جم نما
    • 🏠 صفحه اصلی
    • 🎭 سرگرمی ها
    • 🎧 موسیقی ها
    • 🔬 مقاله و تحقیق
    • 📰 عناوین اخبار
    • ✍️ انتقاد و پیشنهاد
    1. 🏠صفحه اصلی
    2. 🔬 تحقیق و مقاله
    3. هدف نهایی تحقیقات تجربی

    هدف نهایی تحقیقات تجربی

    هدف نهایی تحقیقات تجربی
    امتیاز دهید ★★★★★ رتبه 5 از 5

    تعداد نظرات

    0 دیدگاه

    تعداد لایک

    5 پسندیدن

    تاریخ انتشار

    شنبه ۳ مهر ۱۴۰۰

    بازدید

    485 نفر

    ر نگاه اول چنین به نظر می­ رسد که این نوع تحقیقات به علوم تجربی و طبیعی اختصاص دارد و در حوزۀ علوم انسانی مطرح نیست؛ زیرا این تحقیقات بر اساس وجه مشخصۀ اصلی خود یعنی کنترل متغیرها و مشاهده پدیده و سنجش رابطۀ علت و معلولی بین متغیرها و حضور فعال محقق در صحنۀ آزمایش شناخته می­شوند. اگر چه بخش عمدۀ تحقیقات علوم تجربی و طبیعی در آزمایشگاه­ ها و با کنترل دقیق متغیرها انجام نمی­ پذیرد، این­گونه تحقیقات منحصراً در حوزۀ علوم تجربی و طبیعی انجام نمی­شود، بلکه در سایر حوزه­ها نیز از آن استفاده می­شود.

    هدف نهایی تحقیقات تجربیبدین لحاظ، تحقیقات تجربی در حوزۀ علوم انسانی به ویژه روان­شناسی، تعلیم و تربیت، جامعه­شناسی، جغرافیای انسانی، مدیریت، تربیت بدنی، اقتصاد و مانند آن کاربرد دارد. اما تفاوتی که تحقیقات تجربی در حوزۀ علوم طبیعی و تجربی با تحقیقات علوم انسانی دارد، این است که دقت و کنترل محقق در حوزۀ علوم طبیعی بر محیط آزمایشگاه و انتخاب متغیر و کنترل آنها همراه با نظارت بر فرآیند آزمایش مؤثرتر از تحقیقات تجربی در حوزۀ علوم انسانی است. با وجود این، از این جهات برای محقق علوم انسانی مشکلات زیادی وجود دارد و نمی­تواند با دقت محقق علوم تجربی عمل کند.


    در اینجا ذکر نکته­ ای در خصوص تفاوت تحقیقات تجربی و همبستگی ضروری به نظر می­رسد. تحقیقات تجربی بر شناخت رابطۀ علت و معلولی بین متغیرها تأکید دارد و سخن از مطالعۀ رابطۀ یک­سویه و تأثیر متغیر مستقل (علّت) بر متغیر تابع (معلول) است و در پایان محقق به طور قاطع نظر می­دهد که چنین رابطه­ ای وجود دارد یا ندارد؛ مثلاً محقق برای سنجش تأثیر روش تدریس نوع «الف» بر پیشرفت تحصیلی دانش­آموزان نسبت به روش قبلی (نوع «ب»)، باید از روش تحقیق آزمایشی استفاده کند و در پایان در صورتی که واقعاً روش «الف» مؤثرتر از روش «ب» بود، با صراحت اعلام کند که روش «الف» موفق­تر از روش «ب» است. اما در تحقیق همبستگی هدف محقق الزاماً کشف روابط علت و معلولی نیست، بلکه قصد دارد میزان درجات همبستگی میان عملکرد و یا چند متغیر را در یک گروه یا عملکرد یک عامل را در دو یا چند گروه مشخص کند؛ بنابراین، ضریب همبستگی به خودی خود رابطۀ علت و معلولی را بیان نمی­کند، هر چند محاسبۀ این ضریب گام اول برای پیدا کردن روابط علت و معلولی بین متغیرها محسوب می­شود؛ زیرا اگر رابطۀ علت و معلولی بین دو یا چند متغیر محرز باشد به احتمال زیاد همبستگی و رابطۀ بالایی میان آنها وجود دارد.

