انحراف تیغه بینی تیغه بینی دیوارهای است که فضای داخل بینی را به دو حفره مجزای راست و چپ تقسیم میکند. قسمت پایینی این تیغه غضروفی و قسمت بالایی آن استخوانی است. تیغه بینی نیز مانند سایر اجزای دستگاه اسکلتی تا پایان بلوغ رشد میکند و بزرگتر میشود. چندین مرکز غضروفسازی و استخوانسازی در رشد هماهنگ تیغه بینی مؤثرند.
بدیهی است اگر به هر دلیلی یکی یا چندتا از این مراکز غضروفسازی یا استخوانسازی کمتر یا بیشتر از حد معمول رشد کنند، تیغه بینی ممکن است از خط وسط منحرف شده و در ناحیهای به سمت راست یا چپ کج شود. ضربه به بینی یا شکستگی تیغه میانی بینی نیز میتواند موجب انحراف بینی شود.
وارد آمدن ضربه به بینی تا قبل از کامل شدن بلوغ، میتواند باعث آسیب دیدن این مراکز غضروفسازی یا استخوانسازی شود. این ضربه ممکن است هنگام تولد نوزاد، در حین گذر از کانال زایمان به بینی وارد شود یا در طول زندگی اتفاق بیفتد. بسته به شکل و محل کجی تیغهٔ بینی، انحراف منجر به تنگی و گرفتگی یک یا هر دو مجرای بینی میشود.
درمان ۰ تا ۱۰۰ انحراف بینی انحراف بینی را با سردرد ، گرفتگی بینی و سینوزیت می شناسیم. این اختلال نسبتا شایع که بسیاری از عمل های جراحی بینی برای درمان آن انجام می شود می تواند با یک شکستگی ساده در بینی و یک تصادف ایجاد شود.
هرچند انحراف بینی علائم ظاهری خاصی را نمایان نمی کند اما معضلات شدیدی را برای فرد گرفتار ایجاد می کند که در طول این مدت می تواند بسیار دردناک و ازار دهنده باشد و فرد را مستعد سرماخوردگی ها و سینوزیت مزمن بکند.
انحراف بینی به آسیب غضروف تیغه ی میانی بینی گفته می شود که در داخل حفره ی بینی ایجاد شده ، معمولا علائم ظاهری ایجاد نمی کند و بسته به نوع انحراف می تواند در یک کانال و یا هر دو کانال بینی موجب انسداد و اختلال شود. دلایل انحراف بینی انحراف بینی به دلایل ارثی و ژنتیکی زمانی که تیغه بینی به دلایل ارثی نامتقارن رشد کرده و با بالاتر رفتن سن بیشتر نمایان می شود. ضربه به بینی و یا شکستگی بافت غضروفی بینی انعطاف پذیری بیشتری نسبت به استخوان دارد اما زمانی که ضربه ی شدیدی به بینی وارد شود می تواند منجر به انحراف تیغه بینی شود. هرچه ضربه در سنین کمتری به بینی وارد شود به دلیل اینکه بافت غضروفی استحکام کمتری نسبت به بزرگسالی دارد می تواند عوارض شدید تری را باعث شود. شکستگی استخوان بینی هم به دلیل اتصالی که غضروف و استخوان بینی به هم دارند می تواند منجر به انحراف بینی شود. علائم انحراف بینی گرفتگی بینی اختلال در تنفس کاهش حس بویایی خشکی بینی خونریزی بینی عفونت مکرر گوش احساس فشار در سر صدای خرخر در هنگام نفس کشیدن ایجاد ترشحات خلطی در پشت گلو بینی صدای تو دماغی سردرد مکرر سوزش گلو در موارد شدید آپنه خواب
(آپنه خواب نوعی وقفه تنفسی در خواب است که برای مدت زمان کوتاهی تنفس را قطع و باعث اختلال در خواب می گردد.) درمان انحراف بینی انحراف بینی توسط معاینه ی بالینی توسط پزشک متخصص قابل تشخیص می باشد. برای تشخیص انحراف بینی در کودکان و همینطور افرادی که دچار انحراف جزئی در بینی خود هستند ممکن است پزشک از بیمار بخواهد سی تی اسکن انجام دهد تا تشخیص قطعی را بدهد.
استفاده از برخی داروها نظیر آنتی هیستامین ، اسپری های استروئیدی بینی و ضد آلرژی ها می تواند در بهبود عوارض ناشی از این مشکل موثر باشد اما به طور کلی درمان پایا و قطعی به شما نمی رود.
