بنا به درخواست کاربران برای تحقیق دسته بندی عنصرها به روش های دیگر به صورت مختصر مطالبی جمع آوری شده است؛ با داشچی همراه باشید.
طبقه بندی عناصر به صورت کلی عناصر را میتوانیم به سه روش مختلف طبقه بندی کنیم: ۱- جامد، مایع و گاز ۲- فلزات، غیرفلزات و فلزات نجیب (متالوئید) ۳- دوره ای، گروهی و بلوکی
دسته بندی عنصرها در قالب های مختلف به غیر از جدول تناوبی استاندارد (مندلیف)، جدولهای تناوبی گوناگونی تاکنون ساخته شدهاست. با گذشت ۱۰۰ سال از معرفی جدول از سوی مندلیف در سال ۱۸۶۹، نزدیک به ۷۰۰ نسخهٔ گوناگون از جدول تناوبی معرفی و منتشر شد. غیر از قالب معمول که به شکل مستطیلی بود، قالبهایی دیگری مانند دایرهای، مکعبی، استوانهای، هرمی، مارپیچ، کروی، مربعی، حلزونی، منشور هشت وجهی، به صورت تو در تو (مانند نماد بینهایت ∞) و حتی جدا جدا هم ساخته شد. هدف از پیشنهاد چنین قالبهایی بیشتر تأکید بر روی یک ویژگی فیزیکی یا شیمیایی ویژه از عنصرها است که در جدول تناوبی سنتی به خوبی دیده نمیشود.
نمونه جایگزین جدول مندلیف یکی از قالبهای جایگزین و شناخته شدهٔ جدول، نسخهای است که به تئودور بنفی (۱۹۶۰) نسبت میدهند. در جدول بنفی، عنصرها به صورت یک مارپیچ پیوسته در کنار هم جای گرفتهاند؛ به گونهای که هیدروژن در مرکز مارپیچ و عنصرهای واسطه، لانتانیدها و اکتینیدها به صورت بیرونزدگی در کنار جای گرفتهاند. (مانند شکل) جدول بنفی بیشتر جدولهای تناوبی دو بُعدی هستند. با این حال پیش از آنکه مندلیف جدولش را معرفی کند در سال ۱۸۶۲ جدول سه بعدی هم پیشنهاد شده بود.
جدول های مختلف برای دسته بندی عناصر ❖ جدولهای تازهتر مانند دستهبندی کورتین (۱۹۲۵) ❖ نظام لامینای رینگلی (۱۹۴۹) ❖ جدول حلزونی گیگر (۱۹۶۵) ❖ درخت تناوبی دوفور (۱۹۹۶) ❖ جدول تناوبی استاو (۱۹۸۹) همگی به صورت چهاربعدی توصیف شدهاند. به این صورت که سه بُعد آن، بعدهای فضایی و یک بُعد، رنگ آن در نظر گرفته شدهاست.