    شرایط ضروری یک تحقیق تجربی

    یک تحقیق تجربی برای بالا بردن اعتبار خود ناگزیر از داشتن ویژگی­ها و خصلت­های زیر است:

    الف) کنترل. ویژگی اصلی یک تحقیق آزمایشی کنترل است. آزمایش باید به نحوی برنامه­ریزی و سازماندهی شود که مانع حضور متغیرهای مزاحم و اخلال­گر شود؛ زیرا این متغیرها نتایج آزمایش را خدشه­ دار می­کنند.

    برای جلوگیری از دخالت عوامل و متغیرهای مزاحم معمولاً از جفت­های برابر استفاده می­شود؛ یعنی دو گروه مشابه که از صفات و ویژگی­های یکسان برخوردارند، انتخاب می­شوند. از این گروه، یک گروه آزمایش یا آزمایشی یا تجربی است که متغیر یا عامل مورد مطالعه روی آن اثر می­گذارد و دیگری گروه شاهد یا کنترل است که در معرض متغیر مزبور قرار نمی­گیرد. کنترل عوامل و متغیرها در علوم انسانی کار پرزحمتی است؛ زیرا بخشی از متغیرها جنبۀ کیفی دارند و قابل اندازه­گیری و یکسان­سازی نیستند؛ مثلاً انگیزه­ها، عادات، شرایط زندگی خانوادگی، عقاید و باورها، ارزش­ها، تمایلات، هوش و استعداد، خصوصیات اخلاقی، احساسات و نظایر اینها از مواردی نیستند که بتوان آنها را ارزیابی و اندازه­گیری نمود و سپس با در نظر گرفتن آن، گروه­های جفت را به طور یکسان انتخاب کرد. البته محققان با هدف کاهش آثار ناخواسته و متغیرهای کیفی و مزاحم، از روش انتخاب تصادفی برای گزینش جفت­ها استفاده می­کنند. نکتۀ دیگری که در رابطه با امر کنترل متغیرها مطرح می­شود، این است که محقق نمی­تواند بیش از حد شدت کنترل را افزایش دهد؛ زیرا در این صورت موجبات مصنوعی شدن یا غیرواقعی شدن محیط آزمایش و تجربه را فراهم خواهد آورد. به خصوص اگر مورد آزمایش انسان باشد، چون انسان از عقل، شعور و ادراک، احساس و تجربه برخوردار است و به سادگی از حالت عادی خارج شده، حالتی مصنوعی و ساختگی به خود می­گیرد، مسئله تحقیق مشکل­تر می­شود.

    ب) انتخاب تصادفی. در قسمت قبل ذکر شد که اگر چه کنترل در تحقیقات تجربی یک اصل اساسی است، اما اشکالاتی بر سر راه اعمال آن وجود دارد. برای چاره­جویی و حل این مشکلات اساسی، محققات روش انتخاب تصادفی افراد نمونه یا جفت­ها و گروه­های دخیل در فرآیند آزمایش را برگزیده­اند تا بدین وسیله تأثیر متغیرهای غیرقابل کنترل را کاهش دهند یا حذف و خنثی نمایند؛ مثلاً ممکن است برای انجام دادن یک تحقیق آزمایشی، چند دانشجوی موفق را به صورت تصادفی انتخاب کرده و آنها را با همین روش در گروه­های مختلف آزمایشی جایگزین نمود. در چنین شرایطی، اختلاف موجود بین دانشجویانی که کنترل نشده­اند همدیگر را خنثی می­کنند و تنها خطای موجود، خطای نمونه­گیری است که میزان آن را می­توان بر اساس نظریه­های احتمال محاسبه کرد. اگر اصل انتخاب تصادفی رعایت نشود، ممکن است گرایش­های محقق یا آزمودنی­ها در انتخاب تأثیر بگذارد و نمونه­ها و جفت­ها یکسان نباشد.