درمان اساسی این مشکل جراحی است که باید طبق تشخیص متخصص و تحت نظر او انجام شود. عمل جراحی که صرفا جنبه ی درمان داشته و برای برطرف کردن مشکل انحراف بینی انجام می شود با نام سپتوپلاستی و جراحی که هم جنبه ی زیبایی داشته و هم برای درمان انحراف انجام می شود با نام سپتورینوپلاستی شناخته می شود. در سپتوپلاستی قسمتی از تیغه ی بینی که دچار انحراف شده است ترمیم می شود. به گفته ی متخصصان زیبایی بهتر است این عمل بعد از ۱۸سالگی انجام شود زیرا غضروف بینی تا بزرگسالی در حال رشد و تغییر است.
با توجه به نوع عمل علائم پس از جراحی می تواند متفاوت باشد و با توجه به صحبت متخصصان به احتمال بسیار کمی امکان دارد که انحراف بینی مجددا بازگشت بکند.
توصیه هایی که در این مورد می شود بیشتر مربوط به مراقبت های پس از جراحی بوده که باید تا ۲ ماه بسیار با احتیاط رفتار نمود تا غضروف بینی مستحکم شود و بتواند شکل خود را حفظ کند.
عمل سپتوپلاستی ممکن است عوارض به شرح زیر در پی داشته باشد. اما انتخاب و مشاوره با یک متخصص متبحر در این زمینه می تواند به شما کمک بکند تا ریسک بسیار کمتری را در طول این فرآیند متحمل شوید و به نتیجه ی دلخواه خود دست پیدا کنید. خونریزی از دست دادن حس بویایی عفونت تجمع خون در تیغه بینی اما خوشبختانه عوارض عمل سپتوپلاستی بسیار نادر است. این عمل اگر توسط یک متخصص و پزشک خوب انجام شود فرآیند بسیار ساده ای داشته و فرد را پس از جراحی درگیر نخواهد کرد.
پس از عمل باید مراقبت های ویژه ای را تا زمان بهبودی انجام دهید که هم دچار عوارض عمل نشوید و هم در مدت زمان کوتاه تری سلامت خود را به دست بیاورید. از جمله ی این مراقبت ها می توان به جلوگیری از وارد شدن ضربه به بینی ، عدم تخلیه ی پرفشار بینی ، عطسه شدید نکردن ، انجام ندادن فعالیت ها و ورزش های سنگین و پرفشار و به عنوان یک شرط مهم به تحت نظر پزشک بودن اشاره کرد. انحراف بینی و سینوزیت در زمانی که انحراف تیغه بینی شدید باشد کیفیت زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. اما طبق نظر متخصصین انحراف بینی به خودی خود موجب سینوزیت نخواهد شد یا به زبان دیگر هرکسی که از سینوزیت رنج می برد لزوما دچار انحراف بینی نیست. اما اگر فردی سینوزیت داشته باشد انحراف بینی به دلیل اختلالی که ممکن است در تنفس فرد ایحاد کند می تواند درد های سینوزیتی را تشدید کند. انحراف بینی و سر درد در افرادی که دچار سر درد های مزمن می شوند پیشنهاد می شود با مراجعه به پزشک متخصص منشا درد خود را پیدا کنند. در صورتی که فرد مبتلا به انحراف بینی باشد می تواند سر دردهای شدید تری را دچار شود اما به خودی خود نمی توان دلیل سر درد ها مزمن را به طور قطعی انحراف بینی دانست. عمل انحراف بینی با لیزر در محتوای عمل بینی با لیزر به طور کامل شرح دادیم که این نوع عمل مخصوص چه افرادی است. با اینحال باید بدانید انحراف بینی مشکلی است که در ساختار غضروف بینی وجود دارد بنابراین درمان قطعی آن صرفا به وسیله اشعه ی لیزر امکان پذیر نمی باشد. در هر صورت باید بدانید حتما باید با یک متخصص مشاوره بگیرید و بهترین روش درمان خود را به او بسپارید. بهترین جراح انحراف بینی در زمینه ی جراحی های ترمیمی بینی ، بهترین جراح آن کسی است که بتواند به استفاده از معاینه ی بالینی و آزمایش های لازم مشکل را تشخیص بدهد و بتواند بهترین و به صرفه ترین درمان را برای بیمار انتخاب کند.