جم نما
    • 🏠 صفحه اصلی
    • 🎭 سرگرمی ها
    • 🎧 موسیقی ها
    • 🔬 مقاله و تحقیق
    • 📰 عناوین اخبار
    • ✍️ انتقاد و پیشنهاد
    1. 🏠صفحه اصلی
    2. 🎭 سرگرمی
    3. ساعت آفتابی چیست و چگونه کار میکند

    ساعت آفتابی چیست و چگونه کار میکند

    ساعت آفتابی چیست و چگونه کار میکند
    امتیاز دهید ☆☆★★★ رتبه 3 از 5

    تعداد نظرات

    0 دیدگاه

    تعداد لایک

    38 پسندیدن

    تاریخ انتشار

    چهارشنبه ۱۰ خرداد ۱۴۰۲

    بازدید

    4,543 نفر

    در همه زمان‌ها از گذشته تا حال، فهمیدن زمان برای انسان‌ها موضوع مهمی بوده است. در گذشته ساعت‌های دیجیتالی و عقربه‌ای که امروز در دسترس است، وجود نداشته و انسان‌ها با نگاه به آفتاب و وضعیت قرار گرفتن خورشید، یک زمان تقریبی را حدس می‌زدند. بعدها تلاش کردند تا ابزارهایی بسازند که زمان را به صورت دقیق‌تر نشان دهد. یکی از این ابزارها، ساعت آفتابی می‌باشد.

    ساعت آفتابی چیست؟

    ساعت آفتابی ساعتی می‌باشد که زمان در روز به وسیله مکان خورشید در آسمان، مشخص می‌شود. ساده‌ترین نوع ساعت آفتابی، یک میله است که زیر نور خورشید به صورت عمود بر زمین قرار داده می‌شود. دور تا دور این میله باید به صورت یک دایره مدرج مشخص شود تا ساعت به درستی نشان داده شود.
    طرز کار ساعت آفتابی

    همانطور که اشاره شد، دور تا دور میله به صورت یک صفحه دایره‌ای شکل روی زمین کشیده می‌شود و ساعات شبانه‌روز روی آن مشخص می‌شوند. زمانی که خورشید در آسمان حرکت می‌کند و مکان آن تغییر می‌یابد، سایه میله نیز روی صفحه مدرج تغییر می‌کند و زمان در طول روز به ما نشان داده می‌شود.

    خورشید هرروز از سمت شرق طلوع و در سمت غرب غروب می‌کند. این حرکت خورشید سبب می‌شود که اندازه و جهت سایه‌ها تغییر کند؛ این اساس کار ساعت آفتابی است. به این ترتیب که سایه میله هنگام صبح کشیده و بلند است و در یک طرف صفحه مدرج قرار می‌گیرد، این سایه در هنگام ظهر کوتاه می‌شود و در هنگام عصر دوباره بلند و کشیده می‌شود و در سمت دیگر صفحه مدرج قرار می‌گیرد.
    کاربرد ساعت آفتابی

    در گذشته که ساعت‌هایی به شکل و دقت امروزی وجود نداشت، ساعت‌های آفتابی کاربرد فراوانی داشتند. به خصوص برای مسلمانان که برای تعیین اوقات شرعی نیاز به زمان دقیق‌تری داشتند، این ساعت‌ها کاربردی‌تر بود و به همین علت مسلمانان در زمینه ساخت ساعت‌های آفتابی پیشرفت قابل توجهی داشتند.

    امروزه نیز با وجود ساخت انواع ساعت‌های پیشرفته، ساعت‌های آفتابی جایگاه خود را از دست نداده‌اند. اما باید گفت که بیشتر جنبه زیبایی‌شناختی دارند. این ساعت‌ها توسط مجسمه‌سازان و معماران برجسته هر کشور طراحی می‌شود و در فضاهای باز ساخته شده تا در معرض دید عموم قرار بگیرد. در ایران نیز استفاده از این ساعت‌ها قدمت طولانی دارد ولی متأسفانه به دلیل اینکه بیشتر این ساعت‌ها به وسیله کاهگل یا سفال ساخته می‌شدند، در اثر فرسایش از بین رفته‌اند و اثری از آنها باقی نمانده است.

    ساعت‌های آفتابی که در ایران وجود دارند، تعداد انگشت‌شماری هستند که از شاخص‌ترین آنها می‌توان ساعت آفتابی مراغه و ساعت آفتابی کتابخانه ملی ایران را نام برد که هردو توسط آقای دنی ساوا از طریق سفارت فرانسه ساخته شدند. این در حالی است که معماران حرفه‌ای در ایران توانایی طراحی این ساعت‌ها مطابق با هنر و فرهنگ ایرانی را دارند.

