند، اولین برداشت مفید از این گیاه، پنج سال پس از کشت امکانپذیر میباشد.
این گیلاسها در حدود هشت ماه بعد از ظاهر شدن گل، با تغییر رنگ از سبز به قرمز رسیده میشوند و این زمانی است که محصول باید برداشت شود. میوه قهوه معمولا حاوی دو عدد دانه قهوه است که از یک طرف محدب و از طرف دیگر صاف میباشند و در امتداد طولی دانه یک شیار دیده میشود. هر یک از دانهها در یک پوست نازک و سفید پوشیده شده و هر دو دانه که در یک میوه قرار دارند با یک ماده نرم گوشتی شیرینی احاطه شدهاند که روی آن را نیز یک غشای نازک به رنگ قرمز تیره پوشانیده است که همان غشای خارجی قرمز تیره میوه میباشد. اما ۵ تا ۱۰ درصد میوههای یک درخت فقط یک دانه در خود دارند.
در بیشتر کشورهای کشت کننده قهوه، یک فصل برداشت اصلی وجود دارد، هرچند در کشورهایی مانند کلمبیا دو فصل گلدهی گیاه قهوه وجود دارد، یک فصل برداشت محصول اصلی و یک برداشت ثانویه وجود دارد. در بیشتر کشورها، محصول قهوه به وسیله دست جمعآوری میشود، روند کار پرزحمت و دشوار است، با این وجود در جاهایی مانند برزیل که چشمانداز مزارع تقریبا مسطح و مزارع وسیع قهوه وجود دارد، این فرآیند مکانیزه شده است.
تاریخچه قهوه
قهوه در سال ۸۵۰ میلادی کشف شد. گلهداری اهل اتیوپی به نام کالدی متوجه شد بزهای گله او بعد از خوردن دانههای قرمز رنگ بوتهای محلی بسیار پرانرژی و رقصکنان گردش میکنند. کالدی از دانهها خورد و همان نشاط و سرزندگی را تجربه کرد. میگویند کالدی نخستین فردی است که طعم قهوه را چشید.
قهوه در گذر تاریخ
انواع د انه قهوه
قهوه ارابیکا
دو سوم قهوه جهان را تشکیل مى دهد و در آمریکاى جنوبى، مرکزى و سواحل شرقى آفریقا و ارتفاعات ۶۰۰ تا ۲هزارمترى به عمل مى آید.
قهوه روباستا
یک سوم بقیه قهوه جهان را تشکیل مى دهد و در مناطق شرجى آفریقا و آسیا در ارتفاعات حدود ۶۰۰متر به عمل مى آید. طعم قهوه روباستا از عربیکا قوى تر است به همین دلیل قهوه روباستا اغلب با قهوه عربیکا مخلوط مى شود تا طعمى قوى تر تولید کند.
مزه و بو دو عامل اصلى در تشخیص قهوه هاى خوب و درجه یک هستند که تنها از راه تجربه قادر به شناسایى آن خواهید بود و اگر این تجربه را نداشته باشید مجبور هستید به حرف قهوه فروش اکتفا کنید.
انواع قهوه
1-قهوه ترک
تاریخچه
شاید قهوه ترک یا عربی قدیمیترین شیوه دم کردن قهوه باشد که تا کنون باقی مانده این شیوه دمکردن قهوه یکی از محبوبترین انواع قهوههاست که در قرن 15 میلادی رواج پیدا کرد. هرچند که بنظر میرسد منشاء این شیوه دم کردن شبه جزیره عرب و یا به تعبیر دقیقتر کشور یمن باشد ولی توسعه و معرفی قهوه و این شیوه آماده سازی توسط عثمانیها این نوع قهوه را بهنام قهوه ترک (Turkish Coffee) معروف کرده است. دم کردن قهوهی ترک یا عربی از دیرباز به وسیلهی قهوهجوش صورت میگرفته است، که در زبان ترکی بدان تورکا (Toorka)، جذوه (Cezve) به معنی گلدان و ایبریک (Ibrik) به معنی پارچ نیز میگویند. استفاده از این وسیلهی ساده از روشهای مرسوم دم کردن قهوه در خاورمیانه و برخی دیگر نقاط دنیاست. تجهیزاتی که برای دم کردن یک فنجان قهوه ترک بدانها نیاز داریم یک آسیاب خوب، یک قاشق فلزی برای هم زدن قهوه و نیز یک منبع حرارتی مثل اجاق گاز یا اجاق برقی یا آتش است. البته در گذشته گاه قهوهجوش را بر روی شنهای داغ سواحل مدیترانه قرار میدادند تا دم شود. برای دم کردن یک فنجان قهوه ترک باید از ریزترین سایز آسیاب دانههای قهوه کمتر از 600 میکرون استفاده کرد به طوری که پودر قهوهای که در قهوهجوش میریزیم بسیار لطیف باشد.
