جم نما
    • 🏠 صفحه اصلی
    • 🎭 سرگرمی ها
    • 🎧 موسیقی ها
    • 🔬 مقاله و تحقیق
    • 📰 عناوین اخبار
    • ✍️ انتقاد و پیشنهاد
    1. 🏠صفحه اصلی
    2. 🔬 تحقیق و مقاله
    3. تحقیق درباره چوب

    تحقیق درباره چوب

    تحقیق درباره چوب
    امتیاز دهید ☆☆☆☆★ رتبه 1 از 5

    تعداد نظرات

    0 دیدگاه

    تعداد لایک

    3 پسندیدن

    تاریخ انتشار

    پنجشنبه ۱۶ بهمن ۱۳۹۹

    بازدید

    163 نفر

    مقدمه
    چوب از جمله موادی است که همیشه با ارزش تلقی شده و از آن در طول قرون برای مصارف و مقاصد گوناگون استفاده می شود. انسان اولیه طرز شکل دادن به چوب را برای تهیه وسایل مفید و به کمک ابزارهای سنگی فرا گرفت و بعد ها توانست از ابزراهای فلزی بهره گرفته و به کمک آنها محصولات چوبی بهتری را تولید نماید. امروزه برای تولید مصنوعات چوبی در حجم زیاد از ماشینهای مختلفی استفاده می شود و برای کار با این ماشین ها، همانند هر ماشین دیگری به صنعت گران ما هر یناز است. در دهه ههای اخیر بعضی از کاربردهای سنتی چوب منسوخ شده و از مواد مصالح جدیدی به جای آن استفاده شده است.


    همزمان با این تحول در نتیجه تحقیقات دانشمندان، محصولات و شمتقات جدیدی از چوب و صنایع جنگلی در صحنه تجارتی ظاهر گردیده اند. از آنجا که کار با چوب به کمک ابزارهای دستی و ماشینی آسان بوده و در گونه های متنوعی یافت می شود این ماده یکی از مهمترین و اساسی ترین مصالح ساختمانی نیز محسوب میگردد. تنوع زیاد گونه های چوب موجب شده است کهاین ماده در رنگ ها، بافتها ، وزن ها و مقاومت های گوناگون یافت شده و در هر ردیف قیمتی نیز به بازار عرضه شود .چوب را میتوان باخم کرن پیچاندن و یا ورقه ورقه کردن آن به اشکال مختلفی در آورد و قطعات ساخته شده از انرا بروش های مختلفی بهم مرتبط ساخت.

    جنگل یکی از ذخایر طبیعی است که قادر به تجدید حیات خود می باشد. و بهمین دلیل چوب یکی از محصولات با ارزش قابل اطمینان و حیاتی محسوب شده و از منابع درامد سهم هر کشور به شمار می آید. باعث خوشبختی است که در کشور ما چوبهای صنعتی متنوعی چه از نوع نرم و چه از نوع سخت آن وجود دارند. و همه ما این فرصت را داریم که با این حرفه که شاید تجربی ترین نوع حرفه شناخته شده بوسیله بشر باشد آشنا شویم.

    شناخت ساختمان چوب
    چوب یکی از ماده الیافی آلی و نباتی است دو ماده اصلی تشکیل دهنده آن عبارتند از : سلولز و لیگنین.
    طرز قرار گرفتن الیاف چوب به نوع درخت بستگی دارد. هر چوبی را نمی توان بصورت تخته درآورد و معمولا تخته را از درختهای تولید کننده الوار می سازند. محصولات بسیار زیاد دیگری را نیز می توان یافت که از چوب ساخته شده است این محصولات عبارتند از : خمیر سلولز، کاغذ، الیاف زیان، پلاستیک، لاستکی، شکر و آهار واکس. تخته چوبی است که به اندازه های استاندراد و با ضخامت عرض ها و طولهای متغیر بریده می شود تخته را می توان بصورت صفحاتی با ضخامت ۲تا ۵ سانتی متر، عرض ۵ تا ۵۰ سانتیمتر و طول ۱٫۵ تا ۷ متر خریداری کرد. تخته بزرگ را نمی توان از هر درختی به دست آورد.
    الورار یک قطعه سنگین و حجم از چوب است که از آن برای نگهداشتن بارهای سنگین استفاده می شود. چوب انواع متنوع وجود دارد: بعضی از آنها نرم، بعضی سخت وبرخی با رگه های متراکمند.

    چوبهای نرم
    درختان کاج، کاج تک سوزنی، کاج کریسمس، سرور و سرو قطبی عناصر مهم تولید کننده چوب های نرم صنعتی و تجاری هستند. اغلب درختانی که در اینگونه گیاهی واقعند میوه های مخروطی شکل (کاج مانند) دراند که به همین علت نام کانیفر که از کلمه Cone یا مخروط مشتق شده است خوانده می شوند. کانیفر ها همگن دارای برگهای باریک و سوزنی شکل هستند که این برگها چندین سال بر روی درخت باقی می مانند. بهمین علت کانیفرها را همیشه سبزها نیز میگویند. از چوب نرم بیشتر برای مصارف ساختمانی استفاده می شود.

