جواب این معما گلوتن می باشد، این پروتئین در جو و چاودار وجود دارد و باعث کش آمدن خمیر و ترد شدن بافت فراورده نهایی می شود.گلوتن پروتئینی است که در گندم، جو و چاودار یافت میشود. این ماده باعث کش آمدن خمیر و ترد شدن بافت فراورده نهایی میگردد.
ریشه کلمه گلوتن کلمه لاتین
«گلوتن» به معنای «چسب» میباشد. گلوتن ترکیبی پروتئینی است که از غذاهای
فرآوری شده از گندم و سایر غلات مرتبط به آن از جمله چاودار و جو بدست
میآید.
گلوتن ترکیبی از دو گلیکوپروتئین
گلیادین (gliadin) و گلوتلین (glutelin) میباشد که متصل با نشاسته در
اندوسپرم (بافت تغذیهای اطراف جوانه) بسیاری از غلات علوفهای حضور دارند.
گلیادین (از پروتئینهای پرولامینی (prolamins) میباشد) و گلوتلین حدود ۸۰٪ محتوای پروتئینی دانه گندم را تشکیل میدهند. گلیادین محلول در الکل است و گلوتنین
فقط در باز و اسیدهای رقیق محلول میباشد. چون ایندو ترکیب در آب غیرمحلول
میباشند میتوان با شستن نشاستهای که به آنها متصل میباشد، خالصسازی
را انجام داد.
در نقاط مختلف جهان گلوتن به عنوان یک منبع پروتئینی هم در غذاهایی که
بهطور مستقیم از منابع حاوی آن تهیه میشود و هم به عنوان افزودنی به
غذاهایی کم پروتئین، در نظر گرفته میشود.
در اندوسپرم موجود در دانه اغلب گیاهان گلدار، پروتئین ذخیره شدهاست تا به
هنگام رویش به مصرف جوانه برسد. گلوتن حقیقی که حاوی گلیادین و گلوتنین
است محدود به گیاهان خانواده چمنیان (grass) میباشد. پروتئین ذخیره شده
دردانه برنج و ذرت نیز گاهی گلوتن نامیده میشوند ولی ترکیب پروتئین آنها
متفاوت از گلوتن حقیقی است.
ارائه شده توسط : حسین ایزدی
در وب سایت : جم نما
ثبت دیدگاه برای این مطلب
نظرات شما عزیزان
هیچ نظری برای این پست ارسال نشده است
نظرسنجی
به نظرتان بیشتر چه محتوای در جــم نـما منتشر شود؟
مطالب پیشنهادی مشابه
میلف چیستشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۱ و بازدید : 54,641نفر