تعداد نظرات
0 دیدگاه
تعداد لایک
5 پسندیدن
تاریخ انتشار
شنبه ۳ مهر ۱۴۰۰
بازدید
455 نفر
بدین لحاظ، تحقیقات تجربی در حوزۀ علوم انسانی به ویژه روانشناسی، تعلیم و تربیت، جامعهشناسی، جغرافیای انسانی، مدیریت، تربیت بدنی، اقتصاد و مانند آن کاربرد دارد. اما تفاوتی که تحقیقات تجربی در حوزۀ علوم طبیعی و تجربی با تحقیقات علوم انسانی دارد، این است که دقت و کنترل محقق در حوزۀ علوم طبیعی بر محیط آزمایشگاه و انتخاب متغیر و کنترل آنها همراه با نظارت بر فرآیند آزمایش مؤثرتر از تحقیقات تجربی در حوزۀ علوم انسانی است. با وجود این، از این جهات برای محقق علوم انسانی مشکلات زیادی وجود دارد و نمیتواند با دقت محقق علوم تجربی عمل کند.
در اینجا ذکر نکته ای در خصوص تفاوت تحقیقات تجربی و همبستگی ضروری به نظر میرسد. تحقیقات تجربی بر شناخت رابطۀ علت و معلولی بین متغیرها تأکید دارد و سخن از مطالعۀ رابطۀ یکسویه و تأثیر متغیر مستقل (علّت) بر متغیر تابع (معلول) است و در پایان محقق به طور قاطع نظر میدهد که چنین رابطه ای وجود دارد یا ندارد؛ مثلاً محقق برای سنجش تأثیر روش تدریس نوع «الف» بر پیشرفت تحصیلی دانشآموزان نسبت به روش قبلی (نوع «ب»)، باید از روش تحقیق آزمایشی استفاده کند و در پایان در صورتی که واقعاً روش «الف» مؤثرتر از روش «ب» بود، با صراحت اعلام کند که روش «الف» موفقتر از روش «ب» است. اما در تحقیق همبستگی هدف محقق الزاماً کشف روابط علت و معلولی نیست، بلکه قصد دارد میزان درجات همبستگی میان عملکرد و یا چند متغیر را در یک گروه یا عملکرد یک عامل را در دو یا چند گروه مشخص کند؛ بنابراین، ضریب همبستگی به خودی خود رابطۀ علت و معلولی را بیان نمیکند، هر چند محاسبۀ این ضریب گام اول برای پیدا کردن روابط علت و معلولی بین متغیرها محسوب میشود؛ زیرا اگر رابطۀ علت و معلولی بین دو یا چند متغیر محرز باشد به احتمال زیاد همبستگی و رابطۀ بالایی میان آنها وجود دارد.
شرایط ضروری یک تحقیق تجربی
یک تحقیق تجربی برای بالا بردن اعتبار خود ناگزیر از داشتن ویژگیها و خصلتهای زیر است:
الف) کنترل. ویژگی اصلی یک تحقیق آزمایشی کنترل است. آزمایش باید به نحوی برنامهریزی و سازماندهی شود که مانع حضور متغیرهای مزاحم و اخلالگر شود؛ زیرا این متغیرها نتایج آزمایش را خدشه دار میکنند.