    چوب های سخت

    چوب های سخت برگهای پهن را داشته و به نام درختای برگ ریز موسومند. زیرا برگ این درختان همه ساله در پائیز خشک شده و می ریزند. درختان افرا، صنوبر، گیلاس، زبان گنجشک، بلوط، گردو ساج و ماهاگونی درمناطق معتدل و گرم رشد کرده و چوب سختی داتشه و از آنها برای محصولات بهتری مثل کابینت و مبل سازی و نظایر آنها استفاده می شود. بعضی ای این چوب ها مثل چوب بلوط چوب زبان گنجشک و گردوی آمریکائی رگه های باز دارند. چوبهای سخت، زیبایی، استقامت ، دوام و سختی زیادی دارند. البته کار کردن با این چوب ها مشکلتر است ولی در عوض سطح آنها را می توان بصورتهای گوناگونی پرداخت و جلا نمود و بسهولت خراش بردار نبوده و بسادگی جلوه خود را از دست نمی دهد.

    واحد های اندازه گیری

    تخته معمولا برحسب طول، ابعد مربعی و متر تخته فروخته می شود. چوب های برایک مثل چوب های زینتی و میخهای چوبی و چوب قاب عکس، برحسب متر طولی فروخته می شوند، تخته سه لا، فرمیکا و نئوپن بر اساس متر مربع بفروش می رسد و بالاخره تخته های عادی که عرض های آنها یکدست نیست بر اساس متر تخته عرضه می شود. یکی متر تخته معادل است با تخته هائی که ضخامت آن ۲٫۵ سانتی متر، عرض آن یک متر و طول آن یک مترباشد. فرمول پیدا کردن تعداد متر تخته درهر قطعه چوب بصورت زیر است:

    ضخامت را که برحسب سانتی متر است در عرض به متر و طول به متر ضرب کنید. اگر عرض یا طول برحسب سانتی متر داده شده باشد ابتدا آنها را باید با تقسیم به صد به متر تبدیل کنید. مثلا اگرابعاد یک تخته بصورت ۲٫۵ سانتی متر در ۲۰ سانتی متر در ۳ متر باشد اندازه متر-تخته آن برابر است با:
    ۱٫۵=۲٫۵*۱۰۰/۲۰*۳

    انواع مواد چوبی

    ۱- تخته
    ۲- الوار
    ۳- روکش ها
    ۴- نئوپان
    ۵- تخته سه لا
    ۶- زهوار
    ۷- فیبر
    ۸- باهو
    ۹- قید

    ۱۰- قطعه های منبت کاری

    ۱- تخته: تخته چوبی است که به اندازه هایی استاندارد و با ضخامتها، عرض ها و طولهای متغیر ببیده می شود. تخته را می توان به صورت صفحاتی با ضخامت
    ۲ تا ۵ سانتی متر، عرض ۵ تا ۵۰ سانتی متر و طول ۱٫۵ تا ۷ مترخریداری کرد، تخته بزرگ را نمی توان از هر درختی بدست آورد.

    ۲- الوار:الوار یک قطعه سنگین و حجم از چوب است که از آن برا ی نگهداشتن بارهای سنگین استفاده می شود.
    ۳-روکش ها: عمل پوشاندن تخته های ارزان قیمت با روکش های لوکس و زیبا، قدمت زیادی را داشته و مصریان و رومیان قدیم نیز مبادرت به انجام چنین عملی می نمودند. روکش، یک لایه نازک چوب است که از تنه درخت بریده می شود. ضخامت آن به نوع برش بستگی ددارد. در اکثر موارد ضخامت روکش ها پهن ۰٫۶ تا ۰٫۹ میلی متر است. ولی امکان دارد که به ضخامت هائی بین ۰٫۰۵ تا ۶ میلی متر نیز برخورد نمود.

    روکش ها به زیبایی رنگ و طرح رگه ها و ظرافت جنسی معروف هستند. آنها را معمولا بوسیله چسب و پرس به تخته می چسبانند. یک قطع روکش شده مبلمان فراهای خاصی را نسبت به قطعه روکش نشده دارد. اولا احتمال خوردگی و ترک خوردگی آن کمتر است در ثانی سطح آنرا می توان برای ایجاد وطرحهای زیبا بهر شکل روکش نمود. روکش ها به چهار روش مختلف تجارتی بیده می شود که عبارتند از:

    ۱- اره کردن ۲- قاچ کردن ۳- برش الوار ۴- برش نیمدایره
    اره کردن با احتمال قوی قدیمی ترین روش تولید تجارتی روکش است. برای این کار از یک اره خیلی نازک استفاده می شود. با این وجود تلفات این روش مخصوصیا وقتی هدف تهیه روکش های خیلی نازک باشد زیاد است در روش قاچ کردن ورقه های بلند و باریکی از روکش به طولهای ۳٫۶ تا ۵ متر بدست می آید. از این روش بیشتر برای تولید روکش های نقش دار برای کابینت و پوشش دیوارها استفاده می شود. با تغییر زاویه برش می توان طرح رگه را نیز تغییر داد.
    برش دوار متداولترین روش تهیه روکش تجارتی برای تخته سه لا و نئوپان است در این روش، روکش،از دوران تنه درخت در مقابل یک تیغه که موازی محور تنه قرار گرفته است بدست می آید.

    برش نیمدایره ای شباهت کمی به روش دوار دارد و از آن برای روکش های منقش استفاده می شود. برای این منظور ابتدا تنه های درخت را با بخار دادن یا عمل آوردن آنها در آبگرم، آماده ساخته و سپس بصورت خارج از مرکز چوب بدستگاه می بندند و دستگاه نیز حرکت نیم دایره ای دارد. از این روش می توان روکش هایی را بدست آورد که نقش های همسان دارند.