    ج) تکرار آزمایش. در بعضی از پژوهش­ها به لحاظ نقش و کارکرد متغیرها و نیز خصوصیات متغیرها ممکن است اتکا به یک جفت برای آزمایش منجر به بروز نارسایی و خطا در نتایج آزمایش بشود. بدین لحاظ، و به منظور کاهش خطاهای ناشی از نابرابری صفات آزمودنی­ها و جفت­ها، محقق باید آزمایش را تکرار کند؛ یعنی اینکه جفت­های متعددی را از جامعۀ مورد مطالعه انتخاب نماید و آزمایش را در مورد هر یک به طور جداگانه یا هم­زمان و در عرض یکدیگر انجام دهد؛ مثلاً اگر آزمایش را به جای یک جفت در 10 یا 15 جفت تکرار کند، یقیناً نتایج دقیق­تر و واقعی­تری به دست خواهد آورد. او می­تواند از ترکیب مجموع نتایج این گروه­ها به یک نتیجه کلی و مشترک دست یابد که یقیناً از اعتبار بیشتری برخوردار خواهد بود.

    د) قابلیت تعمیم. گفته شد که هدف اصلی تحقیق تجربی کشف روابط علت و معلولی بین متغیرهاست؛ بنابراین، باید نتایج آن قابل تعمیم باشد، یعنی بتوان از آن قضیه کلی ساخت و بر مصادیق آن حمل کرد. برای دستیابی به چنین نتیجه­ای محقق باید نکات زیر را رعایت کند:

  • از اصل کنترل متغیرها غفلت نکند؛ یعنی اولاً متغیرها یا متغیرهای اصلی (علت) را در حداکثر میزان خود بر متغیر تابع (معلول) اثر دهد و ثانیاً اثر متغیرهای مزاحم و ناخواسته را به حداقل کاهش دهد.
  • در انتخاب افراد نمونه به روش تصادفی اقدام کند و از برابری و یکسانی کمّی و کیفی آنها اطمینان حاصل نماید.
  • تأثیر اشتباهات آماری را در انتخاب نمونه و طبقه­بندی و تجزیه و تحلیل داده­ها به حداقل برساند.
  • محیط آزمایش را به صورت طبیعی و عادی نگه دارد و از تبدیل آن به فضای تصنعی جلوگیری کند.
  • در انجام دادن فعالیت­های تحقیقاتی و مراحل کار و نتیجه­گیری تعجیل نکند.
  • آزمایش­ها را در موقعیت­ها و شرایط و جفت­های مشابه تکرار نموده، از یکسانی نتایج اطمینان حاصل نماید.
  • از اعتبار درونی آزمایش (تأثیر انحصاری متغیر مستقل در متغیر تابع) و نیز از اعتبار بیرونی آن (قابلیت تعمیم نتایج تحقیق در زمان­ها و مکان­های دیگر برای موارد مشابه) مطمئن شود.
  • ﻫ) اعتبار تحقیق آزمایشی. بررسی اعتبار تحقیق تجربی باید در دو زمینه زیر انجام شود:

    1- اعتبار درونی. غرض از اعتبار درونی این است که آیا متغیر مستقل در متغیر تابع اثر می­گذارد؟ و آیا تغییری که در متغیر تابع به وجود آمده منحصراً بر اثر متغیر یا متغیرهای مستقل بوده یا متغیرهای مزاحم و کنترل نشده در آن دخالت داشته­اند؟ پاسخگویی به این سؤالات را موضوع ارزیابی اعتبار درونی آزمایش تشکیل می­دهد.