برای جلوگیری از دخالت عوامل و متغیرهای مزاحم معمولاً از جفتهای برابر استفاده میشود؛ یعنی دو گروه مشابه که از صفات و ویژگیهای یکسان برخوردارند، انتخاب میشوند. از این گروه، یک گروه آزمایش یا آزمایشی یا تجربی است که متغیر یا عامل مورد مطالعه روی آن اثر میگذارد و دیگری گروه شاهد یا کنترل است که در معرض متغیر مزبور قرار نمیگیرد. کنترل عوامل و متغیرها در علوم انسانی کار پرزحمتی است؛ زیرا بخشی از متغیرها جنبۀ کیفی دارند و قابل اندازهگیری و یکسانسازی نیستند؛ مثلاً انگیزهها، عادات، شرایط زندگی خانوادگی، عقاید و باورها، ارزشها، تمایلات، هوش و استعداد، خصوصیات اخلاقی، احساسات و نظایر اینها از مواردی نیستند که بتوان آنها را ارزیابی و اندازهگیری نمود و سپس با در نظر گرفتن آن، گروههای جفت را به طور یکسان انتخاب کرد. البته محققان با هدف کاهش آثار ناخواسته و متغیرهای کیفی و مزاحم، از روش انتخاب تصادفی برای گزینش جفتها استفاده میکنند. نکتۀ دیگری که در رابطه با امر کنترل متغیرها مطرح میشود، این است که محقق نمیتواند بیش از حد شدت کنترل را افزایش دهد؛ زیرا در این صورت موجبات مصنوعی شدن یا غیرواقعی شدن محیط آزمایش و تجربه را فراهم خواهد آورد. به خصوص اگر مورد آزمایش انسان باشد، چون انسان از عقل، شعور و ادراک، احساس و تجربه برخوردار است و به سادگی از حالت عادی خارج شده، حالتی مصنوعی و ساختگی به خود میگیرد، مسئله تحقیق مشکلتر میشود.
ب) انتخاب تصادفی. در قسمت قبل ذکر شد که اگر چه کنترل در تحقیقات تجربی یک اصل اساسی است، اما اشکالاتی بر سر راه اعمال آن وجود دارد. برای چارهجویی و حل این مشکلات اساسی، محققات روش انتخاب تصادفی افراد نمونه یا جفتها و گروههای دخیل در فرآیند آزمایش را برگزیدهاند تا بدین وسیله تأثیر متغیرهای غیرقابل کنترل را کاهش دهند یا حذف و خنثی نمایند؛ مثلاً ممکن است برای انجام دادن یک تحقیق آزمایشی، چند دانشجوی موفق را به صورت تصادفی انتخاب کرده و آنها را با همین روش در گروههای مختلف آزمایشی جایگزین نمود. در چنین شرایطی، اختلاف موجود بین دانشجویانی که کنترل نشدهاند همدیگر را خنثی میکنند و تنها خطای موجود، خطای نمونهگیری است که میزان آن را میتوان بر اساس نظریههای احتمال محاسبه کرد. اگر اصل انتخاب تصادفی رعایت نشود، ممکن است گرایشهای محقق یا آزمودنیها در انتخاب تأثیر بگذارد و نمونهها و جفتها یکسان نباشد.
ج) تکرار آزمایش. در بعضی از پژوهشها به لحاظ نقش و کارکرد متغیرها و نیز خصوصیات متغیرها ممکن است اتکا به یک جفت برای آزمایش منجر به بروز نارسایی و خطا در نتایج آزمایش بشود. بدین لحاظ، و به منظور کاهش خطاهای ناشی از نابرابری صفات آزمودنیها و جفتها، محقق باید آزمایش را تکرار کند؛ یعنی اینکه جفتهای متعددی را از جامعۀ مورد مطالعه انتخاب نماید و آزمایش را در مورد هر یک به طور جداگانه یا همزمان و در عرض یکدیگر انجام دهد؛ مثلاً اگر آزمایش را به جای یک جفت در 10 یا 15 جفت تکرار کند، یقیناً نتایج دقیقتر و واقعیتری به دست خواهد آورد. او میتواند از ترکیب مجموع نتایج این گروهها به یک نتیجه کلی و مشترک دست یابد که یقیناً از اعتبار بیشتری برخوردار خواهد بود.
د) قابلیت تعمیم. گفته شد که هدف اصلی تحقیق تجربی کشف روابط علت و معلولی بین متغیرهاست؛ بنابراین، باید نتایج آن قابل تعمیم باشد، یعنی بتوان از آن قضیه کلی ساخت و بر مصادیق آن حمل کرد. برای دستیابی به چنین نتیجهای محقق باید نکات زیر را رعایت کند:
ﻫ) اعتبار تحقیق آزمایشی. بررسی اعتبار تحقیق تجربی باید در دو زمینه زیر انجام شود:
1- اعتبار درونی. غرض از اعتبار درونی این است که آیا متغیر مستقل در متغیر تابع اثر میگذارد؟ و آیا تغییری که در متغیر تابع به وجود آمده منحصراً بر اثر متغیر یا متغیرهای مستقل بوده یا متغیرهای مزاحم و کنترل نشده در آن دخالت داشتهاند؟ پاسخگویی به این سؤالات را موضوع ارزیابی اعتبار درونی آزمایش تشکیل میدهد.