    ۴- نئوپان: نئوپان از فشردن زیاد خرده های چوب و اضافه کردن چسب به آنها در ضخامت های مختلف تولید می شود. نئوپان را می توان در هر دو طرف آن روکش نمود و بدین ترتیب سطوح بسیار زیبایی را که معمولا در برابر رطوبت نیز مقاومند بدست آورده. در نئوپان بعلت بعم خوردن کامل الیاف چوب ،احتمال تغییر حجم بسیار کم است و وقتی با روکش استخوانی پوشیده شود برای سطح میزها و پیشخوانها بسیار مناسب خواهد بود. در نتیجه تحقیقات وسیعی که بر رو

    ی چوب بعمل ا,ده است محصولات جدید دیگری نیز در سطح تجاری به بازار عرضه شده اند. دانشمندان از طریق افزودن مواد شیمیایی به چوب توانسته اند چوب هایی را تولید کنند که نمی سوزند کاهش حجم نداشته بادنکرده یا آب برنمیدارند و همچنین چوب هایی را تولید کنند که در برابر موریانه و پوسیدگی مقاومند. از طرفی خارج کردن مواد شیمیایی چوب از آن، محصولات گوناگونی بدست آورده اند که از آنجمله می توان از خمیر مایه ها، الکل، چسب ها، پلاستیک ها، بشکه، تربانتین، رنگ ، صمغ، استون و تعداد محصول بیشمار دیگری نام برد.

    ۵- تخته سه لا: تخته سه لا یا چند لایه که از سه یا چند لایه تخته درست شده است. این لایه ها مغزی تخته های دو طرف و بالاخره روشک را تشکیل می دهند. غالبا تخته سه لاها طوری ساخته می شوند که بافت های لایه های مجاور بر یکدیگر عمود باشند ولی بعضی از تخته سه لاها که از آنها مثلا در ساختمان قایق و هواپیما ها استفاده می شود. ممکن است بافت لایه های مجاور با یکدیگر زاویه ۴۵ درجه را تشکیل دهند تا بدین ترتیب به تخته سه لا انعطاف پذیری بیشتری داده شود. قسمت اصلی تخته سه لا. مغزی یا لایه و سطی آنست. در بعضی از مواد لایه وسط تخته سه لا ممکن است از تعدادی تخه متصل بیکدیگر درست شود. ضخامت مغزی، تاج ضمامت کلی تخته سه لا است. تخته سه لا با مغزی تخته ای برای کار کابینت سازی که در آن به اتصالهای متعددی نیاز است، مناسب می باشد.

    مزایای تخته سه لا:
    ۱- تخته سه لا از نظر مقایسه وزنی به مراتب قوی تر از تخته های یک تکه است زیرا هر یک از لایه های آن موجب تقویت لایه بعدی می گردد.
    ۲- بطور کلی تخته سه لا وزن کمی را دارد.

    ۳- پیچ و میخ را می توان خیلی نزدیک به لبه های تخته سه لا فرود برد بدون آنکه در تخته سه ا ترک ظاهر شود.
    ۴- چون جهت بافتها لایه های مجاور هم امتداد نیستند، احتمال آب خوردگی در آن بسیار کم است.
    ۵- تخته سه لا بصورت ورقه های بزرگ در دسترس می باشد و در نتیجه با استفاده از آن صرفه جوئی زیادی در وقت بعمل می آید. زیرا در غیر اینصورت و با استفاده از تخته های عادی باید برای تهیه کی سطح بزرگ ابتدا این تخته ها را بهم بچسباندو سپس با صرف زمان زیادی آنها را رنده کرده و سمباده زد تا سطح صاف مناسب به دست آید.

    ۶- تخته سه لا را می توان باروکش های بسیار متنوعی خریداری کرد.

    تشخیص چوب ها:
    درختان را می توان بسهولت از ظاهر آنها، یعنی ظاهر و شکل برگهای آنها، رنگ و شکل پوست، نوع گل دانه یا میوه آنها تشخیص داد.
    در کشور ما گونه های متفاوتی از درختان وجود دارند که تعداد زیادی از آنها از جنس درختان الوار می باشند که فقط تعداد کمی حدود ده نوع آنها بصورت صنعتی تبدیل به الوار می شوند. وقتی یک درخت تبدیل به الوار شد، تشخیص گونه درخت مشکل تر می گردد. با این وجود باز هم می توان آنرا از طریق رنگ الوار، بافت چوب ، وزن، سختی یا نرمی و یا بویش تشخیص داد. وقتی شخصی با چوب سروکار داشته باشد درخواهد یافت که با بعضی از چوب ها بهتر از سایرین می

    توان کار کرد. بعضی از آنها در اثر سمباده زنی سطح بسیار صافی را پیدا می کنند و بعضی مقاومت زیادی دارند و بعضی نسبت به دیگران با ثبات تر هستند و یا ممکن است برخی از آنها نسبته به چوبهای دیگر مقاومت بیشتری را در برابر پوسیدگی داشته باشند که در نتیجه برای نمای خارج ساختمان ها مناسب تر می باشند.
    وسایل و لوازم کارگاه چوب و نجاری

    ۱- میخ
    ۲- چکش
    ۳- اره
    ۴- گازانبر
    ۵- اسکنه
    ۶- مغار
    ۷- سوهان
    ۸- تیشه
    ۹- رنده معمولی
    ۱۰- رنده دو تقغه
    ۱۱- چپ رنده