    از آنجا که آگاهی از نوع متغیرهای مزاحم برای محقق ضرورت دارد، به معرفی آنها پرداخته می­شود:

  • رخدادهای هم­زمان با انجام دادن تحقیق. حوادثی هستند که در هنگام تأثیر دادن متغیر بروز می­کنند؛ مثلاً اگر هدف تحقیق شناخت میزان تأثیر روش تدریس خاصی در کلاس باشد و اتفاقاً تلویزیون نیز در مورد آن روش تدریس برنامه داشته باشد، نمی­توان به درستی ارزیابی کرد که آیا تغییرات ایجاد شده در متغیر تابع (شاگردان) ناشی از روش تدریس معلم است یا برنامۀ تلویزیونی و یا هر دو.
  • اجرای پیش ­آزمون. به منظور ارزیابی و اصلاح ابزار سنجش (پرسشنامه، مصاحبه و...) معمولاً محقق قبل از اجرای اصلی، اقدام به اجرای آزمایشی آنها می­کند تا نقایص کار مشخص شود و نسبت به اصلاح آن اقدام کند. محقق باید مرحلۀ پیش آزمون را در مورد هر دو گروه شاهد و آزمایش اجرا کند، ولی اجرای اصلی آزمون را فقط در مورد گروه آزمایشی انجام دهد.
  • تغییر در روش­ها و وسایل اندازه ­گیری. تغییر در وسایل و روش­های کار در حین آزمایش می­تواند به صورت یک عامل مزاحم نتایج تحقیق را تحت­الشعاع قرار دهد. برای جلوگیری از این مشکل، محقق باید یگانگی وسایل و روش­ها را در سراسر تحقیق حفظ کند.
  • تغییرات روانی و فیزیولوژیک. در بعضی از تحقیقات که بیش از اندازۀ مورد انتظار طول می­کشند، احتمال بروز تغییرات مزبور در آزمودنی­ها وجود دارد که در رفتار آنها تأثیر خواهد داشت.
  • اُفت آزمودنی­ها. تضمینی وجود ندارد که آزمودنی­ها و افرادی که در گروه­های آزمایش و شاهد سازمان داده می­شوند، تا پایان تحقیق حضور داشته باشند. به ویژه در تحقیقاتی که زمان طولانی را طلب می­کند، ممکن است آزمودنی­ها به صورت انفرادی یا گروهی از ادامۀ همکاری منصرف شوند و تعادل و توازن گروه­ها را بر هم زنند و این وضعیت به عنوان متغیر دیگری در نتایج تحقیق اثر بگذارد. برای جلوگیری از چنین پیامدی باید محقق در همان آغاز کار آزمودنی­ها را نسبت به ارزش و اهمیت کا و نیز ضرورت همکاری آنها تا آخرین قدم توجیه و نظر موافق آنها را جلب کند.
  • از سوی دیگر، برای کاهش اثر متغیرهای مزاحم و مداخله­گر یا حذف انها از صحنۀ آزمایش، محقق باید اقدامات لازم را انجام دهد یا از روش­های مرسوم استفاده کند یا خود به ابداع روش بپردازد. در زیر
    نمونه­هایی از آن اشاره می­شود:

  • حذف متغیرها. بعضی از متغیرهای بین آزمودنی­ها را می­توان از طریق انتخاب آزمودنی­هایی که خصایص یکسان دارند، حذف کرد؛ مثلاً برای حذف متغیر جنس می­توان متغیر را تنها از یک جنس زن یا مرد انتخاب نمود و سپس با روش تصادفی آنها را گروه­بندی کرد.
  • همتا کردن موارد. انتخاب جفت­ها یا مجموعه­هایی از افراد با خصایص همانند یا تقریباً یکسان و قرار دادن یکی از آنها در گروه گواه و دیگری در گروه آزمایش یکی از روش­های حذف متغیرهای ناخواسته است. البته این روش دارای دشواری­هایی است و احتمال دارد نظر محقق در آن دخالت کند مگر آنکه در دسته­دسته کردن افراد از روش تصادفی استفاده شود.
  • معادل و هم­تراز کردن موارد. هم­تراز کردن موارد عبارت است از قرار دادن آزمودنی­ها در گروه­های گواه و آزمایشی، به گونه­ای که میانگین و واریانس گروه­ها تا حد امکان برابر باشد.
  • تحلیل واریانس. در این روش محقق قادر است تفاوت­های اولیۀ میان چند متغیر را در گروه­های شاهد و آزمایش با استفاده از روش­های آماری از بین ببرد.
  • گزینش تصادفی. در این باره قبلاً توضیح داده شده حسن آن این است که نظرهای محقق در جور کردن گروه­ها دخالت داده نمی­شود.
  • ب) اعتبار بیرونی. مقصود از اعتبار بیرونی آن است که یافته­های تحقیق قابل اطمینان بوده، امکان تعمیم آن در موقعیت­های مشابه وجود داشته باشد. از آنجا که مکان­ها و محیط­های جغرافیایی مشخصات ویژۀ خود را دارند و انسان­ها نیز در زمان­های مختلف ویژگی­ها و حالات مختلفی به خود می­گیرند، نمی­توان مطمئن بود که نتایج یک تحقیق تجربی که در یک مکان و زمان خاص و با در نظر گرفتن شرایط ویژه آنها به دست آمده، به تمامی موقعیت­ها قابل تعمیم باشد. محقق چنین مجوزی ندارد و همین مسئله یکی از مشکلات بزرگ تحقیق تجربی است. این همان مطلبی است که در بحث نظریه دربارۀ ارزش و اعتبار
    نظریه­ های علوم انسانی در مقایسه با نظریه­های علوم تجربی و طبیعی بیان شد.