    البته ناگفته نماند که اکنون بزرگترین ساعت آفتابی جهان در جهرم فارس به وسیله محققان دانشگاه جهرم ساخته شده است که یک ساعت خورشیدی حلقوی است و قابلیت نمایش دقیق زمان را دارد.
    مزایا و معایب ساعت آفتابی

    از مزایای این ساعت می‌توان به کاربرد آسان آن برای همه افراد در همه سنین اشاره کرد. این ساعت طرز کار پیچیده‌ای ندارد و همه افراد حتی کودکان نیز می‌توانند ساعت را از روی آن تشخیص دهند. از طرفی دیگر وسیله جالبی برای زیباتر کردن مکان‌های عمومی و علمی محسوب می‌شود.

    از معایب آن می‌توان گفت که بیشتر ساعت‌های آفتابی برای مکان‌هایی طراحی می‌شوند که در عرض جغرافیایی ۴۵ درجه قرار گرفته‌اند. اگر قرار باشد این ساعت‌ها برای عرض‌های جغرافیایی دیگر طراحی شوند، باید صفحه مدرج کمی کج ساخته شود تا میله به موازات محور چرخش زمین قرار بگیرد.

    از طرفی دیگر ساعت آفتابی زمان را به صورت دقیق نشان نمی‌دهد و دارای چند دقیقه اختلاف با ساعت‌های مکانیکی است. مقدار این اختلاف در حدود ۱۶ دقیقه است. این ساعت‌ها تنها ۴ روز در سال (۲۶ فروردین، ۲۳ خرداد، ۱۰ شهریور و ۴ دی) منطبق با ساعت‌های مکانیکی هستند. دلیل این اتفاق یکسان نبودن سرعت جابجایی خورشید در آسمان می‌باشد. اما طراحان این ساعت‌ها معمولاً روش‌هایی را به کار می‌گیرند که این اختلاف زمانی را کاهش دهند تا ساعت آفتابی زمان را مطابق ساعت مکانیکی نشان دهد.

    ارائه شده توسط : حسین ایزدی

    در وب سایت : جم نما

    ثبت دیدگاه برای این مطلب
    نظرات شما عزیزان
    هیچ نظری برای این پست ارسال نشده است
    نظرسنجی

    به نظرتان بیشتر چه محتوای در جــم نـما منتشر شود؟

    مطالب پیشنهادی مشابه
    آن چیست که گردن دارد اما سر ندارد دست دارد اما پا ندارد
    آن چیست که گردن دارد اما سر ندارد دست دارد اما پا ندارد دوشنبه ۱۷ بهمن ۱۴۰۱ و بازدید : 59,400نفر
    میلف چیست
    میلف چیست شنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۱ و بازدید : 55,586نفر
    نماز اخرین چهارشنبه ماه صفر برای خانه دار شدن
    نماز اخرین چهارشنبه ماه صفر برای خانه دار شدن دوشنبه ۲۰ شهریور ۱۴۰۲ و بازدید : 54,091نفر
    انواع زاویه کلاس سوم
    انواع زاویه کلاس سوم دوشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۱ و بازدید : 46,279نفر
    نار خندان باغ را خندان کند صحبت مردانت از مردان کند معنی
    نار خندان باغ را خندان کند صحبت مردانت از مردان کند معنی چهارشنبه ۱۰ خرداد ۱۴۰۲ و بازدید : 41,467نفر
    چطور عروس هلندی را دستی کنیم
    چطور عروس هلندی را دستی کنیم شنبه ۱۸ شهریور ۱۴۰۲ و بازدید : 39,381نفر
    معنی و هم خانواده و متضاد ستایش فارسی ششم
    معنی و هم خانواده و متضاد ستایش فارسی ششم شنبه ۸ مهر ۱۴۰۲ و بازدید : 35,557نفر
    تفاوت نماز فرادا و جماعت
    تفاوت نماز فرادا و جماعت شنبه ۸ مهر ۱۴۰۲ و بازدید : 33,769نفر
    عاقبت فرزندان احمد شاه قاجار
    عاقبت فرزندان احمد شاه قاجار شنبه ۶ خرداد ۱۴۰۲ و بازدید : 30,903نفر
    چاپلین شکلاتی چیست
    چاپلین شکلاتی چیست جمعه ۱۰ شهریور ۱۴۰۲ و بازدید : 30,611نفر
    برچسب ها
    ساعت آفتابی چگونه کار میکند کلاس دوم ابتدایی
    توضیح ساعت آفتابی کلاس دوم
    نتیجه گیری ساعت آفتابی کلاس دوم
    تحقیق در مورد ساعت آفتابی کلاس دوم
    اولین ساعت آفتابی در ایران
    ساعت افتابی کلاس دوم صفحه ۵۱
    ساخت ساعت آفتابی اجتماعی پنجم دبستان
    معایب ساعت آفتابی کلاس دوم
    آمار جم نما
    تعداد گنجینه مطالب : 18,405 پست لایک کننده : 38,635 نفر تعداد لایک ثبت شده : 153,512 نفر مطالب محبوب بالای 10 لایک : 1,389 پست مطالب بالای هزار بازدید : 1,580 پست نظرات ثبت شده شما عزیزان : 5,829 نظر بازدید کل : 13.892M نفر

    © All Rights Reserved by:GemNamaGroup

    2019-2025