    ۱۲- دریل
    ۱۳- گیره
    ۱۴- پیچ دستی

    ۱۵- پیچ گوشتی
    ۱۶- انبردست
    ۱۷- سریشم و چسب چوب
    ۱۸- مته
    ۱۹- سمباده
    ۲۰- فرز برقی

    ۲۱- اره چکشی
    ۲۲- اره گرد برقی
    ۲۳- گونیا
    ۲۴- خط کش
    ۲۵- مداد

    ۲۶- متر
    ۲۷- پیچ و زرده چوب
    ۲۸- میزکار
    ۲۹- کندگی
    ۳۰- دستگاه سه کاره
    ۳۱- دستگاه ۵ کاره

    ۳۲- اره رام
    ۳۳- اره نواری

    ۳۴- دستگاه اره تیزکن
    ۳۵- کمپرسور باد
    ۳۶- دستگاه فرز
    ۳۷- دستگاه برس
    ۳۸- دستگاه روکش بر
    ۳۹- اره فارسی ۲۰

    ۱- میخ:میخ وسیله ای است جهت اتصال دو قطعه چوب بکار میرود و انواع مختلفی دارد. میخ فلزی و چوبی در قدیم برای اتصالات چوبی از میخ های وبی استفاده می کردند درحالیکه در زمان حال از میخ آهنی که انواع زیادی دارد استفاده می شود. از میخ سنجاقی هست تا میخ ۳۰ سانتی متری.
    ۲- چکش: وسیله ای است که جهت کوبیدن میخ و ضربه زدن به هر چیزی استفاده می شود. چکش انواع مختلفی دارد .چکش دو سر که یک سر پهن و یک سر چهار گوش دارد. چکش میخ کش که یک سر آن دو لبه است و جهت کشیدن میخ از تخته استفاده می شود.

    ۳- اره: وسیله آهنی است که دندانه دار بوده و جهت بریدن چوب یا فلز استفاده می شود و انواع نجاری آن دندانه های درشرتری دارد.
    ۴- گازانبر: وسیله ای است فلزی که برای کشیدن یا بریدن میخ بکار می رود.

    ۵- اسکنه: وسیله ای فلزی که جنت در آوردن کم یا شیار روی چوب است که این کار جهت اتصال دوقطعه چوب به هم استفاده می شود ولی در زمان حال با توجه به تکنولوژی سوراخ کردن و شیار انداختن به وسیله وریل و دستگاهای چند کاره استفاده می شود.
    ۶- مغار: وسیله ای فلزی که مانند اسکنه جهت در آوردن و تراشیدن چوب هنگام نصب قفل و لولا و خراطی و منبت کاری استفاده می شود.
    ۷- سوهان: جهت صاف نمودن موضع در کار چوب استفاده می شود.

    ۸- تیشه: جهت قطع کردن، صاف کردن چوب بکار می رود. که در حال حاضر کاربرد چندانی ندارد.
    ۹- رنده: انواع مختلفی داردکه نوع معمولی آن جهت صاف نمودن چوب بکار می رود.
    ۱۰- دریل: دستگاهی برقی برای سوراخ کردن چوب یا هر وسیله ای که قسمت جلوی آن جهت تعویض مته است که مته ها با ضخامت ها مختلف وجود دارد که هر کدام مورد استفاده مختلفی دارد.

    ۱۱- گیره: دستگاهی است که جهت کارهای مختلفی که روی چوب انجام می گیرد در جای ثابتی نگه داشته شود تا چسب زده شده خشک شود.
    ۱۲- پیچ دستی: یک نوع گیره دستی می باشد که به منظور سفت نگه داشتن دو قطعه چوب که بوسیله چسب به هم دیگر اتصال گردیده استفاده می شود.
    ۱۳- پیچ گوشتی: وسیله ای فلزی است که با آن پیچ ها را شل و سفت می کند که در همه جای کاربرد دارد.
    ۱۴- انبر دست: برای گرفتن میخ و پیچ و چیزهای دیگر بکار میرود.

    ۱۵- چسب: چسب که مایع ایست چسبنده که نوع شیمیایی آن در بازار وجود دارد ولی نوع قدیمی آن به نام سریشم بوده که آن را با آب مخلوط و سپس می پوشانیده و دو قطعه =چوب را به هم دیگر می چسبانیدن.

    چوب، از نظر ، بخش جامد و سخت زیر پوست یا دیگر است که به شکل بافت آوندی وجود دارد.

    گرچه در باور عموم چوب تنها در درخت و بوته یافت می‌شود، از نظر علمی‌در همه گیاهان آوندی وجود دارد. در چوب مجراهای زیر قابل مشاهده است:

  • بافت چوبی یا مجراهای چوبی، که شیره خام، آب و نمک‌های معدنی محلول را از ریشه به برگ‌ها و غنچه‌های هوایی می‌برد.
  • آوند آبکشی یا مجراهای لیبر، که غذای آماده برای برگ‌ها (شیره تولیدی) به شکل محلول از طریق آن‌ها برای تغذیه بقیه گیاه به گردش در می‌آید.
  • مجراهای چوبی به‌وسیله سلول‌های مرده و دیواره‌های چوبی شده به وجود می‌آیند. در هر دو حال (بخش زندهٔ سلول ) سلولی پدیدار می‌گردد و دیوارها به‌وسیله ته‌نشین شدن ماده (که سختی چوب از آن است) افزایش می‌یابند.

