تعداد نظرات
0 دیدگاه
تعداد لایک
5 پسندیدن
تاریخ انتشار
شنبه ۲۲ آبان ۱۴۰۰
بازدید
110 نفر
فصل 7 علوم- اگر تمام شود...
چه چیزی برای استفاده آزار دهنده است؟ بوی دود و بوق ماشین در جاده.
سوال کتاب- مسیر حرکت وسایل نقلیه در جاده شلوغ تر است یا در شهر یا در روستا؟ در شهر شلوغتر است ولی بعضی مواقع جاده هم شلوغ میشود.
جمله مهم- بوی دود و صدای بلند بوق ماشینها برای انسان آزاردهنده است.
آیا تا به حال در یک بزرگراه شلوغ و پر از وسایل نقلیه به مدت طولانی در انتظار باز شدن راه برای حرکت خودروها بودهاید؟ بله
فکر میکنید همهی این خودروها چه مقدار بنزین مصرف میکنند؟ هرکدام به اندازهای
کدامیک از این خودروها دود زیادی داشتند؟ ماشینهای فرسموده دود زیادی ندارند.
به نظر شما دود خودروها چه زیانهایی دارد؟ هوا را آلوده میکند و برای سلامتی انسانها ضرر دارد. هوای آلوده روی مغز کودکان اثر نامطلوب دارد و برای آدمبزرگها هم اثر خیلی بدی دارد.
انواع سوختها را نام ببرید: بنزین، نفت، گاز و گازوئیل و آتش و زغال
جمله مهم: موادی مانند نفت و بنزین و گازوئیل را سوخت مینامند. سوختها میسوزند و گرما تولید میکنند و از گرمای آنها برای گرم کردن خانهها مدرسهها و همچنین به حرکت در آوردن خودروها استفاده میکنند.
سوال کتاب: تابلوی زیر چه پیامی به ما میدهد؟ تمام این سرنشینها را یک اتوبوس میتواند سوار کند و آلودگی شهر و ترافیک کمتر میشود. ص 56
جمله مهم- انواع وسایل زندگی را برای شما فراهم ساختیم اما کمتر شکرگزاری میکنید. سورهی اعراف آیهی 10
بچهها چرا آتش درست کردند؟ برای گرم شدن و پخش پختن غذا و سیبزمینی
بچهها از اینکه دیگر دود و بوق ماشینها خبری نیست خیلی خوشحالاند.
آیا تا به حال برای پختن غذا از چوب استفاده کردید؟ بله
آیا موافقید دیگران هم این کار را انجام دهند؟ چرا؟ خیر، اگر زیاد از چوب جنگل استفاده کنند، جنگل نابود میشود و دود هم برای سلامتی آنها زیان آور است.
سوخت مورد نیاز هریک از وسیلههای پخت غذا را مشخص کنید.
دربارهی نابودی جنگلها بر اثر سوختن چوبها در کلاس بحث کنید. در جریان گفتوگو توجه بچهها را به مدت زمانی که یک نهال برای تبدیل شدن به یک درخت نیاز دارد. جلب کنید.
اگر همهی سوختها و حتی درختان جنگل تمام شود، چه باید کرد؟ باید از نور خورشید و حتی ... برای پخت غذا و گرم کردن آب استفاده کنیم.
با توجه به اینکه با مصرف سوختها منابع آن ها کمکم تمام میشوند، آیا ما حق داریم هرچه میخواهیم از سوختها استفاده کنیم؟ خیر- به اندازهی مصرف استفاده کنیم.
حمل و نقل در محل زندگی شما چگونه انجام خواهد گرفت؟ به مشکل بزرگی برمیخوریم.
در روزهای سرد، خانهها، مدرسهها و محل کارها چگونه گرم خواهند شد؟ با چوب و هیزم که کار بسیار سختی است.
پخت و پز چگونه انجام خواهد گرفت؟ با چوب آتش درست میکنیم و غذا میپزیم.
با تمام شدن سوختها چه مشکلات دیگری برای ما اتفاق میافتد؟ کشور ما را نابود میکند.
به نظر شما برای حل این مشکلات چه باید کرد؟ باید زمانی که سوخت داریم در مصرف آن صرفهجویی کنیم و نعمت خدا را شکر کنیم و برای فرزندانمان نگه داریم.
چه چیزهایی تمام شدنی هستند؟ نفت، گاز، بنزین، گازوئیل، زغال سنگ، چوب منابع محدود هستند.
چه چیزهایی تمام شدنی نیستند و قابل برگشت هستند؟ باد، آب، خورشید، امواج دریا.
چه پیشنهادی برای حفظ سوختها برای آینده دارید؟ به اندازه مصرف کنیم و هدر ندهیم و اسراف نکنیم.
از بزرگترهای خانوادهی خود بپرسید که در زمانهای گذشته برای پختن غذا و گرم کردن خانه از چه وسیلهای استفاده میکردند؟ سوخت این وسیله چه بوده است؟ از چوب درخت و ذغال برای پختن غذا و بخاری هیزمی برای گرم کردن خانه.