    برای حل مشکل روایی و اعتبار بیرونی چنین تحقیقاتی دو کار باید انجام شود: اول، باید محقق شرایط محیطی و مختصات و مشخصات محیط آزمایش و نیز ویژگی­های روانی و فیزیولوژیک آزمودنی­ها را به دقت تعریف نماید و بگوید که نتیجه در این شرایط زمانی و مکانی و با آزمودنی­هایی با این مشخصات خاص، قابل تعمیم است. دوم، برای اطمینان از میزان کارایی و اعتبار یک نظریه و نتیجۀ تحقیق باید آن را در مناطق و مکان­های جغرافیایی مختلف و نیز زمان­های دیگر مورد ارزیابی قرار دهد تا در صورتی که نتایج تحقیق در زمان و مکان دیگر یکسان بود، بتوان نتایج یا مفاهیم و قضایای نظری را به مصادیق و مواردی که بر آنها تطبیق نموده تعمیم داد؛ منظور مصادیق و مواردی است که نظریه در مورد آنها آزمایش و ارزیابی شده و موفق بوده است.


    زمانی که مدرسه می‌رفتیم، عادت داشتیم که در کلاس درس آزمایش‌های مختلفی را انجام دهیم. منظور از آزمایش دیدن نتایج حاصله درزمانی بود که عناصر مختلف را با یکدیگر مخلوط می‌کردیم. این هدف دقیقاً همان اصلی است که موضوع تحقیق تجربی در حوزه تحقیقات بازار قرار می‌گیرد.


    در تحقیق مشاهده‌ای عناصر مختلف که در سعی تغییر یا کنترل آن‌ها راداریم، تحت عنوان متغیر شناخته می‌شوند و با تغییر دادن این متغیرها ما می‌توانیم به نتیجه‌ای نهایی که خواهان مشاهده آن هستیم باشیم. درواقع این تغییر قابل‌اجرا در تمامی بخش‌ها و برنامه‌های شرکت و سازمان هست.


    به‌عنوان‌مثال – اگر یک شرکت در حوزه تولید یا مهندسی، فروش و بازاریابی برخی از کالاها فعالیت دارد، ممکن است با موقعیتی مواجه شود که در عین خوب و مناسب بودن شرایط محصول اما بازهم قادر به کسب سهم مناسبی از بازار نباشد. ممکن است این مجموعه درنهایت تصمیم بگیرد که با تغییر دادن عناصر مختلف سازمانی از قبیل عواملی از تولید، عملیات، منابع انسانی و درنهایت فروش نتیجه را بررسی کند. درنهایت مثلاً شرکت به این نتیجه می‌رسد که ارتباط مستقیمی بین آموزش نیروهای فروش و میزان پوشش بازار یک محصول و به‌اصطلاح کسب سهم از بازار وجود دارد. یعنی هر چه نیروی فروش آموزش بهتر و بیشتری از در مورد یک محصول فنی و صنعتی ببیند، با پاسخ بهتری از طرف بازار روبرو می‌شود. به عبارتی می‌توان گفت که این ساده‌ترین مثالی است که در این زمینه می‌توان از جنس سازمان ارائه داد.