    سطوح تار و در نخستین سال رشد خود را در فاصله‌ای معین در بافت میان آوندهای چوبی و آبکشی قرار می‌دهند، این لایه نامیده می‌شود. کامبیوم به دو بخش درونی (آوند چوبی) و بیرونی (آوند آبکشی) تقسیم می‌شود. همچنانکه سلول‌های پیر با رشد پیوسته تنه فرو می‌ریزند، لایه‌های تازه آوند آبکشی کار خود را انجام می‌دهند.

    چوب بی گمان یکی از بهترین و سودمندترین مواد خام طبیعت است و بی آن بشر هرگز به سطح پیشرفت و رفاه کنونی نمی‌رسید.


    مقطع یک گیاه : # (Pith) # (Protoxylem) # (Xylem) # (Phloem) # (Sclerenchyma) # (Cortex) # (Epidermis)

    چوب ابتدا، ماده‌ای حیاتی برای ساخت ابزارهای اولیه، خانه و قایق برای حرکت در رودها بود. سپس، برای ساخت اکثر اشیا و ابزارهای سودمندی که انسان قرن‌ها برای پیشرفت زندگی خود به آن‌ها متکی بود، به کار رفت. بخشی از فناوری چوب بر اثر تلاش صنعتگران باقی مانده، ولی بیشتر آن ناچار از بین رفته و با مواد و روش‌های دیگر که نتیجه انقلاب صنعتی بشر است، جایگزین شده‌است.

    چوب تنها منبع طبیعی تجدیدپذیر است. و و دیگر معادن سرانجام روزی تمام خواهد شد، ولی جنگلی که خوب نگهداری شود (حتی گاه بدون نگهداری) به‌طور نامحدود به تولید چوب ادامه خواهد داد. چوب جایگاه برجسته‌ای در اقتصاد جهانی دارد. تولید سالانه چوب در جهان ۲۵۰۰ میلیون متر مکعب است. خواص فیزیکی و شیمیایی و نیز مکانیکی چوب آن را فعلاً بی جانشین کرده‌است.

    چوب یکی از مفیدترین موادی است که ما در اختیار داریم. چوب محکم است اما می‌توان به سادگی آن را برید و به شکل‌های مختلف درآورد. بخش عمدهٔ چوب از تنهٔ درخت‌ها بدست می‌آید.

    چوب یکی از قدیمی‌ترین و ابتدایی‌ترین مصالح ساختمانی موجود در طبیعت است که بشر در طول تاریخ از آن بهره برده‌است. چوب تنها مصالح ساختمانی است که از منبع قابل تجدید بدست می‌آید و از مصالح خوبی برای مناطق زلزله خیز می‌باشد.

    محتویات

  • درون‌چوب

    در علوم جنگل، بخش درونی و غیرزنده درخت که به آن استحکام بیشتری می‌بخشد را درون‌چوب می‌گویند. به همین منوال بخش بیرونی ساقهٔ درخت مرکب از یاخته‌های زنده که آب را به بخش‌های بالاتر درخت منتقل می‌کند برون‌چوب نامیده می‌شود.

    چوبدرونی شدن در تمامی درختان پس از سن مشخصی رخ می‌دهد که به نوع گونه چوبی بستگی دارد ولی برخی از درختان درون‌چوب نامشخص مستند یعنی بخش تیره تری در تنه یا گرده بینه درخت دیده نمی‌شود مانند برخی ار انواع خانواده صنوبر ممرز توسکا بید ون یا زبان گنجشک و برخی از سوزنی برگان مثل زربین و سروناز و سرو شیراز درون‌چوب دارای خواص بهتری نسبت به برون‌چوب است که اغلب به علت تجمع مواد استخراجی تیره شدن و افزایش دوام طبیعی چوب می‌باشد در نتیجه کمتر مورد حمله قارچها و سایر عوامل مخرب چوب قرار می‌گیرد.

    هر نوع که به درون‌چوب محدود می‌شود را «درون‌پوسه» می‌نامند. سرخ، خاکستری یا آبی شدن درون‌چوب درختان که لزوماً در نتیجه پوسیدگی نیست، را اصطلاحاً «درون‌تیرگی» می‌نامند. قهوه‌ای یا مشکی شدن قسمت‌هایی از درخت یا دار که لزوماً در نتیجه پوسیدگی نیست را «درون‌سیاهی» نام گذاشته‌اند.

    انواع درون‌چوب:

  • چوبی که تحت تأثیر عوامل طبیعی مانند قارچ و تغییر رنگ داده و شبیه به درون‌چوب شده باشد، «درون‌چوب کاذب» نام دارد.
  • نوعی درون‌چوب کاذب که بر اثر شدید به وجود می‌آید و سبب ایجاد قسمت‌های رنگی در بخش مرکزی ساقه می‌شود «درون‌چوب یخ‌زاد» نام دارد.
  • درون‌چوب کاذب‍‍‍ی به رنگ مشکی یا قهوه‌ای تیره که معمولاً از درون‌چوب قابل تشخیص نیست و عمدتاً در پهن‌برگان مشاهده می‌شود، «درون‌سیاه» نامیده می‌شود.
  • قرمزی بارز درون‌چوب و برخی پهن‌برگان که عامل آن نوعی قارچ است را «دل‌قرمزی» می‌گویند.
  • انداختن درخت و حمل الوار

    در زمان‌های گذشته به وسیلهٔ اره‌های دستی درخت‌ها را می‌بریدند اما امروزه برای انداختن درخت از اره‌های برقی یا ماشین‌های بزرگی استفاده می‌شود که می‌توانند در چند ثانیه یک درخت را بیندازند و پوست تنهٔ آن را بکنند. در بعضی کشورها تنه‌های درخت را به نزدیک‌ترین رودخانه می‌اندازند و به کمک جریان آب به کارگاه چوب بری می‌رسانند، ولی بخش عمدهٔ الوار با کامیون‌های مخصوص یا با قطار حمل می‌شود.