کدام یک از وسایل نقلیه زیر نیاز به سوخت دارند؟ کدام نیاز به سوخت ندارند؟ هواپیما – قطار- کشتی – قایق پارویی – کالسکه – دوچرخه – فرغون – اتوبوس – سبد چرخدار خرید
هواپیما، قطار، کشتی و اتوبوس نیاز به سوخت دارند.
قایق پارویی- کالسکه – دوچرخه – فرقون – سبد چرخ خرید نیاز به سوخت ندارند.
چه کنیم که سوختها حفظ شوند هوا هم آلوده نشود؟ از نور خورشید و باد به جای سوختها استفاده کنیم. که باعث حفظ سوخت شده و هوا هم تمیز بماند.
زمانی که هوای بادکنک ماشین تمام میشود، چه اتفاقی میافتد؟ ماشین دیگر حرکت نمیکند.
به نظر شما آیا ممکن است روزی مجبور شویم که از ماشین بادی استفاده کنیم؟ بله ممکن است همهی سوختها تمام شود.
بخش هفتم علوم دوم ابتدایی
1- مسیر حرکت وسایل نقلیه درجاده ،شلوغ تراست یادرشهر یا درروستا؟ درشهر-چون تعداد جمعیت افرادی که درشهرزندگی می کنند.بیش تراست وآن ها ناچارند هرروز به محل کار خود،به مدرسه و... رفت وآمدداشته باشند واین باعث شلوغی وترافیک درشهرمی شود.
2- آیا تا به حال دریک بزرگ راه شلوغ وپراز وسایل نقلیه به مدت طولانی درانتظار باز شدن راه برای حرکت خودروها بوده اید؟بله –در شهرهای بزرگی مثل تهران این اتفاق هر روز می افتد.
3- دود خودروها چه زیان هایی دارد؟اکسیژن هواراکم می کند ومواد زیان آور هوارازیادمی کند وبه ریه ها وقلب و... آسیب می رساند.
4- در جایگاه سوخت چه سوخت هایی وجود دارد؟و هریک ازخودروها چه سوختی را مصرف می کنند؟ بنزین- گازوگازوئیل- اتومبیل ها بنزین وگاز وماشین های بزرگ ( کامیون وتریلی) گازوئیل وموتور سیکلت بنزین.
5- آیا تا به حال برای پختن غذا از چوب استفاده کرده اید؟آیا موافقید دیگران هم این کار را انجام دهند؟ چرا؟ خیر- زیرا باعث از بین رفتن و تمام شدن درختان می شود.در ضمن دود آن باعث آلودگی هوا می شود.
6- آیا ما حق داریم هر چه می خواهیم از سوخت ها استفاده کنیم؟ خیر- بعضی از سوخت ها مانند نفت خام طی هزاران سال به وجود آمده اند نباید زیاد مصرف کنیم زیرا جایگزین شدن آن ها زمان زیادی لازم است واگر ما از این منابع زیاد مصرف کنیم برای آیندگان چیزی نمی ماند.
7- اگر روزی سوخت ها تمام شوند چه مشکلاتی برای ما اتفاق می افتد؟ کارخانه ها و صنایع از کار می افتند.وسایل همه بی استفاده می شوند وزندگی به شکل زندگی انسان های نخستین در می آید.
8- در زمان های گذشته برای پختن غذا وگرم کردن خانه از چه وسیله ای استفاده می کردند؟ از کرسی- اجاق های گلی که سوخت آن ها چوب وزغال بوده است.
9- سوخت هایی که قابل باز گشت به طبیعت است را نام ببرید؟ باد- آب جاری- خورشید.
10-سوخت هوا پیما از چیست؟ از بنزین
11-جایی که در آن نفت تولید می شود؟ پالایشگاه
12- سوخت چیست؟به موادی مثل نفت- بنزین-گاز-گازوئیل سوخت می گویند.
نکته: از سوختن ماده ای در بنزین به نام سرب دود خطرناکی به وجود می آید که سلامت انسان را به خطر می اندازد.
اثرات دود خودروها بر سلامت
اثرات دود خودروها بر سلامت
سوزش چشم، تنگی نفس ، خسخس سینه، خستگی، سردرد، سرفهو حالت تهوع، از علایم و نشانههای آلودگی هواست.
ازن، دیاکسیدکربن، اکسیدهای گوگرد و نیتروژن، سرب، ذرات معلق و ترکیبات سمی مانند بنزن و فرمالدئید موادی هستند که در اثر سوخت خودرو ایجاد شده و هوا را آلوده میکنند. بررسیها نشان داده است که تماس با مقادیر بالای ازن، گوگرد و اکسید نیتروژن با بیماریهای ریوی و مرگ زودرس ارتباط دارد.