    هدف نهایی تحقیقات تجربی


    به‌طورکلی می‌توان گفت که تحقیق تجربی یک ماهیت علت و معلولی دارد و هدف از آن یافتن اختلاف، به‌صورت منفی یا مثبت، است که یک متغیر در کل عملکرد یک سازمان ایجاد می‌کند. تا اینجا کار به وجود داشتن و اهمیت متغیر در تحقیق آزمایشگاهی پی برده‌ایم. مثلاً اگر در یک خودرو، متغیرهای مختلفی از قبیل رنگ خودرو، موتور، راحتی، مسافت طی شده و … جزء متغیرهای موردنظر برای تصمیم‌گیری باشد، تمامی شرکت‌های خودروسازی و تولیدکننده‌ها در این حوزه باید برای شناخت مشتری و بازار هدف مناسب در برخی از موارد دست به تحقیق تجربی بزنند. در حقیقت یک فاکتور در کل زنجیره تولید مورد تغییر قرار می‌گیرد تا نتیجه نهایی و خالص آن مشخص شود. اگر نتیجه و تأثیر حاصل‌شده مثبت بود، تغییر اجرا می‌شود و در غیرازاین صورت توجهی به آن نمی‌شود.


    برای یافتن رابطه علت و معلولی بین متغیرها سه نوع مختلف از تحقیق تجربی وجود دارد که عبارت‌اند از:


    – تحقیق تجربی کنترل‌شده: همچنان که از نام آن پیدا است، در این نوع از تحقیق تمامی فاکتورهای بیرونی تحت کنترل و ثابت باقی می‌مانند و با تغییر یک عامل نتیجه را بررسی می‌کنیم. یک مثال خیلی عالی برای درک موضوع محصولات پاک‌کننده است. اگر یک محصول پاک‌کننده مثلاً آریِل در پی یافتن تأثیر تغییر بسته‌بندی بر میزان فروش باشد، چه‌کاری انجام می‌دهد؟ مطمئناً باید توجه کند که تمامی فاکتورهای تأثیرگذار از قبیل قفسه فروش، فروشگاه محل فروش و دیگر فاکتورهای تأثیرگذار ثابت باقی بمانند و سپس با تغییر دادن شکل بسته‌بندی اگر میزان فروش افزایش پیدا کرد، پس می‌توان نتیجه گرفت که شکل بسته‌بندی در میزان فروش محصول تأثیرگذار بوده است.


    – تحقیق تجربی دستکاری‌شده (تغییریافته): این حالت برعکس شرایط قبلی در نظر گرفته می‌شود. به‌عنوان‌مثال، اگر یک فروشگاه تولیدکننده کیک خواهان پی بردن به این موضوع باشد که آیا تغییر دادن حجم یا نوع آرد در شکل و طعم نهایی کیک تغییری ایجاد می‌کند یا خیر، و آیا تغییری در رفتار مشتریان مشاهده می‌شود یا خیر، با تغییر دادن این موارد کیک را بر روی ذائقه مجموعه‌ای ثابت از مشتریان امتحان می‌کنند. اگر مصرف آن‌ها افزایش پیدا کند یا تمایل خود را حتی به‌صورت شفاهی اعلام کنند، درنتیجه به بهترین دستور پخت کیک دست پیداکرده‌ایم.