  • وزن مخصوص چوب، بستگی به مقدار خلل و فرج و میزان رطوبت همراه آن دارد و معمولاً در رطوبت ۱۵ درصد محاسبه می‌شود. چوب سنگین تر معمولاً مقاوم تر است و بار بیشتری را تحمل می‌کند.
  • رطوبت چوب، مقدار آبی است که در واحد وزن چوب وجود دارد. رطوبت چوب بر روی خواص فیزیکی چوب اثر زیادی می‌گذارد.
  • هدایت حرارت در چوب، چوب به دلیل کم بودن قابلیت هدایت حرارتی برای ساختن حرارتی مناسب است.
  • تغییر ابعاد بر اثر حرارت:ازدیاد حرارت، معمولاً حجم را کمی زیاد می‌کند و مقدار رطوبت را کاهش می‌دهد و باعث کاهش جرم حجمی می‌شود. حرارتی چوب در جهت طولی حدود ۱۸ درصد جهت شعاعی و مماسی است.
  • گرمای ویزهٔ چوب:گرمای ویژهٔ چوب خیلی زیاد است و وقتی در کنار هدایت حرارتی ناچیز آن قرار می‌گیرد باعث به وجود آمدن ویژگی‌های مناسب در چوب می‌شود. برای مثال سطوح چوب در برابر خورشید و تابش آن بر خلاف فلزات سوزاننده نیست و در محیط‌های بسیار سرد نیز یخ نمی‌زند.
  • جذب و تخفیف صدا:چوب‌های سبک، صداهارا بهتر جذب می‌کنند. هر چه سطح چوب نا منظم تر و مرطوب تر باشد، خاصیت عایق بودن آن در برابر صدا بیشتر است.
  • خواص مکانیکی چوب

  • سختی چوب: این ویژگی در کیفیت کار با آن ونیز مصارفی نظیر که پیوسته تحت تأثیر سایش هستند مهم است. چوب‌های نرم بیشتر مصرف دارند.
  • تاب فشاری، به خاطر ساختمان ناهمگن چوب در جهات و اندازه‌های مختلف، متفاوت است. چوب در جهت الیاف تاب فشاری زیادی دارد ولی بر اثر وارد آوردن نیروی خیلی زیاد تغییر شکل می‌دهد.
  • مقاومت خمشی:چوب تحت تأثیر به‌طور محسوسی تغییر شکل می‌دهد. اگر نیروی وارد شده بیش از تاب خمشی باشد باعث از هم گسیختگی می‌شود.
  • تاب ضربه‌ای:چون چوب مرطوب انعطاف‌پذیر تر است، مقاومت آن در برابر ضربه بیشتر است. به‌طور کلی هرچه چوب متخلخل تر باشد، تاب ضربه‌ای آن کمتر است.
  • دوام چوب:چوب جسم بادوامی نیست. و به وسیله حشرات و فرسوده می‌شود. البته چوب‌های متراکم تر، مقاوم تر اند و می‌توان با روش‌هایی تراکم چوب را افزایش داد.
  • خواص شی

  • اثر هوا،lکسیژن و آب بر سلولز:هوای خشک در حرارت عادی بر روی اثر نمی‌کند.. مواد اکسیدکننده نیز در صورت رقیق بودن بر روی سلولز اثر ندارند ولی چنانچه غلیظ باشند مولکول سلولز را تحت تأثیر شیمیایی قرار می‌دهند.
  • اثر حرارت:سلولز در درجه حرارت ۱۵۰ درجه سانتی گراد تغییر رنگ می‌دهد و در ۳۰۰ درجه سانتی گراد تجزیه می‌شود.
  • اثر اسیدها:اغلب معدنی و آلی تنها چنانچه غلیظ باشند بر سلولز مؤثرند.
  • اثر قلیاها:به‌طور کلی قلیاها در حالت رقیق بر سلولز اثری ندارند ولی سود غلیظ بر سلولز اثر می‌کند و از این طریق مواد مختلفی به دست می‌آید که در صنایع تهیه کاربرد دارند.
  • خواص کاربردی

  • یکی از مصالحی است که قابل تجدید است و در صورت وجود مدیریت صحیح هیچوقت تمام نمی‌شود.
  • در صنایع و موارد گسترده و گوناگونی مانند: کشتی سازی، هواپیما سازی، کاغذ سازی، ابریشم و چرم مصنوعی، ساخت ابزار موسیقی و غیره کاربرد دارد.
  • چوب در تزیینات داخلی و خارجی به عنوان یکی از بهترین و زیباترین مصالح طبیعی، به طراحان کمک شایانی می‌کند.
  • قطعات چوب به راحتی به هم چفت می‌شوند و توسط میخ و پیچ، چسب یا با اتصالات ساده جوبی مانند و به همدیگر متصل می‌شوند.
  • شکل ظاهری چوب

    چوب در حالت اولیه فقط تسطیح می‌شود، و برجسته آن گرفته می‌شود. چوب‌های گرد در طول و قطرها، متفاوت بوده که نوع قطور آن برای و مصرف می‌گردد. از چوب‌ها با قطر کمتر برای چوب‌های و و و نظایر آن مصرف می‌شود. این چوب‌ها معمولاً از درخت‌های ، ، ، ، و غیره تهیه می‌گردد.