طرز تهیه قهوه ترک
یک قاشق مربا خوری قهوه یک قاشق مربا خوری شکر و یک فنجان کوچک قهوه خوری آب سرد (شیر سرد) برای هر نفر را در قهوه جوش ریخته و کاملا مخلوط نمایید تا شکر آن حل گردد سپس روی شعله ملایم چراغ قرار داده تا کف نماید ، مواظب باشید جوش نیاید .
قهوه فرانسه
قهوه فرانسه بر خلاف قهوه ترک زبر تر آسیاب می شود و با دستگاه قهوه ساز دم می شود به صورتی که قهوه در داخل فیلتر کاغذی مانده و فقط عصاره قهوه به وسیله آب گرم خارج شده و در مخزن دستگاه جمع می گردد ، قهوه فرانسه مانند چای رقیق و فاقد کف و لرد ته فنجان است و معمولا در لیوان معمولی سرو می گردد البته بسیاری از مردم قهوه فرانسه را همراه با پودر شیر(کافی میت) و شکر استفاده می کنند
قهوه اسپرسو
اسپرسو: Espresso نوعی قهوه غلیظ است که در اوایل قرن بیستم در میلان ایتالیا ابداع شدهاست. اسپرسو با عبور دادن آب نزدیک به نقطه جوش، همراه با فشار از میان دانههای قهوه آسیاب شده (به صورت دانههای ریزتر از قهوه معمولی) تهیه میشود. عموما اسپرسو غلیظ تر از قهوه فرانسه است و دارای غلظت بالاتری از مواد محلول و معلق جامد است و بر روی سطح آن خامه (کف با قوام خامه) وجود دارد. در نتیجه فرآیند دم کردن آن که تحت فشار صورت می گیرد
اسپرسو پایه برخی از نوشیدنی ها مانند کافه لاته، کاپوچینو، کافه ماکیاتو، کافه موکا و کافه آمریکانو است. در تهیه کاپوچینو حتما اسپرسو را بهکار میبرند ولی در تهیه کافه لاته این امر ناگزیر نیست. میزان کافئین موجود در اسپرسو در واحد حجم از سایر نوشیدنی ها بیشتر است و به این دلیل هم هست که اکثرا اوقات در مقیاس های کوچک سرو می شود. یک اسپرسو 60 میلی لیتری دارای 80 الی 150 میلی گرم کافئین است در حالیکه یک قهوه معمولی با حجم 240 میلی لیتر داری 95 الی 200 میلی گرم کافئین است.
تا حدود زیادی میتوان گفت اسپرسو بالاترین میزان کافئین را در بین نوشیدنی های گرم دارا است بطوری که اگر قبل از رقابت ورزشی مصرف شود و تست دوپینگ گرفته شود کارشناسان را به اشتباه انداخته و مصرف زیادی از کافئین را که دوپینگ محسوب میشود نتیجه آزمایش اعلام میکنند.
خواص قهوه
1.به دلیل خاصیت نشاط بخشی قهوه، ضد افسردگی است.
2.نوشیدن یک فنجان قهوه در بسیاری از مواقع سردرد را برطرف میکند.
3.قهوه به دلیل داشتن مادهای به نام تانن از پوسیدگی دندان جلوگیری میکند.
4.تحقیقات ۹ ساله دانشمندان ژاپنی نشان میدهد مصرف منظم قهوه به دلیل دارا بودن اسید کلروژونیک، خطر ابتلا به سرطان کبد را تا ۴۹ درصد و مصرف نامنظم قهوه میتواند خطر ابتلا به سرطان کبد را تا ۲۹ درصد کاهش دهد
5.محققان هلندی به این نتیجه رسیدند که نوشیدن یک فنجان قهوه در طی روز خطر ابتلا به دیابت را کاهش میدهد. زیرا ترکیبات موجود در قهوه از جمله منیزیم و پتاسیم به سوخت و ساز قند در بدن کمک میکند
قهوه سبز
در واقع دانه های قهوه که به رنگ سبز هستند، پس از برشته شدن به رنگ قهوه ای تیره در می آیند. قهوه سبز از دانه های قهوه برشته نشده تهیه می گردد.
چگونه عصاره قهوه سبز به کاهش وزن کمک می کند:
دانه قهوه سبز متابولیسم را از طریق عملکرد اسید کلوروگنیک تحریک می
کند. این ماده همزمان با تحریک کبد برای چربی سوزی، از آزاد شدن گلوکز در
گردش خون نیز جلوگیری می کند. ترکیب این عملکردها سبب می شود تا افراد با
مصرف مکمل قهوه سبز بدون آنکه تغییر خاصی در رژیم غذایی و برنامه ورزشی خود
ایجاد نمایند،لاغرشوند.
به جای ذخیره چربی، بدن از آن به عنوان
سوخت استفاده می کند چرا که قند خونِ در دسترس کاهش می یابد. کلوروگنیک
اسید، قابلیت بدن را جهت ذخیره چربی کاهش می دهد.
مزایای سلامت آوری قهوه سبز:
ارائه شده توسط : حسین ایزدی
در وب سایت : جم نما
به نظرتان بیشتر چه محتوای در جــم نـما منتشر شود؟