    – تحقیق تجربی تصادفی: این نوع از تحقیق به‌طور خلاصه ترکیبی از دو روش تحقیق قبلی است. مثلاً همان مثال بسته‌بندی پودر شوینده را در نظر بگیرید. در این حالت این بسته‌بندی جدید باید در تمامی فروشگاه‌ها و در برابر تمامی مشتریان بالقوه مورد آزمون قرار بگیرد و هیچ‌یک از شرایط به‌صورت ثابت در نظر گرفته نشود. نتیجه نهایی به این صورت خواهد بود که اگر به‌طور متوسط میزان فروش محصول کاهش یا افزایش پیدا می‌کند. زمانی که شما نتایج تصادفی تغییر دادن یک متغیر را بررسی می‌کنید به نتایج علت و معلولی به‌صورت متوسط درنتیجه تغییر آن متغیرها دست پیدا می‌کنید

    ارائه شده توسط : حسین ایزدی

    در وب سایت : جم نما

    ثبت دیدگاه برای این مطلب
    نظرات شما عزیزان
    هیچ نظری برای این پست ارسال نشده است
    نظرسنجی

    به نظرتان بیشتر چه محتوای در جــم نـما منتشر شود؟

    مطالب پیشنهادی مشابه
    تفاوت و شباهت مستطیل و مربع
    تفاوت و شباهت مستطیل و مربع چهارشنبه ۲۵ فروردین ۱۴۰۰ و بازدید : 110,216نفر
    خلاصه درس دفاع از میهن کتاب فارسی پنجم
    خلاصه درس دفاع از میهن کتاب فارسی پنجم شنبه ۶ آذر ۱۴۰۰ و بازدید : 61,060نفر
    نوعی پیمانه در بقالی ها که اجناس فله را با آن پر می کنند
    نوعی پیمانه در بقالی ها که اجناس فله را با آن پر می کنند سه شنبه ۱۶ فروردین ۱۴۰۱ و بازدید : 53,225نفر
    کلماتی که با ات جمع بسته میشوند
    کلماتی که با ات جمع بسته میشوند شنبه ۱۰ مهر ۱۴۰۰ و بازدید : 44,871نفر
    چند جمله که نهاد مفعول متمم فعل داشته باشد
    چند جمله که نهاد مفعول متمم فعل داشته باشد جمعه ۹ مهر ۱۴۰۰ و بازدید : 41,147نفر
    معنی دوکس رنج بیهوده بردند و سعی بی فایده کردند یکی آنکه اندو
    معنی دوکس رنج بیهوده بردند و سعی بی فایده کردند یکی آنکه اندو یکشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۰ و بازدید : 39,390نفر
    عضو اصلی تنفس ماهی که به وسیله آن اکسیژن موجود در آب را جذب م
    عضو اصلی تنفس ماهی که به وسیله آن اکسیژن موجود در آب را جذب م چهارشنبه ۱۷ فروردین ۱۴۰۱ و بازدید : 37,545نفر
    معنی گنج حکمت راه تندرستی فارسی دهم
    معنی گنج حکمت راه تندرستی فارسی دهم دوشنبه ۲۹ آذر ۱۴۰۰ و بازدید : 36,125نفر
    یک متن که کلمه های خودآموزخودبینخودپسندخودجوشخودکار
    یک متن که کلمه های خودآموزخودبینخودپسندخودجوشخودکار یکشنبه ۷ آذر ۱۴۰۰ و بازدید : 33,824نفر
    بزرگترین عدد زوج طبیعی سه رقمی
    بزرگترین عدد زوج طبیعی سه رقمی پنجشنبه ۴ آذر ۱۴۰۰ و بازدید : 30,833نفر
    برچسب ها
    شرایط ضروری یک تحقیق تجربی
    گروه شاهد و کنترل در پژوهش
    مقاله روش تحقیق تجربی
    روش تحقیق تجربی حقیقی
    روش تحقیق تجربی و شبه تجربی
    مثال برای تحقیق نیمه تجربی
    مثال روش تحقیق آزمایشی
    گروه کنترل در تحقیق چیست
    آمار جم نما
    تعداد گنجینه مطالب : 18,405 پست لایک کننده : 38,641 نفر تعداد لایک ثبت شده : 153,537 نفر مطالب محبوب بالای 10 لایک : 1,389 پست مطالب بالای هزار بازدید : 1,585 پست نظرات ثبت شده شما عزیزان : 5,829 نظر بازدید کل : 13.939M نفر

    © All Rights Reserved by:GemNamaGroup

    2019-2025