    الوار

    در قدیم چوب‌های گرد به وسیله اره دو سر بلند که طول آن در حدود ۱٫۵ متر و آن در ناحیه دسته ۱۰ و در وسط ۱۵ سانتیمتر بود به وسیله دو کارگر بریده می‌شود، ولی امروزه عمل برش توسط و انجام می‌گردد و معمولاً برش هر ردیف به ضخامتهای دلخواه برای کارهای تهیه می‌شود. چنانچه الوار به وسیله از تهیه شود از جهت مقاومت و بودن اصولی تر خواهد بود. الوار از و یا از با یا ابعاد متغیر ۴۰*۴۰ سانتیمتر یا کمتر و یا بیشتر نسبت به قطر درخت، از کناره‌های گرد بینه برش شده و بعداً الوار به وجود می‌آید.

    الوار تبری

    الوار تبری بیشتر از چوبهایی است که دارای ترک عمیقی باشد که به اصطلاح و یا گفته می‌شود و به وسیله و در ترک گرد بینه اصطلاحاً می‌شود و با تبر تیز تسطیح شده و جهت کارهای متفرقه خصوصاً استفاده می‌شود. تراورس ریل‌های در طول‌های مختلف کوچک، بزرگ و متوسط تهیه می‌شود.

    چهار تراش

    به طوری که اشاره شد از خانواده برش‌های می‌باشد که در ابعاد ۸ تا ۱۲ سانتیمتر و یا نسبت به برش می‌شود و جهت در ساختمان‌های چوبی و پوشش‌های آنها، در اسکلت ، زیر و و به نام در ساختمان‌های چوبی دار مصرف می‌گردد.

    تخت لت

    از چوب‌های که ترک برداشته و مانند کتاب باز شده و در دو قطر نامساوی می‌باشد و اصطلاحاً به شکل و یا در طول تقریبی تا ۱٫۵ متر و عرض بین ۴۰ تا ۷۰ سانتیمتر تهیه می‌شود. این تخته‌ها از دم کاردی یکدیگر به حالت بر سطح و خارجی خانه‌های روستایی و و جنگلی مصرف داشته و بیشتر در استفاده می‌شود. تخته‌های لت اکثراً از چوب‌های مقاوم به خصوص می‌باشد.

    تخته یاشیکی

    این تخته معمولاً از و نرم که در آن‌ها نشست داشته باشد و از قطعات در ارتفاع و عرض لازم و به ضخامت ۱۰ تا ۲۰ میلی‌متر برش می‌شود. چنانچه قطعه گردبینه بزرگ باشد ابتدا به صورت درآمده و سپس هر با برشهایی به صورت به شکل درآمده و در بسیاری از کارها مصرف می‌شود. توجه ۱: کناره‌های تخته درآمده وسیله برش یک عرض می‌گردد. توجه ۲: چنانچه گردبینه به تبدیل شود و سپس از آن تخته تهیه گردد کاری اصولی انجام شده‌است.

    مصرف چوب در صنعت


    یک میز چوبی برای

    به‌طور کلی از چوب در قدیم به عنوان جهت مقاوم در و و کلاف بندی در که کارایی را دارد، استفاده شده‌است. همچنین در ساختمان‌های شهری و روستایی به عنوان و از آن نهایت بهره‌گیری می‌شود. از یکنواخت با قطر بین ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر برای و برای بهره برده می‌شود. از تیرهای بلند و قطور برای تیرهای و بین راه‌ها و استفاده می‌شود. همچنین از چوب‌های مقاوم و سخت به نام در ارتفاع ۱٫۵ تا ۳ متر و به قطر ۲۰ تا ۳۰ سانتیمتر جهت در نهایت استفاده می‌شود. چوب بجز در ساختمان‌های قدیمی و امروزی در بسیاری از دیگر از جمله ، ، ، ، ، و و و بسیاری از صنایع دیگر خصوصاً در صنعت مادر قالب سازی مصرف فراوان دارد. امروزه فراورده‌های بسیاری مانند انواع ، ، و و و و بسیاری دیگر در تهیه و در کارهای ساختمانی و مصرف می‌گردد.


    نگهداری چوب

    در قدیم چوب را به وسیله و یا اندود و یا به وسیله رقیقی محافظت می‌کرده‌اند. در مواردی بر سطح چوب ناقص می‌داده‌اند تا بدین وسیله از بقیه چوب محافظت شود، از روش ذکر شده برای نگهداری و جهت مقابله با و خطر زدگی به فراوانی استفاده می‌شود. از این روش برای حفاظت چوب در نشست میان استفاده شده‌است. امروزه چوب به وسیله به روش‌های مختلف و می‌شود. معمولاً در از چوب به صورت استفاده می‌گردد. اما تکنیک امروزی در چوب را به طریق مختلف و با اصطلاحاً به عمل می‌آورند که از جهات مختلف به خصوص در مقاومت و و بسیار مؤثر است.