از آنجا که آگاهی از نوع متغیرهای مزاحم برای محقق ضرورت دارد، به معرفی آنها پرداخته میشود:
از سوی دیگر، برای کاهش اثر متغیرهای مزاحم و مداخلهگر یا حذف انها از صحنۀ آزمایش، محقق باید اقدامات لازم را انجام دهد یا از روشهای مرسوم استفاده کند یا خود به ابداع روش بپردازد. در زیر
نمونههایی از آن اشاره میشود:
ب) اعتبار بیرونی. مقصود از اعتبار بیرونی آن است که یافتههای تحقیق قابل اطمینان بوده، امکان تعمیم آن در موقعیتهای مشابه وجود داشته باشد. از آنجا که مکانها و محیطهای جغرافیایی مشخصات ویژۀ خود را دارند و انسانها نیز در زمانهای مختلف ویژگیها و حالات مختلفی به خود میگیرند، نمیتوان مطمئن بود که نتایج یک تحقیق تجربی که در یک مکان و زمان خاص و با در نظر گرفتن شرایط ویژه آنها به دست آمده، به تمامی موقعیتها قابل تعمیم باشد. محقق چنین مجوزی ندارد و همین مسئله یکی از مشکلات بزرگ تحقیق تجربی است. این همان مطلبی است که در بحث نظریه دربارۀ ارزش و اعتبار
نظریه های علوم انسانی در مقایسه با نظریههای علوم تجربی و طبیعی بیان شد.
برای حل مشکل روایی و اعتبار بیرونی چنین تحقیقاتی دو کار باید انجام شود: اول، باید محقق شرایط محیطی و مختصات و مشخصات محیط آزمایش و نیز ویژگیهای روانی و فیزیولوژیک آزمودنیها را به دقت تعریف نماید و بگوید که نتیجه در این شرایط زمانی و مکانی و با آزمودنیهایی با این مشخصات خاص، قابل تعمیم است. دوم، برای اطمینان از میزان کارایی و اعتبار یک نظریه و نتیجۀ تحقیق باید آن را در مناطق و مکانهای جغرافیایی مختلف و نیز زمانهای دیگر مورد ارزیابی قرار دهد تا در صورتی که نتایج تحقیق در زمان و مکان دیگر یکسان بود، بتوان نتایج یا مفاهیم و قضایای نظری را به مصادیق و مواردی که بر آنها تطبیق نموده تعمیم داد؛ منظور مصادیق و مواردی است که نظریه در مورد آنها آزمایش و ارزیابی شده و موفق بوده است.
زمانی که مدرسه میرفتیم، عادت داشتیم که در کلاس درس آزمایشهای مختلفی را انجام دهیم. منظور از آزمایش دیدن نتایج حاصله درزمانی بود که عناصر مختلف را با یکدیگر مخلوط میکردیم. این هدف دقیقاً همان اصلی است که موضوع تحقیق تجربی در حوزه تحقیقات بازار قرار میگیرد.
در تحقیق مشاهدهای عناصر مختلف که در سعی تغییر یا کنترل آنها راداریم، تحت عنوان متغیر شناخته میشوند و با تغییر دادن این متغیرها ما میتوانیم به نتیجهای نهایی که خواهان مشاهده آن هستیم باشیم. درواقع این تغییر قابلاجرا در تمامی بخشها و برنامههای شرکت و سازمان هست.