ذرات معلق موجود در هوا وارد جریان خون میشوند و عملکرد عروق را کاهش میدهند. این ذرات ممکن است با آلزایمر هم ارتباط داشته باشد. آلودگی هوا بر سیستم عروقی و گردش خون هم اثر میگذارد به طوری که در انگلستان از هر 50 حمله قلبی یکی با آلودگی هوا ارتباط دارد.
ترکیبات موجود در دود خودروها:
ازن
ازن بهطور مستقیم در اثر سوخت خودرو وارد هوا نمیشود، اما وقتی گازهای هیدروکربنه در حضور نور خورشید با دیاکسید نیتروژن ترکیب میشوند، ازن ساخته میشود.
این ترکیب ممکن است در سیستم تنفسی و مسیرهای هوایی تغییرات خطرناکی ایجاد کند و سبب سرفه، درد و خسخس سینه و کاهش توانایی ریه شود. حتی افراد سالم هم به این ماده حساسند (این نوع ازن با ازن لایه بالایی جو که پرتوهای مضر خورشید را جذب میکند، متفاوت است).
دیاکسید گوگرد
این ماده در اثر احتراق سوختهای حاوی گوگرد ایجاد میشود. استنشاق دی اکسید گوگرد راههای هوایی را ملتهب میکند و در کودکان و افراد مبتلا به آسم ایجاد مشکل میکند.
اکسیدهای نیتروژن
اکسیدهای نیتروژن در اثر سوخت بنزین ایجاد میشوند. این ترکیبات در تولید ازن نقش دارند. اثرات مضر ترکیبات نیتروژنی بر سیستم تنفسی، مشابه اثرات ازن و دی اکسید گوگرد است.
سرب
مسمومیت با سرب توانایی ذهنی را کاهش میدهد و به سیستم عصبی و سایر اندامها آسیب میرساند. حتی بلع یا استنشاق مقادیر کم سرب ممکن است خطرناک باشد، چون این ترکیب با مقادیر کم هم در بدن تجمع پیدا میکند.
ترکیبات سرب در گازوییل کمتر از بنزین است، به همین خاطر استفاده از سیستم و نقل عمومی در کاهش میزان سرب هوا موثر است.
دیاکسیدکربن
37 درصد از دی اکسید کربنی که در هر سال تولید میشود، در نتیجه فعالیتهای بشر است.
بررسیها نشان داده است حدود 30 درصد دیاکسیدکربن در نتیجه حمل و نقل جادهای ایجاد میشود. دیاکسیدکربن از ترکیباتی است که در گرم شدن زمین نقش دارد.
شاید باور نکنید، اما یک خودرو در هر سال دو برابر وزنش دیاکسیدکربن تولید میکند.
ذرات معلق
ذرات معلق شامل ذرات ریز میکروسکوپی و قطرات بسیار کوچک مایعات هستند که به خاطر اندازه کوچکشان در بینی و قسمت فوقانی دستگاه تنفس تهنشین نمیشوند و در سیستم دفاعی بدن به دام نمیافتند. تماس با این ذرات معلق میتواند سبب خسخس و تنگی نفس و علایم مشابه در افراد مبتلا به آسم یا افرادی که سیستم تنفسی حساس دارند، شود.
آلایندههای سمیهوا
برخی مواد آلاینده ناشی از سوخت خودرو مانند بنزن و فرمالدئید سمیاند و اثر سرطانزاییشان شناخته شده است.
این ترکیبات حتی در مقادیر کم خطرناک هستند و ممکن است موجب تغییرات ژنتیکی، نقایص مادرزادی و سایر بیماریهای خطرناک شوند.
این ترکیبات میتوانند به طور مستقیم بلعیده شوند یا به وسیله ذرات کوچک گرد و غبار به ریهها وارد شوند.
چطور خطر را کاهش دهیم؟
حال سوال این است که چطور میتوان مخاطرات بهداشتی آلایندههای خودرو را کاهش داد؟
استفاده کمتر از خودروی شخصی، استفاده از وسایل نقلیه عمومی، همچنین استفاده از دوچرخه و یا پیادهروی در صورت امکان، از مواردی است که در کاهش آلودگی هوا موثر است. فراموش نکنید که تردد کمتر خودرو در سطح شهر یعنی آلودگی کمتر هوا.
راه دیگر کاهش آلودگی هوا، تعمیر بهموقع خودرو است. این کار علاوه بر کاهش آلایندهها، طول عمر مفید موتور خودرو را هم بیشتر میکند.
فیلترهای هوا علیه آلودگی هوا
روزهای آلودگی هوا بیشتر مایعات بنوشید
آلودگی هوا همچنان قربانی می گیرد
افزایش شدید آلودگی هوا ی تهران و راه کارهای تغذیه ای
بررسی نقش موثر تغذیه در کاهش عوارض ناشی از آلودگی هوا
آلودگی هوا و اثرات احتمالی آن بر سلامتی
ارائه شده توسط : حسین ایزدی
در وب سایت : جم نما
به نظرتان بیشتر چه محتوای در جــم نـما منتشر شود؟