    تاریخچه مصرف چوب در ایران

    در کاوش‌های که بر روی انجام شده‌است، مجسمه چوبی گاو و گاو آهنی به دست آمده که حکایت از #تغییرمسیر هزاره دوم و اول قبل از میلاد دارد. مسلماً در آن زمان چوب نقش مهمی در این سرزمین داشته‌است. داریوش در فرمان بنیاد شهر شوش می‌گوید: «تخته و چوب یکا از گاندرا و کرمانیا آورده شد)». واژه (یکا) در زبان فارسی همان درخت جگ است که چوبی قهوه‌ای رنگ و سخت دارد. از این نقش برجسته قصر آپادانا در دوره هخامنشی آشکار می‌شود که چوب را برای استفاده کاربردی و تزئینی در دوران مادها نیز به کار می‌گرفتند. در قسمتی از این نقش برجسته یک درباری ماد در حال حمل یک صندلی چوبی مشاهده می‌شود که مربوط به سده پنجم پیش از میلاد است.

    به‌طور کلی از چوب به طرق مختلف در بناهای و ،,،،, و و غیره نهایت استفاده می‌شد.

    مصرف چوب در بناهای دوره قاجار و معاصر

    در دوران ساختمان در شکل‌های و پیش آمده زیبا مانند عمارت در , و و در و بسیاری از بناهای دیگر چوب به شکل خاصی در آن‌ها به کار رفته است. به‌طور کلی از چوب و فراورده‌های آن در بناهای صد سال اخیر به عنوان مصالحی مؤثر در ، پوشش‌های خارجی و ، همچنین در ساختن درهای و ظریف با کارهای هنری مختلف استفاده گوناگون شده‌است.

    در سالیان گذشته و همچنین در روزگار اخیر از وجود چوب‌های مقاوم جهت ساختمان‌های چوبی در شمال ایران، چه در حالت و چه در کیفیت و کاربرد روش‌های امروزی به ویژه در گوناگون نهایت استفاده می‌شود.

    از وجود چوب و فراورده‌های آن در و موسسات و و ساختمان‌های چوبی محدود و آنها، همچنین انبارهای وسیع و برخی از سالن‌های و و سالن‌های وسیع و و و مواردی دیگر بسته به نوع ساخته می‌شود.

    امروزه از چوب برای سازی، ، و و چوبی و بخصوص با روکش‌های زیبا بهره کافی گرفته می‌شود. همچنین از وجود چوب برای ساختن دیوارهای جداکننده و در مجموع انواع قالب بندی‌های جهت کارهای و انواع و مقاوم استفاده می‌شود و به‌طور کلی پس از ، ، و ، چوب نیز یکی از مصالح بسیار مؤثر در امر می‌باشد


    ارائه شده توسط : حسین ایزدی

    در وب سایت : جم نما

    ثبت دیدگاه برای این مطلب
    نظرات شما عزیزان
    هیچ نظری برای این پست ارسال نشده است
    نظرسنجی

    به نظرتان بیشتر چه محتوای در جــم نـما منتشر شود؟

    مطالب پیشنهادی مشابه
    تفاوت و شباهت مستطیل و مربع
    تفاوت و شباهت مستطیل و مربع چهارشنبه ۲۵ فروردین ۱۴۰۰ و بازدید : 110,149نفر
    خلاصه درس دفاع از میهن کتاب فارسی پنجم
    خلاصه درس دفاع از میهن کتاب فارسی پنجم شنبه ۶ آذر ۱۴۰۰ و بازدید : 60,980نفر
    نوعی پیمانه در بقالی ها که اجناس فله را با آن پر می کنند
    نوعی پیمانه در بقالی ها که اجناس فله را با آن پر می کنند سه شنبه ۱۶ فروردین ۱۴۰۱ و بازدید : 52,826نفر
    کلماتی که با ات جمع بسته میشوند
    کلماتی که با ات جمع بسته میشوند شنبه ۱۰ مهر ۱۴۰۰ و بازدید : 44,816نفر
    چند جمله که نهاد مفعول متمم فعل داشته باشد
    چند جمله که نهاد مفعول متمم فعل داشته باشد جمعه ۹ مهر ۱۴۰۰ و بازدید : 41,107نفر
    معنی دوکس رنج بیهوده بردند و سعی بی فایده کردند یکی آنکه اندو
    معنی دوکس رنج بیهوده بردند و سعی بی فایده کردند یکی آنکه اندو یکشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۰ و بازدید : 39,292نفر
    عضو اصلی تنفس ماهی که به وسیله آن اکسیژن موجود در آب را جذب م
    عضو اصلی تنفس ماهی که به وسیله آن اکسیژن موجود در آب را جذب م چهارشنبه ۱۷ فروردین ۱۴۰۱ و بازدید : 37,467نفر
    معنی گنج حکمت راه تندرستی فارسی دهم
    معنی گنج حکمت راه تندرستی فارسی دهم دوشنبه ۲۹ آذر ۱۴۰۰ و بازدید : 36,069نفر
    یک متن که کلمه های خودآموزخودبینخودپسندخودجوشخودکار
    یک متن که کلمه های خودآموزخودبینخودپسندخودجوشخودکار یکشنبه ۷ آذر ۱۴۰۰ و بازدید : 33,784نفر
    بزرگترین عدد زوج طبیعی سه رقمی
    بزرگترین عدد زوج طبیعی سه رقمی پنجشنبه ۴ آذر ۱۴۰۰ و بازدید : 30,785نفر
    برچسب ها
    آمار جم نما
    تعداد گنجینه مطالب : 18,402 پست لایک کننده : 38,596 نفر تعداد لایک ثبت شده : 153,344 نفر مطالب محبوب بالای 10 لایک : 1,385 پست مطالب بالای هزار بازدید : 1,567 پست نظرات ثبت شده شما عزیزان : 5,828 نظر بازدید کل : 13.764M نفر

    © All Rights Reserved by:GemNamaGroup

    2019-2025