بهعنوانمثال – اگر یک شرکت در حوزه تولید یا مهندسی، فروش و بازاریابی برخی از کالاها فعالیت دارد، ممکن است با موقعیتی مواجه شود که در عین خوب و مناسب بودن شرایط محصول اما بازهم قادر به کسب سهم مناسبی از بازار نباشد. ممکن است این مجموعه درنهایت تصمیم بگیرد که با تغییر دادن عناصر مختلف سازمانی از قبیل عواملی از تولید، عملیات، منابع انسانی و درنهایت فروش نتیجه را بررسی کند. درنهایت مثلاً شرکت به این نتیجه میرسد که ارتباط مستقیمی بین آموزش نیروهای فروش و میزان پوشش بازار یک محصول و بهاصطلاح کسب سهم از بازار وجود دارد. یعنی هر چه نیروی فروش آموزش بهتر و بیشتری از در مورد یک محصول فنی و صنعتی ببیند، با پاسخ بهتری از طرف بازار روبرو میشود. به عبارتی میتوان گفت که این سادهترین مثالی است که در این زمینه میتوان از جنس سازمان ارائه داد.
بهطورکلی میتوان گفت که تحقیق تجربی یک ماهیت علت و معلولی دارد و هدف از آن یافتن اختلاف، بهصورت منفی یا مثبت، است که یک متغیر در کل عملکرد یک سازمان ایجاد میکند. تا اینجا کار به وجود داشتن و اهمیت متغیر در تحقیق آزمایشگاهی پی بردهایم. مثلاً اگر در یک خودرو، متغیرهای مختلفی از قبیل رنگ خودرو، موتور، راحتی، مسافت طی شده و … جزء متغیرهای موردنظر برای تصمیمگیری باشد، تمامی شرکتهای خودروسازی و تولیدکنندهها در این حوزه باید برای شناخت مشتری و بازار هدف مناسب در برخی از موارد دست به تحقیق تجربی بزنند. در حقیقت یک فاکتور در کل زنجیره تولید مورد تغییر قرار میگیرد تا نتیجه نهایی و خالص آن مشخص شود. اگر نتیجه و تأثیر حاصلشده مثبت بود، تغییر اجرا میشود و در غیرازاین صورت توجهی به آن نمیشود.
برای یافتن رابطه علت و معلولی بین متغیرها سه نوع مختلف از تحقیق تجربی وجود دارد که عبارتاند از:
– تحقیق تجربی کنترلشده: همچنان که از نام آن پیدا است، در این نوع از تحقیق تمامی فاکتورهای بیرونی تحت کنترل و ثابت باقی میمانند و با تغییر یک عامل نتیجه را بررسی میکنیم. یک مثال خیلی عالی برای درک موضوع محصولات پاککننده است. اگر یک محصول پاککننده مثلاً آریِل در پی یافتن تأثیر تغییر بستهبندی بر میزان فروش باشد، چهکاری انجام میدهد؟ مطمئناً باید توجه کند که تمامی فاکتورهای تأثیرگذار از قبیل قفسه فروش، فروشگاه محل فروش و دیگر فاکتورهای تأثیرگذار ثابت باقی بمانند و سپس با تغییر دادن شکل بستهبندی اگر میزان فروش افزایش پیدا کرد، پس میتوان نتیجه گرفت که شکل بستهبندی در میزان فروش محصول تأثیرگذار بوده است.
– تحقیق تجربی دستکاریشده (تغییریافته): این حالت برعکس شرایط قبلی در نظر گرفته میشود. بهعنوانمثال، اگر یک فروشگاه تولیدکننده کیک خواهان پی بردن به این موضوع باشد که آیا تغییر دادن حجم یا نوع آرد در شکل و طعم نهایی کیک تغییری ایجاد میکند یا خیر، و آیا تغییری در رفتار مشتریان مشاهده میشود یا خیر، با تغییر دادن این موارد کیک را بر روی ذائقه مجموعهای ثابت از مشتریان امتحان میکنند. اگر مصرف آنها افزایش پیدا کند یا تمایل خود را حتی بهصورت شفاهی اعلام کنند، درنتیجه به بهترین دستور پخت کیک دست پیداکردهایم.
ارائه شده توسط : حسین ایزدی
در وب سایت : جم نما
به نظرتان بیشتر چه محتوای در جــم نـما منتشر شود؟